Aboutaleb wil van grootstedelijke raadsleden grootverdieners maken: ‘Ze moeten er €500 bij krijgen!’

snapshot
Foto: Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. Bron: Gemeente Rotterdam / YouTube.

Als het aan Aboutaleb ligt krijgen tientallen raadsleden in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam er maandelijks zo’n €500 bij. Het raadslid is veel te zwaar geworden, aldus de PvdA’er. Over raadsleden in kleinere gemeenten – die nu al veel minder verdienen – zegt hij helemaal niks.

Ahmed Aboutaleb heeft een lans gebroken voor het verhogen van de salarissen van raadsleden in de drie grootste gemeenten van Nederland: Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De burgemeester vindt dat de raadsleden het de afgelopen jaren steeds drukker hebben gekregen, terwijl het leven om hen heen ook drukker is geworden. Hij wil elke van de 135 raadsleden daarom een maandelijkse bonus van €500 geven bovenop de €2.352,29 die ze nu reeds krijgen.

Dat zegt Aboutaleb tegen het AD:

,,Het raadslidmaatschap wordt een nevenfunctie genoemd, maar dat is toch echt onzin! Raadsleden lopen op hun tenen om alles te bolwerken. Zeker bij de kleine fracties”, aldus Aboutaleb. Het werk neemt zeker 3 a 3,5 dagen per week in beslag, weet hij. ,,Denk alleen al aan stukken lezen en vergaderen. Daarnaast zijn er nog veel extra werkzaamheden. Over het algemeen, een enkeling daargelaten, werken raadsleden hard.”

Aboutaleb wil over de beloning graag een nationale discussie. ,,In de grote steden worden raadsleden werkelijk onderbetaald. Vergeet niet dat ze er veel extra taken hebben bij gekregen: op gebied van zorg, onderwijs en arbeidsparticipatie. Maar het honorarium blijft hetzelfde.”

Het eerste wat in mij opkomt: als de regering de salarissen van raadsleden gaat verhogen, lijkt het mij dat juist raadsleden in de grote steden achteraan in de rij staan voor een salarisverhoging. Het werk is in alle gemeenten van het land namelijk ongeveer even zwaar. Een dorp met een paar duizend inwoners runnen met een raad van slechts 11 man en twee wethouders is niet minder zwaar dan Amsterdam dat het met 45 raadsleden moet doen. De salarisverhoudingen zijn nu al volkomen scheef: in de grote steden verdien je dus zo’n €2350. Maar in de kleinste gemeenten krap tien procent van dat bedrag. Tien procent. Voor iets dat niet significant minder werk kost, alleen in een gemeente die door minder mensen feilloos op een landkaart aangewezen kan worden.

Voor iemand die zelf in een klein dorpje (weliswaar in Marokko, maar toch) geboren is, zou je wat meer piëteit met juist het platteland verwachten. Verhoging van de salarissen van raadsleden? Prima idee! Maar om daarbij juist de grootstedelijke lokale vertegenwoordigers het rijkelijkst te belonen? Dat is voortrekken van de grote stad, en een vorm van fundamentele onrechtvaardigheid. Geef liever de vertegenwoordigers van Zoeterwoude, Vlieland of Urk een bonus bovenop hun maandelijkse schijntje in plaats van de lieden die al praktisch een full-time salaris verdienen in Amsterdam of Den Haag!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

20 reacties

 1.   

  Het begrip grootverdiener krijgt hier een geheel nieuwe betekenis.

  1.   

   Ieder die minder dan jij verdient is zeker een tokkie.

 2.   

  Voor deze salaris werken veel mensen een volle werkweek en vaak inclusief overwerk en vele hebben nog veel minder dan dat. Dus niet zielig over raadsleden doen want zij wilden zo graag hun diensten aan de samenleving aanbieden. Het is meer voor de eer dan voor de verdienste zouden zij moeten beseffen.

 3.   

  Compleet de weg kwijt.

  1.   

   A.T. is een echte PVDA man, komt tenminste op voor de minst bedeelden (niet arbeider zijnde).

 4.   

  Ik begin nu pas te begrijpen wat mijn vader vroeger bedoelde met jong leer door.

  1.   

   @oei oei nu pas?

 5.   

