De PVV en de PvdA: twee zombiepartijen van wie niemand zich iets aantrekt

Enkele jaren geleden waren zowel de PVV als de PvdA enkele van de grootste partijen van Nederland. Iedereen nam ze serieus, zelfs hun vijanden. Die tijd is duidelijk niet meer.

Zoals wij eerder vandaag berichtten heeft Maurice de Hond vandaag slecht nieuws voor de PVV. Die partij blijkt helemaal in elkaar te storten. Als er nu verkiezingen waren zouden Geert Wilders en co. genoegen moeten nemen met een magere 11 zetels. Daarmee is de partij virtueel ongeveer net zo klein als de PvdA. Je weet wel, die partij die vorig jaar nog hard uitgelachen werd door PVV’ers omdat de sociaaldemocraten overduidelijk volstrekt irrelevant geworden waren.

Natuurlijke klopte die analyse volledig. De PvdA kreeg vorig jaar 9 zetels, en volgens de meest recente peiling zijn er dat nu weliswaar drie meer, maar 12 is natuurlijk nog altijd een slechte score voor een machtspartij. De PvdA is een kleine middelgrote partij geworden. Zelfs nu de partij in de oppositie zit en dus de mogelijkheid heeft om echt op te krabbelen gebeurt dat maar nauwelijks.

Maar die PVV’ers die vorig jaar nog keihard lachten om het lot van de PvdA moeten zich onderhand toch echt eens achter de oren krabben. Als we De Hond moeten geloven is hun partij virtueel onderhand namelijk nog kleiner dan dat irrelevante linkse clubje. En dat terwijl het kabinet nou bepaald niet indrukwekkend bezig is en de PVV in principe dus in staat zou moeten zijn om kiezers weg te trekken bij de VVD én bij het CDA.

Als de PVV een normale partij was zou je concluderen dat de tijd rijp was voor een leiderschapswissel. Helaas voor PVV’ers hebben zij wat dat betreft een enorm probleem: er staat niemand klaar om Wilders op te volgen. Hij is de partij. Als zijn strategie tekort schiet, als hij niet in staat is om zijn partij groter te maken is dat jammer maar helaas. Niemand die er iets aan kan doen.

Je kunt onderhand alleen nog maar concluderen dat Wilders er verstandig aan doet om iets minder bezig te zijn met en in het buitenland, en iets meer tijd en energie te investeren in de uitbouw van zijn partij. Als hij dat niet doet wordt de PVV de komende maanden helemaal leeggevreten door het Forum voor Democratie.

Aangezien de kans bijzonder klein is dat Wilders ingrijpt kunnen we er veilig van uitgaan dat de PVV hetzelfde lot ondergaat als de PvdA: van één van de grootste partijen van Nederland tot klein, irrelevant clubje van mensen die zich heel wat verbeelden maar die verder niets voor elkaar krijgen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

53 reacties

 1. Ernst Quispel

  Wel grappig dat hier PVV en PvdA in één adem worden genoemd als het gaat om politieke irrelevantie.
  De perspectieven voor de PvdA zijn echter wel beduidend groter, die partij kan weer terugkomen. Voor de PVV is dat uitgesloten.

  1. sjun

   Fijn blijven geloven dat het weer goed komt met je politieke netwerkje dat automatisch vervolgopdrachten voor gelijkgeschakelden genereerde. Geloven staat ten slotte ieder nog vrij in ons land.

  2. Ben Zine

   “De perspectieven voor de PvdA zijn echter wel beduidend groter, die partij kan weer terugkomen.”

   Hier lijkt de wens de vader van de gedachte. Door het jarenlang pleasen van de islam voor ordinair opportunistisch electoraal gewin heeft de PvdA zichzelf totaal vervreemd van de traditionele PvdA kiezer: De arbeiders, de minima, de kansarmen. Die mensen hebben nooit een pact met de islam gewild, dat heilloze idee was afkomstig van universitair geschoold links kader, die intellectueel mijlenver afstonden van de eenvoudige werkende klasse. De oude Willem Drees had ook helemaal niks met de multiculturele samenleving. Het zijn die linkse academici die de PvdA met hun “integratie” hersenspinsels volledig hebben gesloopt. Maar dat is goed zo. De PvdA heeft het dubbel en dwars verdiend om ten onder te gaan. Dat is de prijs die je betaalt voor verraad aan je kiezers en je land.

  3. Ritter

   Ernst Quispel

   Heeft u niet constant beweert dat Trump de verkiezingen zou verliezen?

   1. Ni28

    Quispel zijn voorspellingen zijn altijd waardeloos, het is meer wensdenken dan realiteit.

  4. Top

   Blablabla. Blaaskaak/Flapdrol!

 2. Ben Zine

  “er staat niemand klaar om Wilders op te volgen.”

  Hoezo, Martin Bosma zou toch een perfecte opvolger van Geert kunnen zijn ?

  1. Ernst Quispel

   Goed plan.

   🙂

 3. Duke

  De PVV wordt al jaren afgeschreven. Elke verkiezingen is het armageddon voor de PVV. De werkelijkheid is dat ze de tweede partij van het land zijn.
  Op basis van de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen kun je weinig concluderen omdat de PVV in veel gemeentes niet mee deed of doet en er veel op lokale partijen wordt gestemd. En tenzij dit kabinet binnenkort valt moeten we dit onzalige kabinet nog 3 jaar uitzitten en zijn peilingen tot die tijd nutteloos.

 4. Ritter

  De PVV heeft wel degelijk invloed. B.v. de PVV heeft de weg vrijgemaakt voor FvD.

  Ook heeft de PvdA nog wel degelijk invloed; vooral op bestuurlijk niveau.

  Ook houden andere partijen wel degelijk rekening met de PVV. Ze kunnen niet zomaar hun gang gaan omdat de PVV, vooral op gebieden als integratie, immigratie en islam, als een soort waakhond fungeert.

  Een aantal punten van de PVV, op het gebied van integratie en immigratie, zijn/worden overgenomen (in afgezwakte vorm) door andere partijen.

  Ook zien we steeds meer dat partijen kritischer op de islam worden (ook in het buitenland) en punten promoten die de PVV al jaren promoot. (zie b.v. onderstaand artikel)

  Ook zou ik de PvdA niet afschrijven. Nu we zien dat steeds meer moslims niet meer op linkse partijen stemmen maar op islamitische partijen kan het best zo zijn dat de PvdA van koers veranderd en weer echt een sociaal-democratische partij word en dus niet een semi islamitische partij. Daardoor kan deze partij weer aantrekkelijk worden voor kiezers die in het verleden deze partij hebben verlaten.
  ———
  100 Franse intellectuelen tekenen brisant pamflet tegen “Islamistisch Totalitarisme”
  https://www.geenstijl.nl/5141272/vertaling-100-franse-intellectuelen-tekenen-brisant-pamflet-tegen-islamistisch-totalitarisme/

 5. DolleDries

  Onnozel stuk kranten vulling van Michael.

  1. Top

   Inderdaad. Valt wel op de laatste tijd. Heeft waarschijnlijk met ” fondsenwerving te maken. Wie betaald, bepaald! Ik mijd deze site steeds vaker, omdat er een verschuiving plaats vindt. En dan die betaalde trollen, genoeg geschreven, nietwaar?.

 6. Bloem

  Wat zorgwekkend is, is dat Groenslinks en Denk in de lift zitten. Denk is verklaarbaar gezien de snelle groei van de islam in NL. Groenslinks kan alleen verklaard worden vanuit een groeiend aantal waanzinnigen dat vrij rond loopt in de maatschappij

  1. sjun

   GroenLinks is de enige politieke vluchtweg voor verwaten achtergebleven PvdA-ers die nu ook het vehikeltje “Pechtold vooruit” opzichtig de grenzen van meningsuiting en privacy zien inperken. Weldra zal ook dit met acteerwerk en plattituden opgetuigde schip vol open deuren zichzelf verbranden en moeten daadwerkelijk maatschappelijk betrokkenen de feiten onder ogen zien dat de cultuur van uitingsvrijheid en rekenschap vooral bij alternatieve politieke partijen wordt bewaakt.

