Internationale studenten in het ‘witte Groningen’ vinden Nederlandse studenten ‘racistisch’

Het oh zo ‘witte’ Groningen is niet zo uitnodigend voor internationale studenten. Ze voelen zich niet echt thuis en willen dat de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) meer wordt als Rotterdam en Amsterdam: diverser. Nederlanders zouden karikaturen gebruiken en racistische stereotypes. Oh ja, we zijn ook nog eens erg direct en maken iedereen belachelijk. De laatste twee dingen zijn wel waar natuurlijk.

Ook andere internationale studenten in Groningen melden last te hebben van stereotype denkpatronen en uitingen. De universiteitskrant hield deze maand een enquête onder ruim 300 internationale studenten. Meer dan de helft van de niet-Europese deelnemers kreeg de afgelopen drie maanden te maken met negatief-stereotype opmerkingen van Nederlandse studiegenoten. Onder studenten uit Europese landen was dat 42 procent. Zuid-Amerikaanse studenten ondervonden het meeste last: 67 procent.

De opmerkingen gaan van smakeloze nazigrapjes jegens Duitsers tot de vergelijking met de slecht Engels sprekende schoonmaakster Consuela (‘I clean toilet’) van Mexicaanse komaf uit de cartoonserie Family Guy. Toch ziet ruim de helft van de ondervraagde studenten geen gemene bedoelingen achter de grapjes.

Sorry, maar om de laatste alinea moet ik toch erg hard lachen. Maakt mij dat een racist? Natuurlijk niet, maar men is in elk geval niet blij met de Nederlandse vorm van humor. Internationale studenten vinden dat Nederlanders bekend staan als open en tolerant, maar dat het in het echt wel heel erg meevalt. Sterker nog, wij waarschuwen alvast internationale studenten dat we ze ergens waarschijnlijk zullen beledigen. Erg beleefd dus eigenlijk!

Natuurlijk, Nederlanders zijn bot en hebben een ruwe vorm van humor. Elkaar belachelijk maken en het ‘egalitaire’ effect dat het gevolg is, dat maakt het typisch Nederlands. Geen heilige huisjes, politiek incorrect en hard. Welkom in Nederland! Het is een vorm van respect als je elkaar belachelijk maakt en er zelf ook nog om kan lachen. Zelfspot, dat is het hoogste goed in Nederland. Anders ben je al snel te serieus en dan moet je gewoon ‘oprotten’. Tenminste, dat zouden ze zeggen in Rotterdam natuurlijk.

Natuurlijk, ik vind het erg zielig dat internationale studenten niet goed tegen Nederlandse humor kunnen, of dat ze erg moeten wennen, maar dat betekent niet dat het slecht is of racistisch wat Nederlandse studenten doen. Doe wat de rest van de Nederlanders ook doet: een dikkere huid kweken. Stem anders maar ‘links’ en maak een safe space voor jezelf. Via deze LINK kunt u voorbeelden lezen van ‘racisme’ op de RUG.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Dollaert

  Het uiterst groenlinkse Groningen (stad) is allang helemaal niet zo “wit” meer. In politieke correctheid doet het zeker niet onder voor Amsterdam. Als er al groepen gediscrimineerd worden dan zijn het de “witte” Groningers door hun eigen gekozen “bestuurders”.
  Zeer ongeloofwaardig bericht.

 2. Steve Van der Vekens

  Edit door redactie: ga dat soort dingen maar ergens anders roepen.

  1. Steve Van der Vekens

   Jamaar als zij ons racistisch noemen, dan roepen ze toch een racistische reactie over zichzelf af?
   En hoezeer het racistisch overkwam, het was eigenlijk meer als grap bedoeld, niet om er echt kwaad op te reageren. Maar u heeft gelijk, ik ging te ver, excuses.

   1. Steve Van der Vekens

    Ik had het B-woord niet mogen zeggen. (maar het stond zo leuk)

 3. bifbof

  Fijn dat ze al zo goed Nederland verstaan en begrijpen.

 4. swetsnek

  Ga lekker ergens anders studeren zou ik zeggen vooral Amerikanen o nee bij
  Jullie vliegd nogal wat lood rond op de scholen

 5. Rechtsaf

  Schandalig, nu gaan buitenlandse studenten zich ook nog mengen in onze cultuur…

 6. Babaji538

  De haan kraaide te vroeg van victorie…

  Petra Hermans

 7. Ritter

  Kennelijk zijn deze Internationale studenten zelf racistisch maar dan tegen de “witte” zoals dat tegenwoordig heet.

 8. Ni28

  Humor is de smaakmaker van het leven.

 9. Heinz

  Tja, bij de drie gezusters is het wel uit te houden. Dat heeft Groningen mee. Helemaal in de zomer wanneer het vakantie is.

 10. Nederlandse_Patriot

  Donderstraal dan maar vlug op naar je eigen land.

 11. WimsulsumCode

  Vooral blijven doorgaan om alles dat niet Nederlands is in de slachtofferrol te blijven duwen.

  Je bent niet Nederlands, dus zal je het wel moeilijk en zwaar hebben, en heb je eigenlijk wel hulp nodig.

  Waar is die buitenlandse student die zegt: YES, ik krijg de kans mijn vleugels uit te slaan, studeren in het buitenland, ik ga ervoor!
  Eitjes daar in Groningen!

  1. Steve Van der Vekens

   Werken die niet achterin de apotheken? Gedreven als ze zijn?

 12. Bes Tolen

  De universiteit in Groningen is niet goed bezig. Om de kwaliteit te verhogen en doelmatig te worden voor de eigen wijde omgeving, moet er heel wat veranderen. Wel perk en paal stellen. Allereerst moet de onzinnige angst, dat men in de toekomst minder studenten krijgt, verdwijnen. Daarmee moet men vergeten dat men buitenlandse studenten moet aantrekken. Uit buurlanden kan nog wel. Een hoop onzinnige met name politieke studierichtingen wegstrepen. Richtsnoeren als dat vrouwen, enzovoort meer en evenredig vertegenwoordigd moeten zijn in alle functies en studierichtingen, moet men vergeten. De richtsnoer moet kwaliteit zijn (kwantiteit is er genoeg en minder mag geen probleem zijn) en daaraan werken is in Groningen hard nodig. Ondanks een Nobelprijswinnaar, die het wel uitstekend doet. Nu gaan te veel studenten na bachelor elders verder studeren. Dus de verhouding bachelor-masterstudenten moet beter.
  De huidige bestuurselite van de stad Groningen is een multicultureel dogmatisch links zootje. Elders in het land is het op veel plaatsen niet beter maar we hebben het nu over Groningen. Je ziet wel een opeenhoping van regionale functies in de stad. Ook dat is overeenkomstig landelijk maar toont wel de beperking. En ook de uitholling van de kleine steden en het platteland.
  Alles wat aan de universiteit wordt uitgevonden, is een prooi voor het buitenland. Dat brengt vlot (eenmalig) geld op. Vrijwel niets draagt bij aan de ontwikkeling van de eigen regio dus met name de industriële ontwikkeling. Over toepassing gesproken.
  Het is natuurlijk helemaal kloten dat de blanke man wordt gediscrimineerd waar links de lakens uit deelt en dat is overal. De maatschappij wordt steeds meer één kluwen, onontwarbare kluwen. Bij overvloed aan doorgeslagen links. Cultureel marxisme totalitair. Fout onderwijs en oneerlijke valse beïnvloeding op alle niveaus.

 13. Anders55

  waarom gaan ze dan hier studeren? Nederlanders zijn direkt in hun taal en/of humor?, maar of dat nu rascistisch of kwetsend is?
  men kent het gezegd; op iedere slak zout leggen?
  kom op zeg: we zijn volwassen mensen of is de ziel van deze groep studenten zo kwetsbaar?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.