Ramautarsing spreekt: ‘De reden dat is ben afgetreden is omdat ik niet wilde dat D66 haar zin zou krijgen’

Voor de rest was zijn grootste misdaad in zijn eigen ogen dat hij vooral heel naïef was. Ofzo.

Je kon erop wachten. Yernaz Ramautarsing trok zich nog voor de gemeenteraadsverkiezingen terug. Niet zo gek, want hij bezorgde Forum voor Democratie keer op keer hoofdpijn vanwege allerlei opmerkingen over homoseksualiteit en IQ van rassen. Volgens vrienden deed hij die uitspraken vooral in ‘vertrouwelijke chatgroepen’ met andere fanatieke jonge politieke activisten, en ze waren daarom boos dat die chats gelekt waren, maar meneer deed sommige uitspraken toen hij al op de lijst stond. Dat was natuurlijk niet zo handig.

Hoe dan ook, nu de verkiezingen erop zitten geeft Ramautarsing tekst en uitleg over de vraag waarom hij opstapte.

“De reden dat ik ben afgetreden is omdat ik niet wilde dat D66 haar zin zou krijgen,” aldus Ramautarsing. “Namelijk dat ze het acht weken lang over rassen en IQ zouden gaan hebben om te verbloemen dat zij geen enkel programma hebben en dat ze ons daarmee in de wielen wilden rijden. Wat zie je nu: zij verliezen overal en wij pakken drie zetels. Niemand heeft het meer over rassen en IQ. Dus het trucje is mislukt. In die zin hebben we gewonnen.”

Zoals ik tijdens de controverse al duidelijk maakte moest Ramautarsing van de lijst gehaald worden. Natuurlijk, schreef ik toen, kon hij nog allemaal dingen doen bij de partij zelf — intern — maar hem een publiekelijk gezicht maken van de partij kón niet. Niet dit jaar, tenminste. Misschien over een jaar of vier á acht, als hij deze controverse ver achter zich heeft gelaten en geen vergelijkbare uitspraken heeft gedaan in de tussenliggende periode.

En daar wringt het nou juist wat. Want meneer blijft zijn eerdere uitspraken gewoon verdedigen. Ja, ook nu zij hem een plek op de lijst gekost hebben.

“In een beter Nederland had ik gewoon kunnen blijven zitten. In een rationelere cultuur met meer gezond verstand,” laat hij weten volgens de website Veren of Lood. “Als wij media hadden die twee seconden zouden nadenken, bronnen zouden raadplegen en niet elkaar allemaal zouden napraten. ‘Oh, het schijnt dat hij ophef heeft veroorzaakt. Ja heel erg.’ Niemand weet wat de ophef is. Iedereen die mijn statements heeft gelezen is het met mij eens dat er niets aan de hand is.”

Voor de goede orde voegt hij daar nog even aan toe dat mensen “uit alle partijen die ik persoonlijk ken” hem massaal berichten hebben gestuurd. “Die aangeven dit is pure bullshit. Mensen van de PvdA… Kamerleden van GroenLinks sturen mij berichten van: ‘Dit sloeg echt nergens op.’ Als ik journalisten tegenkom zeg ik: ‘Heb je mijn statements gelezen?’ Dan zeggen ze ze. Dan vraag ik: ‘Ben je in shock?’ Maar dan lachen ze omdat ze weten dat het bullshit is. Dat is het hilarische eraan. They all know. Iedereen weet dat er niets aan de hand was.”

Met andere woorden, hij neemt nog geen letter van zijn uitspraken terug. Hij had deze kans kunnen aangrijpen om aan te geven dat het allemaal wat onhandig was, dat hij de uitspraken deed in een context van verhit politiek debat… dat hij en zijn chat-genoten elkaar bewust provoceerden… Niets van dat alles. Hij is het slachtoffer van een hetze. Er was niet alleen niets mis met zijn uitspraken, hij staat nog altijd stevig achter ze.

Je wordt er een beetje moe van, maar blijkbaar weigert hij hiervan te leren. Een verstandiger mens zou pas op de plaats maken. Niet Ramautarsing. Die herhaalt controversiële uitspraken voor de goede orde nog even… waardoor hij er automatisch voor zorgt dat FVD wéér in zwaar weer terechtkomt als hij in de toekomst toch op een lijst gezet worden.

Onhandig. Stom. Naïef. Dom. En bewijs genoeg dat, hoewel deze jongen achter de schermen hartstikke nuttig werk kan verrichten FVD er verstandig aan doet om hem publiekelijk vooral géén grote rol te laten spelen, niet bij verkiezingen tenminste.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

58 reacties

 1. buitenbeentje

  De enige fout van Ramautarsing is dat hij denkt dat je in de politiek een (onwelgevallige) wetenschappelijke benadering kan aanhouden. In het artikel van TPO van 13-2-2018, dat DDS krampachtig van de site weert door reacties met de link niet te plaatsen, wordt Ramautarsing door een grote groep wetenschappers in het gelijk gesteld.

  Alleen dom om daar in een linkse omgeving in verkiezingstijd over te gaan praten. In een verkiezingsstrijd waarin je afgebrand wordt op een woord, doe je er gewoon verstandig aan om net als de MSM onwelgevallige waarheden niet en nergens te benoemen.

  Droevig dat DDS van mening is dat controversiele uitspraken ongewenst zijn, ook al zijn ze waar. Zo kun je de site wel opdoeken en inlijven bij de NPO.

  1. EU kok

   Zou het smelten van de sneeuw in de Alpen op sommige mensen hetzelfde effect hebben als hier het vallen van de blaadjes?

   1. Ni28

    Jij kunt het best gemerkt hebben op jezelf, lijkt mij.

  2. Bertje1234

   @buitenbeentje, helemaal eens, dat zelfs op DDS nog de orweliaanse versie van de waarheid soms gebruikt wordt. Als iemand hier zegt dat Ethiopiers harder kunnen rennen of een dergelijke opmerking dan zal niemand racisme gillen. Maar politieke incorrecte waarheden daar moet om een of andere reden hard afstand van worden genomen. Daarnaast schijnen er zelfs op dit blog meerdere versies te bestaan van de islam, waarbij de politieke islam en de jihad geen onderdeel is van de zogenaamde “gematigde islam”. En geweldloze groepen zoals Pegida worden vaak standaard “extreemrechts” genoemd. En de linkse gemaskerde mannen van Antifa soms nog zonder aanhalingstekens “antiracisten”.

   1. Floris

    Yep, ook DDS is policor.

 2. Ernst Quispel

  Het FvD is geen serieuze politieke partij. Mooier kan ik het niet maken.

  1. DutchDropveter

   in dit geval bestaat er geen serieuze partij in jou ogen want ze hebben allemaal de zelfde trucjes en fratsen. Dus Ernst volgende keer niet hypocriet gaan stemmen :’) #schapen

  2. B. Pascal

   Hahaha wat simpel ben je toch! D66 heeft zo ook zijn niet serieuze streken.
   Dus waar hebben we het over.

   De zotheid zit overal in. Als je dat niet ziet ben je geestelijk blind!

  3. Top

   Blablabla! Blaaskaak/Flapdrol!!!!

 3. EllyD18

  Het is heel erg waar D66 mee bezig is.

  1. Ni28

   veel erger dan wat Ramautarsing zei.

 4. Tguard

  Ramataursing is geslachtofferd en duidelijk het bewijs dat de politiek en de opinie ziek zijn. Met opgestroopte mouwtjes een Obama act opvoeren en pretenderen dat iedereen gelijk is en zo behandeld moet worden, dat is wat we willen horen. Een veilingmeester met een dubbele agenda die de moraalridder speelt en de kiezer terzijde schuift dat is wat we willen . Inderdaad sprookjes daar geloven we in haatimams mogen brullen, de dapperstraat, Kanaleneiland, de Schilderswijk, Rotterdam zuid nou sprookjes genoeg denk ik zo. Sterkte ramataursing en blijf vooral je mening uiten. We hebben je nodig in dit zieke klimaat

 5. 75

  Telegraaf op pagina 14, PvdA’er weg na chats met een 16 jarig meisje.
  Stel dat er Pvv had gestaan, dan was het ongetwijfeld op de voorpagina komen te staan, en hadden alle kranten er bol van gestaan.
  Wat een hypocriet zootje is het hier geworden.

  1. Ernst Quispel

   Het is algemeen bekend dat de Telegraaf de PvdA steunt.

   🙂

   1. DutchDropveter

    Het is algemeen bekend dat de telegraaf op veel vlakken 180 graden gedraaid is sinds de overname door het Mediahuis 😉

    1. Ni28

     Hetzelfde lot als de NRC.

    2. Pit

     @DDV: Het is mij inderdaad ook opgevallen, de Telegraaf laat haar oren steeds vaker naar links hangen, best wel lullig want vroeger gingen ze nog wel eens tegen de stroom in.

     “Alleen dode vissen gaan met de stroom mee”

     1. WimsulsumCode

      Valt er hier nog ergens nog iets op te ruien?

 6. Ben Zine

  “Onhandig. Stom. Naïef. Dom.”

  Bovenstaande kwalificeringen zijn niet zozeer van toepassing op Ramautarsing, maar des te meer op Baudet zelf, die zo briljant en geniaal was om hem op nummer 2 van de lijst te plaatsen. Daardoor heeft het FvD toch een behoorlijke deuk opgelopen. Maar goed, het heeft geen zin om daarbij stil te blijven staan, het is gebeurd, zand erover, klaar.

 7. Guus Geluk

  En Baudet? Die had geen zicht op de zaken en ontbeert elke vorm van leiderschap.

  1. sonar

   Guus en dat schrijft de grootste onbenul van de DDS.

  2. Ernst Quispel

   Klopt, Baudet is met de behandeling van deze kwestie volledig door de mand gevallen.

   Er resteert slechts het volgende naargeestige beeld:https://www.youtube.com/watch?v=jDUMqDRc5BM

    1. DutchDropveter

     Probleem is Guus het feit dat IQ te linken is aan geografische afkomst is een feit. Maar om toegelaten te worden tot de publieke discussie moet je feiten verdraaien om politiekcorrect te zijn. Op de vragen die gesteld worden kan ook geen antwoord worden gegeven en wel om de simpele reden ze zijn sturen en verdraaien de feiten.

    2. DutchDropveter

     en Serieus guus? Jalta? blijf daar dan en ga daar met gelijk gestemde de discussie aan hier win je het namelijk niet 😉

  3. Tguard

   Baudet is duidelijk wel een leider en staat voor zijn mensen. Ramataursing is gewoon kapot gemaakt door de vieze politieke spelletjes van je kameraden en heeft zelf gekozen om de partij niet verder in de problemen te brengen. Respect en jammer maar de tijd zal hen terug brengen!

   1. Guus Geluk

    Baudet negeerde de waarschuwingen van die oud-VVD-er en plaatste hem niettemin op de kieslijst. Toen hij aftrad stond Baudet erbij en zag hij het gebeuren.

    Nee, veel leiderschap heeft Thierry niet getoond.

    1. Guus Geluk

     De Haze Winkelman en hij plaatste Ranataursing op de kieslijst

  4. HW

   Ik dacht dat je Rutte of Pechtold bedoelde. Valt me dat even tegen Guus

  5. Top

   Moet je eens zeggen tegen die ouderling, die jouw aan je bipsje heft gezeten! Dat durf je niet!

   1. Guus Geluk

    DFTT.

 8. Bon-vivant

  Mijn advies aan DDS:
  Geen verdere aandacht schenken aan Yernaz Ramautarsing. Elk woord dat aan deze man besteed wordt, is er één te veel.
  Pas als hij weer opduikt op het politieke toneel, wordt het tijd deze kwast weer van repliek te voorzien. Niet dat de kans daarop groot is. Wie wil deze “omgevallen boekenkast” nu in zijn gelederen hebben.

  1. sonar

   Bon bon een reactie onder de gordel,maar dat zal wel komen omdat jezelf waarschijnlijk een gratenbaal bent en met daglicht niet naar buiten kan omdat men je dan niet ziet staan.

   1. Bon-vivant

    Aldus een aanhanger van Yernaz Ramautarsing…

    1. Ni28

     Weer zo snelle conclusie. Als je het voor iemand opneemt hoef je niet perse aanhanger te zijn. Je voelt misschien alleen onrecht. Links denken is erg zwart-wit en gebaseerd op eigen waarheid.

    2. sonar

     Nee paardenl.l je kan ook een normale reactie geven,maar dan moet je wel hersenen bezitten leeghoofd.

 9. Bon-vivant

  Ik ken nog wel een ander interessant onderwerp voor een DDS-artikel:
  Mensen met een allochtone achternaam worden stelselmatig gediscrimineerd als ze op zoek zijn naar een huurwoning.

  https://www.groene.nl/artikel/rachid-is-ook-gewoon-een-nette-jongen

  1. springmaarachterop

   Dat ervaren mensen met een Nederlandse achternaam ook, die worden gediscrimineerd omdat vluchtelingen met overigens ook een allochtone achternaam voorrang op hen krijgen, kortom een jankerig lulverhaal waarmee je komt aanzetten.

   1. Bon-vivant

    Jammer, springmaarachterop haalt van alles door elkaar. Dat is altijd lastig discussiëren.

    1. Holland

     Bonnie, ga eens in op wat springmaarachterop zegt: de achterstelling van autochtonen waar allochtonen voorgetrokken worden bij de toewijzing van woningen. Dat lijkt me binnen dit discussietje toch aardig relevant.

    2. Bon-vivant

     Wie is Bonnie?

     1. Ni28

      Bon-Bonnie, aardig bedoeld zo te zien.

     2. Holland

      Duidelijk, Bon vivant is Wim Hütten.

     3. Pit

      Je deksels Holland, ik zie het ook!

  2. Ernst Quispel

   Dat is natuurlijk geen zaak waar men op DDS aandacht aan besteedt.

   1. Ni28

    Die ban komt er misschien wel, kwestie van volhouden.

  3. lanex

   Ja, gisteren een meneer die werd gediscrimineerd gezien, lekker lang de camera op het gezicht houden voor de waterlanders, onze deug NPO weer scorend. Dit land is gek geworden, alsof alleen allochtonen worden gediscrimineerd, stapelgek word je van deze waanzin.

  4. robroy

   O je was uit geluld merk ik nieuwe topic dan maar hahahaahahahahah wat een dombo

 10. Koos sssss

  Of het deze man is, of iemand anders, misschien moet Michael van der Galiën eens gaan inzien, dat je gewoon dingen moet kunnen zeggen. Ook als je een functie in de politiek bekleed.
  Misschien moeten we ons eens richten op de context van zulke ideeën. Wat dat betreft zijn we aardig gedebiliseerd geraakt.
  Misschien moeten we ons eens wat minder gekwetst gaan opstellen. Want de mores die we nu hebben op dat terrein zijn ronduit verstikkend.

  Ter illustratie nog dit, wat de huidig tijdsgeest aardig weergeeft.

  https://www.youtube.com/watch?v=zhuOZq7u6wM

 11. EU kok

  Soms is het nauwelijks te snappen.
  Quote:
  Namelijk dat ze het acht weken lang over rassen en IQ zouden gaan hebben
  om te verbloemen dat zij geen enkel programma hebben en
  dat ze ons daarmee in de wielen wilden rijden.
  .
  Met geen enkel programma in de wielen rijden?
  Dat lijkt mij knap.

  1. Ni28

   Bak je er echt niet meer van dan dit? Slechte kok.

  2. Guus Geluk

   De logica van populistisch rechts is soms inderdaad onnavolgbaar.

   1. Ni28

    De Logica op zich is al een heikele onderwerp geworden net als Democratie. Je kunt alle kanten mee op maar dat weet je uit ervaring ook.

 12. Ni28

  De vrijheid van meningsuiting is in Nederland een onderwerp waar je de laatste tijd wat bedenkingen over kunt hebben. Ramautarsing zijn opmerkingen zijn voor sommigen misschien ongemakkelijk en moet hij dus het plaats ruimen maar de Haagse imam mag praktisch de fatwa uitroepen over enkele vooraanstaande moslims en daar kunt je niets mee doen. Daar wrikt de schoen. IQ en rassen ideeën, minder-minder geroep zijn wel strafbaar maar geroep om iemand te doden niet omdat deze net niet nog sterkere worden gebruikt. Daar moet voor de hele land boeten met inperking van de vrijheid van meningsuiting. Welke, vraag ik mij nog af. Er wordt hier met twee maten gemeten dat is duidelijk. Onschuldige uitlatingen tegen ophitsing tot moord dat is mij toch wel een verschil. Het is de onwil of bangheid om alles wat islamitisch is tegen te gaan.

 13. Ni28

  Bon Vivant doet een Quispeltje. Niemand haalt wat door elkaar namelijk. De mensen met buitenlandse naam zijn niet de enige die lang op een betaalbare woning moeten wachten en vaak juist door de mensen met buitenlandse naam. Die ene zielige gevalletje op TV is al opgelost, hoeveel andere niet? De massa volksverhuizing is niet bij te houden in deze overvolle land waar de natuur steeds meer moet wijken voor woningbouw als de sneeuw voor de zon. Jouw eenrichting opmerkingen slaan de plank mis.

 14. Viertel

  Er is eigenlijk weinig mis met de uitspraken van Ramautarsing. Je kunt het met hem eens zijn of niet. Maar links maakt er het gekende stampij over. En dan weet je dat je moet hangen. Zelf het vertrouwen van de chatgroep wordt schandelijk doorbroken door deelnemers met een SP, GL en D66-profiel.

  Ramautarsing is op 21 maart gewoon gekozen als raadslid van FvD. Hij had zitting in de Raad kunnen nemen. Maar hij houdt woord en geeft zijn raadszetel terug. Dat valt in hem te prijzen. Respect voor deze man!

 15. Ni28

  Redactie, wilt u de aanwijzingen van Joop Bon Vivant volgen?

 16. lanex

  Maar Michael van der Galien, voor wie moet hij nou gaan kruipen en excuses aanbieden, aan de dommen onder ons die bewust niks willen snappen? Aan de linkse meute die moord en brand hebben geschreeuwd om weer niks? Om de genoegdoening van policor Nederland? Buigen en knippen om iets waar geen woord van gelogen is? Hou toch op man, dit land gaat ten onder aan deze policore bullshit, niks anders dan een D66 hetze geweest!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.