Bizar: 'waarnemers' in Amsterdam geven stemadvies in het Turks en gaan mee het stemhokje in

Geen categoriemrt 21 2018, 16:00
Wat niet alleen bijzonder zorgelijk is, maar ook gewoon hartstikke illegaal.
Het kan u - laten we toch hopen - niet ontgaan zijn: vandaag vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Dat betekent dat in het grootste deel van de gemeenten nieuwe raden worden gekozen, én dat overal voor of tegen de Sleepwet kan worden gestemd in het referendum. Alles lijkt op de meeste plaatsen zonder problemen te verlopen - behalve in Amsterdam dan.
Daar meldt een kiezer namelijk dat er nogal rare dingen aan de hand zijn in het stemlokaal waar hij zelf zijn stem uitbracht, in Bos en Lommer (Amsterdam-West). Volgens hem zijn er waarnemers aanwezig - dat an sich is geen probleem, en zelfs een democratisch recht - die kiezers van Turkse afkomst in het Turks nog even uitleg geven, en waarschijnlijk ook stemadvies. Dat is al zorgelijk genoeg, maar die lui blijken ook nog eens het stemhokje mee in te gaan:
Voor de duidelijkheid: ja, dit is dus hartstikke illegaal. Dat liet de rel om stemhulp in Woerden wel zien laatst: de gemeente wilde het verstandelijk gehandicapten toestaan om - net als lichamelijk gehandicapten - iemand mee te nemen naar het hokje om te helpen bij het stemmen, maar dat idee werd meteen tot illegaal verklaard. Het is volgens de Kieswet ten strengste verboden om met meer dan één persoon tegelijk in een stemhokje te staan, uiteraard om te voorkomen dat mensen elkaar dwingen tot een stem op een bepaalde partij. Het kiesgeheim moet met die regeling gewaarborgd blijven. En dat valt dus niet te garanderen als ze deze zogenaamde 'waarnemers' meegaan. Waarom de leden van het stembureau hier niet ingrepen is een raadsel, maar wie hiervan profiteert is natuurlijk géén mysterie. Ook dat kan Goossens wel voorspellen:
De grote vraag is natuurlijk: wie zijn die lui? Heeft DENK ze daar zelf heen gestuurd, of zijn ze er op eigen initiatief? Dit moet hoe dan ook tot op de bodem uitgezocht worden: als we het niet eens toestaan dat verzorgers van verstandelijk gehandicapten met alle goede wil van de wereld en oprechte bedoelingen stemhulp geven, dan kan dit natuurlijk al helemaal niet. Dit is een stevige smet op onze democratie: niet meer, en niet minder.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten