Dieptriest: oud-minister Catalonië vlucht naar Schotland om te ontkomen aan dictatoriale Spaanse regering

Als Clara Ponsati terugkeert naar haar eigen land om haar familie te bezoeken kan ze hoogstwaarschijnlijk uitkijken naar een gevangenisstraf van tientallen jaren.

Een oud-minister van het vorige Catalaaanse kabinet, die gezocht wordt door de Spaanse autoriteiten in verband met het onafhankelijkheidsreferendum vorig jaar, is van België naar Schotland gereisd. Spaanse media berichten dat Clara Ponsati teruggekeerd is naar de University of St. Andrews, waar ze tot vorig jaar zomer les gaf. Zij nam toen een sabbatical om de positie van minister van Onderwijs in te nemen in Catalonië.

Dat kwam haar duur te staan. Als prominent lid van de regionale overheid van president Puigdemont maakte zij zich namelijk hard voor het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. Na het referendum deed de Spaanse overheid een nationaal én een Europees arrestatiebevel uitgaan voor haar. Dat Europese bevel werd teruggetrokken door het Spaanse hooggerechtshof omdat de Spaanse autoriteiten bang waren dat een bevel dat gericht was op een grotere groep mensen mogelijk voor juridische problemen zou zorgen.

Als Ponsati besluit om terug te keren naar Spanje wordt ze ongetwijfeld onmiddellijk gearresteerd en vervolgd wegens rebellie, opruiing, en ‘misbruik van publieke gelden.’ Alleen de aanklacht van rebellie kan haar een gevangenisstraf opleveren van 30 jaar.

Niet zo gek dus dat ze ervoor kiest om lekker in Schotland te gaan wonen, nadat ze vorig jaar naar België vluchtte met Puigdemont. Niet gek, maar wel dieptriest dat het zo moet. Blijkbaar is de Spaanse regering zo dictatoriaal dat regionale politici die alleen maar een referendum georganiseerd hebben de rest van hun leven opgejaagd wild zijn.

En de EU? Die bomt het allemaal niets.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Nasrani

  Hoezo? Deze couppleger had allang achter slot en grendel moeten zitten.

  1. Guus Geluk

   Volkomen correct.

 2. buitenbeentje

  De Europese waarden en normen noemt Timmerfrans dat en neemt nog een vette hap.

 3. DolleDries

  We hebben het eerder gezegd: de wereld lijkt te worden geregeerd door idioten. Nu weer deze oorlogszuchtige rethoriek van de Britse premier Theresa May. Een Brits-Russische dubbelspion is vergiftigd met Russisch zenuwgas, aldus mevrouw May. Haar logica is ver te zoeken: omdat het in Rusland gemaakt zou zijn, hebben “dus” de Russen spion Sergei Skripal vergiftigd. Zoiets als: mijn buurman is aangereden door een Toyota, dus de Japanse regering treft schuld. Het is hetzelfde als met de Russische Buk-raket, die in Oekraïne zou zijn afgevuurd op de MH-17. Russische makelij, dus de Russen hebben het gedaan (terwijl in West-Oekraïne ook flinke aantallen Buk-raketten lagen opgeslagen, maar daar wordt dan niet over gesproken).
  May heeft kennelijk geen enkele kennis op het gebed van chemie. Er bestaan namelijk niet specifieke “Russische zenuwgasssen”. Alle zenuwgassen kunnen overal gemaakt worden, de receptuur kun je bij wijze van spreke op het internet vinden. Van oorsprong is het inderdaad gemaakt door Russen, en Wikipedia leert ons dat dat gebeurde in Nukus, Oezbekistan. Maar sinds haar onafhankelijkheid in 1991 heeft Oezbekistan samen met de Amerikaanse overheid (!) gewerkt aan het ontmantelen en ontsmetten van plaatsen waar dit soort wapens werden ontwikkeld en getest, wat ons doet vermoeden dat óók de Amerikanen de beschikking over het zenuwgas hebben (gehad).

  Voor de goede orde: we zeggen niet dat de Russen er NIET achter zitten, maar zoals zo vaak willen we wel graag eerst de harde bewijzen zien (die er ook hier kennelijk niet zijn). Maar de VS kennende zou hier evengoed sprake kunnen zijn van een False Flag-operatie om de Russen iets aan te smeren, wat uiteindelijk moet resulteren in een militaire confrontatie (want die heeft het Westen dringend nodig om niet de verantwoordelijkheid te nemen voor de hele crisis die men zelf veroorzaakt en verergerd heeft, maar om te zeggen dat door de “nieuwe” oorlog het allemaal zo’n zooitje is geworden). In feite liegen alle politici, dus de mogelijkheden hier zijn legio.
  Laten we eens aannemen dat de Russen deze ex-spion (die ze tijdens zijn gevangenisstraf in Rusland gemakkelijk hadden kunnen omleggen) werkelijk vermoord hebben, waarom zouden ze dan grijpen naar zo’n extreem middel waarvan ze weten dat het nagetrokken kan en zal worden. Waarom niet gewoon met een pistool neerschieten, of “gewoon” vergiftigen? Nee, kennelijk moet hier naar een situatie toegewerkt worden waar partijen voordeel bij hebben….. en de mainstream media zijn er natuurlijk direct bij met de “polonium-zaak”.
  Neem in aanmerking de toenemende oorlogszuchtige taal van het Westen, het vóóraf beschuldigen van Rusland van het inzetten van chemische wapens in Syrië (waarvan Rusland nu al zegt dat het aanwijzingen heeft dat pro-westerse rebellen zo’n aanval willen uitvoeren om dat Moskou in de schoenen te kunnen schuiven), de opmerkingen van het Amerikaanse leger dat men Rusland “gemakkelijk” kan verslaan…. het zijn allemaal signalen dat een militaire confrontatie niet lang op zich zal laten wachten.

  1. DolleDries

   Bron Stopdebankiers.

 4. EU kok

  Ik zou graag mijn mening geven over mijn 2e vaderland.
  Maar na mijn vorige posting kon ik mijn Spaanse paspoort direct inleveren.
  Ik hou mij dus maar even op de vlakte.
  On Topic:
  Oh, echt waar, vreemd, had ik niet verwacht

 5. Babaji538

  Met mijn maten, mijn trouwe kameraden
  lachen we het verloren volk uit, dat namens
  het “Openbaar” Ministerie richting Spanje vertrekt,
  volgens wagen en vrouwe, omdat de grond
  wat warm moest aanvoelen.
  Petra Hermans

 6. Frits Jansen

  Ook al gaat je sympathie misschien uit naar de Catalanen, dat een centrale regering ernstig bezwaar maakt tegen een afscheidingsbeweging is zo gek nog niet, en kun je echt niet “dictatoriaal” noemen.

  Als DDS met hatelijkheden komt moeten ze tenminste een beetje hout snijden.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.