Echte Nederlandse holocaust-held Johan van Hulst overlijdt op 107-jarige leeftijd

Geen categoriemrt 26 2018, 13:00
Hij redde maar liefst 600 joodse baby's en kinderen van een gewisse dood.
Johan van Hulst heeft een bijzonder mooi en lang leven gehad. De oud-politicus was onder meer senator voor de CHU en het CDA, de twee christelijke partijen (de CHU ging later op in het CDA, maar hij ging de politiek in bij de CHU). Van 1968 tot 1981 was hij zelfs de fractievoorzitter van die partij(en) in de Eerste Kamer.
Ook was Van Hulst van 1961 tot 1968 lid van het Europees Parlement én van 1968 tot 1972 partijvoorzitter van de CHU.
Met andere woorden, de man heeft een schitterende politieke carriere gehad.
Op zich is dat al reden genoeg om zijn overlijden te melden, maar zijn carriere in de politiek vertelt niet eens bijna zijn hele levensverhaal. Van Hulst was namelijk veel meer dan 'een politicus'; hij was een held.
In 1942 werd Van Hulst directeur van de Hervormde Kweekschool in Amsterdam. Hij gebruikte die positie om meer dan 600 baby's en kinderen uit de creche van de Hollandse Schouwburg te redden. Die Schouwburg staat schuin tegenover de school van Van Hulst en werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de nazi's als verzamelplaats voor joden. Die werden van daaruit op transport gezet naar Kamp Westerbork, waarna ze doorgestuurd werden naar een concentratiekamp. In het geval van kinderen betekende dat een automatische dood. Kleine kinderen en baby's konden immers geen slavenarbeid verrichten en werden bij aankomst direct naar de gaskamers gebracht.
Door die honderden baby's en jonge kinderen uit de klauwen van de nazi's te houden redde Van Hulst hen dus het leven. Hij deed dat samen met Walter Süskind over wie er in 2012 een schitterende film werd gemaakt.
https://twitter.com/cdavandaag/status/978188573760466945
Wat een held en wat mogen wij trots zijn dat we deze man maar liefst 107 jaar lang "landgenoot" mochten noemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten