Demonstratie van Palestijnen aan de grens met Israël eindigt in gewonden en doden

Wat begon als een demonstratie aan de grens van Israël is geëindigd als een verschrikkelijke dag voor vele Palestijnen. De zogeheten ‘Mars van Terugkeer’ eindigde in doden en gewonden en het leger van Israël moest ook nog oprukken.

Bij de ‘Mars van de Terugkeer’ in de Gazastrook zijn zeker 5 Palestijnen om het leven gekomen en minstens 500 mensen gewond geraakt. Dat zegt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid tegen persbureau AP. Ze zouden zijn omgekomen door geweld van de zijde van Israël.

Het protest, dat weken moet gaan duren, verloopt bijzonder onrustig. Tientallen Palestijnen gooiden stenen en brandende banden naar het leger van Israël aan de andere kant van de grens, dat daarop reageerde met traangas. Het was juist de bedoeling dat het protest vreedzaam zou verlopen.

Het hele debat over het Israël-Palestina conflict blijft een heet hangijzer en het is nog maar de vraag hoe dit allemaal gaat aflopen. Donald Trump wil in zijn termijn het conflict oplossen, maar met dit soort acties wordt het alleen maar moeilijker om dat voor elkaar te krijgen. Zelf vind ik het altijd heel moeilijk hier een standpunt over in te nemen, aangezien het debat zo vertroebeld is en de feiten zo onduidelijk, zodat een positie louter uiteindelijk een politieke positie is en geen weloverwogen positie.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Babaji538

  Goh, zeg!

  Petra Hermans

  1. B. Pascal

   De enige grond dat de Palestijnen recht hebben op de Palestina is :
   A. Ze hebben zichzelf naar Palestina genoemd (Palestina is al 3000 de naam van dat gebied)
   B. Ze hebben er stateloos als bastaardvolkeren gewoond van 1516-1947 ( ze zijn een bastaard volk voorkomend uit een mix van turken en Arabieren )
   C. Er is door hen nooit als volk een staat opgebouwd, het was altijd een deelgebied wat elke keer viel en onder een andere heerser kwam.

   De enige grond dat de Joden recht hebben op de Palestina is :
   A. Ze hebben er meer dan 2400 jaar totaal gewoond ( met daarin de oudste staat ter wereld )
   B. Ze hebben er gewoond onder diverse heersers maar ook als eigen bestuur van 800n.Chr. – 1400 v. Chr.
   C. Ze zijn stateloos weg geweest van het gebied Palestina van 800-1947 ( ze zijn een nimmer een bastaard volk geworden, maar ze hebben hun identiteit behouden onder de diaspora )
   D. Ze hebben er van 800-1947 niet gewoond of weinig gewoond. (dat Palestina het vaderland was van de Joden daarover was geen twijfel)

   Korte geschiedenis omschrijving:
   1988 Palestijnen roepen veroverde gronden door Israël eenzijdig zonder de Verenigde Naties uit als Palestijnse staat en vechten daar sindsdien (onterecht) voor. Dit voorkomend dat Jordanië de kinderen van 1947-1950 niet wil aanvaarden. Men wil hen niet opnemen als broedervolk voorkomend uit hun eigen lendenen. Het is een noodgreep om de gronden terug te krijgen.
   1947-2010 Vele verdedigingsoorlogen voor Israël. Deze oorlogen geven dat je veroverde gronden mag houden. Teruggave is gratie en is een gunst tov. je vijand.
   1947-1950 Palestijnen vertrekken vrijwillig naar de grond van hun voorouders ( veelal Jordanië ), echter worden daar in Kampen gezet als vreemdelingen tot op deze dag.
   1947 meerderheid Verenigde Naties kiest voor een Staat voor de Joden Israël
   1930-1945 Europese Joden worden vervolgt omdat ze stateloos zijn
   1917-1947 Palestina onder Brits mandaat
   1516-1917 Palestina onder Turks Bestuur ( veel import volkeren in Palestina vanuit Arabië )
   800-1516 Palestina valt en staat onder christelijk bewind of islamitisch bewind ( Joden verdwijnen geheel, volkeren komen en gaan, geen vaste deelbevolking )
   47-800 Palestina onder Romeinse heersers en christelijke keizers ( joden woonden er in grote aantallen )
   33-47 Israëlische onafhankelijkheidsoorlog tegen de Romeinen, Israël verliest
   33-63 v Chr. Israël als Romeinse vazalstaat
   63-164 v Chr. Israël vrijgevochten van de Griekse overheersing
   164-500 v Chr. Palestina onder diverse heersers, echter het volk Israël woont er.
   500-1078 v Chr. Israël heeft eigen koningen en heerst over Palestina als macht hebbers grote invloed.
   1078-1407 v. Chr. Israël heeft geen eigen koningen maar heerst over Palestina
   1407-1447 v. Chr. Israël wordt als slavenvolk bevrijd uit Egypte, wordt aangevallen door vele volkeren echter verslaat deze en neemt hun gronden binnen Palestina in.

   1. Rosasolis

    @B. Pascal. Zeer interessant verslag. Maar je heb een punt vergeten. Hoewel ik niet dagelijks de Bijbel lees, staat het in de Oude Testament dat er was eerst, duizenden jaren geleden, een land dat Caanen (of Kaanen) heette. En dat een groep Hebreeuwse volken een boodschap van God kregen, dat zij dit land moest overnemen en daar gaan vestigen…Wat gebeurde met de volk van Caanen toen hun land werd overgenomen? Wie heeft enige gegevens van dit Historische Feit uit de Bijbel?

 2. Ritter

  Hamas is weer uit op een propaganda slag…………..zelfs als dit hun eigen bevolking mensen levens kost.

  Natuurlijk weten we dat ook tijdens de Gaza oorlog kinderen werden ingezet door Hamas voor propaganda.
  ——
  20.000 manifestanten op Terugkeer Mars; balans: 12 doden en ca. 1100 gewonden

  “De Hamas-beweging en andere organisaties riepen op tot protesten en noemden het ‘De Mars van de Terugkeer’, terwijl als we zien wat er aan de grond gebeurt het eerder ‘De Mars van Chaos’ is geworden. Er zijn protesten en agressieve rellen. De Israëlische strijdkrachten verzetten zich ertegen door methoden te gebruiken die de protesten doorbreken. Toen sommigen van de mensen die door de protestleiders en veiligheidshoofden werden aangepord trachtten om de Israëlische soevereiniteit te doorbreken en op het Israëlische grondgebied te infiltreren of inbreuk te maken op de Israëlische infrastructuur, wat het veiligheidshekken betreft, werden ze aangevallen door de Israëlische strijdkrachten.”

  Al bij al een magere opkomst, toch alleszins veel minder dan de 100.000 deelnemers die waren aangekondigd en waarop de IDF zich had voorbereid, maar toch nog reden genoeg voor de IDF om waakzaam te blijven. Er zijn ook al herhaalde pogingen geweest van Palestijnen om explosieven te plaatsen aan het veiligheidshekken. Scherpschutters van de IDF kijken vanuit de verte toe en reageren waar nodig is met scherpe munitie. IDF woordvoerder brigade-generaal Ronen Manelis zegt dat enkel Gazanenwerden uigeschakeld die morrelden aan het veiligheidshekken.

  Het leger zei dat een 7-jarig Palestijns meisje werd gestuurd naar het veiligheidshekken van Gaza om naar Israël over te steken. “Toen de IDF-troepen beseften dat het een meisje was, haalden ze haar op en zorgden ervoor dat ze veilig bij haar ouders kon komen,” zegt het leger. Volgens het leger is het meisje gestuurd door de terroristische groep Hamas, die de Gazastrook regeert. “Hamas gebruikt cynisch vrouwen en kinderen, stuurt ze naar het hekken en brengt hun levens in gevaar”, zegt het leger.

  https://brabosh.com/2018/03/30/pqpct-hgw/

 3. Rechtsaf

  Ja hier smult links anti-Israëlisch Nederland van natuurlijk..

 4. Ritter

  Gaza is in 2005 ontruimd door Israël. Wat hebben de Palestijnen toen gedaan?

  Ze hebben niet Gaza opgebouwd maar hun geld gestoken in oorlogsvoering tegen Israël.

  Eerst met zelfmoordaanslagen en na het bouwen van de muur die deze zelfmoordacties effectief is tegengegaan ging Hamas raketten afschieten vanuit Gaza op burgerdoelen in Israël en tunnels graven.

  Kortom, de Palestijnen zijn niet uit op duurzame vrede met Israël maar zijn uit op vernietiging van Israël. Dat is het uiteindelijk doel.
  ——–
  Palestijnen betalen terroristen rechtstreeks en halen hun neus op voor Taylor Force Act
  https://brabosh.com/2018/03/29/pqpct-hfc/

  1. B. Pascal

   wie aanvalt en zijn gronden verliest, is deze verloren aan de verdedigende partij: algemeen oorlogsrecht.

   1. Steve Van der Vekens

    En wie zijn eigen soldaten laat ontploffen, kannibaliseert zijn leger.

 5. denk eens na

  De joden laten niet over zich heen lopen, 6 miljoen joden tussen 100 miljoen moslims, ze weten zich uitstekend staande te houden Nederland zou er een voorbeeld aan kunnen nemen , bravo Israel!

 6. sjun

  Het economische uitstapje heeft weer wat martelaren opgeleverd die door hun leiders en familie in klinkende munt worden omgezet.

  De Nederlandse politie zou eens wat studiereizen naar Israël moeten doen om in aankomende ghetto’s als Amsterdam-West ook in de toekomst de openbare orde met succes te kunnen handhaven.

  1. Pjotter

   Sjun@ Je bedoeld toch zeker de hogere leiding.

 7. Waxinelichtje

  Shalom Israël

  1. Pit

   @Wax: Amen!

  2. Pit

   @Wax: Als je vrede wilt met Israël dan krijg je vrede. Wil je oorlog, dan krijg je oorlog. Eigenlijk is het heel simpel.

   1. tomygun

    Pit ,
    Yep

 8. tomygun

  Veeg de gaza maar schoon zij hebben 50 jaar
  de tijd gehad om er iets van temaken maar ?
  dat willen zij niet haat is hun dagelijks brood .
  Israel geef ze geen water meer en geen stroom
  zij denken dat zij daar recht op hebben ff niet dus .

 9. Gerlos

  Komt helaas nooit meer goed in deze zeer onrustige regio.

 10. tomygun

  Het is gewoon dom volk zij hebben geen idee
  die geiten verkrachters dat in 5 minuten zij compleet
  van deze wereld zijn .
  Een laser beam doet dit heel snel en bijna co2 neutraal .

  1. tomygun

   Het is wel stil met de wimmen op dit draadje .

 11. Nasrani

  Wat is Israel geduldig met deze terroristen. Ieder ander land zou dit ‘gezeur’ aan zijn grens harder aanpakken. Het begint erop te lijken dat zowel de PA als hamas wanhopig worden. Warschijnlijk hebben ze het momentum voor vrede gemist. Jammer,,zoveel kansen……..

 12. Gerard Boerma

  Vanuit hun kamers, zover mogelijk van elkaar vandaan in dezelfde synagoge in Kabul, ruziën de laatste twee joden in Afghanistan nog steeds… herinner ik mij
  van een stukje in een oude NRC. Geweldpleging lijkt onomstotelijk verbonden met de orthodoxe jood.
  Een oud gezegde stelt dat de enigste manier om twee kiftende joden vrede te laten sluiten is door er een goj ofwel niet jood bij te stoppen welke zijn vervolgens broederlijk zullen vermoorden.
  Ergo deze moordpartijen onder Palestijnen zijn dus niet echt verrassend,

  1. Pit

   @Boerma: Vanuit hun kamers, zover mogelijk van elkaar vandaan in dezelfde moskee in Kabul, ruziën de laatste twee Mohammedanen in Afghanistan nog steeds… herinner ik mij van een stukje in een oude NRC. Geweldpleging lijkt onomstotelijk verbonden met de orthodoxe moslim

   Een oud gezegde stelt dat de enigste manier om twee kiftende Mohameddanen vrede te laten sluiten is door er een varken ofwel niet-moslim bij te stoppen welke zij vervolgens broederlijk zullen vermoorden.

   Ergo deze moordpartijen onder Palestijnen zijn dus niet echt verrassend.

   1. Gerard Boerma

    Uw voorhuid is al op zeer jonge leeftijd is afgebeten neem ik aan ?

    1. Pit

     @Boerma: Mohammedanen worden besneden, dat is verplicht. Islam is een intrinsiek verrotte veroveringsideologie. Levensgevaarlijk zijn ook uw ideeën.

  2. Seneca

   @ boerma
   wat goed zeg! Wanneer heb je voor het laatst een orthodoxe jood gesproken ?
   in je laatste zin schakel je de jood gelijk aan de Palestijn? wat een gelul. bovendien is het gezegde: ‘twee joden, drie meningen’. wat is daarop tegen? door discussie krijg je kennis van elkaars meningen; als ik mij niet vergis doen die lui in de 2e K dit de gehele dag…

 13. pm10326340

  Niet zo’n beste timing van de arabieren. Ze waren zeker vergeten dat juist Israël nu viert dat zij niet het geslachte schaap zijn. Farao maakte ook zal al zo’n beroerde inschattingsfout.

 14. nogmaals

  De auteur schrijft ” het was de bedoeling dat het protest vreedzaam zou verlopen”.
  Wiens bedoeling?
  Islamitische massaprotesten tegen Israël verlopen bijna nooit vreedzaam. Dode Palestijnse kinderen zijn noodzakelijk voor het gewenste effect.

 15. Pit

  Oude landkaarten laten zien dat ‘Palestina’ van oudsher wordt gebruikt als een geografische term, niet als de naam van een natie of staat.

  Na de mislukte opstand van Bar Kochba in de tweede eeuw, gaf de Romeinse keizer Hadrianus de naam Palestina, voor administratieve doeleinden, aan de regio die voorheen het Koninkrijk Judea was, in een poging om het land los te maken van zijn Joodse verleden. Om de Joden te pesten koost hij daarvoor de naam van hun aartsvijanden, de Filistijnen

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.