Oud lijsttrekker PVV Rotterdam geeft interview aan NRC, geeft feitelijk toe extreemrechtse mafketel te zijn

Geen categoriefeb 03 2018, 14:00
Hoe kon deze man in vredesnaam door de screening komen?
Een dag nadat hij gepresenteerd werd als PVV-lijsttrekker in Rotterdam kreeg Géza Hegedüs te horen dat het einde oefening was. Hij had zich ingelaten met "extreemrechtse" elementen. Daar wilde Geert Wilders terecht niets mee te maken hebben. En dus werd Hegedüs afgeserveerd. Ga maar iets anders doen met je vrije tijd, je bent niet welkom bij de PVV.
Een prima besluit van Wilders, maar nu het NRC Handelsblad een interview gepubliceerd heeft met de voormalige aspirant-politicus moet Wilders zichzelf toch echt een paar ongemakkelijke vragen stellen. De belangrijkste is: hoe kon deze man in vredesnaam door het selectieproces komen?
We doen maar een citaatje:

Als vijftiger belandt Hegedüs in een uitkering, nadat twee keer een eigen onderneming failliet is gegaan. Hij bezoekt frequent rechts-nationalistische websites. Het vormt zijn gedachten. „Ik vind dat de Nederlanders recht hebben op een eigen natiestaat. Dat ze daar een meerderheid en de dominante cultuur vormen. Dat kunnen mensen ultrarechts vinden, ik vind het common sense.

Wat die mafketel dus stelt is dat Nederland geen natiestaat is. Een blinde kan nog zien welk soort maatregelen zo'n man vervolgens zal steunen om die natiestaat alsnog te creëren. En ja, uit zijn optredens bij Erkenbrand -- een extreemrechts clubje voor quasi-intellectuele neonazi's -- blijkt dat hij inderdaad voorstander is van zulk wanstaltig beleid:

Hegedüs werkt mee aan drie podcasts van Erkenbrand, die sinds 2016 online te vinden zijn. In die over de etnostaat zegt hij: „In mijn omgeving merk ik gewoon een groeiende irritatie naar de negers toe.” Dan vertelt hij de luisteraars over „het grote gevaar” dat hij in Rotterdam op straat ziet. „Negers met grotendeels alleen maar Nederlandse vrouwen.” In het café licht hij toe: „Ik vind massa-immigratie uit Afrika een zeer slecht plan. Het vervangt op lange termijn het Nederlandse volk en maakt dat tot minderheid in eigen land. Dat moet worden voorkomen.”

In een discussie over immigratie zei Hegedüs ook nog eens het volgende:

"De grote fout die ik vaak gemaakt zie worden in nationalistische kringen is dat het eigenlijk alleen maar, zoals bij Geert, om die mohammedanen draait. Maar het draait om de niet-blanke, niet Europese volkeren. Dáár draait het om."

En in gesprek met het NRC Handelsblad wil hij best nog even onderstrepen dat hij een racist pur sang is. Oh pardon, ik bedoel natuurlijk: iemand voor wie etniciteit "centraal staat":

"Binnen de PVV wil men de Nederlandse cultuur bewaken, maar men praat niet over etniciteit zoals ik in die podcast. Dat is sowieso onbespreekbaar, niet alleen bij de PVV. Zodra je zegt dat de Nederlanders recht hebben op een eigen natiestaat, met een eigen cultuur, word je in de hoek van het racisme neergezet.”

Hegedüs neemt zijn uitspraken uit de Erkenbrand-podcasts niet terug. Maar: „Ik ben geen ultrarechts persoon.”

Let wel, dit soort informatie was vooraf dus al te vinden. De PVV had moeten weten dat Hederüs een enorme, racistische gek is. Een béétje screening had dat kunnen aantonen. Die screening -- die iedere partij uitvoert -- lijkt helemaal niet te hebben plaatsgevonden:

Toch merkt Hegedüs niets van een eventueel onderzoek naar zijn persoon. Hij heeft een Verklaring Omtrent het Gedrag ingeleverd en het bewijs dat zijn vader afstand heeft gedaan van de Hongaarse nationaliteit. „Zo wisten ze zeker dat ik geen dubbele nationaliteit heb.”

Daar sta je dan als PVV zijnde; een racistische mafketel is je lijsttrekker in Rotterdam, maar hé, hij heeft tenminste geen dubbel paspoort.
Man. Man. Man.
Het trieste hiervan is natuurlijk dat partijen als de PVV (en ook FVD, zie de nummer twee op de FVD-lijst in Amsterdam, Yernaz Ramautarsing) het bijkans onmogelijk voor zichzelf maken om ooit nog serieus te worden genomen. Landelijk? Dat misschien nog wel. Maar lokaal wordt het wel een héél moeilijk verhaal op deze manier.
En dat heeft de PVV geheel en al aan zichzelf te danken. Dat een man als Hegedüs door de selectie kwam zegt alles over de selectieprocedure van die partij -- en niets goeds.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten