“De campagne van Forum voor Democratie is Champions League-niveau”

Aldus campagnestrateeg Jan Driessen die daar natuurlijk wel meteen bij vermeldt dat het hem niet duidelijk is waar de partij het geld vandaan haalt voor zo’n campagne. Zucht. 

Campagnestrateeg Jan Driessen (VVD) mocht vandaag komen opdraven bij WNL Op Zondag om zijn mening te delen over de campagnes van de verschillende partijen. Daarbij was het opvallend dat hij bijzonder veel positieve dingen zei over Forum voor Democratie. WNL is immers verbonden aan De Telegraaf, wat toch echt het huisblad is van de VVD.

“De campagne van Forum voor Democratie is Champions League-niveau,” aldus Driessen. De partij onderscheidt zich met name door de wijze waarop ze sociale media gebruikt. “Forum voor Democratie maakt niet alleen hele goede filmpjes. Zij kopen profielen in, microprofielen. Daar is Trump president van Amerika mee geworden. Zij weten precies diegene te bereiken bij wie ze hun boodschap neer willen leggen.”

Dat klopt honderd procent, en het is inderdaad één van de redenen dat de partij zo succesvol is. FVD is buitengewoon vernieuwend bezig — voor Nederlandse begrippen tenminste. Natuurlijk komt er nog veel meer bij kijken — de voormannen van de partij zijn charismatisch, ze verkondigen een boodschap die tegenwoordig sowieso goed valt, en ga zo maar door — maar het is zeker deel van het succes.

Helaas gaat Driessen vervolgens de mist in door te roepen dat zo’n campagne “tonnen” kost en dat het maar zeer de vraag is waar dat geld vandaan komt. “Baudet heeft daar geen antwoord op gegeven,” aldus de zogenaamde strateeg.

Laat ik hem daarom maar even van repliek dienen. Het is namelijk vrij simpel:

1. Het is veel goedkoper dan Driessen blijkbaar denkt om het maximale uit sociale media te halen. Je hebt absoluut geen “tonnen” nodig om daar heel veel succes mee te oogsten. Het is geen tv, met de kunstmatig hoge advertentieprijzen. Met name Facebook maakt het heel goedkoop om heel veel mensen te bereiken.

2. Het zal Driessen verbazen, maar FVD heeft momenteel iets van 24.000 leden. De contributie bedraagt minimaal 25 euro per jaar. Dat zou de partij alleen al 600.000 euro opleveren, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele leden die vrijwillig meer contributie betalen.

3. Er zijn mensen met geld betrokken bij de partij. Anders dan bij de andere partijen zijn zij bereid om de daad bij het woord te voegen. Om, zoals onze Amerikaanse vrienden het zeggen, to put their money where their mouth is. We weten dat er verschillende prominente leden zijn die de partij vorig jaar in ieder geval duizenden euro’s schonken. Dat is geen geheim.

En dat zijn maar drie punten waar ik zelf nu snel even mee gekomen ben. Driessen had dat allemaal ook kunnen bedenken, maar blijkbaar is hij óf zo slecht geïnformeerd óf gewoon zo ontevreden met het succes van FVD dat hij liever verdachtmakingen rond strooit. Want ach, tja, dat vinden ze bij WNL toch wel best.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Ni28

  WNL dat rechtse praatprogramma door Hilversum gecensureerd. Een Pauw of Jinek light.

  1. Meester Kong

   Ach @Ni28, waar kunnen wij als echte ” Nederlander” dan nog naar kijken?
   Al het nieuws maar halen van de rechtse blogs?

   Je plemp getuigt van een lichte vorm van paranoia…

   1. Dubbele Komma

    Nee we moeten ons nieuws vooral blijven bekomen door de linkse staatsmedia. Die 3.5 miljoen criminele zaken onder het tapijt moffelt en totaal geen kritiek levert op een tot op het bot corrupte kwalexander penthouse. Dat lijkt me een beter plan. Dat vond de linkse voorganger a. Hitler ook die dikke maatjes met de moslims was.

 2. Meester Kong

  Lavendel Baudeetje zal moeten kiezen voor een betere politicus als leider voor de FvD .
  Zo niet, brengt hij in no time de partij naar de afgrond.

  1. Pieter G

   Kong,
   Er is geen betere dan Baudet. Hij is FvD.

  2. eRik2017

   Het is grappig dat al die zichzelf top-debater benoemende Wimmers zo graag baudet beoordelen als een politieke nitwit.
   Baudet begon met niets, en heeft in korte tijd 15 zetels in de peilingen, en 2 werkelijk in de Kamer. Zo serieus kan je deze ” Beste stuurlui aan wal ” nou nemen.
   In generale zin, noemen wij hen Wimmers, vernoemd naar hun voorbeeldfiguur Wim. vandaag als hoofdwim actief op DDS als Ernst-Wim

   #ontwimmen #hoofdwim #wim

   1. rosmalen53

    eRik2017
    Wilders begon in z’n eentje en steeg meteen naar 9 zetels in het echt en niet zoals GEDVER DERRY alleen in zgn peilingen ,daarna naar 24 en heeft er nu 20 ondanks dat deze partij in de media al jaren wordt verguisd en hijzelf ook nauwelijks is te zien in de media en nergens bij die zeikprogramma’s aanschuift dat noem ik nou klasse
    Die FvD is een grote neppartij die strakjes zijn ware gezicht laat zien
    Tweede VVD.de nieuwe elite en alleen opgericht om Geert Wilders te klein te laten blijven

  3. Lex

   Daar is hij al druk mee bezig door woningzoekende nederlanders in het harnas te jagen.
   https://www.youtube.com/watch?v=Tkx23Qq5CLc

   Ik ben woningzoekende naar mijn stem kan hij fluiten. Ik stem wel op een lokale partij de PVV doet helaas niet mee in Amsterdam

 3. Ben Zine

  De affaire Ramautarsing was nou niet bepaald een schoolvoorbeeld van een campagne op Champion’s League niveau. Ik zou het eerder willen kwalificeren als de Tweede Divisie, niveau Kozakken Boys.

 4. Ernst Quispel

  Baudet past wel de nieuwste manipulatietrucjes toe van de sociale media maar dat kan de leegheid van zijn boodschap en zijn politieke onbekwaamheid niet verhullen. Je kunt de kiezer met handige technieken proberen te misleiden maar op enig moment moet je laten zien. Baudet heeft geen kwaliteit en dit soort handigheidjes kunnen dat niet verhullen.

  1. eRik2017

   Wim probeert anderen te verwimmen, en gewimd te worden in zijn wimzin (=waanzin)

   #ontwimmen

  2. Blue monday

   Dat is weer een ander draadje…hij weet tenminste wel hoe je goed en goedkoop campagne kunt voeren.

   1. eRik2017

    Kijk kijk,
    De linkse bejaarden werpen zich nu ineens op als marketing deskundigen.

 5. Pit

  FVD heeft momenteel iets van 24.000 leden. De contributie bedraagt minimaal 25 euro per jaar. Dat zou de partij alleen al 600.000 euro opleveren, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele leden die vrijwillig meer contributie betalen.

  25.000 is warempel geen peulenschil. Uiteraard ben ik ook lid van de enige partij die wél iets aan de politieke verrotting gaat en kan doen. Ik had het al opgegeven en was van plan mij nooit meer met politiek of met het stemmen op politieke partijen in te late, totdat FVD in de Kamer kwam. Wat een verlichting!

 6. Gerlos

  Hoe groter hoe beter. !!!!!!

  1. RobertMarsman

   Ja inderdaad des te harder wordt de teleurstelling dat ook het Forum maar een simpel politiek partijtje is die als ze aan de macht zijn niets veranderend. Des te harder zullen ze vallen.

   1. Vit

    Gelukkig is Geert er om hem af en toe bij te spijkeren, dat hij tijdens een debat Thierry terecht wees was wel een harde leerschool maar de beste, hij moet nog een hoop leren maar dat gaat die topgozer lukken, ‘read my lips’. Ik mag hopen dat ze beide met de eerstvolgende verkiezingen zoveel stemmen krijgen dat ze samen een coalitie kunnen vormen, desnoods met de SP (mijn oude partij) daarbij.

    1. RobertMarsman

     Nee hoor de PVV en het Forum verschillen fundamenteel te veel van elkaar. Misschien dat ze elkaar in sommige punten zouden kunnen vinden ja. Maar dat geldt voor elke partij wel. De PVV kan het ook goed vinden soms met bv de SP of die dierenpartij ik noem maar wat. Maar fundamenteel verschillen ze enorm van elkaar.

     Het Forum kan je goed vergelijken met Leefbaar Rotterdam. Ze werken ook niet voor niets samen. Je mag de vraag stellen hebben die het nu zo goed gedaan? Nee dat hebben ze niet. Een partij die is voortgekomen uit het Fortuynisme en daar op door zou moeten bouwen. Maar wat is er nog over van het Fortuynisme binnen Leefbaar? Niets. Ja tijdens de verkiezingen ja dan scoort de naam Fortuyn lekker maar meer ook niet.

     Leefbaar gaat enorm inleveren en dat komt niet alleen maar door de komst van de PVV in Rotterdam maar mede door het faalbeleid van de laatste 4 jaar. Zo zou het ook gaan met het Forum. Zo gauw het macht krijgt zullen ze in gaan dammen en dan komt het ware politieke beestje naar voren.

     Het is niets, en het zal nooit iets worden. Een dikke flater en meer wordt het niet.

     1. Vit

      @RobertMarsman

      “Zo gauw het macht krijgt zullen ze in gaan dammen en dan komt het ware politieke beestje naar voren.

      Het is niets, en het zal nooit iets worden. Een dikke flater en meer wordt het niet.”

      Dat veronderstel je maar, een grotere tyfus zooi als het nu is kan het niet meer worden.

     2. Vit

      Als het niks wordt worden ze er op afgerekend, dat weten ze zelf ook wel, voorbeeld PvdA.

  2. Lex

   Je bent zeker niet woningzoekende.

 7. Babaji538

  Er zijn zo van die mooie taferelen in het leven
  wanneer ik in mijn vuistje zit te lachen.
  Ik noem dan, het feit dat wat ronselaars, we noemen hen
  ‘militairen’ richting ons land werden teruggestuurd.
  De dag ervoor had het desbetreffende land
  nog op mijn (eenvoudige) website gekeken… .
  Dhr. Bert Koenders, een goede vriend van me,
  had dat alles te incasseren aan zijn werkbank.
  “Waardige eenvoud”, October 16, 2017.

  Ook was er het heugelijke feit, dat Sylvie Meis,
  we kennen haar allen beter, dan dat zij zichzelf
  ooit zal weten te herkennen (!), vanuit de (kaas)kop
  der Duitsers richting NL werd verzonden.
  Wat vervelend nou, zeg!

  Ik noem dan één van mijn meesterwerken, als
  “DISTANTIA”, September 28, 2017.
  Er zijn er, in dit land, meer van dezelfde categorie
  te vinden.

  Wel héél toevallig, dat beide werken zo rond
  dezelfde tijd, zijn geschreven.

  https://worldpoet546.wordpress.com

  My mission in this world, Worldpoet 546

  Oh ja, de cijfers ‘5’, een ‘4’ en een ‘6’ zijn,
  natuurlijk zomaar uit de lucht komen vallen!

  Petra Hermans

 8. Blue monday

  Voor de verandering volledig met vdGalien eens….

  De oude politiek met heel veel oude mensen en oude ideeen zweren bij foldertjes en advertenties in de krant. De wat “hipper” ahum ingestelde partijen pakken hun oude JVC-recorder uit de kast en weten er zelfs een filmpje uit te persen.

  En het kan zo goedkoop! Facebook, instagram, Twitter en een beetje gericht campagnevoeren zijn goedkoper en veel effectiever.

  Of je bent soms hip als oude politiek en huurt voor een paar ton een goed bedrijf in die het voor je bedenkt.
  Dat laatste nog altijd beter dan die gratis kut-winkelmuntjes die je altijd van de partijen krijgt…..

 9. Bas2018

  Pleur toch op stuk nageboorte ….oftewel Quispel.

  1. eRik2017

   Quispel wil eigenlijk uit de kast komen. Hij weet niet goed wat te zeggen, daarom doet hij zo raar!

