Oud lijsttrekker PVV Rotterdam geeft interview aan NRC, geeft feitelijk toe extreemrechtse mafketel te zijn

Hoe kon deze man in vredesnaam door de screening komen?

Een dag nadat hij gepresenteerd werd als PVV-lijsttrekker in Rotterdam kreeg Géza Hegedüs te horen dat het einde oefening was. Hij had zich ingelaten met “extreemrechtse” elementen. Daar wilde Geert Wilders terecht niets mee te maken hebben. En dus werd Hegedüs afgeserveerd. Ga maar iets anders doen met je vrije tijd, je bent niet welkom bij de PVV.

Een prima besluit van Wilders, maar nu het NRC Handelsblad een interview gepubliceerd heeft met de voormalige aspirant-politicus moet Wilders zichzelf toch echt een paar ongemakkelijke vragen stellen. De belangrijkste is: hoe kon deze man in vredesnaam door het selectieproces komen?

We doen maar een citaatje:

Als vijftiger belandt Hegedüs in een uitkering, nadat twee keer een eigen onderneming failliet is gegaan. Hij bezoekt frequent rechts-nationalistische websites. Het vormt zijn gedachten. „Ik vind dat de Nederlanders recht hebben op een eigen natiestaat. Dat ze daar een meerderheid en de dominante cultuur vormen. Dat kunnen mensen ultrarechts vinden, ik vind het common sense.

Wat die mafketel dus stelt is dat Nederland geen natiestaat is. Een blinde kan nog zien welk soort maatregelen zo’n man vervolgens zal steunen om die natiestaat alsnog te creëren. En ja, uit zijn optredens bij Erkenbrand — een extreemrechts clubje voor quasi-intellectuele neonazi’s — blijkt dat hij inderdaad voorstander is van zulk wanstaltig beleid:

Hegedüs werkt mee aan drie podcasts van Erkenbrand, die sinds 2016 online te vinden zijn. In die over de etnostaat zegt hij: „In mijn omgeving merk ik gewoon een groeiende irritatie naar de negers toe.” Dan vertelt hij de luisteraars over „het grote gevaar” dat hij in Rotterdam op straat ziet. „Negers met grotendeels alleen maar Nederlandse vrouwen.” In het café licht hij toe: „Ik vind massa-immigratie uit Afrika een zeer slecht plan. Het vervangt op lange termijn het Nederlandse volk en maakt dat tot minderheid in eigen land. Dat moet worden voorkomen.”

In een discussie over immigratie zei Hegedüs ook nog eens het volgende:

“De grote fout die ik vaak gemaakt zie worden in nationalistische kringen is dat het eigenlijk alleen maar, zoals bij Geert, om die mohammedanen draait. Maar het draait om de niet-blanke, niet Europese volkeren. Dáár draait het om.”

En in gesprek met het NRC Handelsblad wil hij best nog even onderstrepen dat hij een racist pur sang is. Oh pardon, ik bedoel natuurlijk: iemand voor wie etniciteit “centraal staat”:

“Binnen de PVV wil men de Nederlandse cultuur bewaken, maar men praat niet over etniciteit zoals ik in die podcast. Dat is sowieso onbespreekbaar, niet alleen bij de PVV. Zodra je zegt dat de Nederlanders recht hebben op een eigen natiestaat, met een eigen cultuur, word je in de hoek van het racisme neergezet.”

Hegedüs neemt zijn uitspraken uit de Erkenbrand-podcasts niet terug. Maar: „Ik ben geen ultrarechts persoon.”

Let wel, dit soort informatie was vooraf dus al te vinden. De PVV had moeten weten dat Hederüs een enorme, racistische gek is. Een béétje screening had dat kunnen aantonen. Die screening — die iedere partij uitvoert — lijkt helemaal niet te hebben plaatsgevonden:

Toch merkt Hegedüs niets van een eventueel onderzoek naar zijn persoon. Hij heeft een Verklaring Omtrent het Gedrag ingeleverd en het bewijs dat zijn vader afstand heeft gedaan van de Hongaarse nationaliteit. „Zo wisten ze zeker dat ik geen dubbele nationaliteit heb.”

Daar sta je dan als PVV zijnde; een racistische mafketel is je lijsttrekker in Rotterdam, maar hé, hij heeft tenminste geen dubbel paspoort.

Man. Man. Man.

Het trieste hiervan is natuurlijk dat partijen als de PVV (en ook FVD, zie de nummer twee op de FVD-lijst in Amsterdam, Yernaz Ramautarsing) het bijkans onmogelijk voor zichzelf maken om ooit nog serieus te worden genomen. Landelijk? Dat misschien nog wel. Maar lokaal wordt het wel een héél moeilijk verhaal op deze manier.

En dat heeft de PVV geheel en al aan zichzelf te danken. Dat een man als Hegedüs door de selectie kwam zegt alles over de selectieprocedure van die partij — en niets goeds.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Ernst Quispel

  Nu even afwachten hoeveel mensen het hier inhoudelijk met deze man eens zijn.

  1. Zout

   Dag Wim!

  2. eRik2017

   Dag Wim!

  3. eRik2017

   @Ernst-Wim
   Ik denk dat jij de enige bent Wim!
   Het is een obsessie voor je he?
   Is het ook erotisch?

  4. Henk-Jansen

   Het zal ze waarschijnlijk als muziek in de oren klinken.

   1. eRik2017

    @Zout, Er komt versterking! Henkçüm komt vanuit de linkerflank!

 2. DolleDries

  Je bent goed op dreef Michaels klasse jonge heel knap van je.. Moet je geen aangifte doen, daar is jou partij toch snel in. Nu maar afwachten op de rotzooi bij FVD want ook daar gaan fouten gemaakt worden. Kijken of je dan ook zo happig bent.

 3. Vit

  NRC, nou ja als de helft er van waar is, is het nog erg.

 4. RobertMarsman

  De man heeft gelijk. Nederland is geen natiestaat meer. Nederland wordt langzaamaan een provincie van Europa. Alsof de Nederlandse cultuur nog de dominante cultuur is. Integendeel zelfs we zien juist steeds meer van onze nationale cultuur verdwijnen om plaatst te maken voor westersvreemde culturen.

  Buiten dat om stelt zo ongeveer het zelfde. Hij heeft er zelfs een heel boek over geschreven. De aanval op de natiestaat.

  Baudet ging zelfs nog een stapje verder. Hij wil dat Europa dominant blank blijft wat hij ooit heeft gezegd.

  1. Ernst Quispel

   Q.e.d.

   1. Tinneke

    Er is nog beschikbare ruimte op Elsevier………. maar helaas daar wordt je geëlimineerd!

 5. Weethetbeter

  Ik zeg, een dag geen PVV nieuws is een dag niet gelachen…

  1. Original NL

   @v/d Linden…..Hij is leuk…..maar vooral de reacties hierop zijn hilarisch.

   1. George van de linden

    Original NL ,

    De negatieve reacties bedoel je…dat vond ik ook …vast allemaal SS-figuren en VVD’ers en D66ger’s 🙂

   2. tomygun

    Hij is zeker leuk zeker als je het verhaal er bij haald
    hoe hij de BZN zangeres lag te bonken die het hele
    hotel wakker schreewde .

 6. Original NL

  Iemand die nl naar de kloten ziet gaan noemen we een racistische mafketel.
  Kijken of daar over 25jr ook nog zo over gedacht wordt.

 7. Tinneke

  @1 Robert Dopper……….valt wel mee toch? er zijn ergere uitspraken “Dood aan de Joden”of ‘Joden branden het best’

 8. Ritter

  Partijen als de PvdA hebben op gemeentelijk niveau kandidaten ( vaak Turken ) die antisemitisch zijn en zich solidair stellen met het islamitische bewind van Erdogan. Daar word geen ophef van gemaakt in de media.

  De man achter Jesse Klaver van Groenlinks (Duyvendak) was betrokken bij linkse terreur ( RaRa) En de media maken daar ook geen enkele ophef over. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

  De PVV brengt Europa niet in gevaar. Dat doen politici zoals Merkel die de grenzen wijd hebben opengezet voor (illegale) massa immigratie.

  We zien daar de gevolgen van in Noord/West Europa…………..complete wijken in grote steden waar de autochtone bevolking word “vervangen” door immigranten.

  Daarbij zien we een toename van (islamitische) terreur; veel criminaliteit in die groepen; enzovoorts. En natuurlijk een sluipende islamisering. Dat is dus te wijten aan de huidige politieke partijen.

 9. Parestado4

  kunnen populisten een land besturen?Ik heb mijn twijfels!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.