Tijd voor gerechtigheid! Nabestaanden klagen Defensie aan om dodelijk mortierongeluk Mali

Geen categoriemrt 21 2018, 17:00
Tijd dat de onderste steen boven water komt in deze zaak.
Defensie heeft vanaf vandaag een stevige aangifte aan haar broek hangen. De ouders van de tweede soldaten die in 2016 omkwamen toen een mortiergranaat plotseling ontplofte, klagen Defensie namelijk aan. Zij eisen dat er na twee jaar nu eindelijk eens een onderzoek wordt ingesteld naar wie er nu eigenlijk verantwoordelijk is voor de dood van hun kinderen. De twee kwamen namelijk niet om door vijandig vuur over zelfs door eigen schuld, maar doordat de granaat waarmee ze werkten simpelweg niet deugde: na onderzoek bleek dat die dingen levensgevaarlijk waren en nooit ingekocht en gebruikt hadden mogen worden. Een 'productiefout' noemde Defensie het destijds, maar daar nemen de nabestaanden dus geen genoegen meer mee:

De nabestaanden was verteld dat een productiefout in de granaat de oorzaak van de ontploffing was, maar volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid kocht Defensie "in den blinde" granaten en werd het materieel nooit gecontroleerd, ook al stond in het koopcontract van de partij granaten dat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Verder was de Nederlandse traumazorg in Mali niet zoals die moest zijn.

De advocaat van de nabestaanden wil dat het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken wie in strijd met de Defensievoorschriften hebben gehandeld. "Als blijkt dat toenmalig minister Kamp eveneens verwijtbaar heeft gehandeld, dan klagen we hem ook aan."

Tijd dus dat hier nu een écht een antwoord op komt. Dat deze twee jongens in de bloei van hun leven - ze waren nog maar 24 en 29 jaar oud - omkwamen is natuurlijk al erg genoeg, maar laat het dan tenminste nog leiden tot een leger waarin de veiligheid in de toekomst hoger is.
Maar laten we wel wezen: iedereen weet natuurlijk al wie er hier schuldig is aan de dood van deze twee helden. Het gaat hier echt niet om een individuele inspecteur die uit luiheid even een oogje dichtkneep toen deze mortiergranaten ingekocht werden ofzo - nee, dit heeft alles met geld te maken. Het leger heeft zó moeten besparen dat het niet anders kon dan voor munitie van bedenkelijke kwaliteit te gaan. Onze soldaten zijn jarenlang figuurlijk én letterlijk uitgekleed door onze regeringen, die Defensie maar een bijzaak vonden. Thierry Baudet illustreerde dit bij het debat van vorig jaar met minister van Defensie Hennis - dat leidde tot haar aftreden - al perfect: hij vertelde én liet zien hoe waardeloos de standaarduitrusting van onze jongens en meiden aan de frontlinie eigenlijk is, en dan velen niet anders kunnen dan uit eigen zak een betere uitrusting te kopen. Hun leven hangt er immers vanaf. Ik zou zeggen: kijk dat betoog van Baudet nog even terug - dan weet je wel weer wie er uiteindelijk schuldig is aan de dood van deze twee mannen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten