De doofpot in: CDA eist debat over Amsterdams ‘deradicalisatie’-schandaal, andere partijen weigeren

Er wordt zo net voor de gemeenteraadsverkiezingen nog even stevige censuur uitgeoefend op lieden die denken politiek incorrecte onderwerpen te kunnen aankaarten in de Amsterdamse gemeenteraad.

Het ging het afgelopen jaar mis in Amsterdam, en dan ook echt stevig mis. Zoals dat een echte PvdA’er betaamt, had de wijlen Eberhard van der Laan er vertrouwen in dat radicalen (lees: extremistische moslims) best weer op het juiste pad zouden kunnen komen, met de juiste begeleiding. Daar valt veel tegenin te brengen, maar wat zeker is, is dat het niet eens te testen valt: de begeleiding was namelijk allesbehalve ‘juist’ te noemen. Behalve dat de deradicaliseringstrajecten nul effect hadden, was het ook nog eens een corrupte boel van jewelste daar: Saadia ait-Taleb, de zogenaamde ‘deradicaliseringsexpert’ van de gemeente Amsterdam, wist stevige bedragen aan belastinggeld achterover te drukken door een man waarmee ze een relatie had opdrachten te gunnen, voor astronomische bedragen.

Een schimmig zaakje dus dat tot op de bodem moet worden uitgezocht. Dat is inmiddels ook gedaan:

De afdeling werd doorgelicht na het strafontslag van programmamanager Saadia Ait-Taleb. Deskundigen die de afdeling hebben onderzocht vinden dat er sprake is van een ’religieuze kramp’ en kwam met een snoeihard rapport. Een taskforce van deskundigen heeft ook aanbevelingen gedaan. Van Aartsen heeft beloofd die door te voeren, maar in openbare raadsdebatten is bijvoorbeeld met geen woord gerept over het vertrek van de hoogste baas van de afdeling, topambtenaar Ruud IJzelendoorn. Hoe hij de aanbevelingen gaat doorvoeren is ook nog niet bekend.

Momenteel zijn er dus nul garanties dat er echt wat gaat gebeuren om dit soort wantoestanden in de toekomst te voorkomen. Reden genoeg dus om hier een debat in de gemeenteraad over te houden, vindt ook de lokale CDA-fractie. Wat gaat er precies veranderen? Hoe heeft het zover kunnen komen? En: wie is er nu eigenlijk verantwoordelijk voor alles wat er fout is gegaan?

Vooral die laatste vraag ligt natuurlijk erg gevoelig bij D66, VVD en SP, die samen met de scepter zwaaien in Amsterdam. Zij zullen ongetwijfeld het boetekleed moeten aantrekken in deze affaire, en dat weten ze zelf ook dondersgoed. En laten ze dáár nu net een week voor de verkiezingen géén zin in hebben. De meeste andere partijenin de gemeenteraad, waaronder de coalitiepartijen, stemden dus tegen het op de agenda zetten van dit thema. Dat willen ze pas ‘nadat Van Aartsen een nieuwe brief heeft gestuurd’, een taak die de waarnemend burgemeester ongetwijfeld tot ná 21 maart zal laten liggen. De fractievoorzitter van het CDA in Amsterdam, Diederik Boomsma, is in ieder geval niet te spreken over dit laffe gedrag:

Ik heb nog nooit meegemaakt dat een agendering simpelweg wordt geblokkeerd. En dat op zo’n cruciaal en belangrijk onderwerp. Hoe serieus neem je dan je taak als raadslid? Dat je zelfs bespreking door mij verhindert! Die twee rapporten bevatten harde conclusies. Het radicaliseringsbeleid heeft op punten ernstig gefaald. De dienst OOV had geen oog voor integriteit, er was geen aandacht voor rol radicale islam als factor in radicalisering. Ik vind dat er nog veel vragen onbeantwoord zijn, over de aanbevelingen, over de aanpak, over het salafisme. De reactie nog volstrekt onvoldoende. Ik wilde dit bespreken. Hoe kun je dan duiken?

