Dertig cybersecurity experts: Sleepnetwet zorgt voor hoger risico op hacks

Het leeft helaas niet zo heel erg, maar toch is het belangrijk om er elke keer op te wijzen en informatie over te geven: het referendum over de Sleepnetwet. Het Kabinet komt met nieuwtjes en informatie over de inlichtingendiensten en de Sleepnetwet. Informatie die we normaliter niet zouden horen of waar ze aan zouden denken, maar het is natuurlijk een onderdeel in de politieke campagne. Gelukkig zijn er ook andere bronnen van informatie die een tegengeluid produceren.

Wanneer door de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) op grote schaal data van burgers worden verzameld en bewaard, groeit het risico op hacks, waardoor gevoelige gegevens op straat kunnen komen te liggen. Daarvoor waarschuwt een groep van ruim dertig cybersecurity-onderzoekers, computerwetenschappers en veiligheidsdeskundigen in een open brief.

Zeker als data worden gedeeld met Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten is het risico groot, zeggen de ondertekenaars: „Beide landen hebben een rijke geschiedenis van datalekken bij de overheid.”

Men heeft natuurlijk niet de hulp van experts nodig om te kunnen bedenken dat hoe meer data gecentraliseerd is, hoe hoger het risico op een ‘lek’ of een ‘hack’. De overheid staat ook niet echt bekend om haar kennis over ICT, hardware en software. Er zijn duizenden mensen op de wereld die de vaardigheden bezitten en de kennis om te hacken bij instanties, zo ook de overheid.

Mocht de wet helpen met het zoeken en vinden van terroristen, dan hebben altijd nog het gevaar dat dezelfde terroristen een heel mooi aanknopingspunt hebben om te hacken en informatie te verkrijgen over mensen en organisaties.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Ni28

  De hele sleepwet is een slecht plan. Men is bereid om zich vrijwillig te laten afluisteren in de waan dat er mee meer terroristen gepakt worden. Ik denk dat er nog een andere doel is dan terroristen pakken namelijk onder de mom van nepnieuws filteren de andersdenkenden opruimen. Ik heb het achter de IJzeren gordijn meegemaakt hoe erg het is om afgeluisterd te worden en als je steeds uitkijken moet tegen wie je praat en wie meeluistert. Wacht maar af als het goed uit de hand loopt wanneer je bepaalde worden hebt gebruikt die uit het context gehaald worden en jij gelijk op de lijst komt en wanneer je niemand meer kunt vertrouwen. Eerste stap naar een politiestaat.

  1. Duke

   Als ik merk dat de Nederlandse overheid mij ooit hackt, zet ik alles open voor de Russische overheid. Fu*k de Sleepwet en fu*k dit kabinet!

 2. Guus Geluk

  Dat is evident.

  1. Rechtsaf

   @Guusje ja alles waar een normaal mens over nadenkt moet jij zo nodig weer bij neerleggen, jij hebt gewoon echt maar dan ook helemaal geen ruggengraat, sjonge wat ben een slappe zak zeg…
   Je kunt tegen stemmen, dus NEE tegen de sleepnetwet…

   1. Guus Geluk

    Het is wat mij betreft belangrijk dat we ons beschermen middels de Wiv, maar niet uit te sluiten is dat we dan openstaan voor een andere aanval.

    1. Siemien

     @Guusje we moeten worden beschermd tegen de leugens die door Rutte e.c worden verspreid, sterker nog, voorbeeld, Frankrijk heeft nog veel meer bevoegdheden om af te tappen en daar worden aanslagen gepleegd, het ergste aan deze wet is dat de aivd gegevens met het buitenland gaat delen..

 3. Rechtsaf

  Het zorgt ervoor dat mijn privacy geschonden wordt, sterker nog, Nederland zet haar digitale netwerk open voor de wereld, Nederland is immers te dom om dit te begrijpen..

 4. Pit

  Met name journalisten zouden zich druk moeten maken over de sleepnetwet, het vrije woord zal onder druk komen te staan en juist daarbij zullen hacks gebruikelijk worden.

  Me dunkt dat de kans op hacks toe zal nemen, de sleepnetwet gaat die dingen ruiterlijk toestaan.

  – Sleepnet op álle data
  – Hacken van apperatuur
  – DNA-bank
  – Delen van data met buitenlandse inlichtingendiensten.

 5. Babaji538

  Dankzij het machtig mooi prutswerk
  door ons aller AIVD, kon Rusland
  zo’n twintig jaar geleden, onze ziekenhuizen
  geheel neerleggen.
  PEEEEEPP!!

  Petra Hermans

  1. Pit

   @Petra: Vaginamonoloog, PEEEEEPP!!

 6. Pit

  Lubach was weer vlijmscherp, Rutte liegt er weer flink op los.

  https://www.youtube.com/watch?v=XoCMkJbcYUM

 7. Pit

  Eerst niet en nu ineens wel…

  https://www.youtube.com/watch?v=AZinTfshSM4

  #geensleepnet

 8. Pit

  Zojuist gestemd:

  – Tegen de sleepnetwet
  – Lokaal gemeentelijk

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.