Dit is de Nederlandse EU-bureaucraat die medeverantwoordelijk is voor het EU-fiasco

Zijn naam is Alexander Italianer. Hij stond mede aan de basis van de euro en allerlei andere waanzinnige EU-projecten.

Zoals wij eerder berichtten is de Duitser Martin Selmayr de nieuwe topbureaucraat van de EU. Deze man zal ontzettend veel macht hebben. Hij gebruikt die vooraf al om Eurocommissarissen een heerlijk, extragroot pensioen te geven. Iets met 5 jaar riant wachtgeld, een eigen kantoor, twee assistenten en natuurlijk een auto met chauffeur.

Maar Selmayr kon die topfunctie alleen maar krijgen omdat de secretaris-generaal van de Europese Commissie vóór hem vorige week donderdag aftrad. En die voorganger heet Alexander Italianer. Ondanks zijn naam is het een… Nederlander.

Hoewel Italianer normaal gesproken nooit met de media praat hebben ze hem bij Trouw toch weten te regelen voor een interview. En wat zijn ze daar trots mee. Italianer was namelijk achter de schermen al vele jaren één van de machtigste mannen van de EU, aldus Trouw:

Nu gaat Alexander Italianer (op 16 maart wordt hij 62 jaar) met pensioen. Hij was mede-ontwerper van het Verdrag van Maastricht (1992) en de daaruit voortvloeiende Europese eenheidsmunt, de euro. Bovendien was hij nauw betrokken bij de voorbereidingen op de toetreding van liefst tien nieuwe lidstaten tot de Europese Unie op 1 mei 2004. “Ik deed het nooit alleen, altijd in een team”, zegt hij herhaaldelijk in dit uitzonderlijke interview, want hij blijft een bescheiden ambtenaar die eigenlijk nooit interviews geeft.

Met andere woorden, deze meneer is mede-verantwoordelijk voor het totaal uit de hand lopen van Het Grote Europese Project; meer dan Wim Kok, Jan Peter Balkenende, en Mark Rutte. Het was Italianer die voortdurend in het centrum van de macht rondliep en die het Europese beleid en de Europese plannen vorm gaf (en uitvoerde).

Wees er maar trots op.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Henk-Jansen

  Een echte visionair, die hard werkte om de Europese droom te verwezenlijken. Daarvoor zullen we hem voor altijd dankbaar zijn!

 2. Viertel

  Natuurlijk, op z’n 62e met pensioen. Bij de EU kan dat gewoon.
  Andere werknemers moeten tot hun 67e doorwerken.

 3. Ernst Quispel

  Ik zie niet dat het EU-project mislukt zou zijn: de EU is steviger dan ook en gaat de komende jaren nog een paar ferme stappen naar verdere integratie en meer gemeenschappelijk beleid maken.

  Ik begrijp wel dat eurosceptici dat zeer betreuren maar die vormen natuurlijk slechts een kleine minderheid.

   1. Guus Geluk

    Ja, het kabinet lijkt zich steeds meer tegen de Frans-Duitse as te keren, hetgeen ook te verwachten was van deze regering.

  1. Justus Maximus

   Ieeeeeuww…

   Dat toontje van Ernst. Je had broertjes kunnen zijn met Frits hier.

  2. divad

   hahaahahaahaaha!!! Wat een sneu figuur ben jij zeg, maarja in het land der blinden is 1 oog koning zullen we maar zeggen.

 4. Ni28

  Als je blijft herhalen wat je wilt horen dan ga je het uiteindelijk geloven. Waan tegenover realiteit.
  Zelfs Timmermans gaf toe dat de EU niet genoeg haar best gedaan heeft om de burger te overtuigen gezien het resultaat in Italië. Alleen bedoeld hij met overtuigen dat zij niet hard genoeg tegen de burger hebben opgetreden om deze te dwingen om alles leuk te vinden. De EU verkeert in enorme crisis en daarom willen de Fransen met de Duitsers zelf gaan optreden. En dat is het einde van de unie.

 5. Viertel

  De benoemingen binnen de EU beginnen steeds meer te lijken op de corrupte besluitvorming zoals bekend van internationale sportorganisaties (IOC, FIFA, UEFA). Stemmen worden gekocht met contant geld of in natura (dikke auto’s, snoepreisjes, belastingvrijstellingen enz.).

 6. dannyvermeulen69

  Een echte oplichter, die hard werkte om zijn eigen zakken te vullen de Europese ramp te verwezenlijken. Daarvoor zullen we hem nooit altijd dankbaar zijn! en met tonnen salaris met 62 met pensioen

 7. Luwadder R1

  De Europese droom te verwezenlijken??? de Europese illusie zal je bedoelen. De Brusselse poppenkast die zich EU noemt (lees Europese Clan) met aan het roer Jean-Claude’ALCOHOLICA’ Juncker die ook nog eens verslaafd is aan geld heel veel geld en Nederland maar betalen tot grote tevredenheid van de Eurofielen. ON-VOOR-STEL-BAAR!!!!! Nou ze zullen het daar in die poppenkast wel uitgebreid vieren de alcohol zal daar rijkelijk vloeien. Betaald door de belasting betalende burgers. Groot Brittanie is wakker en stapt uit de Europese Clan. Brussel heeft het geluk dat Nigel Farage niet de premier is bij hem hoeft Brussel niet aan te komen met een veel te riante afkoopsom zijn reactie zou zijn geweest : WHO ARE YOU!!!!!! De Franse en Nederlandse kiezers lieten het vorig jaar afweten, Italie daarentegen niet die schiet de bal wel in de open goal. en Brussel begint al wat nerveuzer te worden. Opnieuw een EU land die mogelijk gaat dwars liggen. In Nederland is men nog steeds niet wakker,die denken maar aan 1 ding : U.S.E. ten koste van alles. Wat heeft Nederland in de Europese Clan te zoeken ?? niets, het is een vazalstaat cq wormvormig aanhangsel van de EU en niet meer dan dat. Dat meer betaald aan de EU dan het binnen krijgt en de Eurofielen vinden het allemaal prima. Nederland heeft geen toegevoegde waarde in die Clan. De Eurofielen moeten eens verder kijken dan hun neus lang is. Wel eens gehoord van de Europese vrijhandelsassociatie (EFTA)?? daar zitten landen in die zo verstandig waren geweest om nooit en te nimmer in die Clan te stappen. Nederland is daar veel beter af. De EU : het was niks, het is niks en het wordt ook nooit wat. Het is net als de Euro een illusie.

 8. Original NL

  Vuurpeletonnetje voor deze opvreter van ons belasting geld.
  Volledig afgetankt met 62 genieten van een zeeeer royaal (door ons betaalt) pensioen.
  Nexit nu!!!

  1. Original NL

   En niemand die er wat aan doet.
   De arrogantie van deze megalomane parasieten vraagt toch om harde actie.

 9. Frits Jansen

  De euro is helemaal geen mislukking. Al lang voordat we contant euro-geld kregen (in 2002) waren er allerlei mechanismen gecreëerd om de wisselkoersschommelingen zo klein mogelijk te maken (ouderen herinneren zich de “slang”). De reden is dat zulke schommelingen heel beroerd kunnen uitwerken voor de betrokkenen. Exportproducten die plotseling niet meer rendabel zijn. Werknemers die op hun donder krijgen omdat ze voor een buitenlandse werkgever plotseling veel duurder worden.
  In de roerige jaren ’20 van de vorige eeuw voerde elk land afzonderlijk zijn monetair beleid, ongetwijfeld met de beste bedoelingen, maar feitelijk werkten ze elkaar tegen, wat de crisis zo verergerde dat een halve gare Oostenrijker kon opkomen die “orde op zaken” stelde. Wat o.a. zes miljoen joden niet kunnen navertellen.

  Natuurlijk ging er ook het nodig mis rond de euro. Maar dat zijn groeistuipen op weg naar een volwassen euro.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.