Het antwoord op die laatste vraag hebben we natuurlijk al.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Ni28

  Er moet eerst een frisse politieke wind door Amsterdam gaan waaien voordat er dingen daar veranderen. Die stad is politiek volkomen verziekt.

  1. robroy

   Ja maar welke frisse wind zou dat moeten worden dan

   1. Ni28

    Dat is en goede vraag. Zeker voor iemand die bijna geen partij vertrouwt. In ieder geval waait het daar al lang vanuit links en het gaat daar van kwaad tot erger. Door politieke correctheid worden problemen niet benoemd want pijnlijk voor de hele politieke houding in het land en dan kunt je ook niets oplossen. Ik beschouw de FvD als een frisse wind want die willen oude muren breken maar dat moet nog blijken wat zij voor elkaar krijgen en met wie. Maar de linkse dictaat van de boel bij elkaar houden heeft na al die jaren zeker gefaald, de linkse vrijheid blijheid werkt averechts. Als je er af en toe komt is het leuk maar als je er moet wonen is wat anders.

   2. Original NL

    Nucleair windje!

  2. DolleDries

   Er is een ratten plaag in Amsterdam zo vervuild is die stad.

 2. HW

  De politieke situatie in Amsterdam is vergelijkbaar met een rotte mispel.

 3. gimmeMystack

  Helemaal prima dit.
  CDA wilt toch alleen maar even snel schone schijn houden voor de verkiezingen en de rest van de partijen laten weer even mooi zien waarom Amsterdam straks rechts gaat stemmen.

  Twee vliegen in één klapt

 4. Babaji538

  U leest het, in de krant van morgen.
  Naast al het nieuws, over de afname van de criminaliteit,
  de toename van vacatures in de zorg, de fraude rondom
  paardenhandelaren te Valkenswaard (maar dat was vorig jaar,
  ook al het geval!) en de verbetering in de bouwsector.

  Petra Hermans

  1. Pit

   @Petra: Vaginamonoloog en de verbetering in de bouwsector.

 5. poldi

  Met man en macht pogen de linkse partijen en D’66 gesteund door burgemeester van Aartsen hier de deur op slot te houden, men wil geen pottenkijkers, daarmee wordt dan ook direct verklaard waarom er met zulk een grof geschut wordt ingezet op FvD, in sommige gemeenten kun je van de vloer eten, in Amsterdam kan dat ook want er ligt daar genoeg!
  Men is dus doodsbang dat er het nodige aan de oppervlakte komt, daar zouden bepaalde partijen door beschadigd kunnen worden, zie D’66 versus Yernaz Ramautarsing en FvD, Kajsa Ollongren was wethouder en locoburgemeester en Pechtold dan wel van Boxtel hebben een sollicitatie lopen voor het burgemeesterschap.
  Alles wordt uit de kast gehaald om de deur maar dicht te houden, want zelfs de regeringscoalitie zou hierdoor flinke averij door kunnen oplopen, het stinkt behoorlijk in Amsterdam.

  1. sjun

   Er liggen te Amsterdam behoorlijk wat financiële lijken in de kast. Niet enkel Lodewijk Asscher maar ook Kajsa Ollongren en Eric Wiebes hebben te vrezen dat daar teveel zicht op komt. Ergo zullen vooral PvdA, D66 en VVD zich verzetten tegen daadwerkelijke doorlichting en openbaarmaking van op kosten van de gemeenschap gesmeede bondjes. Daarvan kwam andersgelijke behandeling van een vooral in Amsterdam West gesitueerde bevolkingsgroep al even aan de oppervlakte. Maar ook de financiële hangijzers rondom de realisatie van Westermoskee schreeuwen om nadere belichting. Daar helpt uiteindelijk geen afleiding als de publiek gemaakte salarisverhoging van een ING directeur tegen.

 6. Paaldanseres

  Brrrr… Islamsterdam… nog erger en hypocrieter, dan de landelijke politiek…. brrrr.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.