Column Jan Roos: Debat dividendbelasting was de begrafenis van het laatste beetje vertrouwen in de politiek

Jan Roos keek afgelopen woensdag naar het debat rondom de memo’s over de afschaffing van de dividendbelasting, die tijdens de formatie wel of niet op tafel hebben gelegen. Hij hield er het gevoel aan over dat de Nederlandse democratie aan het afsterven is, zo schrijft hij in z’n column van vandaag.

Ik heb het debat over de dividendbelasting met een achtbaan aan gevoelens bekeken. Gelachen om de schokkende en slecht geacteerde antwoorden van bijvoorbeeld Buma, gehuild om de totale afbraak van de democratie en verschrikkelijk kwaad geworden om de nonchalante houding van alle leugenaars onder leiding van de premier, die vanaf het begin al wisten dat ze overal mee zouden wegkomen.

Woensdag is niet alleen een cadeau van 1,4 miljard euro per jaar belastinggeld, onder valse voorwendselen aan het, voornamelijk buitenlandse, bedrijfsleven goedgekeurd door de meerderheid van de Tweede Kamer, het was ook direct de begrafenis van het laatste beetje overgebleven vertrouwen in de politiek.

Niet zo heel lang geleden wilde ik niets liever dan onderdeel uitmaken van de volksvertegenwoordiging om dit land beter te maken. Maar na gisteren vraag ik me af of dat überhaupt nog wel kan. Daar, in de Tweede Kamer, waar verkeerd informeren, liegen, bedriegen, chanteren en doen alsof je dementeert als het je uitkomt de norm is geworden, lijkt me het niet meer de juiste locatie. Als zelfs Segers van de Christenunie, een van de meest keurige mensen die ik in Den Haag heb ontmoet, ook al last van het geheugen krijgt om Rutte te dekken, als de mannenbroeders van de SGP het negeren van de geboden (liegen) niet meer als zondig zien, dan kunnen we stellen dat het huis van de democratie zijn langste tijd heeft gehad.

De motie van afkeuring werd door de oppositie, minus de SGP, gesteund. Maar in alle eerlijkheid had er natuurlijk een motie van wantrouwen ingediend moeten worden met de voltallige steun van de Kamer, aangezien dualisme een begrip uit de vorige eeuw is. Want als “onwaarheden” verkondigen geen probleem meer is, hoe kan je dan als overheid verwachten dat de burgerij zich wel aan alle geschreven en ongeschreven regeltjes houdt?

De anarchie is woensdag begonnen in de Kamer. De enige vraag die wij, het volk, ons moeten stellen is in hoeverre we dat accepteren en wat we eraan gaan doen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

50 reacties

 1. Zcooby

  Mooi verwoord Jan, maar zolang die Nederlandse ezels nog steeds op deze liegende volksvertegenwoordigers blijven stemmen willen ze gewoon geen veranderingen. Eerst moeten ze maar hun ogen opendoen en niet als lammeren achter een liegende wolf aanlopen.

 2. denk eens na

  Dat was bij mij al in 2005 met het eu grondwet referendum waar ze hun reet mee afgeveegt hebben

 3. Ernst Quispel

  Zou Jan Roos al weer een vaste baan hebben gevonden?

  1. denk eens na

   Jij hebt hem al toch al De nsber van de overheid.

   1. DolleDries

    Zou het gebiedsverbod voor Ernst bij de kinderopvang al opgeheven zijn.?

    1. denk eens na

     Bij de kinderboerderij mag hij ook al niet meer komen nadat hij betrapt is door die YOUTUBE er

  2. EllyD18

   Kan jij nou eens niet gewoon bij de les blijven ?

  3. Ego-non-solus

   EQ, uw bijdragen hebben soms inhoud die wijzen op kennis en enige intelligentie. Maar die zoals hierboven, waarom die leegte? Is het vreemd dat ik bij het lezen van uw reacties soms het begrip “voltooid leven” voel boven komen?

   Maar goed, mijn eigen beperking is dat ik nog steeds niet goed ben in het automatisch skippen van reacties van zekere personen. Dat moet beter!

   1. Pit

    @Ego-non-solus: Briljante reactie!

  4. Roughwood

   Vraag me serieus af of u überhaupt een baan heeft, gezien uw 24/7 aanwezigheid en trolgedrag op deze website. Maar waarschijnlijk bent u gewoon ordinair aan het parasiteren op de NL belastingbetaler.

   1. Pit

    @Roughwood: Bingo!

    Niet voor niets is W i m p i e groot voorstander van het openen der migranten-sluizen, daardoor valt hij als parasiet veel minder op.

 4. EllyD18

  Het was een schandelijke en ook zielige vertoning.
  Het deed me denken aan een dictatuur waar iedereen verplicht moet klappen met gevaar voor eigen leven.

 5. Original NL

  Jan vertolkt jan vertolkt de gevoelens van het volk zonder vlaggetje hoedje of een toeter!
  Was Pim er nog maar om ze van het toneel te vegen!
  Liegen en bedriegen is hier tot kunst verheven.
  Bumper stickers met de tekst “Ik rem niet voor Rutte” binnenkort verkrijgbaar.

 6. Frits Jansen

  Pessimisme als broodwinning… Ik ben blij dat ik Jan Roos niet ben!

  Feit is eerder dat het Kabinet er niet in slaagde geheimzinnig te blijven doen. Goed, een motie van afkeuring haalde het niet, en een motie van wantrouwen evenmin, maar dan hadden de ministers hun veel lucratievere consultancy praktijk kunnen hervatten en hadden hun opvolgers pas de rommel kunnen opruimen.

  Intussen blijkt niet zozeer de spelers iets te verwijten te zijn, maar veeleer het systeem. De spelverruwing is zo ver opgerukt dat ministers prima bezig zijn met overleven, omdat de Kamerleden voortdurend proberen ze pootje te haken. Dus worden ze verschrikkelijk voorzichtig en brengen ze zo min mogelijk naar buiten, maar dat werkt averechts als toch naar buiten komt wat ze binnenskamers wilden houden.

  Wat we eigenlijk nodig hebben is een nieuwe parlementaire traditie, niet gericht op vliegen afvangen.

  Maar we hebben ook wel veel te veel partijen, en die willen zich allemaal profileren. Met als uitwas een Baudet die zichzelf verkoopt als product, met een duur reclamebureau.

  1. wheelboy

   Frits Janssen
   Luister eens wat meer naar BNR .Dan leer je wat van economie .En dan had je kunnen horen dat Wiebes Rutte Buma en zelfs die van CU logen en zichzelf tegenspraken .Daar lieten ze nl de geluid fragmenten horen dinsdag .

   Liegen hoort niet bij een volksvertegenwoordiger .Je hebt dan een voorbeeld functie.
   Dat het kabinet of Rutte of Wiebes er over zouden vallen .Dat geloofde niemand .Want ons steunt ons . Men had er beter voor kunnen kiezen om dat te zeggen daar geef ik geen antwoord op . Of dat zat in de onderhandelingen daar doe ik geen uitspraak over .

   Maar men koos voor gericht liegen .Sterker nog Wiebes die ontkende had zelf het memo geschreven . En Rutte schijnt een control freak(uitspraak Asscher) te zijn dus die was wel degelijk op de hoogte .

 7. Marija

  Ik heb geen enkel vertrouwen meer in de politiek.
  Het hangt van leugens om bestwil en bedrog aan elkaar.
  Dit kabinet moet en zal blijven zitten, daarom komt Rutte met behulp van de andere belanghebbenden overal mee weg. Hij blijft lekker lachen: jullie maken mij niets en ik dien andere belangen dan die van jullie. Jullie zijn wij, de sukkels die nog blijven stemmen in de hoop dat dat er iets toe doet.

 8. DolleDries

  Dat de christelijke partijen in deze politiek leugen kots meegaan met hun bijbel onder de arm geeft aan dat zij zelf ook niet meer geloven dat er een god bestaat waar ze rekenschap zouden moeten afleggen.

  1. Meester Kong

   Die Geert is agnost maar dat is geen garantie voor het voeren van politiek zonder leugen 🙂

   1. DolleDries

    Laten we wel zijn Geert beheerst wel jouw leven. Je had b.v. ook jou oude mannen jagende blonde leidster kunnen noemen.

 9. Two Ravens Black Kettle

  Hear, hear

  Ik kan Jan overigens gelijk het antwoord geven op zijn gestelde vraag;

  De Kaaskop gaat met een onnozele grijns nat kwispelend op zijn rug liggen.
  Zoals Doe Maar in de jaren tachtig reeds zong
  “Doeee maaar net als-of je neus bloedt’

  Er is geen volk (op geïslamiseerd (en paradoxaal genoeg) gefeminazificeerd Eunich-Staat Zweden na) die zoveel liters eelt op hun rug heeft bengelen dan de Kaaskop.

  De eeltrugiaanse (sic) Kaaskop moet eerst met tong uit de zelfingenomen gelaat amechtig een rondgang maken langs al zijn Facebook-vrindjes om te kijken wat hij er zelf eigenlijk van vindt. Alles in perfecte synchronie.
  Zoals robotten.

  1. denk eens na

   Vandaar dat de oorlog 40/45 zo kort duurde ,5 dagen en de geweertjes werden al weer ingeleverd en de joden uitgeleverd .

   1. Ernst Quispel

    Nadenken voordat je typt is inderdaad geen overbodige luxe.

    1. denk eens na

     De waarheid is hard ,is het niet?

   2. Roughwood

    Heb hier zelden zo’n bullshitreactie gelezen. Een belediging voor onze militairen die in deze 5 dagen met beperkte middelen ons land moesten verdedigen. En daarnaast spugen op de graven van onze toen gesneuvelden bovendien. Het zou u sieren uw nickname eens eer aan te gaan doen en geen onzin meer uit te kramen.

    1. denk eens na

     Er zijn nergens zo veel joden en zo snel uitgeleverd als in nederland. Ik kan er ook niets aan doen.

 10. Ruud562

  Wederom een goed artikel Jan! Ik accepteer dat wangedrag daar in die Tweede Kamer niet, daarom ging en gaat mijn stem naar de PVV of FvD! Want ik reken mij niet tot het volstrekt domme stemvee, waarvan een enkeling zich hier op deze site ook uit.

  Was Pim Fortuyn er nog maar Jan, was die er nog maar! Indien hij premier zou zijn geweest had het er hier heel anders voorgestaan!

  1. Ernst Quispel

   Dat klopt, als Sint Pim premier was geworden had Nederland er heel anders voorgestaan.

   Toch goed dat er een God is.

   1. denk eens na

    Nu gaat ernst nog in een opperwezen geloven, het word nu tijd voor je pillen.

    1. loes530

     Heb jullie ook geen vertrouwen minpres kwijt teken dat de volksmotie van wantrouw https://volksmotievanwantrouwen.petities.nl/

   2. springmaarachterop

    God heeft Pim niet doodgeschoten hoor, dat was de Groen Linkser Volkert van der Graaf op aangeven van het Koningshuis en Kok.

   3. Original NL

    Dus Quispel dankt “god” omdat pim is vermoord??
    Wat een flapdrol!
    En eh..btw god bestaat niet stumper!

   4. Two Ravens Black Kettle

    Hoe intens goor kun je zijn.

    Ik vraag me dat oprecht af.

    Hoe intens goor moet je wel niet zijn om een moord te vieren
    Aanhanger van Volkert van der Graaf
    Weerzinwekkend ventje

    Dat is de mentaliteit die leidde tot de Doodsakkers van Pol Pot en Mao.
    En wanneer andersdenkenden een voor een met stoelen, messen, buizen en laarzen worden afgeslacht.
    Staat Ernst met stijve pantalon te grijnzen; ‘toch goed dat er een God is’

    1. Holland

     TRBK, Ernst Quispel is dan ook een psychopaat zonder geweten en moraal. Maar dat was al algemeen bekend.

 11. Paul

  Nu Rutte ook hier weer mee wegkomt is hij niet geschikt voor een democratie.
  Want te glad, en daardoor in staat om alles, maar dan ook alles,erdoor te drukken, ondanks de democratie..
  Zo’n gladjanus is dan veel te link, omdat democratie voor hem geen sta in de weg meer blijkt te zijn.

 12. henk vintage

  Maar als wij gaan liegen over onze belastingaangifte dan komen we daar niet zo makkelijk mee weg.

 13. Lex

  Is premier Rutte nog wel geloofwaardig.

  In rap tempo brokkelt dit toch toch wel af tot een dieptepunt. Zijn we bekende selectie geheugen breekt hem steeds meer op. Telkens weer het zelfde spelletje dat hij het zich niet kan herinneren.

  Hoeveel incidenten zijn er nog nodig om dit kabinet te laten vallen?

  Een ding is zeker Rutte moet over eieren lopen de eerst volgende incident “Leugen” kan de laatste wel eens zijn.

  1. Floris

   “Is premier Rutte nog wel geloofwaardig.”
   ————————————————
   Nee.

  2. Original NL

   Neen!

 14. FLP

  Mark oprutte is zo glad als een aal.zijn neus zo lang , dat zijn moeder de vuile was van het hele liegende kabinet er aan kan hangen. De laatste die een bonnetje kwijt was rijd nu als buschauffeur . En wie kwam laatst op bezoek om te vragen voor een plekje als conducteur op de bus. Juist ja mark prutser. Hoeveel aandelen van Shell en Unilever heeft onze mark en hoeveel gaan ze meer waard worden straks.

 15. Pit

  “(…)die vanaf het begin al wisten dat ze overal mee zouden wegkomen.”

  “Want als “onwaarheden” verkondigen geen probleem meer is, hoe kan je dan als overheid verwachten dat de burgerij zich wel aan alle geschreven en ongeschreven regeltjes houdt?”

  1. Eminem2

   Simpelweg omdat je iets niet kunnen herinneren iets heel anders is dan je moedwillig niet aan de regels houden. Iedereen vergeet wel eens wat, zeker als het er totaal niet toe doet.

   Want dat is wat zovele commentatoren bij deze affaire vergeten: eventuele memo’s van ministeries hoeven helemaal niet door de formerende partijen gelezen te zijn. Zij waren vrij om hun standpunt rondom ieder onderwerp te bepalen zoals zij dat zelf wilden, zonder dat zij hun beweegredenen aan iemand hoefden mee te delen. Juist daarom waren deze memo’s niet interessant. Dat was anders geweest als het om expliciet door de formerende partijen bij ministeries opgevraagde informatie. Die schijnt in een dossier te komen dat achteraf aan de kamer ter beschikking wordt gesteld. maar alles wat onderhandelaars (die ook ministers kunnen zijn) op eigen initiatief aan memo’s meenemen, valt daarbuiten. Best logisch ook, want waarom zouden interne partijstukken mensen buiten die partij wat aangaan?

   1. Pit

    @Eminem: Iedereen vergeet wel eens wat, zeker als het er totaal niet toe doet.

    1.4 miljard?

    1.400.000.000 = 300+ vrachtwagens met 1 euromunten, noem dat maar iets dat er totaal niet toe doet.

    Ik denk dat ik weet met wat voor soort discussiepartner ik van doen heb. Lieden die bewezen leugenaars uit de wind houden neem ik niet serieus.

    1. Eminem2

     @ Pit
     “1.400.000.000 = 300+ vrachtwagens met 1 euromunten, noem dat maar iets dat er totaal niet toe doet.”

     Ik zei niet dat € 1,4 miljard er niet toe doet, maar de vraag welke memo’s daarover binnen de VVD circuleerden doet er niet toe. Voldoende is dat de VVD een meerderheid heeft weten te vinden voor dit voorstel. Nergens in de wet of Grondwet staat een verplichting voor een partij om hun interne stukken inzake hun beweegredenen om bepaalde voorstellen te doen te openbaren.

 16. Eminem2

  Hoewel ik bepaald geen fan van Rutte ben, kan ik niet anders dan concluderen dat Jan Roos het hier helemaal verkeerd ziet. Rutte en zijn coalitiegenoten waren namelijk helemaal niet verplicht om hun partijpolitieke overwegingen tijdens de formatie met wie dan ook te delen.

  Dat Rutte dan ook eerder aangaf dat hij zich niets over memo’s kon herinneren, is dan ook totaal onbelangrijk. Dit heeft niets te maken met het “verkeerd informeren van de Kamer”, waar bijvoorbeeld zo’n punt van gemaakt is dat Opstelten erdoor moest aftreden. Rutte had vorig jaar in reactie op vragen over de achtergrond van het afschaffen van de dividendbelasting ook kunnen aangeven dat de beweegredenen van de VVD op dit punt niemand ene barst aangaan. Door met zoveel woorden aan te geven dat hij ervan overtuigd was dat dit ten goede zou komen aan de kracht van de Nederlandse economie (wat daar inhoudelijk ook op aan te merken mag zijn) zei hij dat eigenlijk ook met zoveel woorden. De VVD wilde het en de andere coalitiepartijen gingen ermee akkoord, om redenen die zij ook niet openbaar hoefden te maken. Daarmee was het einde oefening.

  Het zou een totaal ander verhaal zijn geweest als Rutte dit plan niet bij een kabinetsformatie had gerealiseerd, maar dit als een los plan aan de Kamer had voorgelegd. Als in dat verband relevante memo’s van ministeries onder tafel gehouden waren, dan zou dit de politieke doodzonde van het “verkeerd informeren van de Kamer” zijn geweest. En dan had hij al het veld moeten ruimen, tenzij hij een bijzonder goede verklaring had kunnen geven hiervoor.

  Als Rutte een keer ten val komt, dan kan dat maar beter om een goede reden zijn. En niet naar aanleiding van een hoop politiek theater, want dat zou een volgende keer weer tegen andere ministers gebruikt kunnen worden en dan wordt aftreden helemaal schering en inslag.

  Hooguit geeft deze hele affaire blijk van een slordig werkende MP die ook nog eens de nodige arrogantie uitstraalt tegenover de Kamer alsof hij met een zeer riante meerderheid regeert. Hij had moeten aanvoelen dat de afschaffing van de dividendbelasting een dankbaar onderwerp zou vormen voor zijn tegenstanders om hem als een lakei van de multinationals af te schilderen. En dus had hij een goed verhaal (mét onderbouwing door ministeriële memo’s!) moeten hebben om dit te rechtvaardigen. Het feit dat één van de coalitiegenoten eerder al opmerkte dat dit voor hun niet had gehoeven, geeft aan hoe weinig draagvlak hier eigenlijk voor is. En zijn rechtvaardiging eind vorig jaar dat hij tot in zijn vezels aanvoelde dat dit goed voor de economie moet zijn, was een beschamend staaltje amateurisme. Maar dat is dus nieuws van eind vorig jaar, waar door deze affaire niets aan toe is gevoegd.

  1. Pindas

   Nog steeds in DROMENLAND elfje???

   1. Eminem2

    @ Pindas

    Hoezo zou ik in dromenland zijn? Ik heb gewoon de feitelijke achtergrond van een ander geschetst.

    Alleen al het feit dat de Kamer het bij een motie van afkeuring heeft gelaten (die bovendien verworpen is, zelfs door één van de oppositiepartijen) en niet eens een motie van wantrouwen geprobeerd heeft, zou een sterke hint moeten zijn dat hier niet zoveel schokkend is gebeurd.

 17. Bes Tolen

  Het huidige kabinet is er één met weinig voeling met de autochtone bevolking, en daarmee de opvattingen die er onder deze bevolking leven, negerend. Het blijkt een bijzonder aspect te hebben, namelijk door met voorbij gaan aan de belangen van de bevolking ondoordacht beleid te formuleren en dat ook nog te willen uitvoeren en vervolgens met het presenteren van een rits opeenvolgende leugens als verweer een vrijkaart te verkrijgen van de zogeheten volksvertegenwoordiging om op de ingeslagen weg door te gaan.
  Het had al lang gemoeten: een grondwettelijk verbod voor een regering om de belangen van de bevolking te verkwanselen. Dit met opsomming van allerlei mogelijke uitwassen waar voor een regering een dwingend verbod bestaat. Uitwassen als massa immigratie, ondeugdelijke belastingheffing, positieve discriminatie, multiculturalisme als in strijd met de waardigheid van het Nederlandse volk, valse voorlichting, leugens, etc.

 18. Pindas

  Toppie Jan,dachten de kiezers er ook maar zo over maar het blijven BLINDE VINKEN!

  1. loes530

   hier kan je een petitie in vullen geen vertrouwen kabinet rutte 3 https://volksmotievanwantrouwen.petities.nl/

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.