Feest. Militairen ‘mogen’ hun uniform weer in het openbaar dragen

Het is compleet gestoord dat dit een tijdlang niet mocht.

De NOS bericht vandaag dat minister Ank Bijleveld het verbod op het dragen van het militaire uniform in het openbaar intrekt. Dat doet ze op verzoek van de krijgsmacht, aldus de minister in de nieuwe Defensienota.

“Het leger heeft de taak om ons koninkrijk en zijn bondgenoten te beschermen,” zegt de CDA-politica hierover tegen het Algemeen Dagblad. “Dan is het ook belangrijk dat je herkenbaar en aanspreekbaar bent.”

Het uniformverbod voor militairen werd in 2014 op schandelijke wijze ingevoerd omdat een Nederlandse jihadist toen vanuit Syrië dreigde met aanslagen tegen overheidsdoelwitten. Er werd vanuit gegaan dat met name militairen een doelwit zouden kunnen zijn van extremistisch islamistisch geweld. Daarom moesten militairen zich voortaan als burger kleden als ze zich in het openbaar begaven. Eenmaal op de basis moest het uniform aan. En na het werk moesten ze zich eerst omkleden alvorens naar huis te gaan.

Een grof schandaal, natuurlijk. Militairen hebben niets om voor zich voor te schamen. Sterker nog, het zijn moderne helden. Geen wonder dus dat ze zelf dan ook niets in het verbod zagen, al was het maar omdat hun leven niet willen laten vormgeven door achterlijke terroristen.

Overigens ‘mogen’ militairen hun uniform weer dragen, niet omdat de politiek begrijpt dat het buitengewoon oneervol is om ze dat te verbieden, maar omdat defensie met ernstige personeelstekorten kampt. De overheid hoopt dat het een wervend effect heeft om militairen in uniform over straat te laten gaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Bloem

  Het uniform verbod was ingevoerd ter bescherming van de militairen zelf. Kennelijk is de dreiging verdwenen of de overheid meent dat het risico op een bomaanslag of vuurwapengeweld een ingecalculeerd risico is dat hoort bij een militair

 2. Heinz

  Gaaf…als soldaat der eerste klasse val je zeker op en de garoetplicht natuurlijk.

 3. Pit

  Mag dat wel van Linksnederland? Het is toch verboden te lachen? Heeft de Telegraaf, de courant die steeds verder opschuift naar links, hier al een waardeoordeel over gegeven?

  1. EU kok

   Heeft de Telegraaf hier al een waardeoordeel over gegeven?
   .
   Nog belangrijker, heeft u zelf al een waardeoordeel over gegeven?

  2. Ernst Quispel

   Heb je je nickname eRik2017 laten vallen Pit?

   1. Guus Geluk

    Vast van het forum gegooid.

  3. Heinz

   Er staat nergens in de Grondwet dat je niet mag lachen, Pit! En zo te zien hebben ze er lol in in hun binnengevechtspak. Die Telegraaf, laat gaan. Er zijn genoeg kwaliteits bladen. De Leeuwarder Courant. Hou er rekening mee, rapport CC !

 4. Farn

  Maar ze hebben ook maar een leven.

 5. fusilier

  Van mij mogen zij ook hun wapen meenemen naar huis.En het gebruiken indien noodzakelijk.

 6. david1veenstra

  Totdat de eerste de beste ‘gestoorde’ moslim figuur zo’n militair met een mes gaat bewerken. Gaat gegarandeerd gebeuren. Tip van mij, ga nooit alleen over straat. Steeds in groep.

 7. nienke

  Het kan toch niet zotter dat in ons westers land de militairen een verbod krijgen hun uniform te dragen omdat er een stelletje woestijnratten het onmogelijk maakt.
  Achter tralies deze ratten, zij passen zich hier aan en anders opdonderen.
  We laten ons toch niet ringeloren door dit gespuis.

 8. J.C.

  Ja, verbod kwam uit de koker van de pro-EU kartelpartijen……….

 9. Original NL

  Hoezo uniform verbod op schandelijke wijze ingevoerd ??
  Dit was een redelijke maatregel na de aanslag op een britse militair in uniform.
  Zou me wel 2 keer bedenken om ongewapend in uniform over straat te gaan.
  Een wervend effect ?? Belachelijk argument .

  1. sjun

   Ik zou ook een wapen bij me gestoken hebben met het oog op gelijke kansen.

 10. George van de linden

  Fijn, dat zullen mooie objecten worden voor de zwaarden en messen van onze zo vredige islamitische kansparels.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.