Rusland betaalt met gelijke prijs terug: zet twee Nederlandse ambassadeurs uit

Het Westen is niet zo blij met Rusland door de vergiftiging van ex-spion Skripal in het Verenigd Koninkrijk. Zo werden in veel Westerse landen Russische ambassadeurs uitgezet. Rusland had een reactie daarop en gaf aan dat het land hetzelfde aantal ambassadeurs zou uitzetten. Daar zijn nu dus twee Nederlandse ambassadeurs bij gekomen.

Een Russische woordvoerder zei vanochtend dat president Poetin nog steeds nauwe banden wil onderhouden met andere landen, ondanks het besluit om westerse diplomaten uit te zetten.

Ambassadeurs uitzetten is in de diplomatieke wereld een heel zwaar wapen. Het geeft meestal aan dat de relatie heel erg slecht is geworden en dat verdere stappen tot agressie kunnen leiden. Toch lijkt het in veel opzichten toch een actie om te provoceren en elkaar af te troeven. Men is al bang dat het tot een nieuwe Koude Oorlog zal leiden, maar zover zijn we gelukkig nog niet. Desondanks lijkt het Westen een harde confrontatie met Rusland niet uit de weg te gaan en doet het zo veel mogelijk om weer ruzie te krijgen met de supermacht. Dat is een scenario die allemaal niet willen.

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. Floris

  Hier kon je op wachten. Het westen is hier schuldig aan.

  Laten we eens optellen:

  – Gemaakte afspraken om de Russische invloedssfeer ongemoeid te laten en geen Oost-europese landen in de NAVO op te nemen zijn geschonden.

  – Het gedoe met Oekaïne, waar de EU hoog spel speelt.

  – MH-17, waarvoor Rusland zonder enig bewijs de zwarte piet krijgt toebedeeld.

  – En nu die spion, waar wederom zonder bewijs Rusland de schuld van krijgt.

  – Vervolgens de volkomen bespottelijke buitenproportionele reactie door tientallen diplomaten uit te wijzen.

  – Oorlogstaal van Hitlary Clinton.

  – Voortdurende Rusland-bashing in de media.

  Het neemt de vormen van een hetze aan. Diplomatiek is het allang niet meer. De sfeer wordt steeds grimmiger.

  1. corfo

   @ Floris.
   En dan zijn er zelfs nog stomme figuren die Rubberen Rutje een “groot staatsman” durven noemen. Hoe dom ben je dan ?
   Een land opzettelijk naar de afgrond leiden (Nederland) en dan met een valse grijns roepen dat “iedereen er van gaat profiteren”. Liegen/bedriegen/wegkijken dat is ”alles wat deze Jan Hen kan én doet.

   1. Floris

    “Hoe dom ben je dan?”
    ——————————
    Héél dom.

   2. Hermann

    In de EU is Nederland het best presterende land. In FD met name genoemd, ook in Trouw.
    Mede namens Rutte tot stand gekomen. Tenzij U in bewerking door de redactie gelooft van deze artikelen, de moeite waard om er kennis van te nemen.

  2. Ernst Quispel

   “MH-17, waarvoor Rusland zonder enig bewijs de zwarte piet krijgt toebedeeld.”

   Het staat er echt!

  3. DolleDries

   Dat met die MH17 klopt helemaal komt totaal op conto van de Oekraïne.
   Er is geen greintje bewijs tegen Rusland alle pijlen onder de steen wijzen naar de Oekraïne.

   1. Ernst Quispel

    Putin fans zijn bereid de leugen tegen alle wetenschappelijke onderzoek heen overeind te houden
    Schaamteloos en landverraderlijk.

    1. Stanly2000

     Ik ben bang dat voor de stelling van DD evenveel echte bewijzen zijn als voor de stelling van Ernst.

 2. Guus Geluk

  Dit was te verwachten.

 3. Ben Zine

  Rutte bereikt met zijn provocaties richting Rusland alleen maar een boemerang effect, Poetin betaalt namelijk terug met gelijke munt. Een bijzonder domme en onnozele actie van dit politiek lichtgewicht schoolmeestertje die alles grappig vindt en precies doet wat die geriatrische alcoholist in Brussel hem influistert. Wat een blamage, wat een vertoning…

  1. Guus Geluk

   Het Nederlandse kabinet, met aan de kop deze krachtige premier, heeft zich danig ingehouden. Trump zette er zestig uit.

 4. DolleDries

  Het is ongekend dat sommige figuren hier als een soort Roland Freislers de Russen van alles in de schoenen schuiven zonder bewijs.

  1. Ernst Quispel

   Het is nog onvoorstelbaarder dat zich in Nederland een Vijfde Colonne vormt die de buitenlandse dictator Putin op zijn woord gelooft en de eigen democratisch gekozen bestuurders zonder problemen voor leugenaar uitmaakt.

   De situatie lijkt sprekend op de situatie eind 30-jaren van de vorige eeuw waarin NSB-ers Hitler op zijn woord geloofden en de eigen bestuurders legitimiteit ontzegden.

   Het is pijnlijk om dit hier waar te nemen maar gelukkig betreft het een kleine extremistische minderheid. Politiek heeft het weinig betekenis.

