Is jouw Facebook info gelekt? Vandaag hoor je het!

Vandaag is de grote dag dat 89.000 Nederlandse Facebook-gebruikers horen of hun data gelekt is naar Cambridge Analytica.

Alle Nederlanders op Facebook doen er vandaag verstandig aan om even in te loggen op hun nieuwsfeed. 89.000 van deze mensen zullen namelijk helemaal bovenaan een bericht zien, van Facebook, waarin uitgelegd wordt dat hun informatie in handen is gekomen van Cambridge Analytica, het bedrijf dat verkiezingscampagnes aan overwinningen helpt. Of dat probeert te doen, in ieder geval.

Ook andere Facebook-gebruikers — die niet getroffen zijn — krijgen vandaag een informatie-update van het bedrijf. Zo krijg je te horen welke bedrijven gegevens van je hebben verzameld, en hoe je voortaan kunt voorkomen dat ze dat soort informatie kunnen bemachtigen.

Verreweg de meeste informatie werd ingezameld met behulp van een programma dat ‘This Is Your Digital Life’ heet. Dat was een persoonlijkheidstest. Veel mensen deden die door met Facebook in te loggen. Op het moment dat ze dat deden werd echter niet alleen hun eigen informatie gedeeld met Cambridge, maar die van hun vrienden ook. Oeps.

Het goede nieuws? Mensen maken zich hier écht te druk om. Facebook zelf is heel slecht bezig — zo werd onlangs bekend dat het bedrijf zelfs aan de slag wilde gaan met ziekenhuizen om medische gegevens in te zamelen over zijn gebruikers — maar de informatie die in handen is gekomen van Cambridge Analytica is vrij onschuldig. Goh ze weten hoe oud je bent, waar je woont, welke café’s je bezoekt, wat je politieke denkbeelden zijn. Ja, leuk. Maar om nou te zeggen dat dit ongelooflijk schokkend is? Neen.

De controverse over Cambridge Analytica is dus zwaar overdreven. Maar: de controverse over hoe Facebook omgaat met je gegevens is dat niet. Zeker nu bekend is geworden dat het bedrijf zelfs informatie verzamelt van mensen die niet eens een Facebook account hebben.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

 1. Meester Kong

  Reaguurders blijf vooral inloggen op DDS met je Twitteraccount, geeft een leuk inkijkje voor de mede reaguurders en redactie 🙂

 2. Babaji538

  Goh, ben ik blij
  dat ik Nederlandse connecties van LinkedIn
  ben verloren en dat er connecties van andere landen
  zijn bijgekomen!
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.