Rutte ernstig beschadigd na HalbeGate: maar liefst 6 partijen stemmen voor motie van wantrouwen

Dat zes partijen geen vertrouwen meer in hem hebben is een teken aan de wand.

Gisteravond diende de PVV volkomen terecht een motie van wantrouwen in tegen premier Mark Rutte. Nu heeft de partij daar nogal een handje van, wat ongetwijfeld één van de redenen is dat dit soort moties normaal gesproken op weinig steun van andere partijen kunnen rekenen.

Gisteravond was dat anders. De motie van wantrouwen die Geert Wilders indiende werd uiteindelijk namelijk door maar liefst vijf andere partijen gesteund: Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, SP, 50Plus, en DENK. Alles bij elkaar zijn die partijen goed voor 43 zetels in de Kamer. En als we naar de peilingen kijken zijn die zes nu virtueel 58 zetels waard.

Een andere premier, van een andere partij, had de handdoek na gisteravond waarschijnlijk in de ring gegooid. 43 zetels tegen je, zes partijen die geen vertrouwen meer in je hebben; als premier is dat gewoon een bijzonder slechte score. Maar ja, we hebben het hier over Rutte; de meest schaamteloze politicus van Nederland. Die gaat nergens heen — zeker niet op zo’n vervelende manier waardoor hij zijn gedroomde Europese baan hoogstwaarschijnlijk ook nog eens op zijn buik kan schrijven.

Maar goed, het is in ieder geval verheugend om te zien dat er tegenwoordig maar liefst zes partijen zijn die a) de rol van het parlement wél serieus nemen en die b) niet te beroerd zijn om Rutte verantwoordelijk te houden voor zijn wangedrag.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

67 reacties

 1. Babaji538

  “Perpetuum Mobile”, May 20, 2016,
  Petra Hermans, https://worldpoet546.wordpress.com
  My mission in this world, Worldpoet 546,

  I serve
  I serve
  the better
  the best
  I failed.

  © 2018 Petra Hermans

 2. Bloem

  Voorlopig steunt het grootste deel van de kamer, het partijkartel, hem nog steeds. Die zullen hem ook niet laten vallen omdat verkiezingen op dit moment een enorme impact op de zetelverdeling zal hebben. Die wachten liever 3 jaartjes rustig af, tot alles weer is overgewaaid en het partijkartel met behulp van het mediakartel weer op een genormaliseerde zetelverdeling kan rekenen.

  Overigens speelt de Volkskrant een dubieuze rol in het geheel om nu met het nieuws te komen aan de vooravond van het Ruslandbezoek. E.e.a. was al langer bekend bij de media, deze kaart had ook uitgespeeld kunnen worden voor de verkiezingen of daarna, op het moment dat Zijlstra in beeld kwam als minister van Buza.

  De waarnemend minister van Buza is nog veel schadelijker voor het imago van Nederland op het wereldtoneel. Eerst Rusland voor de schenen trappen en dan nu Israël en de VS. Goed bezig die jongens in Den Haag

  1. hans-e-pans

   Dus dat is dan voorlopig een leugen waard?

 3. Dollaert

  Rutte is net als Merkel en Macron. Die zijn niet weg te krijgen. Het doet me een beetje denken aan die anderhalf miljoen (!) demonstranten , die toen tegen de plaatsing van kruisraketten in Den Haag demonstreerden. In de tijd van Lubbers (CDA).
  Hij trok zich er niets van aan. “Legde het naast zich neer”. En het was echt niet alleen “links” , die daar toen demonstreerde.
  Nu jaren later zitten we gedwongen in de euro en in de EU. Vazalstaat Nederland met een opgelapt Huis ten Bosch (wat een bouwval was in de jaren 60). Een overgewaardeerde overvolle Randstad met veel te dure huizen. Nog steeds woningnood (als sinds 1945) en structurele werkloosheid. Kortom er is aan de buitenkant wat opgeknapt en de “Vogelaarwijken”, mogen er dan van buiten beter uitzien er zijn nog steeds net zoveel schietpartijen als voorheen en we moeten ook nog eens doorwerken tot 69. Wat laatste een oorlogsveteraan van 90 tegen me zei. We worden iedere dag verraden. Hij kan het weten.

 4. rafi

  Van een politicus van een partij met zoveel leugenaars en zelfs criminelen heeft een beroep op normen en waarden geen effect meer. De VVD is al lang gewetenloos de schaamte voor leugens voorbij. Werd Bolkestein niet eens ‘met pek en veren’ weggehoond op een partijcongres nadat hij het waagde meer aandacht voor normen en waarden te vragen binnen deze quasi ‘law and order’-partij?
  Dat de anti-slavische racist van Duivels666, Pechtold, toegaf dat het weliswaar een leugen van IJlstra betrof maar niet zo’n grote zegt ook al genoeg over de relatie tussen liberalisme en ethische normen en waarden. Dit gaat richting Nietzsche’s Umwertung aller Werte’.

 5. Guus Geluk

  Dat betekent dat meer dan 100 parlementariërs nog steeds vertrouwen heeft in de premier. Ernstige schade lijkt me overtrokken.

  We gaan weer over tot de orde van de dag en volgende week is het al vergeten.

  1. rafi

   Dat bewijst slechts hoe moreel verrot die ruim 100 zijn. En jij.

  2. Blue monday

   Het is tijd voor Rutte om te gaan, teveel leugens, te vaak de VVD.

   1. Guus Geluk

    De kiezer gaf de VVD vorig jaar een breed mandaat en het parlement heeft de motie van wantrouwen afgeschoten.

    Voorlopig blijft hij dus zitten.

    1. Pit

     @Guus: Vorig jaar…

     1. Guus Geluk

      15 maart 2017.

    2. Pit

     De kiezer gaf de VVD vorig jaar een breed mandaat gegeven, het is nu 2018 en we zijn twee ministers! en tientallen leugens verder!

     1. Guus Geluk

      Ja, en het mandaat geldt tot de volgende verkiezingen. De motie van wantrouwen is door het parlement afgeschoten, Rutte mag dus blijven zitten.

     2. Pit

      @Guus: Inderdaad, daar heb je gelijk in. Rutte “mag” blijven zitten, zo werkt dat in de 1848 politiek.

      Dat afschieten is ook logisch omdat een kleine minderheid + enkele sympathisanten, niet gebaat zijn bij een Kabinetscrisis. Het is dus een stemming voor de bühne die er desondanks wel was, laten we dat niet vergeten. Er worden namelijk nog véél meer moties (wantrouwen) niet eens aangenomen.

     3. Guus Geluk

      De grote meerderheid van de Kamer zegde het vertrouwen in de premier niet op, hetgeen betekent dat de premier gewoon door kan.

      Zo staan de zaken en niet anders.

     4. Pit

      @Guus: Zo staan de zaken natuurlijk niet. Ja, Rutte kan/mag door. Maar hij is opnieuw aangeschoten en dit is Kamerlid nummer 7!

      Maar goed, jij bent voor en ik nadrukkelijk tegen Rutte, altijd al geweest.

     5. Vit

      Zo kan je het ook zien maar het lijkt mij geen prettig gevoel als er zes partijen zijn die je niet vertrouwen omdat je ronduit staat te liegen, voor de andere blijkt het niet relevant wat veel zegt.

     6. Guus Geluk

      Pit, je bedoelt minister #7 :-).

     7. Guus Geluk

      Andersom, Vit, kun je zeggen dat het een goed gevoel is te weten dat een grote meerderheid aan parlementariërs je vertrouwen geeft.

     8. Vit

      Yep, die zijn dan blijkbaar uit hetzelfde hout gesneden, een leugen is geen doodzonde.

     9. Guus Geluk

      Met de kop van Zijlstra was voor het overgrote deel van de Kamer de kwestie kennelijk afgerond.

     10. Vit

      Kennelijk wel ja, men heeft er in ieder geval wel van geleerd dat leugens in de politiek altijd uitkomen, tenzij je een bord voor je kop hebt.

     11. Guus Geluk

      Ja, liegen maakt meer kapot dan je lief is.

    3. wheelboy

     Breed mandaat ? net geen 20% van de kiezers en een verlies van 1/3 van je aanhang .En gewoon blijven lachen . Als hij een echte leider was had hij opgestapt gezien het verlies van zijn partij !!

     1. Guus Geluk

      “Als hij een echte leider was had hij opgestapt gezien het verlies van zijn partij !!”

      Van een leider verwachten we dat hij zijn partij leidt en niet dat hij de handdoek in de ring gooit.

    4. swetsnek

     Rutte moet weg jij al helemaal grootsmoel

    5. Blue monday

     Feitelijk heb je gelijk en volgens de peilingen kan de VVD er nog steeds op rekenen veruit de grootste te zijn.

     Maar er is teveel gelogen en vooral teveel VVD-bewindslieden met een vlek.

     Conclusie zou kunnen zijn dat teveel Nederlanders zeer tevreden en te vermogend zijn om veranderingen te willen.

     Dat oppositiepartijen de kans niet grijpen (zeer verdedigbaar) om Rutte het eens echt moeilijk te maken, is onbegrijpelijk.

     Willen bv. Partijen als de PvdA, om er maar eentje te noemen dat de VVD de grootste blijft?
     Waar is de tijd van Joop gebleven die er eens lekker met gestrekt been in ging?

     Ik geloof onderhand idd. In een kartel. De afspraak is blijkbaar dat de VVD de grootste MOET zijn en er om de zoveel tijd een paar partijen mogen aanschuiven en enkele nooit.

     Overigens, de keuze is niet groot, FvD zal ik nooit stemmen, de PVV ook niet op mijn progressieve agenda en de SP is een enge partij.

     1. Guus Geluk

      Strikt genomen had premier Rutte zelf niet gelogen. Derhalve zag de PvdA geen aanleiding om de motie van wantrouwen te steunen. (Overigens zou Asscher zo’n motie steunen als later onverhoopt zou blijken dat Rutte wel zou hebben gelogen). De coalitie stemde sowieso tegen en de SGP is de trouwe vriend van dit kabinet.

      Ik zag de linkse oppositie Rutte het gisteren anders danig moeilijk maken.

     2. Vit

      Ik weet het niet meer, dat moet ik nakijken, dat soort.

     3. Vit

      Zoals het er nu voor staat zijn er bij hem minstens een been en arm geamputeerd.

     4. Guus Geluk

      De Teevendeal vond ik schadelijker, met e steun van de Kamer kwam hij er thans relatief ongeschonden uit.

    6. Rechtsaf

     De kiezer vraagt niet om een liegende minister president/premier, het meest belachelijke is, dat de meerderheid in deze regering het dus prima vind dat een minister president/premier liegt en sterker nog, men beloond(t) het door deze minister te laten zitten, nog veel sterker is dat er hier mensen zijn die het prima vinden dat liegende ministers eigenlijk niet bestraft horen te worden..

     Ik zeg; gépekop en clownshead Rutte moet ontslagen worden wegens plichtverzuim, het stelselmatig in de maling nemen van de burgers in Groningen, €1000,– die hij beloofde niet over te maken, het verzieken van de werkzweer onder verzorgende, zijn neus ophaalt voor het klootjesvolk..

    7. denk eens na

     hoe veel zilver lingen aanvaard deze judas dat hij het veld moet ruimen

   2. Pit

    @BM: Inderdaad, de hoogste tijd:

    – Weekers
    – Opstelten
    – Teeven
    – van Miltenburg
    – van der Steur
    – Hennis-Plasschaert
    – Zijlstra
    – —> Rutte

    Hij moet Perte Penthouse Pechtold ook meenemen, hij is een griezel die ons land opzettelijk en namens Bilderberg opzweept tegen Rusland. Hij vertegenwoordigd de dood.

    #dood66

    1. corfo

     @ Pit.
     En dán te bedenken dat álle door u genoemde mensen behoorden tot de “zéér bekwame bestuurders” in dit landje, én allemaal afkomstig van de VVD.
     Penthousje P. is inderdaad een zéér gevaarlijk “mens”, een volksmenner én ophitser. Dit mens behoort tot de soort die alles en iedereen opzetten tot een “vijandig handelen” maar bij ’t uitbreken daarvan is zo’n figuurtje als eerste weg ! Buitengewoon laffe houding hebben zij doorgaans.
     Hun zeer gemene inborst is vaak aan de buitenzijde al te onderkennen.

  3. CJD

   Dat geloof ik niet. Voorlopig komt de beroepsleugenaar die eigenlijk opgesloten zou moeten worden weer weg met zijn leugens maar het laatste woord is hier nog niet over gesproken

  4. denk eens na

   guus houdt er van met zijn kop in excuus truus rute zijn reet te wroeten.

   1. Ernst Quispel

    Over deze bijdrage is vast lang nagedacht.

    1. denk eens na

     Er valt niet veel na te denken het is 1plus1 .guus lult gewoon uit zijn nek dag in dag uit, wat de regering ook doet guus is positief , ook al ziet iedereen de politiek zit van verrotheid in elkaar , liegen bedriegen alles is toegestaan en als je dat niet ziet ban je dom , naieve of gewoon onwillend van begrip

  5. Stanly2000

   Die zich moesten houden aan de partijdiscipline. Hoezo vertrouwen in een aartsleugenaar/kleine zondaar.

 6. Blue monday

  Een teken aan de wand, het fundament brokkelt wel degelijk af.

  Ik denk dat de VVD zonder Rutte als een kaartenhuis in elkaar zal storten.

  Welke partij, buiten de VVD, wil nu niet van deze legenaatspartij af?
  De stemming had veel hoger uit moeten vallen!

 7. Viertel

  Niet alleen Rutte en zijn VVD hebben schade opgelopen. Ook de 3 coalitiepartners CDA, D66 en CU. Alle 3 stonden ze maandag nog vierkant achter Zijlstra en was aftreden absoluut niet nodig (“Halbe heeft weliswaar gelogen, maar de inhoud staat”).

  Wie er ook nieuwe minister wordt, serieus zal hij/zij de komende jaren niet meer worden genomen. De reputatie van ons land in internationaal opzicht ligt de komende jaren aan flarden. Dat schijnt echter niet tot de eigenwijze koppen van Buma, Pechtold en Segers door te dringen.

  1. Pit

   @4tel: Penthouse had ook zijn conclusies moeten trekken. De arrogantie gaat zijn ondergang worden.

 8. Tom, Enschede.

  Bah diepe troef. Er blijft geen normale partij meer over als het aan die selectief verontwaardige politici in de regering ligt.

 9. Duckday

  Rutte heeft geen enkel moraal Dito die partijen die op zijn hand zijn angst om de macht te verliezen indien er verkiezingen zouden komen Leugens bedrog hoogmoed en waanzin Zijn de mensen nu blind doof om op zulke leugen naars te stemmen D66 loog alles bij elkaar de ene leugen naar de andere Hoe verrot zijn ze

 10. Vit

  Behalve dit (het is ook wel genoeg):

  https://www.rt.com/news/418689-dutch-quits-putin-lie/

  Wordt er nog weinig over geschreven in de Russische pers.

 11. Ni28

  De leugen heeft gisteren weer gewonnen, Rutte de leugenaar mag van de Tweede Kamer gewoon door al vertrouwt hem een derde van de parlement hem niet meer. Maar Rutte leeft in een andere wereld, de wereld waar je de leugen en waarheid niet meer van elkaar kan onderscheiden. Als leugenaar hebt je een grote kop nodig en daar is hij in de acht jaar meester in geworden. Iedereen die hem gisteren heeft gesteund is geen haar beter. Iemand veroordelen maar bij stemming niet thuis geven getuigd niet bepaald van sterke karakter. In tegendeel. Voor de kiezer wordt het op deze wijze steeds moeilijker. De parlementaire democratie deugt niet meer.

  1. Pit

   @Ni28: De politiek van 1848! Als 51% vertrouwen in je heeft trek je gewoon een lange Pinokkio-neus en lach je alles weer weg. Zo kennen wij Rutte toch?

   1. Ni28

    Ja, Guus Geluk bevestigd het ook met zijn commentaar.

   2. wheelboy

    Idd Pit zo is het en niet anders !!

 12. Ni28

  8@ GG geeft precies weer wat fout is en daar staat hij achter. Wij gaan gewoon door met de orde van de dag. Gebeurd is gebeurd, ach wat maakt het ook uit. Dit maakt de politiek zo onbetrouwbaar, leuk dat je het weergeeft.

  1. Guus Geluk

   Nadat Zijlstra’s kop er is afgegaan natuurlijk. (Bij wijze van spreken).

 13. EllyD18

  Wat een slappe vertonng, van de VVD en haar meelopers/hielenlikkers.

  Nu nog een krantenbericht over de leugens van het penthouse en alles lost vanzelf op.

  1. Pit

   @Elly: Perte Penthouse Pechtold heeft de verhoudingen met Rusland opzettelijk onder druk gezet, dat is hem door Bilderberg opgedragen. Dit hele spel is gespeeld en Penthouse speelt zijn rol.

   Het wordt tijd dat de Volkskrant c.s. ook dit mannetje eens gaan wassen!

   1. Fortiori

    Hulp van de foeilijke “MSM” inroepen ? @ Pitmans.. Niet erg konsekwent.

    1. eRik2017

     Pitmans? gaan we amicaal worden?
     verdraaid verdachte odeur hier!

     1. Fortiori

      U solliciteert naar een veer, @Pit gaat rond met de mand.

 14. wheelboy

  Rutte komt overal mee weg .Dat is al ea jaren zo liegen bedriegen niet voor niets heeft hij de bijnaam pinokkio . Maar wat mij opvalt is dat GL het dus allemaal wel goed vindt . Ex communisten die hun Rusland laat afvallen door zijlstra? Dan de SGP de partij met de bijbel .Gij zult niet liegen of gij moet Rutte heten? Van CDA was dit te verwachten die verkopen zelfs hun ziel nog aan den duivel .En D666 snap ik ook Penthouse is machtsgeil .Dus die ziet de bui wel hangen als die Rutte afvalt .

 15. Nederlandse_Patriot

  Nog steeds te weinig. Gewoon wat modder opgraven over Rutte en dan afzetten. Hij is immers VVD’er, die barsten van de schandalen.

 16. Ruud562

  Dollaert
  ++++++++++++++++!!

 17. CJD

  Het is idd een heel slechte scoor en het belooft weinig goeds voor Rutte. Het is weinig verrassend dat de gehele partijkartel plus de hielenlikkers van PvdA en GL tegen de motie van wantrouwen stemden

 18. peterkestassen

  Beste mensen .
  Stop nu eens een keertje met namen noemen van die Zoals de Wind Waait, Waait mijn Jasje figuren.
  Dat is net wat ze willen,aandacht trekken en dat gebeurt door het noemen van hun namen.
  Laat ze gewoon in hun eigen vet gaarkoken.
  Zeg gewoon,die persoon van die partij heeft dit of dat verkeerd gedaan.
  Eigen schuld , dikke bult ,ophoepelen,opgeruimd staat netjes.

 19. corfo

  “Rutje ernstig beschadigd” lees ik.
  Deze jankbek heeft 100-duizenden Nederlanders, w.o. zelfs kinderen én ouderen ernstig beschadigd. Iets met “boontje en loontje” ?
  De beschadiging van deze grijnzende minkukel is nog véél te minimaal !!

  1. Rechtsaf

   Punt is dat Rutte met deze beschadiging zijn r..t afveegt, ik betrapte gister Rutte trouwens op schuttingtaal, dat hij saampjes met Asher iets deed..

 20. Nog1

  Volgens mij moet het niet moeilijk zijn dit kabinet te laten vallen. Als er een motie ingediend wordt waarin staat dat Turkije nooit en te nimmer lid van de EU mag worden, dan hebben ze een groot probleem.

  D66 kan nooit voor zo’n motie stemmen, en CDA en VVD niet tegen.

 21. jan_nijhof

  Een leugen van een minister tegen het parlement is een doodzonde. Daar was nu geen sprake van. Er was zelfs sprake van een leugen, niet als minister maar lang voor zijn aantreden.
  Ik verdedig Zijlstra niet, ik was al stomverbaasd dat Halbe de post van buitenlandse zaken kreeg, want een diplomaat is Zijlstra helemaal niet.

  Maar ik moet wel smakelijk lachen dat hier diverse schrijvers (met meestal geligen namen) hier schande spreken over leugens, in reactie op een artikel dat leugens bevat, terwijl ze zelf veelal de meest vreemde beweringen (leugens) aanvoeren.
  We liegen allemaal wel eens; alleen dit geval was, omdat het over een vrij belangrijk buitenland ging en van de inmiddels minister van Buitenlandse Zaken afkomstig was. Meer niet. Wat een schijnheilig volkje hier!

 22. jan_nijhof

  Nog 1 … In de politiek moet je nooit nooit zeggen. Dus erg simpel: iedereen is tegen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.