Het spel is uit voor Catalaanse oproerkraaier Puigdemont: trekt zich terug als presidentskandidaat

Waarmee er nu hopelijk ruimte komt voor een wat gematigdere koers binnen de seperatistische partijen.

Catalonië kan een heel klein beetje geruster ademhalen: het hoofdstuk ‘Carles Puigdemont’ is namelijk afgesloten. Die seperatistenleider had zichzelf kandidaat gesteld voor het presidentschap van de Spaanse regio – een functie die hij tot hij werd afgezet ook al vervulde  – maar gooit nu toch de handdoek in de ring. Daarmee lijkt hij anderen een nieuwe kans te willen geven, maar vooral zichzelf te willen redden.

Meneer zit namelijk nog steeds in België, van waaruit hij zijn beweging nog altijd aanstuurt. Ja, inderdaad: terwijl vele Catalaanse politici die vóór onafhankelijkheid waren tenminste mans genoeg waren om in Spanje te blijven en de gevangenis in te draaien, koos de ‘dappere leider’ Puigdemont liever het hazenpad richting Brussel. Want kapiteins gaan ten onder met hun schip, hè?

Na het ontbinden van het grondwetschendende Catalaanse parlement besloten de Spanjaarden in die regio de seperatistische partijen alsnog een nipte meerderheid te geven, wat betekent dat zij weer de regiopresident mogen leveren. Gedoodverfde kandidaat was Puigdemont, maar dan zou hij dus wel terug naar Spanje moeten komen, en laat hij daar nu net niet dapper genoeg voor zijn geweest. Nee, hij geeft liever zijn langgekoesterde droom van een vrij Catalonië op, als dat betekent dat hij zijn eigen vrijheid daarmee veiligstelt.

En hoewel je over dat hele seperatisme daar kunt vinden wat je wilt, valt niet te ontkennen dat het mislukken ervan voor de volle 100% te wijten is aan deze man. Op cruciale momenten – bij het bekendworden van de resultaten van het onafhankelijkheidsreferendum bijvoorbeeld – bewees hij slechts een laffe tak te zijn die wel veel mooie woorden had, maar qua daden enorm tekortschoot. Zijn gestuntel was een duidelijk teken dat hij niet voor elke prijs ‘zijn’ Catalonië onafhankelijk zou willen zien worden: eigenbelang voor alles, zullen we maar zeggen.

Die zwarte bladzijde is in ieder geval omgeslagen. Rest ons af te wachten of zijn opvolger er net zo’n potje van zal maken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Ernst Quispel

  Prettig als dit zinloze en dwaze gedoe stopt.

  1. eRik2017

   Wie was de bron Wim? gechecked?

   Vul jij maar in:
   [_] betrouwbare
   [_] onbetrouwbare bron

   1. Ernst Quispel

    Wie is Wim?

    1. eRik2017

     Wim, je hebt mogelijk gelijk. Ik ben misschien naief.
     Advertenties bij DDS en zoveel mogelijk klikkers, en jij de mogelijke animator. Ik verwacht niet echt van DDS een reactie want dan had ik die al gehad.
     Slimme, maar uiterst controversiele constructie, dit!

     Stom stom stom dat ik hier in ben getrapt!
     Wim….. ik moet toegeven, je hebt mij voor de gek gehouden en ik ben er keihard ingetrapt.
     We zeg ik dat dit de meest smerige vorm is van verdelig van de maatschappij. Jullie adverteerders zullen hier ook niet echt van gecharmeerd zijn. We zullen het zien!

     1. Guus Geluk

      Erik is weer aan het provoceren. Wat is het tich een aansteller.

     2. Holland

      Je hebt gelijk eRik2017. Bij mij loopt de lust om te reageren ook met de dag terug. En ik mis inmiddels ook een aantal andere trouwe reageerders. Het lijkt er op dat de drie trollen of (DDS-medewerkers) aan het winnen zijn en dat is jammer en dom want het richt DDS uiteindelijk ten gronde.

      Het doel -uitsluitend trollen- ligt er ook duimendik bovenop. Het gaat niet om een afwijkende of controversiele mening, maar uitsluitend om geagiteerdereacties uitlokken. Een reaguurder als Uiterst Links heeft een duidelijk eigen en nogal linkse mening. Maar er valt gewoon mee te dicussieren en te praten. Geen trol dus. Guus, Ernst en Beuk maken dit blog kapot.

     3. Guus Geluk

      Uiterst Links is uiterst links en heeft derhalve weinig op met de zogenaamde politieke elite, de klassieke bestuurderspartijen VVD, CDA, D66 en PvdA. Rutte wordt in uiterst linkse kringen als rechts gezien en in uiterst rechtse kringen als links. Holland en Uiterst links hebben een gedeelde afkeer ten opzichte van de politieke elite.

      Zo plaatste Holland Uiterst links in zijn deugvakje. Hij deugt, want hij is tegen het partijkartel. En iedereen die niet meewauwelt met de mainstream mening alhier, deugt niet. Dat zijn de trollen en die moeten zo spoedig mogelijk van de site worden geschopt. Holland hengelt naar een ban voor andersdenkenden, roepende dat hem de lust vergaat hier te reageren, terwijl we ons elke dag weer in zo’n tien commentaren van zijn hand kunnen verheugen.

      Hou dus allebei op met aanstellen en zuigen. Jullue slaan een modderfiguur.

     4. swetsnek

      Het gaat hier om de hits @eRik en nergens anders om, het is wel om te lachen eigenlijk .

     5. swetsnek

      Ik ben het met @Holland eens @eRik dit blog is kapot gemaakt ,DDS wil niet anders heb hier ook geen zin meer in, er zijn voldoende anders sites waar je geen last hebt van de guusjes en mede rukkers van zijn soort

  2. Top

   Blablabla! Blaaskaak!

 2. Weethetbeter

  Ik kan me anders herinneren dat de DDS op de hand was van de Catalaanse afscheidingsbeweging en de Spaanse wettige regering veroordeelde omdat ze optraden tegen het referendum van de Catalanen. En nu wordt Puigdemont plotseling afgebrand.

  1. DolleDries

   Zeg maar van Liberaal naar Dictatoriaal.

 3. Babaji538

  “ProLicht, the limits of creativity.”

  Hoe meer reclame, des te beter, het altijd gaat.
  Het is een getuigenis, die niet langer aanwezig is,
  aan de wand.

  Er is een groot verschil tussen eigengemaakte koekjes
  of cookies met FIPRONIL.

  Ik weet inmiddels en immers wat het werk vroeg,
  en wat de verdienste is.

  Petra Hermans

  1. Pit

   @Petra: Vaginamonoloog, en wat de verdienste is.

 4. Steve Van der Vekens

  Het feit dat hij zich terug trekt, bewijst alleen maar dat het een oproerkraaier is, want, wat heeft deze man – buiten een hoop storm veroorzaken in een glas water – weten te bewerkstelligen?
  Die lafaard heeft een pak geld gekost.

  1. Ernst Quispel

   De Catalaanse poging tot onafhankelijkheid betrof totale waanzin en de regering in Spanje heeft dat effectief de kop in gedrukt.
   Het heeft de Catalanen wel veel geld gekost maar dat lijkt me ook een goede boete voor dit zinloze vandalisme.

   1. Top

    Blablabla! Blaaskaak!

    1. Pit

     @Top: Amen to that!

 5. Koos sssss

  De beste stuurlui staan aan wal. Als jouw leven niet bedreigd wordt, is het makkelijk om over anderen te oordelen.

 6. Bes Tolen

  Elk seperatisme zal bijna in elk land ongrondwettig zijn. In sommige landen was of is een meerderheid van deelstaten nodig om afscheiding goed te keuren. Daarbij gaat het bovendien vaak niet eerlijk toe. Een democratisch proces is dan ver te zoeken zoals indertijd in Joego Slavië waar in individuele deelstaten nieuw benoemde presidenten de macht konden grijpen en hun eigen groepsbelangen konden behartigen. Dan was het in Catalonië eerder democratisch maar dat is niet doorslaggevend. Doorslaggevend is slechts in hoeverre een afscheidingsproces op gang is gebracht. Is dat nog te keren of niet. In Spanje kun je als Catalonië van een heel anders gerichte centrale regering geen medewerking verwachten. Nog altijd moet wel worden vastgesteld dat Spanje als land geheel afwijkt van Nederland. In dat opzicht staan bepaalde streken in Spanje dichter bij Nederland.

 7. sjun

  Schandalig dat de man om zijn politieke mening dat Catalonië geen Spaanse bemoei- en afroomzucht nodig heeft het vege lijf in het buitenland moet zien te redden. Opmerkelijk ook daar er met betrekking tot het geïslamiseerde Kosovo opzichtig met twee maten gemeten wordt.

  1. Ernst Quispel

   De man handelde in strijd met de wet, dus dan loop je het risico dat de veldwachters je graag willen spreken. Dat de sukkel naar het buitenland vluchtte maakte het er allemaal niet beter op.

   Hoe het zij, deze klucht is ten einde en de Catalanen kunnen de kosten gaan voldoen.

  2. Frits Jansen

   In Madrid zijn ze juist een tegenstander van een onafhankelijk Kosovo omdat ze vrezen dat een erkenning van Kosovo een precedent schept voor Kosovo.

   Kosovo “geïslamiseerd”? Dat zou betekenen dat Kosovo islamitisch geworden is, en het niet was. Feit is dat in die streken veel mensen al eeuwen geleden naar (een zeer gematigde vorm van) islam zijn overgegaan gedurende de eeuwenlange overheersing door de Turken, waar pas begin vorige eeuw een eind aan kwam toen het Ottomaanse rijk instortte. Voor de hoofddoekenhaters: die zie je daar niet. En van een islamitisch alcoholbeleid is evenmin sprake. Ik deed me een paar jaar geleden met plezier tegoed aan Albanese en Kosovaarse wijn.
   Intussen sarren de Serviërs nog steeds de Kosovaren, de arrogante Russen-vrienden, die ook Srbrenica op hun geweten hebben.
   Of zegt u dat het wel prima was dat in Srbrenica zoveel moslims werden vermoord? PVV aanhanger neem ik aan??

 8. Frits Jansen

  Het spel is helemaal niet uit voor Puigdemont, maar de man moet zich heel behoedzaam bewegen want anders wordt hij door de regering in Madrid gearresteerd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.