Een koning die ‘normaal doet’ schaadt het imago van de Koninklijke Familie: een uitgehold symbool

Het kan dan misschien de strijdkreet van de VVD zijn, normaal.doen., maar of dat het credo zou moeten zijn van de koning, dat denk ik niet. Ik hoor veel lof aangaande Willem-Alexander, zeker als die vergeleken wordt met zijn voorganger, moeder Beatrix. In tegenstelling tot Beatrix, verliest de Koninklijke Familie wel haar status. Misschien niet haar imago, maar wel haar status.

Hoe kom ik hier op? Bij De Telegraaf bespraken Maarten Steendam en Wouter de Winther over koning Willem-Alexander en zijn functioneren in de afgelopen jaren. Daarin stellen zij dat in de laatste jaren ‘vriend en vijand verrast zijn‘. In deze vergelijking nemen ze vooral mee dat hij beter functioneert dan men aanvankelijk gedacht had en dat hij ook professioneel met zijn functie omgaat. Al met al, als je de uitleg hoort, dan kom je tot de conclusie dat Willem-Alexander vooral ‘niet tegenvalt’.

Aan de andere kant staat een beeld van Willem-Alexander vast dat hij met zijn familie eet bij de McDonalds, hij lekker normaal doet (daar komt Willy natuurlijk vandaan) en dat hij een veel persoonlijker en informelere stempel drukt op zijn functie als koning. Veel mensen vinden dat ook zeker fijn, omdat hij dan ‘lekker dicht bij het volk staat’.

Is dat wel zo goed? De koning staat symbool voor een hoger aspect dan de Nederlandse bevolking. In principe is hij dé vertegenwoordiging van het Nederlandse volk en haar ziel. Hier worden prinsen en prinsessen ook heel hun leven lang voor opgeleid. Dat is de last en verantwoordelijkheid die de Koninklijke Familie draagt. Niet alleen Willem-Alexander, maar ook zijn vrouw, dochters, neven en (aangetrouwde) nichten.

Binnenkort wordt ook nog eens de wet afgeschaft die het beledigen van de koning strafbaar maakt. Onder het mom van ‘het hoort niet in deze tijd’ wordt een belangrijk fundament onder de samenleving weggehaald. Waarom? Omdat Nederland kraakt en uit balans is door haar eigen tolerantie en egalitarisme. Geen enkele autoriteit wordt meer getolereerd en iedereen moet maar ‘gelijk’ zijn. Ik ben een republikein, maar ik ben er wel achter gekomen dat de koning een van de weinige transcendente symbolen van autoriteit en gezag is. Moeten we dat extern (via de wet) en intern (door zijn egalitaire imago) uithollen?

Moeten we niet juist ervoor zorgen dat de Koninklijke Familie nog iets van haar charme behoudt? Dat het een mystiek symbool blijft en zo haar functie kan vervullen? Anders verwordt het tot niets meer dan een veredelde poppenkast en dure show met een permanente acteur, ingehuurd ter vermaak van de Nederlandse bevolking. Dat moeten we niet willen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Frits Jansen

  Juist de bereidheid niet te leunen op stijve symbolen te steunen kenmerkt kracht. Sommige topmanagers staan er ook om bekend aanraakbaar gebleven te zijn (Jeroen vd Veer bijv.) maar dat is helaas een uitzondering.

  Bea steekt tegenover haar zoon af als een stijve Duitse trut met een houten kapsel die bekakter praat dan alle Nederlanders bij elkaar.

  Natuurlijk moeten we wel blij zijn dat Alex niet is getrouwd met die Hollandse tandartsdochter waarmee hij ooit verkering had, maar met een Argentijnse schone die alles mee heeft (behalve haar vader dan).

  Tegen de tijd dat zowel Rotterdam als Amsterdam (Khadija Arib) een Marokkaanse burgemeester hebben lijkt het mij gepast als Catharina Amalia thuis komt met een Marokkaanse knul.

  Al zal de DDS server dan wel zo zwaar overbelast raken dat Schiphol voor weken in het donker zit.

 2. Ni28

  Koning W.A. is qua gedrag een verademing na de hooghartige Beatrix. Ook de koninkrijk heeft zo te zien behoefte aan modernisering. Adel trouwt al lang met niet adel dus enige vervlakking is er al langer. Monarch zijn brengt vele persoonlijke voordelen maar ook vervelende en klemmende verplichtingen. Het blijft een gouden kooi. Monarchie, of je het wenst of niet, heeft haar langste tijd gehad.

  1. Pit

   @Ni28: (…) hooghartige Beatrix.

   Dat was toch ook toneelspel en werd van haar verwacht?

   1. Ni28

    Ik weet het niet maar zo kwam zij op mij over in tegenstelling tot haar moeder. Ik zei in de tijd van Beatrix dat voor mij de monarchie na Juliana afgelopen was.

