‘Telegraaf hield Zijlstra hand boven het hoofd omdat hij de krant allerlei verhalen gaf ten tijde van Rutte II’

“[W]at De Telegraaf gisteren presteerde, was […] een dieptepunt in de hedendaagse journalistiek.”

Ik bezocht gisteren met stijgende verbazing enkele keren de voorpagina van De Telegraaf. Er zou, dacht ik, toch wel iets komen over HalbeGate? Ja, de krant is altijd pro-VVD in verkiezingstijd, maar zelfs De Telegraaf kon dit verhaal niet negeren. Toch?

Nou, toen ik heel, heel, heel ver naar beneden scrollde zag ik inderdaad enkele verhalen. Maar… daarin nam De Telegraaf het steevast op voor de (nu voormalige!) minister. Het viel allemaal wel mee. Hij had het boetekleed aangetrokken. En later werd er een mailtje gelekt van Shell-topman Jeroen van der Veer, waarbij De Telegraaf net deed alsof de email Zijlstra min of meer vrijpleitte — wat onzinnig was.

Gelukkig was ik niet de enige die de berichtgeving van De Telegraaf buitengewoon vreemd vond. Datzelfde geldt namelijk voor Jan Dijkgraaf, de voormalige leider van GeenPeil (maar nu een minder dan plezante werkrelatie lijkt te hebben met Bart Nijman van GeenStijl). De Dijkster heeft een heerlijk “briefje aan Paul Jansen” (hoofdredacteur van De Telegraaf) geschreven. Daarin neemt hij geen blad voor de mond en legt hij uit wat er allemaal misging de afgelopen dagen:

In het hoofdredactioneel commentaar op pagina 2 pleitte De Telegraaf (jij?) voor het aanblijven van Halbe Zijlstra als minister van buitenlandse zaken. Argument: hij trok het boetekleed aan. In de column van chef politieke redactie Wouter de Winther op pagina 11 werd op de dag dat er maar één politiek onderwerp op de agenda stond (die organenroof had Pia Dijkstra in achterkamertjes al binnen getikt bij de Eerste Kamer) zeer lang stilgestaan bij fouten van Marleen Barth (PvdA), Kajsa Ollongren (D66) en Theo Hiddema (FvD) als aanloopje naar de conclusie: Zijlstra kan blijven, want hij gaf zijn fout (“een opgepoetst verhaal”) toe. “Als hij maar oprecht is en er van geleerd heeft”.

[…]

En dan hadden we nog geluk dat WNL’s ‘Goedemorgen Nederland’ even moet wijken voor de Olympische Spelen, anders had hoofdredacteur Bert Huisjes daar de rode loper ook voor Wouter de Winther uitgelegd. Die moest het nu, buiten jullie eigen kanalen, doen met een gênant optreden op NPO Radio 1.

Maar waarom nam De Telegraaf het zo opzichtig op voor Zijlstra? Dát is natuurlijk dé grote vraag. Nou, Dijkgraaf weet het antwoord:

“Toen jij chef van de politieke redactie van De Telegraaf was en nu Wouter de Winther het is, was Halbe Zijlstra de bron voor menig aan De Telegraaf gelekt verhaal uit kabinet en Tweede Kamer. Het verklaart ook het jaarlijkse slijminterview dat jullie met ‘m hadden.”

Nou ja, dan weten we in ieder geval dat Zijlstra nog altijd terecht kan bij De Telegraaf. Misschien dat ze daar nog een columnist nodig hebben.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. CJD

  De krant van wakker nederland. Zelfs niet waard om voor mijn kattenbak te gebruiken

  1. corfo

   @ CJD.
   Misschien vindt uw kat het wel leuk om de Telegraaf te lezen.
   Mijn hond, Achmed, haalde altijd de krant uit de brievenbus en bracht die naar binnen, ik stapte, in mijn “onbezonnen” tijd, eens over naar de Telegraaf. Gevolg ?
   Achmed vlóóg naar de bus, greep de Telegraaf en verscheurde die. Na 3 dagen die krant maar opgezegd. Achmed én ik helemaal tevreden.

 2. Ni28

  Dan begrijp je de uitspraak van Rutte pas die de media min of meer op gelijke hoogte bracht als de parlement. Het maakt dus niet uit of je politieke zaken uit de media of parlement verneemt. Fijn,dan kies je toch de makkelijkere weg. Waar hebben wij nog parlement voor nodig?

 3. DolleDries

  Dat viel mij ook al op de afgelopen dagen. Als Trump de haren niet goed heeft zitten of de karpers voert is dat vele malen groter in die krant.

 4. Ben Zine

  De Telegraaf is gewoon het clubblaadje van de VVD. Indertijd al had de Telegraaf een columnist, genaamd Cees Lunshof, en die ging altijd vol op het orgel tegen Pim Fortuyn. Ik vond dat toen al buitengewoon vreemd. Met een vriend als de Telegraaf heb je geen vijand meer nodig.

 5. lanex

  De Telegraaf. Lees alleen al de ingezonden comments, te suf om te lezen, de moderators weigeren alles wat niet dom is, deze krant is passé!

 6. Dollaert

  Off topic;

  Wilders heeft zojuist een uitnoding ontvangen om naar Moskou te gaan en de Doema toe te spreken.

  1. Dollaert

   * uitnoding = uitnodiging

  2. Bon-vivant

   Kan ie eindelijk eens een echt nep-parlement bekijken.

   1. Dollaert

    @ Bon-vivant
    Ik weet niet hoe oud u bent , maar (voor mij) nog niet zo lang geleden had de communistische Sovjet-Unie ook een parlement. Er is sindsdien toch wel wat veranderd. Neemt u eens de landkaart van de Russische federatie voor u.
    Allen het gebied van Sint-Petersburg heeft een paar miljoen inwoners en is net zo groot qua oppervlakte als Nederland. Als u van noord Moskou naar zuid Moskou rijdt is dat meer dan 80 kilometer bebouwing.
    Het aantal autochtone nationaliteiten (bevolkingsgroepen) in de Russische federatie ligt boven de 100. Het is een enorm land qua oppervlakte.

    Lijkt me een vrij lastig te besturen land. Om over de geschiedenis maar te zwijgen. Als dat enorme land uit elkaar zou vallen (wat niet denkbeeldig is) , dan betekent dat direct de derde wereld oorlog. Wellicht daarom is de bestuursvorm niet helemaal zoals “in het vrije westen”. En met de USA of Canada kun je het land echt niet vergelijken. Vandaar ook Krim, Lugansk en Donjetsk.

    1. Nog1

     Volgens mij is de etnische diversiteit in de VS vele malen groter dan in Rusland. Toch is de VS wel een democratie.

     Je argument vind ik derhalve wat onzinnig.

     1. Dollaert

      @Nog1
      Ik wens niet met “je”” aangesproken te worden. In Rusland worden ouderen of onbekenden met U aangesproken. In de USA niet , daar is iedereen jij of je (you). U mag mijn argument onzinnig vinden. Dat is uw goed recht.
      Spreekt u ook vloeiend russisch net als ik? Hoe vaak bent u in de Sovjet-Unie geweest? U leest het goed, niet Russische federatie. Natuurlijk weet ik ook wel , dat het verre van perfect is wat daar gebeurt. Ik probeer het alleen (uit ervaring) te verklaren. Ik vind uw argument betreffende de vergelijking net de USA belachelijk. Die landen zijn niet te vergelijken.

    2. Bon-vivant

     @Dollaert
     Ik loop al een tijdje mee in dit ondermaanse en weet nog precies wat de Sovjet-Unie inhield. Die had ook al een parlement. Daar zaten enkel leden van de communistische partij. Andere partijen waren immers verboden.
     Ik ben tevens bekend met de enorme oppervlakte van de Russische federatie. Ik ben immers cartograaf van beroep. Waarom dan de bestuursvorm niet helemaal zou kunnen zijn als in USA of Canada ontgaat mij helemaal. En de opmerking “Vandaar ook Krim, Lugansk en Donjetsk” ontgaat mij eveneens.
     Mijn kritiek op Rusland spitst zich toe op het dat de vrijheid van meningsuiting sterk onder druk staat. De landelijke media staan onder staatstoezicht. En als er presidentsverkiezingen aankomen, worden tegenkandidaten systematisch tegengewerkt. Zij worden gearresteerd, beschuldigd van allerlei vage aanklachten (corruptie, aannemen van smeergeld) en uitgesloten als kandidaat.

     1. corfo

      @ BonBon.
      Uw reactie lezende, dacht ik dat u het over Nederland had !
      Dat bleek niet het geval, terwijl de voorbeelden die u aanhaalde in uw kritiek op Rusland, naadloos van toepassing zijn op de omstandigheden in Nederland.

 7. fenderbender

  Als men zich verdiept in het Kalergi-plan, snapt je het handelen en optreden van onze politiek en media.

  Heel simpel

 8. Babaji538

  Kapitein Petrus Hermanus zorgt ervoor,
  dat alle bemanningsleden aan boord gaan,
  alvorens de trossen van de kade, worden
  losgegooid.
  Voldoende, meer dan voldoende vlees
  is goed gepekeld, voor een lange reis.

  Al de leden, die niet voldoen
  aan de eisen, om de reis tot een succes
  te maken, zal ik laten kielhalen.

  Draai ik nog eens, aan het rad,
  en roep: “Alle hens aan dek!”

  Petra Hermans

 9. Bon-vivant

  Waren er hier dan nog DDS-lezers die de Telegraaf ooit als serieuze krant hebben beschouwd?

  1. Ernst Quispel

   De meeste reaguurders hier lezen helemaal geen kranten, laat staan kwaliteitskranten maar halen hun mosterd liever bij islamofobe haatblogs, zoals daar zijn Xandershit, E.J. Bron, Breitbart en Fenixx. Daar treffen ze leugens aan die beter in hun denkraam passen.

  2. Bloem

   De Telegraaf is een vreselijke krant om te lezen, zeker sinds die linke Belgen hem overgenomen hebben. Voor het nieuws lees ik liever een scala aan andere kranten zoals Trouw, Parool, AD en Elsevier. Het is overigens niet slim om alleen op deze kranten te vertrouwen

 10. Bon-vivant

  De Telegraaf: altijd maar de linkse partijen afzeiken. Nee, daar houden wij (de DDS-lezers) niet van!

 11. Florissa

  Telegraaf, zakt af naar links, en is richting niveau flutblad, waarvan we al worden overspoeld door nieuws van NPO en RTL , een ongeluk ,sport , het weer, en wat sensatie uit de regio hier en daar, maar de politiek op een hakblok ??, ja, waar ze door worden betaald en dan nemen ze de tegenpartij .Kranten en nieuws waar de meningen worden opgedrongen door het bestuur ,zijn er zat van ,je kan beter een abonnement nemen op de Donald Duck .

 12. Farn

  De naam Wouter de Winter zegt al genoeg.

 13. Ni28

  Kwaliteitskranten! Hahaha!

 14. Pit

  ‘Een maatje is vertrokken.’ Dat is VVD Newspeak voor: ‘Een geweldige kans dient zich aan.’

 15. Frits Jansen

  Ik denk dat De Telegraaf alleen maar zo schrijft omdat ze denken dat de lezers dat willen lezen. Dat heet marktwerking in de media: wij leveren u het nieuws dat u wenst.

  De Telegraaf schijnt niet te begrijpen dat Zijlstra vooral niet te handhaven was omdat hij geen geloofwaardigheid meer zou hebben in internationale relaties. Gelukkig lag het voorbeeld voor het opscheppen: daags na de affaire zou hij een gesprek hebben met zijn Russische ambtgenoot Lavrov, een door de wol geverfde cynicus die hem alle hoeken van de kamer had laten zien.
  Excuses? Praatjes vullen geen gaatjes, leerde ik ooit.

  1. Ernst Quispel

   Mooi gezegd.

 16. jowyajax

  Deze krant #Telegraaf is altijd al fout geweest, en loopt met de sterkste SMERIG mee, kijk in 40/45 toen was het een ZEER FOUTE KRANT DIE HEULDE MET DE DUITSERS en nu ook meerdere keren al in de fout gegaan , een duidelijk links standpunt heeft ingenomen, NEE deze krant stinkt

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.