Nieuw-Zeeland: ‘We willen Russische spionnen uitzetten! Alleen… zijn die er niet in ons land’

Waarom zou je Nieuw-Zeeland ook bespioneren? Het is een schitterend land hoor, een paradijs om in te leven. Maar voor inlichtingenwerk is het allemaal niet zo interessant.

De Nieuw-Zeelandse premier premier Jacinda Ardern is helemaal klaar met Rusland. Ze vindt het niet kunnen dat inlichtingendienst van dat land vrijwel zeker achter de moordaanslag op de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Yoelia zit. Ze steunt de actie van haar Britse collega Theresa May dan ook van harte. Die zette onlangs tientallen Britse ‘diplomaten’ (lees: spionnen) uit. Trump deed onlangs hetzelfde (met nog veel meer ‘diplomaten’).

Ardern zou dat heel graag óók doen. Alleen is er één probleem, aldus de dame. “Er zijn geen individuen hier in Nieuw-Zeeland die aan het profiel voldoen,” zei ze tegen journalisten. “Als die er wel waren zouden we al eerder actie hebben ondernomen.”

Wel heeft ze de Russische ambassadeur in haar land bij zich geroepen om duidelijk te maken dat ze “ernstige zorgen” heeft over het gedrag van het Kremlin. Die zal daar natuurlijk buitengewoon van onder de indruk zijn geweest en met bibberende benen teruggegaan zijn naar de ambassade.

Afijn. Hartstikke lief natuurlijk van Ardern dat ze haar steun voor May uitspreekt. Die zal dat ongetwijfeld waarderen. Wie weet, misschien krijgt ze wel een mooie boeket thuisgestuurd.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Guus Geluk

  Naast Nieuw-Zeeland hebben Canada, de VS, Europese staten en de Europese Unie zich aan de zijde van Groot-Brittannië geschaard.

  Een goede zaak dat de rijen zich sluiten, we laten onze bondgenoot niet vallen.

 2. Frits Jansen

  Ik denk dat Russische spionnen in Nieuw-Zeeland stiekem te werk gaan, zodat de plaatselijke overheid geen idee heeft wie het zijn of wat ze doen.

  Als je wilt spioneren doe het dan met open vizier en maak je bekend!

  1. B. Pascal

   Inderdaad, je haalt me de woorden uit de mond.

   Zeer naïef om te spreken: wij hebben geen spionnen in ons land.
   Een bewijs dat je ze wel hebt naar niet weet.
   Ieder land heeft spionnen onder de radar!
   Dit ontkennen zegt echt iets over het niveau van landsbestuur.

 3. Ni28

  De Russen weten het nu wel. Als zij iemand nu naar Nieuw Zeeland sturen wordt deze direct uitgewezen. Het zijn mooie gebaren maar het probleem blijft dat de directe bewijs ontbreekt en dat speelt de Russen in de hand. Niemand wordt veroordeeld zonder bewijs en dat weten zij. Dus de zwarte Piet(een andere)is weer naar het Westen toegeschoven. De Russen zijn tuig maar wel een handige soort. In Syrië zijn zij ook legaal terwijl het Westen niet. Officieel trekken zij altijd aan de langste eind terwijl je beter weet. Onderschat de Russische diplomatie niet.

 4. CJD

  Nieuw Zeeland is de bestemming die ik op oog had mocht WW3 uitbreken. Zou dat land wel veilig zijn? Misschien niet als ik dit nu zo lees

  1. david1veenstra

   Dat kan ik wel voor u beantwoorden. Dat is het niet. Nederlanders hebben nog een romantisch beeld voor ogen wat dit land betreft. Ik kan het weten, heb er 10 jaar gewoond. Was er een paar maanden geleden nog. Mooi land, maar dat is Noorwegen ook. Veilig? Vergeet het. Wordt overgenomen door Chinezen en Russen.

  2. Ni28

   Moet je vragen aan de Fellowship of the Ring die hebben daar nog onlang gevochten tegen de Orcs en zo.:)

 5. david1veenstra

  Deze mevrouw is ooit begonnen als leerling van Helen Clark. Deze Helen Clark hoort bij de uiterst linkse vleugel van de Labour Party in Nieuw-Zeeland. Hier zouden we haar een communist noemen. Helen Clark is nu iets belangrijks bij de VN. Daar is zij druk bezig haar kijk op de wereld door te drukken. Wat die Russen betreft, nadat veel Chinezen bedrijven en huizen hebben gekocht is nu de beurt aan de Russen. Die geroofde miljoenen worden in NZ geïnvesteerd en NZ regeringen hebben wat dit betreft al sinds jaar en dag de gewoonte om geen vragen te stellen. Iedere dollar is meer dan welkom. Vandaar dat Jacinda Ardern doodleuk staat te verklaren dat er geen Russische mensen worden uitgezet.
  >Ardern has described herself as a social democrat,[10] a progressive,[11] a republican[53] and a feminist,[74] citing Helen Clark as a political hero[75] and calling capitalism a “blatant failure” due to the extent of homelessness in New Zealand.[76] She advocates a lower rate of immigration, suggesting a drop of around 20,000–30,000. Calling it an “infrastructure issue”, she argues, “there hasn’t been enough planning about population growth, we haven’t necessarily targeted our skill shortages properly”. However, she wants to increase the intake of refugees.

  Ardern is tot 2005 lid geweest van de Mormoonse sekte. Daar stapte ze uit vanwege de standpunten over homo’s enz.

  1. lanex

   Misschien is het een zus van die andere social justice warrior nu aan de macht in Canada!

 6. DolleDries

  sraël doet niet mee met uitwijzen Russische diplomaten, want gif aanslag kan uit 20 landen komen

  Israël vindt toekomst kernverdrag met Iran, dat president Trump mogelijk op 12 mei gaat opzeggen, veel belangrijker – Paul Craig Roberts: Om kernoorlog te voorkomen zou Rusland alle diplomatieke en economische banden met Westen moeten verbreken, en zich moeten focussen op China

  Afbeelding: Getty Images (4).
  Terwijl in het Westen de hysterische anti-Russische verstandsverbijstering in politiek en media verder om zich heen slaat, houdt Israël wel het hoofd koel. De regering Netanyahu doet dan ook niet mee met het uitwijzen van Russische diplomaten, mede omdat het gebruikte chemische gif, novichik, uit minstens 20 landen kan komen, en er ook daarom geen enkel hard bewijs is dat de Russen achter de aanslag op de voormalige dubbelspion Sergei Skripal in Groot Brittannië zitten.

  24 Westerse landen wezen meer dan 100 Russische diplomaten uit, waaronder 2 uit Nederland. Het zou de grootste uitwijzing van Russische officials in de geschiedenis zijn. Het Kremlin heeft als vergelding vergelijkbare harde maatregelen aangekondigd.
  Gif kan uit meer dan 20 landen komen
  De Israëlische premier Benyamin Netanyahu en zijn minister van Defensie Avigdor Lieberman weten echter op basis van een rapport van de inlichtingendiensten dat het gebruikte chemische gif novichik weliswaar oorspronkelijk in de Sovjet Unie werd geproduceerd, maar heden ten dage door minstens 20 andere landen wordt gemaakt en opgeslagen. Dat betekent dat een Westerse inlichtingendienst vrij eenvoudig aan novichik kan komen om daarmee een false-flag aanslag te plegen, zoals hoogstwaarschijnlijk op Skripal is gebeurd.
  Israël heeft met het besluit zich niet aan te sluiten bij de traditionele Amerikaanse en Britse bondgenoten er doelbewust voor gekozen om de contacten met Moskou, en met name met de Russische commandanten in Syrië, voorlopig niet in gevaar te brengen. Het Witte Huis was in de ogen van Jeruzalem te vaag geweest over de eventuele actieve vergelding tegen Moskou.
  Trump zou door Israël verguisd kernverdrag met Iran op 12 mei gaan opzeggen
  De regering Netanyahu vindt de toekomst van het verguisde kernverdrag met Iran veel belangrijker. Deze week had de premier van de Joodse staat daar een onderhoud over met de Duitse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken. (1)
  De VS en de EU verschillen namelijk flink van mening over het succes van dat door Barack Obama gesloten verdrag, waarin Iran een groot deel van zijn uraniumverrijkingscapaciteit mocht behouden. President Trump zou volgens berichten van plan zijn om de overeenkomst met de ayatollahs in Teheran op 12 mei op te zeggen. Dat zou al voor het aanstellen van de rechtse ‘havik’ en Israëlvriend John Bolton als Nationale Veiligheidsadviseur zijn besloten (2).
  Plannen van Israël om –net als destijds in Irak en Syrië- de nucleaire installaties in Iran te vernietigen zijn er al jaren, en zo’n 6 jaar geleden was het bijna zover. Naar verluid stonden de Israëlische gevechtsbommenwerpers al op de startbaan, toen president Obama dreigde ieder toestel op weg naar Iran neer te schieten. Toen Trump hem opvolgde, had de Shi’itische republiek zijn installaties en defensie dermate versterkt, dat eenzijdige Israëlische militaire actie onmogelijk was geworden.
  ‘Misplaatste Russische vertrouwen op Westen kan kernoorlog veroorzaken’
  Paul Craig Roberts, voormalig official van de regering Reagan en tegenwoordig hoofd van het Institute for Political Economy, schrijft dat het buitenlandse beleid van het Westen, inclusief dat van heel Europa, wordt bepaald door de leugens en de (militaire) macht van Washington. ‘Het was een logisch besluit dat Rusland probeerde op basis van feiten, bewijs en het recht met het Westen om te gaan, maar dat is zinloos gebleken. Als Rusland deze falende koers aanhoudt, is dat niet alleen voor Rusland riskant, maar voor de hele wereld.’
  ‘Voor de wereld is er niets gevaarlijker dan Ruslands zelfbedrog over de ‘Westerse partners’. Rusland heeft alleen Westerse vijanden, die van plan zijn de beteugeling van de Amerikaanse hegemonie (over de wereld) door Rusland (en China) te verwijderen. De diverse incidenten die het Westen in scene heeft gezet, zoals de vergiftiging van Skripal, de chemische wapens van Assad, de valse beschuldiging van een Russische invasie van Oekraïne, (het neerschieten van vlucht MH17), zijn bedoeld om Rusland te isoleren… en de onverschillige Westerse bevolking voor te bereiden op een (militair) conflict.’
  Om die (kern)oorlog nog te voorkomen zou het Kremlin onmiddellijk alle diplomatieke en ook economische banden met het Westen moeten verbreken, en zich op China en het Verre Oosten moeten richten, vindt Roberts. ‘De gestoorde neocons, zoals NSA John Bolton, denken dat Rusland zal buigen… en de Amerikaanse hegemonie zal accepteren. Als deze aanname niet klopt, dan is het waarschijnlijke gevolg van Washingtons vijandige acties een kernoorlog.’
  Die oorlog kan op diverse andere plaatsen dan Syrië en/of Iran ontstaan, zoals in Oekraïne, waar met de zware wapens en trainingen van de VS de oorlog tegen de Russische sprekende bevolking verder wordt opgevoerd; of in Noord Korea, omdat de geplande top met Trump –die helaas lijkt te zijn ‘overgenomen’ door de neocons- vermoedelijk zal falen, en Kim Jong-un daar de schuld van zal krijgen.
  ‘De vooruitzichten voor de vrede en stabiliteit op de wereld zijn triest. De door Amerika geleide Westerse vijandigheid tegen Rusland kan door een ongeluk of opzettelijk op een open conflict uitlopen. Daardoor kan het ondenkbare (een kernoorlog) realiteit worden. Gezien dit reële gevaar zou het Moskou’s topprioriteit moeten zijn om hierop voorbereid te zijn.’ (3)

 7. en_els

  Het Westen weet zivh geen raad meer. Op welke wijze is het toch aan dat klote volk te verkopen om een oorlog te beginnen tegen Rusland. Dat rotland, Rusland dus, wrrkt op geen enkkele manier mee om ons doel te bereiken. Zij blijven zo koud als de daar heersende temperatuur.

  Het Westen heeft hoognodig een oorlog nodig om u allen weer in het gareel te krijgen. Door de EU vechten we niet meer onderling, maar gelukkig hoort Rusland en China daar niet bij. De EU valt onder de USA. Beiden weten dat het voor de economie goed is om oorlog te voeren.
  Heeft u al een pakket onder de trap liggen?

 8. en_els

  Defentiebudget Rusland: 80 miljard dollar.
  Defentiebudget Westen, dus USA, EU, SA etc.: 990 miljard dollar.
  Een kat in het nauw maakt rare sprongen, in dit geval waarschijnlijk een dprong die in 1945 ook is uitgevoerd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.