Edith Schippers heeft een nieuwe politieke baan: formateur in Den Haag

De VVD’er mag vier partijen helpen een coalitie in elkaar te smeden. 

Jarenlang gold Edith Schippers als één van de grootste talenten van de Nederlandse politiek. Ze was de whip van de VVD in de Tweede Kamer, wat inhield dat ze lastige Kamerleden in het gareel hield. Volgens de verhalen gebruikte ze daarbij indien nodig keiharde methoden (zoals mensen vriendelijk vertellen dat hun politieke én privéleven kapot gemaakt zouden worden indien ze niet deden wat de top van de partij wilde). Als minister deed ze het bijzonder goed wat des te opvallender was omdat haar collega-bewindspersonen van de VVD er over het algemeen een grote puinhoop van maakte. Al met al werd er gesuggereerd dat Schippers weleens de gedroomde opvolger kon zijn van Mark Rutte, als die er — na drie kabinetten — eindelijk de brui aan zou zetten (en natuurlijk naar Brussel zou verkassen).

Maar toen besloot Schippers opeens om de handdoek in de ring te gooien. Ze lieten weten zich uit de politiek terug te trekken. Meer tijd voor haar gezin. Minder tijd voor politieke spelletjes. Het was een schok, zeker voor mensen die hoop in haar gevestigd hadden; zij werd immers gezien als één van de weinige ‘Rutte-VVD’ers’ met begrip en sympathie voor de rechter vleugel van de partij.

Nou, goed nieuws. Het heeft er alle schijn van dat Schippers de politiek toch niet helemaal vaarwel heeft gezegd. Groep De Mos heeft gisteravond namelijk laten weten dat Edith Schippers is aangesteld als formateur voor de onderhandelingen voor een nieuwe College met de grootste vier partijen in Den Haag. Het gaat dan dus om Groep De Mos, D66, GroenLinks en Schippers’ eigen VVD.

Richard de Mos is bijzonder tevreden met de keuze voor Schippers. “Mevrouw Schippers kennen we als een kordate vrouw,” zegt hij. “De verwachting is dat zij goed leiding kan geven aan het proces, dat ze de zaken snel oppakt, en dat we er zodoende snel uit zijn.” Het zal niemand verbazen dat haar aanstelling gesteund wordt door de andere drie onderhandelende partijen.

Vanochtend zal Schippers om 10:45 uur de pers te woord staan in de commissieperskamer. Dan horen we ongetwijfeld van haar wat haar plan precies is en hoeveel tijd ze nodig denkt te hebben.

Misschien wel het opmerkelijkste? Dit is natuurlijk een bijzonder mooie generale repetitie voor een vrouw die in de toekomst mogelijk op landelijk niveau wil gaan formeren. Nee, ik zeg niet dat dit haar ambitie is. Maar het is wel een idee. Nietwaar?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Guus Geluk

  Iemand met ervaring.

  1. buitenbeentje

   Ja, ze kan liegen alsof het gedrukt staat en ze heeft een dubbele agenda.

 2. Frits Jansen

  Ze ging de politiek uit omdat ze meer tijd nodig had voor haar opgroeiende dochter. Die kan nu barsten. Ambitie gaat voor. Een formatie is (normaal gesproken) eindig van duur, maar het is een intensieve klus, die toch ook wel eens lang kan duren.
  Echt VVD: Schipper denkt alleen aan zichzelf, haar dochter moet het zelf maar redden. Het arme kind groeit op voor galg en rad, en het zou zelfs kunnen dat ze LINKS wordt.

 3. Rechtsaf

  Het grootste probleem, ze is VVD dat is echt verschrikkelijk..

 4. Ni28

  Een politieke klusje moet toch af kunnen, iedereen klust, ook de mensen met een uitkering.

 5. RS

  ik wens GROEP DE MOS heel veel succes met deze “formateur “…………

 6. Babaji538

  Aandacht voor het kind dat op ’t laatste moment
  een broodkruimel nodig had… .
  Petra Hermans

 7. Rosasolis

  Beste redactie DDS, waarom ALTIJD die kwaadaardige, of lelijke fotos van onze politieke vrouwen? Wordt het een soort obsessie van jullie ,mannelijke redactie kliek
  om door te gaan om ieder en alle vrouwelijke politieke leden, in een kwaad daglicht te stellen?! Waarom krijgen wij abonnees nooit en nimmer een MOOIE foto van een hardwerkende politieke vrouw te zien? Een een goede verhaal over haar werk? Ik ben jarenlang abonnee van DDS, maar ik merk de laatste tijd veel discriminatie van DDS
  tegen onze hoog opgeleide vrouwen in politiek! Dit flauwe kul trend komt uit Amerika, o.l.v. Trump aanhangers, die geen enkele waardering hebben voor INTELLIGENTE Vrouwen in welke functie dan ook. Ik ben benieuwd hoeveel miljoenen Stormy Daniels zal krijgen om haar bek te houden over haar relatie met Trump?

  1. Holland

   Rosa, het is geen kwaadaardige of lelijke foto van Edith Schippers: zo ziet ze er gewoon uit. Of moet het eerst even positief gephotoshopt worden?

   Overigens: Edith is een vrouw met ballen.

   1. Rosasolis

    @Holland. Hoe weet u! hoe E. Schippers er “gewoon” uitziet?! En waarom zou een
    intelligente vrouw een etiket hebben dat zij “ballen” heeft. Waarom niet in plaats van die vreselijke domme “ballen” etiket…kunnen wij niet meer andere uitdrukkingen gebruiken zoals: intelligent, durf, moedig en trouw zijn? Waarom zouden wij een nare, lage, primitief woord gebruiken, die wijst op MANNELIJKE
    overheersing van vrouwen? Als je zo walgelijk wil stellen: dat kunnen wij hoog geschoolde vrouwen de volgende stellen: Vrouwen met Intelligentie,
    Mannen met Ballen. Ik hoop dat alles goed gaat met je ballen, en dat je nooit last krijgt van een van die bekende “mannelijke ziekte” klachten. Ik heb alleen last van astma. Ik kan nu alleen 1/2 uur achter elkaar in mijn mooie rozentuin werken.
    Maar daarna kom ik binnen om een heerlijke glas wijn te drinken, dat helpt tegen
    mijn soms lage bloeddruk. Kortom hebben wij mensen van de 21ste eeuw nodig.
    Mannen en vrouwen Samen. Als wij willen doorgaan. Wij moeten nu meer dan ooit van tevoren een zeer nauw samenwerkende gemeenschap houden en steunen
    voor eerlijke kansen en ontwikkeling voor de toekomst.

    1. Holland

     Rosa, heb je al eens met Libelle contact opgenomen? Die zullen dat ongelooflijk slappe gekletst van je graag publiceren. Hier interesseert het reaguurders niet zo veel of je astma en lage bloeddruk hebt, een half uur in je mooie rozentuin werkt en daarna een glas wijn drinkt. Schrijf dat lekker in je dagboek.

     Je bent een zeldzame klepkont weet je dat?

 8. Bes Tolen

  Schippers heeft weinig over haar vertrek uit de politiek laten doorschemeren. Ze vond het wel mooi geweest. Dat is duidelijk. Heel misschien komt ze nog eens terug maar ik vermoed, dat ze dat alleen doet als ze een heel andere omgeving aantreft dan die van nu. Of ze zelf nu zo gelukkig is met haar nieuwe tijdelijke taak, is de vraag. Ze waagt zich er evenwel aan. ”ER” en dat zal betekenen de formatie van een samenstel van Haagse wethouders met veelal een politieke achtergrond, die haar niet goed ligt. Over de samenstelling heeft ze niets te vertellen. Die is al bepaald door de extreem linkse partijen, anders zijn er immers niet meer op links, en daarom doet de Groep De Mos zeker niet mee. Dus geen afspiegelingscollege maar verdergaande ontbinding van het echte Nederland in de Nederlandse maatschappij. De grote steden gaan voor in deze. Den Haag is er immers één van.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.