 10. CheikhRedo

  Hahaha Vit is echt grappig!!!! Zijn oude partij is de SP? Mag ik u erop wijzen dat de SP het stemgedrag van de PVV in kaart heeft gebracht! Google het maar. Maar ni moet u mij toch uitleg geven hoe je dan op die partij lan stemmen? Als u hun stemgedrag gaat onderzoeken dan zult u zien dat zij helemaal niets met de SP gemeen hebben. Ze zijn op de hand van de zorgverzekeraars en bij veel veiligheids maatregelen tegen gestemd en bovendien hebben ze tegen de opleidings instituten voor meer politie gestemd. Hoe strookt dit met jouw Sp waarden? Lul toch niet zo slap AUB

  1. buitenbeentje

   Het gaat er niet om dat de PVV voor of tegen bepaalde moties heeft gestemd, maar om de reden waarom ze er tegen stemden.

   Fictief voorbeeld. Een motie vraagt om het aantal immigranten uit islamitische landen te beperken tot 20000 per jaar. De PVV stemt tegen. Dat betekent niet dat ze meer immigranten wil, maar dat ze geen wet wil waarin überhaupt staat dát er immigranten het land binnen kunnen komen.

   Vroeger stemde ik ook SP, totdat ze 180 graden itt tot hun standpunt in de tachtiger jaren op de censuur en moslimknuffel tour gingen, voordat Hamas Van Bommel en Gaza Meulenbelt mede de dienst gingen uitmaken.

  2. Vit

   Zou dat inmiddels 10 jaar geleden kunnen zijn Hmm?

   1. Vit

    Ik schreef ook desnoods, als minst slechte.

 11. Lex

  Ik wilde ook op FVD stemmen go wat was ik zeer enthousiast over deze partij.
  fantastische debatten, hij komt goed over bij het volk.

  De chaos binnen de partij nam ik nog voor lief. Als je Enthousiast bent dan vergeef je de vele beginnersfouten.

  Toen zag ik dit filmpje van Baudet en knapte volledig af.

  https://www.youtube.com/watch?v=Tkx23Qq5CLc

  Hij vind dat sociale huurwoningen voor de minima maar opgeofferd moeten gaan worden voor de welgestelde nederlanders met een goedgevulde bankrekening. Toen viel de partij keihard door de mand.

  Ik wacht verdommen al jaren op een betaalbare sociale huurwoning. Dan hebben we het nog over bedragen van €550,- tot €750,- voor een 1 of 2 kamer woning.

  Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer en woon op dit moment noodgedwongen op een alternatieve illegale levenswijze.

  Als ik dan lees dat de sociale huurwoningen in Amsterdam maar verkocht moeten gaan worden omdat hij vind dat er te veel van zijn dan word ik woest.

  Naar mijn stem kunnen ze fluiten, ik denk dat er nog wel meer mensen zullen gaan afhaken.

  Bah ik ben zo teleurgesteld ik deze partij BAH.

  1. DolleDries

   Het is een sterke liberale partij die gaan voor de sterkste. Dus zijn zet met die sociale woningen is niet onverwachts maar wel schandalig.

  2. Vit

   @Lex
   “Hij vind dat sociale huurwoningen voor de minima maar opgeofferd moeten gaan worden voor de welgestelde nederlanders met een goedgevulde bankrekening. Toen viel de partij keihard door de mand.”

   Dat zegt hij niet, hij heeft het over de werkende, zonder toevoeging als welgestelde Nederlanders met een goedgevulde bankrekening. Maar het valt me wel van hem tegen.

   1. Vit

    Ps, het is op mij niet van toepassing (koopwoning), maar ik ga hem hierover wel aan zijn oren trekken.

    1. Beukman

     @Vit
     Trek hem dan meteen aan zijn oren over het feit dat zijn partij de enige was die de motie niet steunde tegen de exorbitante salarisverhoging van 50% voor Hamers (ING). Ook hier laadt Ezel de verdenking op zich er een dubieuze ethische moraal op na te houden.

     1. Vit

      Is goed, zonet 2e mail verstuurd.

     2. Vit

      Ps, die jongen heet Thierry.

     3. Beukman

      @Vit
      Ok. Thierry Ezel.
      Thanks man.

    2. Pit

     @Vit: Peukmans is een rugdekker. Hij kan het o.a. maar moeilijk verkroppen dat Pechtold doorgaans wordt aangesproken met Penthouse.

     #ontbeuken

     1. Beukman

      @Pit
      Lul niet man. Ik kom hier wel meer koosnaampjes tegen voor politici. Waarom voor Thierry een uitzondering maken, wiens naam nota bene Ezel betekent?

     2. corfo

      @ Pit.
      Penthousje P. is inmiddels ook verstrikt geraakt in een z.g. bouwfraude-zaak. Daarin speelt o.a. óók een ernstig milieu-delict !
      Vermoedelijk zal deze corrupte “zéér bekwame bestuurder” aanvoeren dat die zaak “privé” is waarna óók dit stinkende zaakje in de inmiddels overvolle doofpot wordt gestopt.

  3. rosmalen53

   Precies Lex
   En dit is nog maar 1 van de standpunten die ze hebben
   Voor een partij die opkomt voor de hardwerkende middenklasse die echt werken dus met hun handen en die vaak door de maatschappij niet goed genoeg worden gevonden en met een schamel loontje mogen rondkomen (mensen die werken in de bouw, zorg ed) moet je toch echt bij de PVV zijn en niet bij dat elitaire zooitje
   Je hoort ze ook met geen woord over de Islam ook zo triest want dit is nou net het grote probleem waar de hardwerkende burger mag voor door blijven werken en dokken
   Iets wat de meesten met zware beroepen echt niet vol gaan houden

 12. Viertel

  Heel de MSM heeft een (ongezonde) obsessie voor Forum voor Democratie. Deze partij doet in slechts 1 gemeente (Amsterdam) mee aan de verkiezingen. Maar het politieke nieuws in Volkskrant, Trouw, NRC, op de NPO en Radio 2 gaat bijna uitsluitend over Baudet, Hiddema en Nanninga.

  Pas sinds de laatste dagen dringt traag het besef door dat er in Rotterdam veel heftigere dingen staan te gebeuren. GroenLinks, PvdA, D66 zijn daar met hun linkse monsterverbond door Denk en Nida in een strop gevangen van antisemitisme en Leefbaren-haat. De tijden van Fortuijn en Melkert herleven!

 13. RobertMarsman

  Dat veronderstel je maar, een grotere tyfus zooi als het nu is kan het niet meer worden.

  @Vit. O nou dan vergis je je hoor. Kom je wel achter. Moet je nog even een aantal jaren wachten totdat islam de dienst uitmaakt in Nederland dan wordt het nog een vele grotere tyfuszooi.

  Je weet wel islam. dat woordje die Baudet niet uit zijn strot kan krijgen.

  1. Vit

   We zullen het zien Robert, voor nu moet ik zeggen dat ik sceptisch ben tot ik antwoord krijg van het FvD over bovengenoemde gevallen.

   Zoals ik al schreef is het FvD net zo anti-islam, zij het in bedekte termen.

   1. Ernst Quispel

    De termen zijn zo bedekt dat de term islam geen enkele keer voorkomt in het partijprogramma.

    Baudet is niet gek en beseft dat de kiezer begint af te haken bij dat eindeloze en irrelevante gezeik over de islam.

 14. Frits Jansen

  Het is wel degelijk een probleem dat partijen met veel sponsors kiezers kunnen “kopen”, o.a. door microprofiling. Baudet maakt gebruik van hetzelfde bureau dat de Brexit organiseerde (Cambridge Analytica).
  De lijn is duidelijk: alles moet kapot, want dat levert macht op.
  Het wordt tijd dat er strenge wetten komen om partijfinanciering te controleren. Dat weten we ook welke duistere Amerikaanse clubjes de PVV betalen.
  Oud-kanselier Kohl kwam ooit in opspraak omdat hij geknoeid zou hebben met de financiering van zijn partij, de CDU. wat hij deed zou in Nederland volkomen legaal zijn geweest. Het wordt tijd dat wij ook strenger worden, want de democratie is in gevaar als de dikste portemonnee wint.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.