  Wow, wat een droom ban voor ieder raadslid als Aboutaleb z’n zin krijgt! Mooie kleding, dure schoenen, luxe restauranten, prachtige vakanties in het ver buitenland tenminste 2
  2 keer per jaar, chique nieuwe auto ieder jaar…En wie gaat betalen voor dit luxe
  raadslid leventje? De gewone burger! Omdat het “beter” gaat met de economie,
  zal de gemeente belasting steeds verder omhoog gaan. Hoewel ik vindt de typische zakken als plantsoendienst, vuilnis opvang, riool schoonmaak, politie dienst, nog steeds belangrijk.
  Maar als ieder raadslid moet nog 500 euro ieder maand extra verdienen, dan zullen
  de voedselbanken nog meer mensen krijgen die ernstige problemen hebben om rond te komen: bijv. AOW ers, werkelozen, en alleenstaande moeders. Er is veel armoede in
  ons land. Wij moeten nu 65 euro per maand betalen aan onze gemeente belasting.
  Ik kan me niet voorstellen dat dit bedrag nog veel hoger moet worden!

 6.   

  Dat klopt wat Aboutaleb zegt. Een gekozen raadslid in een gemeente tot 8.000 inwoners krijgt 250,82 bruto per maand, terwijl een ongekozen wethouder in diezelfde gemeente 4500 bruto per maand krijgt, dus 18x zoveel en ook nog de beschikking heeft over een hele batterij hoog geschoolde portefeuilleambtenaren. Dus in principe is er dan ook geen serieus dualisme in de gemeenteraad mogelijk. In grote steden zijn de verhoudingen inderdaad niet veel beter met 2350 euro per maand voor een raadslid of beneden-modaal op jaarbasis, terwijl een (ongekozen) wethouder al gauw op 8.000 euro per maand zit, recht heeft op wachtgeld en ook nog pensioenrechten opbouwt. Dus wethouders 500 euro per maand minder en raadsleden hetzelfde erbij.

  1.   

   @Wim € 500,– per maand erbij? dat moet je tegen een politieman, pg-er in de zorg, of mensen met een pensioen zeggen.
   Wat dacht je van al die werknemers die er een schamele 1% bij krijgen per maand of mensen die zich scheel betalen aan achterlijke ziektekosten..

 7.   

  Heeft Sylvana daar soms stiekum om gevraagd????

 8.   

  Helemaal van het padje af die gekke slinkse moslim. Ik word ook vet dik, onderbetaald… voor 60u per week…. laat ze daar maar eens een oplossing voor zoeken.

  1.   

   60 uur aan een paal hangen is idd geen pretje.

 9.   

  @Accchmed, ik heb 40 jaar op mijn tenen gelopen bij een baas. Die 500 euro per maand wil ik ook wel bovenop mijn zeer karig pensioentje. Man, man, man, waar zit jouw verstand? Volgens mij heb je nu echt professionele hulp nodig. Ik wens je veel wijsheid toe.

 10.   

  Het gaat goed met DDS hun inkomsten maar als lezer wordt je gek van die inspringende advertenties.

 11.   

  Even off-topic, nu we het over Rotterdam hebben.
  Gisteravond zag ik op de NPO een verbijsterende reportage van Brandpunt+ over daklozen in Rotterdam. Bijvoorbeeld een man, die door zijn vrouw buiten de deur is gezet, loopt dagen dakloos rond. Deze mensen hebben geen recht opvang, want ze zijn volgens de gemeente “zelfredzaam” (niet verslaafd en ook niet psychisch gestoord). Dit is dus de stad waar leefbaar Rotterdam het voor het zeggen heeft…

  https://www.npo.nl/brandpunt/29-03-2018/KN_1697528

 12.   

  Ik wil niks zeggen, ‘politiek Den Haag’, maar
  deze man, waar de laatste tijd opvallend veel ophef
  over is gemaakt, was reeds berucht, van twee eerdere gevallen,
  mij bekend.

  Petra Hermans

 13.   

  Zo koop je loyaliteit om wat langer te kunnen blijven zitten als burgemeester. Op kosten van de samenleving natuurlijk, dat spreekt.

 14.   

  De belastingdruk is nog nooit zo hoog geweest en alle overheidsorganen schreeuwen om het verdelen van de pot.
  Het is zo jammer, dat alleen overheidsambtenaren kunnen profiteren van de economische groei en dat de rest van de bevolking wordt afgescheept met een aalmoes.

 15.   

  Grootverdieners? DDS overdrijft nu toch echt.
  Met de fooien die de huidige raadsleden nu krijgen mag het niet verbazen dat iemand die ook nog iets anders kan zich wel tien keer bedenkt om raadslid te worden. Het gevaar is alleen dat ze zo wel mensen aantrekken die zo fanaat zijn dat geld geen rol speelt.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!