   1. Ernst Quispel

    Sjun houdt de moed er in: we krijgen nu nog een laatste opleving van links maar straks zal de dageraad worden verlicht door rechts-populistische Leiders, van het kaliber Boudoir, die orde op zaken zullen weten te stellen.

    Nog even volhouden onder het linkse juk, jongens en meisjes, de Verlossing is aanstaande!

    1. Ben Zine

     Precies Ernst… Je hebt het gelukkig goed begrepen. Ook voor jou is er nog hoop, je bent nooit te oud om tot inzicht te komen. 🙂

     1. Freud

      Sjun, ben je vormingsleider of zo? Jouw jargon lijkt er sprekend op. Of ben je nog bezopen van het carnaval. Spreek toch duidelijk nederlands man. Er kijken ook PVV ers mee.

     2. Ernst Quispel

      Sjun probeert geleerd over te komen. Dit is zijn voorstelling van academisch taalgebruik.

     3. Holland

      Freud, sukkel met je grote bek: het carnaval is al drie weken geleden afgelopen en nederlands is echt een blamage – dat schrijf je natuurlijk als Nederlands.

     4. Pit

      @Holland: Wim = Freud. Wim schilt graag appeltjes met Sjun, helaas voor Wimpie is Sjun vijf maten groter dan zijn beperkte verstandelijke vermogens.

    2. Rechtsaf

     @GolieErnst gaat altijd heel snel over tot kwalificeren van mensen zodat de aandacht verlegd wordt…

     1. Freud

      Holland, excuses joh, ik zal in het vervolg beter opletten, maar vooral op jou!

     2. Holland

      Hahaha, die Freud. Ik maak gehakt van je, jongen.

   2. Bloem

    Ik hoop dat de Nederlands bevolking bij de volgende verkiezingen tot inkeer komen. Vrees echter het ergste en dan zal NL weldra onleefbaar worden voor weldenkende en hardwerkende burgers. Alleen degene in overheidsdienst of steuntrekkers zoals Q zullen dan een aangenaam leven hebben

    1. Ernst Quispel

     Beschouwt Bloem gepensioneerden als steuntrekkers?

     Kwalijk.

     1. sjun

      Het aangename leven voor gepensioneerden vind niet voor niets al gedeeltelijk buiten de Randstad plaats. Ver weg van gevaren op straat waaraan ook Paulie Krikke in de stad de ze bestuurt niet wist te ontsnappen.

     2. Ernst Quispel

      Sjun doelt, naar ik aanneem, op de tientallen dodelijke slachtoffers die in de grote steden al vielen door extremistisch moslimgeweld.

     3. Holland

      Quispel, niet het extremistisch moslimgeweld is het grootste gevaar, maar de weigering om te integreren en vast te houden aan de cultuur, religie, tradities, familie en politiek van het land van herkomst en dit centraal en voorop te stellen. Nederland is slechts een wingewest en gebied dat onderworpen moet worden aan de islam.

     4. Ernst Quispel

      Sterker, Holland, dat extremistische moslimgeweld is een fantasie van mensen van jouw slag.

     5. Holland

      Ernst: het echte gevaar dat ik verwoord, onderschrijf jij dus volledig. Terecht en het zou tijd worden onnozele hals.

     6. Rechtsaf

      @Holland GolieErnst is een echte islamknuffelaar, een warm pleitbezorger die alles op alles zet om de islam te verdedigen.
      Hij ziet namelijk niet het verschil tussen de islam als ideologie en moslims.
      Het is dan ook islamgeweld veelal uitgevoerd door moslims.

      Verder is wat je zegt ook een feit, die mensen wensen zich niet aan te passen..

  2. buitenbeentje

   Met Denk ben ik alleen maar blij. Tot nu toe zaten ze verstopt in Partij van de Allochtonen. Het vet komt nu boven drijven en iedereen kan zien en horen voor wie deze mensen in de politiek zitten.

 7. Seneca

  @Michael
  is de wens de vader van de gedachte?

  1. Ernst Quispel

   Dat denk ik wel, Seneca.

 8. J.C.

  Ik ben er van overtuigd, dat als de PVV een ledenpartij zou worden, deze partij binnen de kortste keren de grootste partij van Nederland zal worden. Wat ook terecht zou zijn. Nu nemen de kartelpartijen langzaam maar zeker de standpunten van de PVV over en blijven zeggen dat de PVV een grote mond heeft, maar niets zal bereiken (wat door de cordon sanitair ook het geval is).

  1. loes530

   Die Pvver heb een klacht in ge dient die in rotterdam mee doet

   1. Freud

    Nee Loes, Die pVVer heb een Rotterdam ingediend die in de klag meedoet.

 9. Supernoodle

  De wens van Michael (FvD)is duidelijk de vader van de gedachte.

  Wie vertrouwd die viervoeter nog?
  Elke week een beetje heen en weer gooien van zetels.
  Als het wekelijks niet veranderd, is er geen aandacht meer voor dat peilbureau, en kan Maurice opdoeken.

 10. EU kok

  Wat is er hier aan de hand?
  Heeft nog niemand van de PVV adepts om het ontslag van Michael gevraagd?
  Komen ze zeker tot het bovenmenselijke inzicht dat Michael, no-nonsense en betrouwbaar, gelijk heeft?
  Vind het wel zielig voor Poldi.

  1. Ni28

   Jij bent toch degene die de DDS graag ziet verdwijnen en De schrijvers regelmatig afvalt.

   1. EU kok

    Ach en wee, arme Ni28.
    Wat zou hij/zij/het graag een ban veroorzaken of uitspreken.
    Wat een waanbeelden heeft het arme schepsel.
    Even voor alle duidelijk, ik ben voor het bestaansrecht van DDS.
    Ik ben tegen eenzijdige belichting van het (soms gemaakte)nieuws.

    1. Ni28

     Ik ben niet degene die arm is maar jij en dat geestelijk. Die ban had je al lang moeten hebben maar kennelijk heeft de redactie ook in dat opzicht schijt op je.

 11. Sam C

  Jammer

 12. Ni28

  Het kenmerk van andere partijen is dat zij Wilders zijn ideen regelmatig lenen terwijl zij hem met een cordon sanitaire op de zijspoor zetten om hem dan te verwijten dat hij niets doet. Zo kan ik het ook. Als straks de PvdA de Denen navolgt is het weer alleen wat Wilders al jaren zegt. Dat is dan het verschil tussen deze twee partijen.

 13. Jetske

  Waarom gelooft Michael wel de peiling van de Hond en niet de peiling van eenvandaag.
  Wel een erg groot verschil, de PVV 16 en
  FvD 9.

  1. RobertMarsman

   Nou omdat Michael natuurlijk een Forum stemmer is en daarom negeert hij de peilingen van 1 vandaag. Tegen de PVV aantrappen dat vindt hij mooi denkende dat hij daarmee PVV stemmers kan overtuigen die grachtengordel kakker te stemmen. Alleen het tegendeel zal uiteindelijk waar blijken te zijn. Als het Forum appeasement politiek gaat voeren betreft islam en de kant zullen kiezen van de kartelpartijen. Dan zullen ze er wel achter komen dat het Forum dikke vette nep is.

   En dat toont zich al een beetje aan met Annabel Nanninga die vind dat moslims bij Nederland horen en die tegen een hoofddoeken en burka verbod is. Want ja vrouwen moeten zelf weten wat ze dragen. Aldus Nanninga. Waarmee ze maar eens aantoont dat ze er geen moer van heeft begrepen. Alsof ze die hoofddoek en die burka uit vrije wil dragen en niet omdat dat verplicht is en voorgeschreven wordt door islam.

   Dat is het standpunt van Nanninga. Pure appeasement politiek die je kan verwachten van de kartelpartijen. Maar goed. Als morgen het kalifaat uitgeroepen wordt in Nederland dan zou Michael er nog steeds niet wakker van liggen denk ik.

  2. Ni28

   Peilingen zijn stemmingmakerij.

 14. EllyD18

  Ik geloof dat niet dat de PVV zo klein is geworden. De PVV houdt Nederland wakker.

  1. Frits Jansen

   De PVV houdt Nederland uit zijn slaap door ons doodsbang te maken voor de islam.

   Het is een ijzeren wet: politici hebben angstaanjagende vijanden nodig. Daarbij helpt het als die vijand een beetje onduidelijk is. Ooit waren de communisten zo’n vijand. Zij zouden de hele wereld willen veroveren. Inmiddels weten we dat daar weinig van terecht is gekomen, niet doordat Het Vrije Westen het communisme effectief bestreden heeft, maar doordat dit door eigen zwakheid is ingestort. Communisme kan alleen werken in een dictatuur, en leidt steevast tot bittere armoede. Onvrijheid pikken mensen soms nog, maar armoede niet.

   Nu is de islam die vage vijand, waar Wilders naar goeddunken de meest verschrikkelijke opvattingen aan kan toedichten.

   U zegt dat ik naïef ben? Aha, dan bent u ook ten prooi gevallen aan de volksmennerij van Wilders. iemand die gehersenspoeld is kun je moeilijk genezen.

 15. werikke

  wat ik niet snap is dat DDS alleen maar op de PVV zit te hakken terwijl ik denk dat je respect moet hebben voor Geert Wilders dat hij al jaren de kastanjes uit het vuur heeft gehaald is verguist etc en nu ineens laat DDS hem vallen . Jammer ik dacht dat DDS iets van mijn mening zou kunnen vertolken maar als ik wil lezen hoe men Geert Wilders zit af te zeiken kan ik dit ook op de linkse shit media horen.

  1. loes530

   gelijk heb je werikke en de peilingen van de hond moet niet meer geloven

 16. Frits Jansen

  De PVV levert niet. Veel geschreeuw en weinig wol. Dat moet langzamerhand zelfs tot het domme PVV stemvee zijn doorgedrongen. Zelfs zijn fans raken afgestompt voor Wilders’ litanieën.

  De ervaring leert dat er onder de kiezers een harde kern van ongeveer 20% mopperaars is die zijn toevlucht zoekt tot populistische partijen, terwijl populistische leiders komen en gaan: Bolkestein, Fortuyn, Verdonk, Wilders, Baudet.

  Toch is het goed nieuws dat de populariteit van Wilders tanende is, want deze man is extra gevaarlijk, om meerdere redenen.

  Dat begint er al mee dat hij zijn beweging dictatoriaal heeft georganiseerd. Geen (interne) democratie, want daar krijg je maar gedoe van! Als Wilders ooit aan de macht was gekomen had hij ook ons land in een dictatuur gestort. Maar dat gevaar lijkt geweken.

  Andere populistische bewegingen bezwijken steevast aan intern gekibbel. Zo niet de PVV. De kansloze brievenbuspissers in de PVV fractie beseffen dat ze aan de bedelstaf zijn als ze worden weggestuurd wegens dissidente opvattingen, dus volgen ze Blonde Geert kritiekloos. Het Forum voor Democratie echter dreigt nu al te gronde te gaan aan intern gekibbel.

  Iets anders dat Wilders uitzonderlijk maakt is de focus op macht. Of Wilders de islam werkelijk als gevaar ziet lijkt me nog niet zeker, maar het is een prettige, duidelijke vijand om tegen te ageren. Zelfs sommige anders weldenkende mensen raken er door het voortdurende gehak van Wilders op de islam van overtuigd dat aan moslims categorisch een steekje los is.

  Intussen besef de slimme Wilders donders goed dat hij bij uitstek de ontevreden Nederlander bedient. Dus zal hij tot elke prijs vermijden dat hij diens problemen oplost. Dat opzettelijke gebrek aan daadkracht schrijft Wilders toe aan het feit dat nog lang niet iedereen overtuigd is van zijn gelijk. Terecht natuurlijk, maar hijzelf ziet dat anders.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.