Column Jan Roos: D66’er Rob de Wijk is corrupt tot op het bot

Jan Roos windt er geen doekjes om: wat hem betreft is D66-coryfee en Trouw-columnist Rob de Wijk corrupt tot op het bot. In zijn column van vandaag legt hij uit hoe hij tot die conclusie is gekomen…

Follow the Money en De Correspondent zijn iets op het spoor. Het gaat om een enorme berg subsidiegeld die is verdwenen, en de hoofdrolspeler in het hele verhaal is Rob de Wijk. Het is een vrij ingewikkeld verhaal, maar het komt er op neer dat er €6,5 miljoen pleite is en dat De Wijk een deel van dat geld in een door hem erg geliefd project heeft gestoken: namelijk in Rob de Wijk. Zo kreeg de Haagse denktank HCSS (waar Rob de Wijk directeur van is) 7,5 ton subsidie via de HSD (waar Rob de Wijk directeur van was).

HSD staat voor The Hague Security Delta. Wat zij precies doen is niet geheel duidelijk, alleen dat al het geld wat erin is gestoken weg is en niet te verantwoorden valt. Wordt het nog gekker? Jawel, want Rob de Wijk (hallo, daar is-ie weer) zit in de wetenschappelijke raad van Policy Research Center. En dat is weer de huisleverancier van de succescijfers die telkens het duimpje omhoog geven om subsidie te storten in het HSD.

Enfin. In elke ander land werd dit fraude, corruptie, misleiding, misbruik van publieke middelen en vriendjespolitiek genoemd. Bij ons niet. Waarom? Omdat de spin in het web Rob de Wijk is. En dit spinnetje is allesbehalve onafhankelijk. Want als er een kenner moet komen om overheidsbeleid goed te praten staat er maar één naam in de klapper van Den Haag. Moet de aanschaf van dure onderzeeboten worden rechtgeluld? Bel Rob. Begint Clingendael moeilijk te doen over de aanschaf van de JSF? Bel Rob. Moet er weer eens met de beschuldigende vinger richting Rusland gewezen worden? Bel Rob. De Wijk doet het klusje wel, en de media schrijven waarom Rob dit toch doet zoetjes en zonder vraagtekens op.

Nou, Rob doet het voor het geld. Dat is wel duidelijk. Want hoe vaker hij roept dat de overheid het helemaal te gek doet, hoe meer subsidie er bij de De Wijkjes binnenstroomt. Zo ook bij het Oekraïnereferendum. Rob was ingeschakeld als kenner om te vertellen dat het maar om een handelsverdragje ging en dat de organisatoren van het referendum, GeenPeil, een stelletje extreemrechtse kwajongens waren met een directe telefoonlijn richting Kremlin.

Ik voerde met hem een discussie in het programma VanLiemptLive. Wat De Wijk uitkraamde was precies wat de overheid aan het volk probeerde te slijten: Oekraïne zou nooit lid worden van de EU, maar inmiddels is dat lidmaatschap aangevraagd. Oekraïne zou nooit lid worden van de Navo, maar inmiddels is dat lidmaatschap aangevraagd. Oekraïners zouden nooit vrij door de EU kunnen reizen, maar inmiddels reizen Oekraïners vrij door de EU. Er zat helemaal geen enkele militaire paragraaf in het verdrag, maar toch kwam premier Rutte met een inlegvelletje omdat dat wel degelijk het geval was. Het bleek allemaal onzin te zijn wat Rob de Wijk als “onafhankelijke specialist” verkondigde. Het was precies de kletskoek die de overheid ook naar buiten bracht.

Maar daar bleef het niet bij, want ook hier ging het weer ordinair om de kluiten. Want De Wijk vroeg, nogmaals: telkens als “onafhankelijk specialist” opgevoerd, subsidie aan om een neutrale campagne te voeren voor het referendum. Maar toen de kleine €50.000 binnen was draaide hij die neutrale campagne opeens om naar een JA-campagne. Geheel tegen de regels van de subsidieverstrekker in. En wat denk je? Moest Rob de Wijk het geld terugstorten? Nee hoor, hij had immers weer zijn werk voor de overheid gedaan.

Toch kon hij het niet laten om op de radio bij een door de EU gesubsidieerd programma op te roepen vooral niet te gaan stemmen, om zo de opkomstdrempel te frustreren. En ook dat was tegen de regels voor iemand die juist een halve ton had ontvangen om mensen richting de stembus te krijgen. En ook hier kreeg De Wijk geen tik voor op de vingers.

Rob de Wijk mag namelijk alles, zolang hij maar roept wat de overheid wil.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Babaji538

  Degene met de hoogste moraal
  dwingt, natuurlijk, het meest respect af.
  We weten allen, verder, wat een oorlog
  altijd doet winnen, ten goede doet keren
  en zelfs, zégevieren!
  Petra Hermans

 2. Robert Leiden

  Klinkt allemaal heel verschrikkelijk.
  Echter is er 1 maar… het is Jan Roos die dit roept.
  De Jan Roos die nooit door argumenten kon overtuigen.
  Een scherp voorbeeld daarvan is het het interview destijds met Sven Kockelmann in het programma Oog in Oog.
  Het kritische geluid van Van Wijk over dat Oekraine referundum zit Jan Roos kennelijk nog steeds dwars:
  https://www.volkskrant.nl/opinie/weersta-de-lokroep-van-een-rancunereferendum~a4218463/

  1. Viertel

   Lees eens de Elsevier van vandaag, Robert. Of anders Follow the Money (FTM). Jan Roos mag dan een clown zijn, hij zuigt dit verhaal echt niet uit zijn duim.

  2. Ernst Quispel

   Het blijft verbazen dat de totale loser Roos zich nog publiek durft te vertonen en uit te laten.

   1. Viertel

    Quispel heeft weer eens geen inhoud, maar speelt voor de zoveelste keer voluit op de man. In de tijd van Livestro als hoofdredacteur van DDS werd zo’n reactie een ad honinem genoemd. En volgde direct verwijdering. Wat mij betreft gaat de huidige redactie van DDS deze aanpak opnieuw invoeren.

   2. Pindas

    Ook een touwtje nodig???

   3. Ni28

    Quispel, echoot naar Leiden wat ook niemand meer verbaast door zijn gespleten persoonlijkheid.

   4. Koos sssss

    Je ziet 2 dingen over het hoofd. Rob de Wijk heeft -en dat is heel voorzichtig uitgedrukt- de verdenking over zich gehaald dat hij meer weet van het verdwijnen van enige miljoenen gemeenschapsgeld.

    Als jij, of ik belastingaangifte doen en de inspecteur van de belasting vertrouwt het niet, dan moeten jij en ik ons tot de laatste cent verantwoorden.
    Als wij dat niet kunnen, zijn de sancties van de belastingdienst niet mals.

    Omgekeerd moet de overheid haar uitgaven tot op de laatste cent aan de burger kunnen verantwoorden.
    En dat kan niet. er is 6.5 miljoen € zoek. Alleen al in deze zaak.

    Daarmee degradeert de legitimiteit van de belastinginspecteur naar die van afperser. Zoals de Maffia, of criminele motorbendes.

    Het is niet Jan Roos, die dit in de kiem moet smoren. Het is de overheid, die hier keihard moet optreden.
    Net zo hard, als dat ze optreedt tegen wanbetaling bij het afdragen van belasting.

   5. Original NL

    Het blijft verbazen dat de total loser troll quispel zich nog op DDS durft te vertonen en uit te laten!!

 3. bifbof

  Voor de anglofielen : zijn voornaam is niet voor niets Rob

 4. eRik2017

  Jaja jan Roos, roep maar weer eens wat

 5. Viertel

  Opnieuw een D66-er. En opnieuw zwijgen de zgn. kwaliteitsmedia. Gelukkig wel artikelen over frauduleuze Rob de Wijk in Elsevier en Follow the Money.

  Het is verbazingwekkend dat D66 overal mee weg lijken te komen. Al eerder dit jaar was het Alexander Pechtold, die een penthouse in Scheveningen cadeau heeft gekregen van een Canadese diplomaat. Ook daar bleef de MSM muisstil over. Gelukkig lopen er wel een paar aangiften tegen de D66-lijder.

 6. DolleDries

  Mocht dit geld gebruikt zijn voor een feestje met minderjarige dan zullen de lofbetuigingen van Ernst niet mis zijn.

 7. Pindas

  Er is maar 1 touwtje voor zulke gasten en die zit aan de galg!

 8. denk eens na

  Natuurlijk zal onze robert nooit een greep in de kas doen, daar is hij met zijn maffia kop veel te politiek correct voor.

 9. denk eens na

  Is dit niet de robert die in ieder tv programma verkondigt de poetin en trump op lichters zijn? En zeker weet te vertellen dat de russen mh17 neergehaalt hebben, wie steelt blijft altijd een dief.

 10. Florissa

  Wie wil er vandaag de dag geen Penthouse ??
  En snurken [buiten zakkenvullen]doen ze allemaal in Den Haag .

 11. chicamo1

  Ik woon gelukkig al lang niet meer in deze bananen monarchie. Maar corrupt tot op het bot. De VVD heeft ook een bepaald standpunt over het pedo gehalte bij de top van het OM. Ik weet voor 100% zeker, dat criminelen die hier informatie over hadden, hun straf ontliepen. En dat was al rond 1984. Ik kan niet met stellige zekerheid zeggen, dat dit Joris Demmink betrof, maar de naam Roes was hier 100% bij betrokken. Laat nu deze naam opduiken Gerard Roes als de nieuwe topman van het OM. Ik durf dat onder ede te verklaren.

  1. Frits Jansen

   Is Demmink een viezerik zo handig dat zijn escapades niet te bewijzen zijn, of het sl slachtoffer van vijanden zo handig dat ze hem zulke verwijten maken dat zijn onschuld niet te bewijzen is?

   Als inspiratiebron van dwarskijkers begint hij in elk geval danig te vervelen.

 12. Frits Jansen

  Als De Roos het zegt zal het wel niet kloppen.
  De Wijk is natuurlijk een mooi mikpunt van van D66, pro-Europa en nog zo wat.
  Dat onafhankelijke denktanks moeten schipperen met subsidies weet elke insider. De Wijk schrijft interessante analyses, de lekker tegen taboes on gaan.

  Een minpuntje is dat De Wijk nogal militair georiënteerd is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.