   2. Floris

    @ Pit: Dat was geen toneel en het werd ook niet van haar verwacht. Zo was ze, een buitengewoon hooghartig en bemoeizuchtig mens.

 3. Ernst Quispel

  Goed betoog van Lars.

  Ik ben het met hem eens, ook omdat hij en passant de noodzakelijke functie van het Koningshuis duidelijk maakt. Een land heeft behoefte aan een nationaal symbool waarin de kernwaarden dan de rechtsstaat zichtbaar worden gemaakt. Ons Koningshuis vervult die functie en daarom was het ook niet slim de taak van de Koning bij de Kabinetsformatie op te heffen.

 4. Floris

  Lars Benthin heeft waarschijnlijk Juliana niet meegemaakt. Die deed ook heel gewoon en dat is de meest geliefde koningin ooit geweest.

  Willem Alexander heeft jaren geleden in een interview aangegeven dat hij in de stijl van Juliana wilde regeren en niet in de stijl van zijn moeder. Dat maakt hij nu waar.

  1. Mart

   Juliana….inderdaad een lieve dame,en heb haar van heel dicht bij mogen bewonderen tijdens mijn marine periode.Eerst in ”de West” bij haar bezoek aan Suriname als gast op ons schip de ”Willem v d Zaan” en later tijdens hun vacantie met de ”Piet Hein” toen ik een bloemstuk van een Italiaanse admiraal aan boord moest brengen”.Och weer bloemen? Zet ze maar in deze hoek jongen” zij Mevrouw,want zo wilde ze aangesproken worden.Was toen machinisje op de begeleidende mijnenveger HM Gemert .

   1. Floris

    In haar tijd wilde links de monarchie gefaseerd afschaffen. Ik durf de stelling aan dat haar sympathieke uitstraling en populariteit dat heeft voorkomen. Als het een kenau als Beatrix was geweest had het toen wel eens einde verhaal kunnen zijn geweest.

 5. Gerlos

  Laat het koningshuis lekker doorgaan waar ze mee bezig zijn, niks op aan te merken.

 6. Bes Tolen

  Is Frits Jansen er van overtuigd dat er zoveel onoorbaars gebeurt in Amsterdam Zuid Oost dat Schiphol daardoor permanent zware risico’s loopt? Blijkbaar.

 7. vikingkiowa

  Is dit gewoon zeiken om het zeiken ?!..Ik ben een nederlandse journalist, dus ik moet wat te zagen hebben ?..eerst perse stelling nemen in een hoek jij bent links, en jij bent rechts..en dan nu opeens weer in het midden gaan legge rije…ik was eerst tegen het koningshuis en toen weer voor en nu doen ze normaal en dat wil ik ook niet …jezus lars moet je ongesteld worden ?!..bea wuifde te strak en willem wuifde weer net iets teveel vanuit een bepaalde hoek gezien…en tja..die kinderen worden eigenlijk ook te snel groot…misschien is het beter voor het koninkrijk dat er één compleet los gaat en zich als doorgesnoven escort dame door mij laat interviewen.. en ach die max hé..dat ze dan bij die kinderen met kanker op bezoek gaat..dat doet eigenlijk iedereen al,,en zo dicht bij die kinderen komen ook hé ..nee dat is totaal vorst onwaardig..ze kan misschien toch maar beter naast bea gaan zitten met een shaggie en een halve liter blik bier achter d’r enkels verstopt…echt waar als je eerstvolgende stukje niet gewoon weer over linkse rukkers en rechtse kontekrauwers of barbaarse vluchtelingen die een kip hebben verkracht die al in de kippensoep zat en daardoor de blaren op hun zwarte zak staan, de staat aanklagen en nog dik beloont worden ook …met een foto van rutte die met die smerige schijnheilige pest grijns van hem een hap van die betreffende kippensoep neemt…..ga i hoogst persoonlijk een inzameling starten om jou keihard in je arie te laten nemen door de grootste negerin die er maar te koop is…echt waar moet dat heen met dit land..

 8. Rechtsaf

  Ik ben voor het koningshuis maar als ik de kindertjes zie, met name de oudste, dan bekruipt een gevoel van irritatie, ook omdat ze in een keurslijf worden gedrukt die niet strookt met de werkelijkheid die in Nederland gaande is..

 9. Guus Geluk

  “…maar ik ben er wel achter gekomen dat de koning een van de weinige transcendente symbolen van autoriteit en gezag is. Moeten we dat extern (via de wet) en intern (door zijn egalitaire imago) uithollen?”

  Nee. Absoluut niet.

 10. HEM

  Jaap Fischer (1964?)

  Zie, de Koning gaat de stad in naar het kleinste café of het duurste hotel,
  Zie, de Koning besteld een koffie of whisky en dan merkt hij het wel,
  dat alle mensen vinden dat hij stoort, alsof een Koning ergens anders hoort,
  alsof hij echt slechts hoort bij minderen, en zijn kinderen, en zijn vrouw!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.