Niet elke gemeente blij met sluiting van AZC's: 'slecht voor de werkgelegenheid'

Niet elke gemeente blij met sluiting van AZC's: 'slecht voor de werkgelegenheid'

We kregen gisteren goed nieuws te horen, elf AZC's worden gesloten. Hopelijk ook een teken dat het beter gaat met het immigratiebeleid. Nationale heisa over de plaatsing van AZC's een aantal jaar geleden en een dikke BMW om die heisa te bezegelen. Je zou verwachten dat veel gemeenten blij zullen zijn met de sluiting van AZC's, maar niets is minder waar.

Enkele gemeenten reageren negatief op de sluiting van "hun" asielzoekerscentrum. De tendens: jammer van de werkgelegenheid, sneu voor de azc-bewoners die hier gewend waren.

De gemeente Stadskanaal is "onaangenaam verrast" door de sluiting van het azc in Musselkanaal. Wethouder Francis Boen: "Het is in de eerste plaats zwaar voor de medewerkers. Maar zeker ook voor de vierhonderd inwoners in de opvang, die gaan onze gemeente uit." Ook de middenstand gaat de sluiting voelen.

AZC's koppelen aan werkgelegenheid is een bizar actie, aangezien het gaat om twee fenomenen die eigenlijk niets met elkaar te maken moeten hebben. Immigratie is geen marktsector en op het moment dat het niet meer gaat om immigratie, maar om werkgelegenheid, dan wordt het een economische belangenkwestie. Dat is helemaal niet de bedoeling, want dan wordt het politieke discours verschoven naar economische gevolgen voor de plaatselijke werkgelegenheid en niet de kernthema's aangaande immigratie.

Burgemeester Léon Frissen van Schinnen is niet blij met de sluiting van het asielzoekerscentrum in Sweikhuizen. "Je moet mensen overtuigen dat het een nationale verantwoordelijkheid is voor de gemeenten. Dan ga je ervoor en dan is het jammer dat het toch weer sluit." Het is de tweede keer dat het azc in Sweikhuizen dicht gaat.

Met deze burgemeester kan ik in veel opzichten nog mee sympathiseren, aangezien het voor gemeenten al vaak moeilijk genoeg is geweest om die AZC's te plaatsen, omdat de publieke opinie niet erg meewerkte. Dan heb je het uiteindelijk voor elkaar gekregen, hopelijk dan ook nog zonder stenen door de ramen, en dan worden ze ineens weggehaald. Voor de rest begrijp ik de teleurstelling niet als het gaat om de sluiting van AZC's. Het is een positief teken, niet slecht.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties