Er is een missie om Wikipedia 'vrouwelijker' te maken: inhoud is nu schadelijk

Geen categoriemrt 30 2018, 19:00
Op het moment dat je denkt dat het allemaal niet erger meer kan, gebeurt het toch. De hele focus op 'gender' en al het zogenaamde 'seksisme' heeft gezorgd voor een vergiftigd debat over an sich interessante onderwerpen. De zogenaamde 'gender wage gap' die niet bestaat, het onderwijs dat vervrouwelijkt, genderneutrale toiletten en opvoeding. Nu komen mensen met het idee om Wikipedia, onze meest trouwe vriend als het gaat om informatie, te 'vervrouwelijken'.

Vivian van Gaal van het MU Art Center in Eindhoven organiseerde daarom samen met schrijversplatform Watershed een Wikipedia edit-a-thon: een schrijfsessie om Wikipedia vrouwelijker te maken. "Een man schrijft anders over een bepaald onderwerp dan een vrouw. Als van de 40 miljoen artikelen op Wikipedia maar 10 procent door een vrouw is geschreven, zegt dat iets over kwantiteit en de kwaliteit", zegt Van Gaal.

En hier word ik dus heel erg moe van. Kwaliteit wordt toebedeeld aan je collectieve identiteit, elke keer weer. Omdat je wit bent, zwart, man, vrouw, maakt niet uit. Diversiteitsbeleid gaat er van uit dat als er een toevoeging is van een andere collectieve identiteit, dat inhoudelijk gezien het dan beter wordt.
Je wordt niet benaderd als individu, maar als een label. Er is een verschil tussen sociale en culturele diversiteit en intellectuele diversiteit. Dat academici meedoen met deze hype, want dat is het, zegt niet veel goeds over de academische wereld an sich. Dat het zo veel positieve aandacht krijgt vind ik al helemaal raar.
Het is common sense wat ik hier op schrijf, daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben, maar deze hysterie over gender en diversiteit gaat niet over feiten, maar over sociale controle en identiteitsprojectie op de samenleving. Stoppen daar mee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten