Rusland vuurt terug na May’s sancties: laat Britse diplomaten hun biezen pakken

Het wordt gezelliger en gezelliger wat de Brits-Russische verhoudingen aangaat, zoveel is zeker.

Het viel te verwachten: nadat Theresa May gisteren in het Britse Lagerhuis sancties aankondigde tegen Rusland, slaat dat laatste land terug. De Britten zijn – nogal terecht – furieus om de moordaanslag met Russisch zenuwgas uit de Sovjettijd op Sergej Skripal, een oud-dubbelspion wiens verraad door Rusland natuurlijk niet in dank afgenomen wordt.

Dat is logisch – welk land zou hier wel blij mee zijn? – maar zo’n man proberen om te leggen op Brits grondgebied is natuurlijk een soevereiniteitsschending van jewelste die geen enkel land accepteren kan. Niet zo gek dus dat Theresa May gisteren liet weten dat 23 Russische ‘diplomaten’ – die, toepasselijk, volgens haar eigenlijk spionnen zijn – het land binnen een week moeten verlaten, Russische tegoeden op de Britse eilanden deels bevroren worden én – helaas voor voetballiefhebbende royals – dat het Britse koningshuis én de regering niemand naar het WK in Rusland zullen sturen deze zomer.

De Russen doen zoals altijd of hun neus bloedt – waar hebben we dat toch eerder gezien? – en de Russische ambassade in Londen Twitterde laconiek dat de temperatuur van de Brits-Russische verhouding tot -23 is gedaald, wat natuurlijk een verwijzing is naar de 23 uitgezette diplomaten.

Maar daar blijft het niet bij. Rusland beweert nog steeds niets met de aanval op Sergej Skripal van doen te hebben, waardoor de Britse sancties onrechtmatig zouden zijn. Die andere Sergej – de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov – liet vandaag weten niet stil te blijven zitten en óók diplomaten uit te zetten:

In reactie op de maatregelen die de Britse regering heeft genomen tegen Rusland, heeft het Kremlin nu besloten ook Britse diplomaten uit te zetten. Dat heeft minister Lavrov van Buitenlandse Zaken gezegd. Hoeveel het er zijn is nog niet bekendgemaakt.

Rusland heeft opnieuw alle beschuldigingen van de hand gewezen. Lavrov noemt ze onacceptabel en onverantwoordelijk en zegt dat hij de opstelling van de Britten niet begrijpt. Volgens de Russen is er geen bewijs dat zij betrokken zijn bij de aanval met gif en gaat het om een Britse provocatie. Moskou zou geen enkel belang hebben bij het vergiftigen van Skripal.

Volgens Lavrov heeft de Britse regering tevens de aanslag in feite zelf op haar geweten, om de aandacht af te leiden van binnenlandse problemen:

Lavrov houdt het erop dat de Britten zo reageren vanwege binnenlandse problemen zoals de brexit en dat May het blijkbaar nodig heeft om zich op te stellen als een sterke leider.

Waarschijnlijker is echter dat het precies omgekeerd is: er zijn dit weekend presidentsverkiezingen in Rusland, en hoewel Vladimir Poetin sowieso wel zal winnen, is hij er zeker bij gebaat zich in deze rel nog even op te stellen als sterke leider. Om nog maar te zwijgen van de boodschap die uitgaat naar spionnen die er ook over nadenken over te lopen: ‘We krijgen je wel. Al duurt het tientallen jaren.’

Gezellige boel dus.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Ernst Quispel

  De methoden en de wetten van een schurkenstaat.

  1. corfo

   @ Kwispel.
   Ook Nederland gaat tot de schurkenstaten behoren, de “regering” gedraagt zich als een stelletje schurken en rovers t.o.v. z’n eigen bevolking, das pas erg Kwispeltje !!

  2. Pieter G

   Wie bedoel je?
   Wie is de schurkenstaat.?
   De Britse eilanden wegens onbewezen beschuldigingen tegen een ander land?
   Inderdaad is dat niet de juiste methode om met andere landen om te gaan.
   Dus daarin kan ik je volgen….

 2. Peter Selie

  Vroeger in de tijd van de Sovjet-Unie waren bijna alle Nederlandse, linkse rooie rotakken het eens met de dictatoriale Sovjet staatsvorm, nu zijn deze misselijkmakende linkse schoften faliekant tegen de jonge democratische Russische Federatie, tja het kan verkeren.

  1. Peter Selie

   Rotzakken

   1. Rechtsaf

    @Peter schorrie morry is het. 😉

 3. DolleDries

  Terechte reactie van de Russen op zo niet bewezen beschuldiging.
  Krijg steeds meer de neiging dat de Oekraïne die ook al schuldig was aan het neerschieten van 300 landgenoten er achter zitten. Dat is mislukt met MH17 omdat het steeds duidelijker wordt dat de Russen er niet schuldig aan zijn. Nu dit weer op stapel gezet. En die May die zelf op omvallen staat maakt daar gretig gebruik van.

  1. Ernst Quispel

   “Dat is mislukt met MH17 omdat het steeds duidelijker wordt dat de Russen er niet schuldig aan zijn.”

   Je gelooft hier soms je ogen niet!
   In de loyaliteit aan Putin zijn sommige Nederlanders bereid glashard voor hem te liegen.

   1. corfo

    @ Kwispel.
    Je verspreidt nepnieuws Kwispeltje !
    Niet meer doen hoor, anders wordt je mammie boos !

  2. Henk-Jansen

   En wederom blijft Dolledries deze dictatoriale schurkenstaat verdedigen. Dat mh17 door de Oekraïne zou zijn neergehaald is een grove leugen. Het bewijs stapelt zich op dat pro-Russische rebellen met behulp van zware Russische artillerie het vliegtuig uit de lucht schoten.

   En als Rusland deze spionnen niet vermoord heeft, wie dan wel? Wie heeft er nog meer een motief om ze vermoorden en heeft toegang tot het zeer dodelijke gifgas Novitsjok, dat in het diepste geheim door de Russen in de koude oorlog is ontwikkeld?

   1. DolleDries

    Ja een dubbelspion wie had het motief om de Russen met zo vingerafdruk dit in de schoenen te schuiven.
    Goede vraag Henk

   2. DolleDries

    Rusland zit hoogstwaarschijnlijk achter het vergiftigen van een voormalige Russische spion en zijn dochter, vorige week in een Brits restaurant. Dat heeft de De Britse premier Theresa May gezegd in het parlement. Is dat zo, of zien we hier een false flag operatie in ontwikkeling?
    We lezen in o.a. de Volkskrant het volgende:
    Het Kremlin moet voor woensdag laten weten hoe het kan dat een Russisch zenuwgas is gebruikt bij een moordaanval op een voormalige KGB-agent en diens dochter in Salisbury, ruim een week geleden. Dat ultimatum heeft Theresa May maandag gesteld in het Lagerhuis. Als de Russen niet met een deugdelijke verklaring komen, dan gaat Londen ervan uit dat ze een chemische aanval op Brits grondgebied hebben uitgevoerd. Represailles zal de Britse premier morgen (woensdag) bekendmaken.

    Anders dan haar minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, die twee dagen na de moordaanslag al sprak over sancties jegens de Russen, was May terughoudend. Ze wilde eerst het technische onderzoek afwachten naar het gebruikte gas. Dat blijkt Novitsjok te zijn, vervaardigd door het Russische leger.
    We hebben het eerder gezegd: de wereld lijkt te worden geregeerd door idioten. Nu weer deze oorlogszuchtige rethoriek van de Britse premier Theresa May. Een Brits-Russische dubbelspion is vergiftigd met Russisch zenuwgas, aldus mevrouw May. Haar logica is ver te zoeken: omdat het in Rusland gemaakt zou zijn, hebben “dus” de Russen spion Sergei Skripal vergiftigd. Zoiets als: mijn buurman is aangereden door een Toyota, dus de Japanse regering treft schuld. Het is hetzelfde als met de Russische Buk-raket, die in Oekraïne zou zijn afgevuurd op de MH-17. Russische makelij, dus de Russen hebben het gedaan (terwijl in West-Oekraïne ook flinke aantallen Buk-raketten lagen opgeslagen, maar daar wordt dan niet over gesproken).
    May heeft kennelijk geen enkele kennis op het gebed van chemie. Er bestaan namelijk niet specifieke “Russische zenuwgasssen”. Alle zenuwgassen kunnen overal gemaakt worden, de receptuur kun je bij wijze van spreke op het internet vinden. Van oorsprong is het inderdaad gemaakt door Russen, en Wikipedia leert ons dat dat gebeurde in Nukus, Oezbekistan. Maar sinds haar onafhankelijkheid in 1991 heeft Oezbekistan samen met de Amerikaanse overheid (!) gewerkt aan het ontmantelen en ontsmetten van plaatsen waar dit soort wapens werden ontwikkeld en getest, wat ons doet vermoeden dat óók de Amerikanen de beschikking over het zenuwgas hebben (gehad).

    Voor de goede orde: we zeggen niet dat de Russen er NIET achter zitten, maar zoals zo vaak willen we wel graag eerst de harde bewijzen zien (die er ook hier kennelijk niet zijn). Maar de VS kennende zou hier evengoed sprake kunnen zijn van een False Flag-operatie om de Russen iets aan te smeren, wat uiteindelijk moet resulteren in een militaire confrontatie (want die heeft het Westen dringend nodig om niet de verantwoordelijkheid te nemen voor de hele crisis die men zelf veroorzaakt en verergerd heeft, maar om te zeggen dat door de “nieuwe” oorlog het allemaal zo’n zooitje is geworden). In feite liegen alle politici, dus de mogelijkheden hier zijn legio.
    Laten we eens aannemen dat de Russen deze ex-spion (die ze tijdens zijn gevangenisstraf in Rusland gemakkelijk hadden kunnen omleggen) werkelijk vermoord hebben, waarom zouden ze dan grijpen naar zo’n extreem middel waarvan ze weten dat het nagetrokken kan en zal worden. Waarom niet gewoon met een pistool neerschieten, of “gewoon” vergiftigen? Nee, kennelijk moet hier naar een situatie toegewerkt worden waar partijen voordeel bij hebben….. en de mainstream media zijn er natuurlijk direct bij met de “polonium-zaak”.
    Neem in aanmerking de toenemende oorlogszuchtige taal van het Westen, het vóóraf beschuldigen van Rusland van het inzetten van chemische wapens in Syrië (waarvan Rusland nu al zegt dat het aanwijzingen heeft dat pro-westerse rebellen zo’n aanval willen uitvoeren om dat Moskou in de schoenen te kunnen schuiven), de opmerkingen van het Amerikaanse leger dat men Rusland “gemakkelijk” kan verslaan…. het zijn allemaal signalen dat een militaire confrontatie niet lang op zich zal laten wachten.

    1. Ernst Quispel

     DolleDries pikte deze tekst zonder bronvermelding van:https://www.stopdebankiers.com/britse-premier-de-russen-hebben-het-gedaan/

     1. DolleDries

      Bedankt Ernst prima site toch.

     2. eRik2017

      Opperwim @Ernst-Wim krijgt het niet voor elkaar zijn eigen teksten met bronnen te onderbouwen, maar kan dat wel bij een ander.
      Knap!

   3. toetssteen

    @H J
    Het is blijkbaar zo geheim dat de driftig zoekenden nog niet verder zijn gekomen dan het achterhaalde polonium.

    1. Peter Selie

     +++++

  3. tomygun

   DD .
   van morgen Nederlandse tijd 0.400 uur was in de sun
   te lezen dat niet hij het doel was maar zijn dochter
   haar schoonmoeder zou er tegen zijn geweest dat
   haar zoon met haar om ging zij is namelijk de dochter
   van een verader en schoonmoeder heeft een hoge rang
   bij de KGB of zo,n instelling .
   Sta je toch mooi voor jan met de korte achternaam
   als je Vlad daar de schuld van geeft .
   Maar alle wimmen zijn er bij geweest die weten de waarheid .
   Vraag wat voor taal spreken ze in een gekken huis ?
   de linkse taal en hij heeft het gedaan dat is al op zeker
   voor dat zij weten waar het over gaat eu en wimmen
   een pot nat .

   1. Ernst Quispel

    Mijn hemel, wat een beroerd Nederlands!

    1. eRik2017

     oemten we Wims taalneuqrefister weer onepen @Ernst-Wim?

     #taalneuqen

     1. eRik2017

      Hoe krijgt die trolWim @Ernst-Wim het voor elkaar 24/7/365 opp zijn trollenhoefjes te staan trappelen. Lik je ze ook nog af Ernst-Wim?

      #hoefjeslikken #trippeltrappeltrolletje

    2. Fortiori

     Inderdaad, daar staat je adem bij stil. Het kan ook van een ghost writer zijn.

   2. DolleDries

    Vraag me af of de schoonmoeder van Ernst blij was.

    1. eRik2017

     @DD Ik denk van wel. Ze had eindelijk een slaafje.

     #slaafje

   3. Fortiori

    Putin en de KGB ! Putin zou er niets van weten is net zoveel als dominee niets over de bijbel weet. Tomygun, de KGB is zijn sleepnet. Putin is KGB, zijn binnenbad waar hij zo graag in zwemt. Lees de Putinshow, een boek van Kysia Hekster.

    1. tomygun

     Tortelie ,
     Vlad weet waar dit spul vandaan komt
     maar is daar geen schuld aan deze vrouw
     heeft dat uit een eerwraak voor Rusland
     gedaan , en als we aannemen dat Vlad binnen
     een uur geweten heeft wat er gebeurd was
     kon hij hier er niets meer aan veranderen .
     Als dus niet de verrader maar zijn dochter
     het doelwit was heeft Vlad daar geen enkel
     belang bij maar de dader is een Rus dus krijgd
     Rusland de schuld , dat is een beetje tekort
     door de bocht zelfs voor een linkse mafklapper .

 4. DolleDries

  Het vreemd is ook dat de Britten geen monsters aan Rusland willen geven van het gas. Maar ze moeten blindelings schuld bekennen. Vreemd heel erg vreemd en verdacht. Op die manier kan je Ernst ook de schuld geven.

  1. DolleDries

   Die Oekraïners stuurde ijskoud 300 landgenoten over oorlogsgebied waar al vliegtuigen waren neergehaald terwijl hun radar uit stond.
   Waar hoopte ze op?

 5. Ni28

  Ik heb mij al eerder afgevraagd wat de reden kan zijn om uitgerangeerde Russische spionnen te doden. Zij hebben geen functie meer als zodanig. Kennelijk weten zij nog meer dan zij al verklapt hebben of is het een smoesje om de verhoudingen tussen Rusland en de rest af te koelen. En dat kan net zo door Rusland veroorzaakt zijn als door een ander. Poetin kan nu het Westen afschilderen als vijandig en dat zal de gemiddelde Rus ook slikken. Russen die beter weten zijn al monddood gemaakt of in ieder geval buiten de invloedssfeer gehouden. Belangrijk is de opstelling van de EU. Nu Brexit een feit is zullen zij in Brussel toch een klein feestje bouwen want de Britten mogen het nu zelf opknappen. Mocht het zo zijn dan is het erg dom want het gaat nu niet om de EU maar de hele Europa.

 6. Anna

  Degenen die het gif indertijd heeft gemaakt zit hij niet in Amerika? De Russen worden wel weggewerkt in het land van May. Hoe zou dat nou toch komen. Wanneer zullen de Russen meer dan genoeg krijgen van al de verschrikkelijke beschuldigingen zonder een feit door westerse politici? Dit blijven ze toch niet accepteren? Vragen de Russen om bewijzen en feiten dan zijn ze niet thuis.

 7. toetssteen

  Dubbelspion.

  1. Ernst Quispel

   Proost, Toetssteen.

 8. Guus Geluk

  De zaken omdraaien en lollige grapjes maken, de Russische elites nemen ons, Europeanen, in de maling. Boeven.

  1. sonar

   Je heb altijd mensen die je knollen voor citroenen willen verkopen ,ga niet lukken Guus.

 9. Mariposa78

  Het enige wat ik hierover te zeggen is het volgende:
  Dat het niet netjes is, dat men interne zaken in andere landen uitvecht.
  Het volgende wat opvalt is dat ze nu eindelijk, de Britse premier Theresa May van zich afbijt.
  Daar moet ze mee doorgaan en Brussel een koekje van eigen deeg geven.

 10. Bes Tolen

  Feiten? Was die man wel een dubbelspion of alleen maar een onmachtig lastig geval voor welke groep ook? Die nu eens gebruikt kon worden. Duidelijk wordt alleen, dat de internationale politiek voortdurend met oorlogstaal wordt vergiftigd. Als een meerderheid van de bevolking zo stom is alle agressieve verhalen maar te geloven dan roept ze de grootste ellende over eigen bevolking af. Groot Brittannië heeft in het verleden aanmerkelijk bijgedragen aan die ellende.
  Naar mijn idee komt de agressieve houding van GrB nog altijd uit de oude bron, namelijk de organisaties, die Willem de Veroveraar steunden bij zijn verovering van GrB. Dezelfde als de eerste twee oorlogen in de zeventiende eeuw tegen Nederland organiseerden. Dat waren in werkelijkheid godsdienstoorlogen maar die wetenschap wordt de Nederlandse bevolking onthouden. Waarom? Daar mag ieder over nadenken. Het maakt natuurlijk wel wat uit.

  1. Ernst Quispel

   Het is wel curieus dat hier GB als de agressor wordt afgeschilderd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.