Europese nepnieuwswaakhond haalt artikel van de Gelderlander van de ‘zwarte lijst’

EU vs. Disinfo, de organisatie die verantwoordelijk is voor het zetten van ‘nepnieuws’ op de zwarte lijst, heeft vandaag de laatste van de drie Nederlandse artikelen verwijderd van de site. Drie artikelen, waarvan een van The Post Online, een van GeenStijl en nog een van de Gelderlander, waren op de zwarte lijst gezet. Niemand weet waarom, maar het gaat om een ‘foutje’.

Eerder werden ook artikelen van GeenStijl en The Post Online van de website gehaald, na klachten van die media. “We streven ernaar de nauwkeurigheid van onze database te waarborgen”, schrijft het nepnieuwsplatform nu op haar website. “We zullen onze interne procedures verbeteren.”

Wat daarmee wordt bedoeld, staat er niet bij. Bekend is wel dat de nepnieuwswaakhond kampt met een tekort aan personeel. Het team, East Stratcom Taskforce, zegt zelf dat ze 400 vrijwilligers hebben die nieuwsuitingen beoordelen, maar in de praktijk is maar een heel klein deel echt actief.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de organisatie wordt opgedoekt. Ook al komen er meer vrijwilligers, dat zorgt er uiteindelijk voor dat de subjectiviteit nog steeds meespeelt. Dat was in dit geval ook zo, want anders valt het niet te verklaren. Of het nu gaat om een verkeerde vertaling, of de menselijke subjectiviteit die ervoor zorgde dat het op de zwarte lijst werd gezet, dat is niet duidelijk. Het is wel duidelijk dat deze verkapte ‘censuur’ gewoon niet uitvoerbaar is. Tenminste, niet zoals men het graag wil. ‘Goede bedoelingen’ hebben we geleid tot een slechte uitvoering. Weg met die organisatie dus.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. WWW

  Wanneer het bij dit artikel al zo lang duurt voordat het word aangepast, geeft te denken. Bij dit artikel is enorm veel druk toegepast en nog duurt het maanden. Systeem werkt niet, dus afschaffen.

 2. Babaji538

  Is niet meer nodig.
  Petra Hermans

  1. Pit

   @Petra: Vaginamonoloog is niet meer nodig.

 3. Frits Jansen

  “Marktwerking in de media” leidt er toe dat de burger systematisch onjuist wordt geïnformeerd. Want nep-nieuws verkoopt beter. Ik doe daar zelf aan mee want door deze website vol misleidende berichten te gebruiken krijgt DDS meer clicks, dus meer geld. Daarom begrijp ik heel goed dat de redactueren zich beijveren om zo misselijk mogelijke verhalen met zo veel mogelijk onjuistheden op deze website te zetten.

  Maar de oplossing is niet om nepnieuws te verbieden, doch om te orgen dat er ook goede informatie wordt verspreid.

 4. Florissa

  Ze vliegen richting 0 zetels,en daarom wordt er even door deze zichzelf benoemde “intellectuele club “[in werkelijkheid zo stom als het achtereind van een koe]op de rem getrapt, dat begrijpen ze dan plots wel weer .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.