Trump stuurt 3.600 Liberiaanse nepvluchtelingen het land uit – maar lost daarmee eigenlijk niets op

Een Iers schip redt enkele bootmigranten. Bron: Irish Defence Forces / Wikimedia Commons.

Een slechte beslissing is het allerminst, maar de echte problemen achter Amerikaans immigratiegedoe pak je hiermee nog steeds niet aan.

3.600 voormalige vluchtelingen uit Liberia hebben voor hen bijzonder slecht nieuws gekregen: Donald Trump heeft aangekondigd het Deferred Enforced Departure-programma (DED) af te zullen schaffen. Dat programma zorgt ervoor dat Liberianen die als gevolg van de burgeroorlogen in hun land naar de Verenigde Staten waren gevlucht, daar voorlopig mogen blijven. Want hoewel de laatste oorlog al in 2003 ten einde kwam en Liberia weer relatief veilig en stabiel is, zijn de vluchtelingen nooit teruggestuurd. Want zielig enzo. President na president hield dit programma in stand. Het is een beetje vergelijkbaar met de wet die de Amerikaanse president toestond om de verhuizing van hun ambassade naar Jeruzalem uit te stellen: president na president stelde deze verhuizing, die het Congres al in 1995 eiste, uit door die wet telkens de hernieuwen.

En net als die wet is dit programma nu ten einde: Trump zal het niet hernieuwen. Dat betekent dat 3,600 Liberianen binnen nu en een jaar de VS moeten verlaten. En daar is vanzelfsprekend veel verzet tegen: die mensen hebben daar inmiddels al, door die eeuwige uitstelling van uitzettingen, bijna twee decennia kunnen wonen. Ongetwijfeld heeft het gros een leven opgebouwd, en piekeren ze er niet over om terug te gaan naar Liberia. En nee, dat kun je ze moeilijk kwalijk nemen: de echte schuldigen zijn natuurlijk de voorgaande presidenten – zowel Bush als Obama – die dat programma in stand hielden.

En daarmee kom je weer terecht bij het grootste dilemma van de Amerikaanse immigratie. Ja, het is redelijk onmenselijk om die mensen na zoveel jaar nog uit te zetten. Net als bij de zogenaamde dreamers – illegalen die als kind de VS binnenkwamen en daar opgroeiden – is er best wat voor te zeggen om met je hand over het hart te strijken en die mensen te laten blijven. En dat zou je ook best één of twee keer kunnen doen… als het bij die keren zou blijven. Probleem alleen is dat Amerika wat dat betreft zo lek als een mandje is. Als je één groep illegalen amnestie verleent, kun je er vergif opnemen dat anderen zullen denken “Hé, dat wil ik ook!” en ook naar de VS trekken. Als er geen mogelijkheid voor hen is om de States illegaal binnen te komen, is dat geen probleem. Maar dat is door de karige grensbewaking dus wél het geval. Misschien nog erger is dat velen niet zozeer illegaal binnenkomen, maar simpelweg – bijvoorbeeld op een toeristenvisum – veel langer blijven dan eigenlijk is toegestaan. Zolang je die twee problemen niet eerst grondig aanpakt, is het eigenlijk dweilen met de kraan open.

Je kunt simpelweg niet effectief bepalen wat je met al aanwezige illegalen doet, zolang je er niet voor zorgt dat er geen nieuwe zullen komen. Maak dus eerst eens écht werk van die grensmuur, Mr. President, en dan zien we wel weer verder.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. ayreonaut

  Ach, hij doet at ie al die tijd al gedaan heeft. De man laat een bommetje op tafel los, de kippen beginnen te rennen en uiteindelijk worden er dan toch afspraken gemaakt.

 2. Bloem

  De zieligheidsindustrie gaat ten onder aan haar eigen succes. Het is éénvoudigweg te duur

 3. Nasrani

  Het is in ieder geval een begin. Hervormingen gaan met kleine stappen. In Europa denken we nog na over het nadenken over de eerste stap. We doen dus helemaal,niets.

  1. Peter Loosduinen

   Nasrani heeft gelijk.
   Trump geeft hiermee een signaal af.
   Alle presidenten voor Trump zeiden dat ze hun ambassade in Israël zouden verplaatsen naar Jeruzalem .
   Trump doet dit !!

   1. Heinz

    Zullen wij nog meemaken dat dit een feit is ?

 4. Koos sssss

  citaat: “Je kunt simpelweg niet effectief bepalen wat je met al aanwezige illegalen doet, zolang je er niet voor zorgt dat er geen nieuwe zullen komen. Maak dus eerst eens écht werk van die grensmuur, Mr. President, en dan zien we wel weer verder.”

  Dit lijkt me een weinig zinvolle conclusie. Zet aanwezige illegalen zonder pardon het land uit, dan geef je de nieuwkomers meteen een idee hoe het hen zal vergaan.
  Als je dat goed aanpakt, kan daar geen muur tegenop.

  En oh, ironie. Liberia is met hulp van de VS tot stand gekomen om slaven te repatriëren.

 5. Fortiori

  Hoeveel Amerikanen overlijden er per dag door ouderdom, ziekte, wapengeweld…dit is een humane compensatie als hij echt president wil zijn.

 6. Bes Tolen

  Het zou een mooie dag zijn als de helpers van illegalen eindelijk een gestraft zouden worden. Zodat we jaren van hen af zouden zijn. In de gevangenis. Wat zou dat een voldoening geven. Maar nee want zij zijn de baas en wij worden wel gestraft. Voor altijd vanzelfsprekend want wij hebben geen recht op een eigen land waar wij invloed hebben.

 7. Henk-Jansen

  Hahaha die grensmuur ja, wat Sybren niet begrijpt is dat de meeste ‘illegale’ immigranten het land binnenkomen met een visa en dan vervolgens niet teruggaan als die afgelopen is, een minderheid loopt daadwerkelijk de grens over. Die muur gaat niets oplossen maar kost allemaal maar handenvol geld!

  1. Ritter

   Henk-Jansen

   De feiten vertellen een ander verhaal. Illegalen komen massaal (dus zonder visa) via de grens met Mexico het land binnen. Het gaat om grote aantallen illegalen uit Zuid-Amerika.

   De meeste illegalen hebben geen visa en komen dus illegaal (via de grens met Mexico) de VS binnen.

   Wat wij in Europa uit Afrika krijgen aan illegale immigranten krijgt de VS uit Zuid-Amerika.

   De meeste Amerikanen willen dat aan deze massale illegale migratie uit Zuid Amerika een einde komt.
   ————
   Spike in Illegal Immigration Coincides with Talk of DACA Amnesty by GOP Establishment, DHS Secretary
   http://www.breitbart.com/big-government/2017/12/15/spike-in-illegal-immigration-coincides-with-talk-of-daca-amnesty-by-gop-establishment-dhs-secretary/

  2. ayreonaut

   @ Henk

   Gewoon even uit nieuwsgierigheid. Hoeveel visa’s verstrekt de USA jaarlijks? Als je dan toch bezig bent om je verhaal te onderbouwen, hoeveel illegalen komen jaarlijks de USA binnen. Daarnaast graag even aangeven waar de mensen vandaan komen waarvan de visa is verstreken en waar de illegalen vandaan komen.

   Daarnaast graag een onderbouwing van uw stelling dat het bouwen van een muur “niets oplost” en alleen maar handen vol geld kost.

   Met andere woorden wat lost het niet op? (is er een probleem of meerdere problemen).
   Tenslotte dat de muur handen vol geld kost, dat meen je niet echt.

 8. Ritter

  Trump doet wat hij beloofd heeft tijdens de verkiezingen………..de (vaak illegale) massa immigratie afremmen en uitzetten waar dat nodig en wettelijk is.

  Het gaat natuurlijk om het signaal dat hij hiermee afgeeft. (dat er daadwerkelijk uitgezet word)

  Daarbij word hij tegengewerkt door de Democraten (en de meeste gevestigde media!) die de grenzen open willen houden en juist de (vaak illegale) massa immigratie daarmee stimuleren. Dat is dus juist een tegengestelde boodschap die Trump met het daadwerkelijk uitzetten geeft.

  In California willen de Democraten (die daar aan de macht zijn) zelfs een vrijplaats maken voor illegalen en het beleid van Trump tegenwerken en ondermijnen.

  Bewoners van California komen tegen die beleid in verzet.
  ———————

  President Trump Backs Orange County Revolt Against California’s ‘Sanctuary State’
  http://www.breitbart.com/california/2018/03/28/president-trump-backs-orange-county-revolt-californias-sanctuary-state/

 9. denk eens na

  Dit moet Trump dagelijks doen.

 10. Ni28

  Vluchtelingen moet je buiten de grenzen beoordelen en een veiligheid buffer van een aantal jaren verplicht maken. Aanspraak op sociale voorzieningen ook niet gelijk geven. Dan weten beide kanten wat de mogelijkheden zijn en kunnen vervelende situaties veel minder voorkomen. En geen generale pardon meer omdat je zelf de situatie uit de hand laat lopen en valse verwachtingen opwekt.

 11. Ni28

  Andere politici hebben altijd probleem met Trump omdat hij doet of poogt te doen wat hij beloofd heeft. Die politici missen wij, helaas.

 12. Ni28

  De meeste illegalen in de VS komen nog altijd over de grens met Mexico.

 13. Dani332

  Ik snap niet dat de regeringleiders bij een G20 top niet eens de handen in elkaar slaan en in een land waar er veel oorlog en geweld is een stuk land te boycotten/inpikken met militairen., dan er een soort van beveiliging eromheen bouwen en daar de mensen/vluchtelingen een veilig onderbrengen geven. (het beste is aan de kant van de zee dan kunnen ze ook maar van 1 kant lastig worden gevallen) (ja boten??..)
  Tevens moet de G20 daar de eerste 50 misschien wel 100 jaren daar de wetten gaan bepalen en de mensen daar te leren leven in vrijheden respect en vrede voor elkaar. In no time kan zo,n beveiliging naar buiten verplaats worden. Wanneer dit een zeer stabiele en veilige leef omgeving wordt zullen er waarschijnlijk ook wel veel mensen zijn die uit zich zelf terugkeren. Waarom gebeurt dit niet???…….. Zoals het nu door gaat kan het niet blijven door gaan dan blijft er geen veilig land meer over. De veiligheid wordt langzamerhand compleet overspoeld in de veilige landen. En wanneer er geen veilig land meer is. Zullen we nooit meer een land kunnen helpen.
  Wat ook gebeurt is in mijn ogen?… De mensen vluchten daar voor de problemen maar diezelfde problemen beginnen hier langzaamaan ook te ontstaan. Waar vluchten we dan heen?…

 14. Gerlos

  Nu europa nog, een signaal voor de eventuele asiel/gelukzoekers kom niet naar Europa want er zijn nog tienduizenden voor u.

 15. wheelboy

  Ik ben geen Trump fan .Maar op dit gebied heeft hij gelijk .En hebben andere presidenten gefaald .zodra het veilig is in het land van herkomst .En dat hoeft niet de dag erop te zijn dan ook terug .Dat je decennia lang er bent doet niets af .Je wist dat het niet voor eeuwig was .
  Over illegalen .Hier is het zelfs niet eens strafbaar illegaal te zijn .Rare is als u of ik de wet overtreden (en das illegaal zijn toch ook) dan staat er een sanctie tegenover . Cjib weet iedereen te vinden als het daarover gaat .Dus waarom illegalen niet .Hard straffen en uitzetten .Zo ook met figuren die op zieligheids gehalte hier jaren hebben geleeft .Je wist dat de dag kwam en ben blij dat je jaren misbruik hebt kunnen maken van onze sociale verzorgings staat .En komt bij dat als je de 67 haalt je nog een stukkie AOW krijgt ook . Ook al zit je in een negerhutje in de bossen .

 16. Steve Van der Vekens

  Toch wel, dat is als het hoeden van een kudde schapen. Eer de eerste garde vertrokken is, vertrekt er een opvolger nog in hetzelfde kielzog. Het proces versnelt zichzelf dus. Het kuddegedrag zal hen – mits goed gecoördineerd door Trump – een onbewust sneeuwbaleffect opleveren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.