Duitse minister wil Schengen opschorten en controles aan grens uitbreiden

Tot de EU haar buitengrenzen effectief leert te beschermen moet Duitsland het zelf maar doen. Aldus de nieuwe Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer.

De nieuwe regeringscoalitie in Duitsland is in veel opzichten bepaald niet zaligmakend, maar er zit wel degelijk één goede minister in het nieuwe kabinet: Horst Seehofer van CSU. Ja, dat is dus de Beierse bondgenoot van Angela Merkels CDU.

“De interne grenscontroles moeten worden uitgevoerd zolang de EU er niet in slaagt de buitengrenzen effectief te beschermen,” aldus Seehofer in een interview met Welt am Sonntag, “[maar] dat zie ik niet in afzienbare tijd gebeuren.”

Natuurlijk gaan linkse partijen los op de minister. Zo beweert Katrin Göring (ja echt) Eckardt van de Groenen dat het in haar ogen onbegrijpelijk is dat “Horst Seehofer klaarblijkelijk niet begrijpt” dat Duitsland dit soort problemen niet in zijn eentje kan oplossen. Ofzo. “De minister moet leren,” huilt ze, “dat Duitsland geen eiland is, maar in het midden van Europa ligt. “Zekerheid kan alleen gemeenschappelijk en op Europees niveau gewaarborgd worden.” Daarom wil zij zich wél focussen op een “Europese grenscontrole.” Maar, zegt ze erbij, die moet eerst en vooral “humaan zijn,” want ja, mevrouw is wel het Duitse equivalent van GroenLinks. Dat soort kritiek viel dus te verwachten. De kans dat Seehofer daarvan onder de indruk is, is nogal klein.

Dat gezegd hebbende is het weliswaar flink van Seehofer dat hij dit nu roept, maar is het tegelijkertijd nog veelzeggender dat hij het beleid van Angela Merkel al jaren vrij kritiekloos steunt.

Je zou bijna denken dat Seehofer dit soort uitspraken alleen maar doet omdat hij door heeft dat Alternative für Deutschland een echt electoraal gevaar vormt voor CDU-CSU.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Guus Geluk

  Ja, in de kern zul je de buitengrenzen moeten beveiligen. Anders is het dweilen met de kraan open.

  1. Stanly2000

   En zolang dat niet gebeurd zul je je eigen grenzen moeten beveiligen. Wilders zegt dit al jaren, maar ja het is Wilders maar.

   1. Fortiori

    Wij slijpen de messen, Stanly. Dat gebeurt, reken daar maar op !

   2. Guus Geluk

    Nee, we leven niet op een eiland.

    1. tomygun

     Begin maar te denken dat je wel op een eiland zit
     en het is pompen of verzuipen .

     1. corfo

      @Stanly2000.

      Óók aan de Oostenrijks-Italiaanse grens wordt al geruime tijd gecontroleerd op in- en uitgaande reizigers.
      Wat @GuusG. verklaart is lariekoek, slaat nergens op en is bezijden de waarheid.

    2. Stanly2000

     We blijven dus dweilen met de kraan open? Ik weet niet of je de laatste tijd wel eens de grens Oostenrijk/ Hongarije/ Slovenië/ Duitsland bent gepasseerd, maar de controles zijn al jaren terug van weggeweest. Steek je hoofd maar in het zand, Guus.
     Wat Fortiori bedoelt met de messen slijpen is mij een onduidelijke opmerking van een trol.

     1. Guus Geluk

      Het is vooral noodzakelijk de Europese buitengrenzen te beveiligen en een restrictief migratiebeleid voeren – zoals het standpunt van het kabinet is – en daarnaast de buitengrenzen bewaken tegen de expansie en onverdraagzaamheid van de Russische Federatie. Of beter gezegd, de Russische elites.

      We zitten hier niet op een eiland en we moeten het met elkaar doen. Zo staan de zaken.

     2. Pit

      @Stanly: Fortiori = Wim = zuigtrol

     3. Guus Geluk

      Pit = Rechtsaf = Siemien = Abri079 = trol.

     4. Alarmbel

      @Guus Geluk
      Waken voor de expansie van de Russische Federatie? Kijk even hoe de laatste 30 jaar de invloedssfeer van de EU/NAVO naar het oosten is opgeschoven. Helemaal verbaasd ben ik niet over de zorgen hierover in Rusland.
      En misschien heeft het kabinet voor de buhne een mooi verhaal over het migratiebeleid. Maar in de praktijk doen we niets. We hadden mariniers op de middellandse zee kunnen neerzetten om de migrantantentaxi’s tegen te houden. Maar dat is Rutte: mooie woorden maar geen daden.

 2. Ben Zine

  Seehofer is een soort Rutte. Stoere praatjes voor de bühne, maar loopt al jaren slaafs achter Merkel aan.

  1. Ni28

   Dat vrees ik helaas ook.

 3. Ni28

  Seehofer bekritiseerde Merkel haar migratiepolitiek al voorheen maar werd hem altijd de mond gesnoerd. In deze positie kan hij zich beter laten horen. De vraag is wanneer de regeringscrisis begint want Merkel zit tussen twee vuren nu.

 4. Fortiori

  “”Het equivalent van Groen Links”” Jawel, wij hebben een vinger in de politieke pap bij onze buren !

  1. Stanly2000

   Fortiori, ben je zo dom of is de een lollige opmerking?

   1. tomygun

    Tortelli heeft een IQ naar schoen maat hem dom noemen
    is wel grof! maar het is waar .

   2. Fortiori

    Stanly2000… Als hobbyist gebruik ik de stanleymesjes 1992, vlijmscherp. Moest ik ineens aan denken…

    1. tomygun

     Torteli ,
     Leuk maar kinder speelgoed
     Voor hobby, jacht , beveiliging
     heb ik een shotgun met zwart en rode patronen
     moest ik op eens aan denken .
     Mafklapper .

 5. Guus Geluk

  Eigenlijk had de kiezer CDU-CSU/FDP aan een meerderheid moeten helpen, op deze wijze was er direct een rechts meerderheidskabinet geweest. Dit wordt heel moeilijk voor Merkel, maar als ze even bekwaam als Rutte is, gaat het wel lukken.

  1. Ni28

   Niet dat het veel zou helpen want er is verdeeldheid tussen CDU en CSU. Alleen is de CSU kleine deel van het verbond en heeft Merkel altijd haar zin doorgedreven. Maar nu heeft zij twee tegenstanders in de coalitie, de SPD en eigen zusje CSU. Het is aan CSU hoe ver zij het doordrijven. Ik geeft het kabinet geen lang leven.

 6. Koos sssss

  CSU wil meeliften op het succes van AfD. Die gasten hebben rechtsere ideeën dan Merkel en die ruiken nu hun kans. Merkel zit officieel nog op het pluche, maar is een tandeloze wolf. Net als links kalft haar populariteit in razend tempo af. Ze kunnen zich geen nieuwe verkiezingen veroorloven en CSU kan die coalitie tot op een behoorlijke hoogte in gijzeling nemen.

  De zegeningen van de ongecontroleerde massa-immigratie nemen in Duitsland inmiddels epidemische vormen aan. Het zijn allang niet meer de no-go-zones in de grote en middelgrote steden, ook het platteland profiteert volop van de horden criminelen en islamitische verkrachters en moordenaars.
  De Duitsers worden dan ook in razend tempo wakker en keren de bestaande politieke partijen de rug toe.

 7. Rosasolis

  Merkwaardig is het hoe goed ons Nederlandse grens controle werk. Er kwamen geen duizenden niet-geregistreerde vluchtelingen naar Nederland gedurende de laatste jaren.
  Die werden niet toegelaten. En de recente stroom van zo-geheten “economische vluchtelingen” uit arme Afrikaanse landen, altijd jonge manen, worden binnen enkele uren terug gestuurd op een vracht vliegtuig naar hun moederland.
  De Schengen moet niet leiden wegens de toename van vluchtelingen. Open grenzen zijn noodzakelijk voor de algehele economie van Europa. Maar ieder land moet wel strenge
  grens controle toepassen voor niet-officiele erkende vluchtelingen.

 8. Stanly2000

  Guus G.:
  “Het is vooral noodzakelijk de Europese buitengrenzen te beveiligen en een restrictief migratiebeleid voeren – zoals het standpunt van het kabinet is – en daarnaast de buitengrenzen bewaken tegen de expansie en onverdraagzaamheid van de Russische Federatie.”
  In 2017 kwamen ruim 500000 asielaanvragers aan in Europa. Ook kwamen er zeker ruim 5000 mensen om in de Middellandse zee, ondanks het Turkije -deal en verscherpte bewaking van de buitengrenzen.
  Wat betreft de expansie van de Russische federatie zou ik zeggen, kijk eens naar onze NAVO en EUSSR. Het moet groter en groter. Steeds meer naar het Oosten. De Russen waren nog niet het land uit of de NAVO zat al te zonnen op de terrassen.

  1. corfo

   @Stanly2000.
   Ik denk dat Guus G. zich vergiste en bedoelde : “de expansie van de NAVO en EUSSR”.
   Want idd. de Russen waren nog niet eens geheel Estland, Letland, Litouwen, Hongarije, Roemenië of Bulgarije uit, of de NAVO trok erin !
   En Guus noemt dat de “onverdraagzaamheid van de Russische Federatie.
   Ik ben ’t volledig met je eens Stanly2000 : Europa zorgt zélf voor déstabilisatie in dit werelddeel.

   1. Frits Jansen

    Uw opvattingen zijn schandelijk. Al die landen werden onderdrukt door de Sovjets, zo nodig met geweld, denk aan Boedapest, Praag en Polen.
    Als u weer begint te zeuren over de “EUSSR” dan bent u gewoon niet op de hoogte, want in de Sovjet-Unie kwamen alle touwtje bijeen bij de Opperste Sovjet, terwijl de EU zich alleen mag bemoeien met zaken met een grensoverschrijdend belang (“subsidiariteitsbeginsel”, vastgelegd in het EU verdrag). Tja, sommige mensen vinden niet prettig dat het ook handig bepaalde dingen op EU niveau te regelen die we lekker nostalgisch zelf zouden willen blijven doen.

    Enfin, het is vijf voor twaalf. De Russen zagen aan onze stoelpoten, maar de Chinezen doen en slimmer en kopen gewoon grote bedrijven op, tot het Kruidvat toe.

    Terwijl frisse Hollandse jongens in Afghanistan sneuvelden voor het een of andere vage doel, sloten de Chinezen lucratieve deals met de Afghanen voor de winning van schaarse delfstoffen – die essentieel zijn voor mobieltjes. Historisch!

   2. tomygun

    corfo .
    Stanly en jij hebben het goed het is de eu niet Vlad .
    Niet dat ik een Vlad lover ben maar er gebeuren heel
    veel dingen die geen afspraak zijn .

 9. Frits Jansen

  Allemaal voor de Bühne.
  Ten eerste wordt er al behoorlijk gecontroleerd, in elk geval meer dan in het Europa van vóór de open grenzen. Als ik bij Bentheim de grens over ga komen vaak Duitse agenten langs. Mij laten ze met rust, maar ik zag al eens een huilende negerin met een klein kind. Bij Frankfurt an der Oder staan agenten met draaiende motor klaar om in te grijpen als ze een verdachte Pool de brug over de Oder heen zien komen. Op het treinstation (kilometers weg van de grens) zag ik een overmacht Duitse agenten (tegens sigarettensmokkelaars?)(Op de vrije markt kun je toch niet smokkelen?)

  Ten tweede is de grens zo poreus als een mandje. Ja, bovengenoemde negerin was niet zo slim om de internationale trein Amsterdam-Berlijn te nemen. Via een Twents bospaadje was ze moeiteloos de grens over gekomen, en met een winterse hoofdbedekking ziet niemand dat ze niet blank is.
  Wil Seehofer een muur gaan bouwen, net als Donald T.?

  Enfin, er lopen in Berlijn nog wel een paar gefrustreerde bouwvakkers rond die met plezier een nieuwe muur zullen bouwen, omdat ze de afbraak van de oude muur nog steeds betreuren.

 10. Steve Van der Vekens

  Merkel is een levend fossiel.

 11. Gerlos

  Juiste uitspraken van deze minister, ik wou dat ze in ONS LAND daar een voorbeeld aan namen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.