   1. Duke

    Je kletst uit je nek. Wij kiezen de leden van het kabinet niet, wij kiezen alleen de leden van de Tweede Kamer.

    1. Guus Geluk

     Maar op twee wijzen wordt de premier indirect democratisch door het volk gekozen. Enerzijds door zijn partij de grootste te maken (waarmee het volk de leider van de grootste partij in wezen het Torentje aanwijst), anderzijds doordat de formateur in een motie door een kamermeerderheid democratisch wordt benoemd.

     Wat we zien is dat een minderheid aan Nederlanders onze eigen inlichtingendiensten en indirect democratisch gekozen premier beticht van leugenachtigheid en het woord van een autocraat niettemin hoger acht. Maar, een minderheid, want als het een meerderheid was, hadden we nu wel een pro-Russische premier.

     1. Duke

      Dat is niet waar. De grootste partij is niet per se de partij die de premier levert. En een formateur is er om het proces te begeleiden voor het totstandkomen van een coalitie. Hij gaat niet over wie de premier gaat worden. Dat bepalen de onderhandelingen tussen de partijen waarbij er geen garanties zijn dat die partijen er uit komen.

     2. Guus Geluk

      Strikt genomen hoeft de grootste partij inderdaad niet direct door te schuiven naar Vak K, maar gebruikelijk is het wel. Sinds – meen ik – de jaren tachtig is het niet meer voorgekomen dat de grootste partij buiten spel stond. Welnu, Rutte was al vier jaar premier, dus zou de VVD in 2017 als grootste uit de bus rollen, zou Rutte logischerwijs weer vier jaar het Torentje ingaan.

      En strikt genomen is de formateur niet de premier maar gebruikelijk is het wel. Sinds 2010 wordt de formateur, de beoogde premier, aangewezen door de Kamer en niet meer door de monarch.

    2. Ernst Quispel

     Dat is correct.

  2. DolleDries

   Nog vreemder is dat de hetze tegen Rusland overeenkomt met de hetze van het nazi rijk tegen Rusland. Wat dat betreft kunnen die oorlogszuchtig het NSB pak aantrekken hier en zich startklaar maken voor barbarossa 2

   1. Guus Geluk

    De hetze bestaat niet.

    1. Floris

     Guus heeft een moeizame relatie met de werkelijkheid.

     1. Guus Geluk

      Nee hoor, mijn relatie met de werkelijkheid is prima.

     2. Floris

      Als dat zo was zou je zien dat er al een hele tijd een hetze tegen Rusland wordt gevoerd. Farage noemde dat “poking the Russian bear”. Wees niet verbaasd als de getergde beer hard terug slaat.

      De zogenaamde “staatslieden” waar jij zo’n hoge pet van op hebt zijn volkomen onverantwoord bezig.

     3. Guus Geluk

      Er is geen hetze tegen Rusland gaande. Wat we wel hebben moeten constateren is dat Rusland onverantwoordelijk bezig was door desinformatie te verspreiden en computers te hacken in de Verenigde Staten, teneinde een pro-Russische kandidaat aan de macht te helpen. En als je de Amerikanen in het hart van de democratie probeert te raken, blijft zij nhet stilzitten.

     4. Floris

      Dat is allemaal zwaar overdreven, Guus. In werkelijkheid stelde het niets voor. Jij moet niet zo goedgelovig achter de Lügenpresse aanlopen.

      Diezelfde pers is al een hele tijd bezig Rusland zwart te maken en het laatste akkefietje is het uitzetten van diplomaten om een dingetje van niks (spionnen worden wel vaker omgelegd) en nog zonder bewijs ook. Een totaal buitenproportionele reactie die de relatie met Rusland nog verder onder druk heeft gezet.

      Levensgevaarlijk wanbeleid, ik kan het niet anders noemen.

     5. Guus Geluk

      De desinformatie die in de VS werd verspreid (al dan niet door trollen), de hacks in de computers van de Democratische Partij, leidden tot een stuk of drie officiële onderzoeken. Ik vind niet dat we moeten overdrijven, maar ook niet onderschatten. Het blijft immers een aanval op de democratie.

      De vergiftiging van Skripal doet direct denken aan de vergiftiging van Litvinenko. De Britten zagen dit als een schending van de soevereiniteit en gingen over tot uitzetting van diplomaten. Zelfs overwegend elite-kritische regeringen als die in Polen en Hongarije, en het kabinet-Trump, reageerden met het wegsturen van Russische diplomaten.

      Ik begrijp de Britse regering in hun signaal, en ik begrijp ook dat de bondgenoten de Britten in deze niet als een baksteen lieten vallen.

     6. Floris

      “De vergiftiging van Skripal doet direct denken aan de vergiftiging van Litvinenko.”
      ———————————————————-
      Dat is voor mij JUIST een reden om een false flag operatie te vermoeden.

      Je denkt toch niet dat de Russen dom zijn?

     7. Guus Geluk

      In theorie is een false flag-operatie natuurlijk mogelijk, maar dan blijft de vraag op basis van welke gegevens de Britten bondgenoten ervan hebben overtuigd dat het de Russen waren. Vooral een overwegend pro-Russische regering van Hongarije zal zich niet direct voor het karretje van de “elite” laten spannen.

      De onderzoeksresultaten van de Britse autoriteiten zullen voor veertien Europese lidstaten, de Verenigde Staten en Canada kennelijk overtuigend genoeg zijn geweest.

     8. Floris

      “De onderzoeksresultaten van de Britse autoriteiten zullen voor veertien Europese lidstaten, de Verenigde Staten en Canada kennelijk overtuigend genoeg zijn geweest.”
      ——————————————————————-
      Hetgeen de vraag oproept waarom die resultaten niet openbaar zijn gemaakt.

     9. Floris

      Rutte gaf als argument het ontbreken van een alternatieve verklaring, maar dat is wel heel kort door de bocht. Er zijn genoeg landen die er belang bij hebben om Rusland in het beklaagdenbankje te manipuleren.

      Het kan ook zijn dat dit een privé-afrekening was.

     10. Guus Geluk

      De onderzoeksresultaten zijn in elk geval uitgerold bij de Europese Raad en toegespeeld aan de Amerikaanse regering. De Engelsen menen dat de Russische Federatie hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk is van de vergiftiging van de spion.

      Ik kan mij niet voorstellen dat de Britten dit zonder reden zeggen. Dat zij zonder reden om steun bedelen bij de EU en de VS, dat de NAVO er zich zonder reden in mengt. Als zou uitkomen dat Groot-Brittannië leugenachtig heeft verklaard, zullen de koppen van May en Johnson rollen en staat Groot-Brittannuë voor schut.

     11. Floris

      “Ik kan mij niet voorstellen dat de Britten dit zonder reden zeggen. Dat zij zonder reden om steun bedelen bij de EU en de VS, dat de NAVO er zich zonder reden in mengt. Als zou uitkomen dat Groot-Brittannië leugenachtig heeft verklaard, zullen de koppen van May en Johnson rollen en staat Groot-Brittannuë voor schut.”
      ——————————————————————–
      Ik kon mij ook niet voorstellen dat Bush en Blair logen over de massa-vernietigingswapens van Saddam. Toch was het zo. En zijn hun koppen gerold? Nee.

      De geschiedenis staat bol van dit soort stupiditeiten en bedrog en de politici komen er bijna altijd ongestraft mee weg.

      Beide wereldoorlogen hadden GEMAKKELIJK voorkomen kunnen worden (om nog maar een voorbeeld te noemen).

      We zullen de ware toedracht waarschijnlijk nooit te weten komen, zoals ook inzake de MH-17 de onderste steen nooit naar boven zal komen.

     12. Ben Zine

      “Ik kon mij ook niet voorstellen dat Bush en Blair logen over de massa-vernietigingswapens van Saddam.”
      https://www.youtube.com/watch?v=IYBA9JD5oW4
      Wat dacht je van de “aluminum tubes”, dat cowboyverhaal van Colin Powell ? Van a tot z gelogen. Maar Guus is een beetje naïef en gelooft heilig in de grote en bekwame staatsman Rutte.

     13. Guus Geluk

      Floris, die situatie is niet vergelijkbaar. De Amerikaanse president Trump verklaarde Poetin in 2016 nog de liefde. Diezelfde Trump schopte zestig diplomaten het land uit. Van de Tsjechische president en de Hongaarse premier zijn pro-Russische standpunten bekend en ook zij gingen over tot uitzetting.

      Overwegend pro-Russische regeringen moeten dus door de Britse regering zijn overtuigd. Op basis van de onderzoeksresultaten. Je ziet dat de situatie met betrekking tot de Irakinvasie niet vergelijkbaar is.

      Wat MH17 betreft ga je voortdurend voorbij aan enkele harde feiten. In de eerste plaats de resultaten van het OVV, in de tweede plaats die van het JIT en in de derde plaats is er een onderzoek gaande door het OM. Het is aan het OM, en het OM alleen, de onderste steen boven te krijgen. Of dat gaat lukken? Dat ligt eraan hoe ver de Russen bereid zijn mee te werken.

     14. Guus Geluk

      Ik prefereer het woord van een integer mens als Rutte biven de woorden van autocraat Poetin.

 5. Babaji538

  Een zieke levenswijze conform een gelijksoortig
  manier van denken, levert enkel en alleen een rotte vrucht op.
  De mens die de natuur niet kent, weet niet hoe een paddenstoel groeit.
  Petra Hermans

  1. Pit

   @Petra: Vaginamonoloog, conform een gelijksoortig manier van denken.

 6. Duke

  De gaswinning in Groningen afbouwen en tegelijkertijd Rusland vanwege geopolitieke spelletjes vals beschuldigen en behandelen als vijand. Wat een geweldige visionairs in het kabinet…

  1. sjun

   Het valt te hopen dat ze nu het Russische gas opzichtig afgewezen wordt in elk geval nog wat extra kerncentrales gaan neerzetten om aan de vraag om constante energie te kunnen voldoen en hoogwaardige werkgelegenheid in Nederland te houden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.