Tijd voor gerechtigheid! Nabestaanden klagen Defensie aan om dodelijk mortierongeluk Mali

Tijd dat de onderste steen boven water komt in deze zaak.

Defensie heeft vanaf vandaag een stevige aangifte aan haar broek hangen. De ouders van de tweede soldaten die in 2016 omkwamen toen een mortiergranaat plotseling ontplofte, klagen Defensie namelijk aan. Zij eisen dat er na twee jaar nu eindelijk eens een onderzoek wordt ingesteld naar wie er nu eigenlijk verantwoordelijk is voor de dood van hun kinderen. De twee kwamen namelijk niet om door vijandig vuur over zelfs door eigen schuld, maar doordat de granaat waarmee ze werkten simpelweg niet deugde: na onderzoek bleek dat die dingen levensgevaarlijk waren en nooit ingekocht en gebruikt hadden mogen worden. Een ‘productiefout’ noemde Defensie het destijds, maar daar nemen de nabestaanden dus geen genoegen meer mee:

De nabestaanden was verteld dat een productiefout in de granaat de oorzaak van de ontploffing was, maar volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid kocht Defensie “in den blinde” granaten en werd het materieel nooit gecontroleerd, ook al stond in het koopcontract van de partij granaten dat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Verder was de Nederlandse traumazorg in Mali niet zoals die moest zijn.

De advocaat van de nabestaanden wil dat het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken wie in strijd met de Defensievoorschriften hebben gehandeld. “Als blijkt dat toenmalig minister Kamp eveneens verwijtbaar heeft gehandeld, dan klagen we hem ook aan.”

Tijd dus dat hier nu een écht een antwoord op komt. Dat deze twee jongens in de bloei van hun leven – ze waren nog maar 24 en 29 jaar oud – omkwamen is natuurlijk al erg genoeg, maar laat het dan tenminste nog leiden tot een leger waarin de veiligheid in de toekomst hoger is.

Maar laten we wel wezen: iedereen weet natuurlijk al wie er hier schuldig is aan de dood van deze twee helden. Het gaat hier echt niet om een individuele inspecteur die uit luiheid even een oogje dichtkneep toen deze mortiergranaten ingekocht werden ofzo – nee, dit heeft alles met geld te maken. Het leger heeft zó moeten besparen dat het niet anders kon dan voor munitie van bedenkelijke kwaliteit te gaan. Onze soldaten zijn jarenlang figuurlijk én letterlijk uitgekleed door onze regeringen, die Defensie maar een bijzaak vonden. Thierry Baudet illustreerde dit bij het debat van vorig jaar met minister van Defensie Hennis – dat leidde tot haar aftreden – al perfect: hij vertelde én liet zien hoe waardeloos de standaarduitrusting van onze jongens en meiden aan de frontlinie eigenlijk is, en dan velen niet anders kunnen dan uit eigen zak een betere uitrusting te kopen. Hun leven hangt er immers vanaf. Ik zou zeggen: kijk dat betoog van Baudet nog even terug – dan weet je wel weer wie er uiteindelijk schuldig is aan de dood van deze twee mannen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Tom, Enschede.

  Stuur die achterlijke Hennis zelf op pad met een mortiergranaat in haar reet. Dat wijf heeft totaal geen respect voor het slachtoffer en de nabestaanden. Maarja welk land heeft ook een blonde dollie als minister van defensie dan kan je net zo goed gelijk alle poorten openzetten.

 2. Tom, Enschede.

  Stuur die achterlijke Hennis zelf op pad met een granaat in haar reet. Dat wijf heeft totaal geen respect voor het slachtoffer of de nabestaanden. Maarja een blonde dollie als minister van defensie hoe bedenk je het.

  1. denk eens na

   Het hoort een generaal te zijn ,hou je bij je leest.

 3. Steve Van der Vekens

  Links, dat stiekem de eigen regering tegenwerkt.

 4. Gerlos

  Het wordt tijd dat de onderste steen boven komt, bedroevend dat het op deze manier moet.

  1. corfo

   @ Gerlos.
   Weet je wát ?
   Ze (de “regering”) gooien momenteel álles onder een steen want de doofpot is tot a.d. rand gevuld !
   Geen enkel vertrouwen in de huidige rotzooi, een beetje erg veel incidenten !!

 5. Ernst Quispel

  De term ‘gerechtigheid’ gebruiken in relatie tot blinde pech is curieuze vorm van onnozelheid.

  1. corfo

   @ Kwispel.
   Je lult weer Kwispel !
   Domme jongen !

  2. Archetype01

   Eens met ernst

   het was blinde pech dat er bewust slecht materiaal gekocht werd

   het was blinde pech dat dit bewust slechte materiaal verkeerd werd opgeslagen

   het was blinde pech dat jouw vader/moeder niet steriel was.

 6. denk eens na

  Wat kreeg die moslim ook alweer ,toen haar kinderen niet op de school foto konden ,omdat het suikerfeest op de zelfde dag viel?

 7. Bas2018

  Het wordt zeker hoog tijd dat de onderste steen boven komt ! Ik ben zelf door nalatigheid in Uruzgan mijn beide onderbenen kwijtgeraakt.Dit was in 2007 en we zijn inmiddels 11 jaar verder en ‘ de onderste steen ‘ is nog steeds niet boven…..

 8. Babaji538

  Het zou, zo maar eens, kunnen zijn,
  dat één mens te Nederland
  geen aangifte mocht doen.

  Petra Hermans

 9. Pindas

  Betaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaallllleeeen Den Haag,stelletje ONBENULLEN!

 10. Bes Tolen

  Het ministerie van defensie lijkt er altijd op uit haar verantwoordelijkheid in zulke moeilijke gevallen onvoldoende tot niet te zien. Dat moet dan heel anders. We zijn wel twee mannen kwijt en dat is niet te compenseren. Maar een groot bedrag van enkele miljoenen euro’s (belastingvrij) uit te keren aan de achterblijvende directe familie is m.i.zeker op haar plaats.

  1. Anton Adriaan

   Miljoenen?
   Militairen(en hun ouders) weten dat er een grotere kans bestaat dat er iets kan gebeuren. Parachuteongevallen, verdwaalde kogels, haatbaarden (en meisjes van 16 😉 ) pantserwagenongelukken en ja, ook met explosieven. Het is nu eenmaal niet echt een doorsnee baan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.