Wordt Thierry Baudet gedemoniseerd?

Wordt Thierry Baudet gedemoniseerd?

Is een Pim-Fortuynscenario denkbaar met Thierry Baudet? Ik denk het wel, want er zijn opvallende overeenkomsten te vinden in de manier waarop Fortuyn destijds werd aangepakt door de gevestigde politieke elite en een groot deel van de mainstream media. En waarom zou zich niet nog eens hetzelfde scenario kunnen voltrekken? Één opgehitste gek is al genoeg zoals we bij Fortuyn hebben kunnen zien.

Terugkijkend naar het debat in de balie van afgelopen weekend was het bijna surrealistisch om te zien hoe de gevestigde partijen Thierry Baudet probeerden te framen als een racist. Onwillekeurig moest ik, vooral door het optreden van Pechtold, terugdenken aan het slotdebat in maart 2002 na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen met Melkert. Misschien niet helemaal dezelfde zurige stijl, maar wel uitlacherig, weinig op de inhoud maar vooral op de man. Pechtold ging nog net niet zo ver om Thierry Baudet als minderwaardig mens te bestempelen, zoals pvda-coryfee Marcel van Dam ooit bij Fortuyn deed. Maar de centrale boodschap van vooral Pechtold was duidelijk: Thierry Baudet en zijn partij zijn racistisch en het is ethisch niet verantwoord om met zo’n club samen te werken.

Spelen met vuur
Nu is in Nederland de kiezer niet achterlijk. Hoe harder de criticasters van Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie met valse argumenten tekeer gaan, hoe meer aanhangers hij zal krijgen. Immers; het grootste deel van de bevolking doorziet de pogingen van de gevestigde politiek om hem te demoniseren. Zo is het niet ondenkbaar dat die boemerang van Pechtold en consorten wel eens ongenadig hard in hun gezicht zal terugkomen. Intussen is het kwaad wel geschied. Er zijn ook mensen die dit niet door hebben. Maar aan één gek heb je genoeg, zoals we in Nederland destijds met de moord op Pim Fortuyn zagen. Politici en ook media die hun best doen om Baudet te demoniseren spelen daarom op een totaal onverantwoorde manier met vuur.

Met de verkiezingen van maart 2018 in het vooruitzicht snap ik best wel dat bij de traditionele partijen het dun door de broek loopt nu FVD hoog blijft scoren in de peilingen. Om Baudet en Hiddema te stoppen is alles geoorloofd, zelfs karaktermoord. Zo begon het ook met Fortuyn. De kans is en blijft heel reëel dat een of andere extremist zich het hoofd op hol laat slaan. En waar dat toe kan leiden, weten we sinds de moord op Pim.

Marginaliseren
Het schokkende is dat ik het gevoel heb dat veel van Baudets criticasters uit de politiek en de media heel goed beseffen wat de gevolgen kunnen zijn om hem op basis van valse argumenten te marginaliseren. Dan heb ik het niet alleen over het risico van een mogelijke moordaanslag, maar ook omdat het als politicus kennelijk niet meer mogelijk is om te zeggen wat men denkt. Is dat laatste niet een absolute voorwaarde voor een werkende democratie?

Baudet is the new kid on the block die in de peilingen momenteel veel gevestigde partijen achter zich laat en dat steekt. Helaas is de les die de politiek en de mainstream media hebben gehad met de moord op Pim Fortuyn niet voldoende geweest. Als ik dan mensen als Pechtold en Klaver bezig zie om Baudet te framen als racist dan krijg ik last van plaatsvervangende schaamte. Vooral omdat ze al te goed weten dat zoiets letterlijk dodelijk kan zijn. Kennelijk is bij de strijd om de kiezers alles geoorloofd.

Over de auteur:
Evert van Wijk is communicatieadviseur en auteur van boeken over mediatraining en debattechniek. (www.mediatrainingbenelux.nl). Ook schrijft hij boeken over cultuurverschillen tussen België en Nederland. (www.cultuurverschillenbelgienederland.nl).

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties