Jumbo is stout geweest: heeft persoonlijke medische gegevens doorgespeeld voor subsidie

Er is door de Facebook-affaire een nieuwe maatschappelijke discussie aangeboord over privacy en persoonlijke informatie. Publieke- en private organisaties staan onder een vergrootglas en daardoor is nu ook duidelijk geworden dat Nederlandse bedrijven privacy ook niet zo serieus nemen. Jumbo heeft bijvoorbeeld, voor het aanvragen van subsidie, medische gegevens doorgespeeld aan derden.

Een aantal vestigingen van de supermarkt rond Breda vroeg medewerkers voor dossieronderzoek een vragenlijst in te vullen. Personeel dat op de enquête liet weten psychische klachten te hebben gehad, kreeg volgens Radar het schriftelijke verzoek meer informatie te verstrekken. Wie dat niet deed, zou volgens de brief “consequenties” riskeren. Het bedrijf zou zelfs hebben beweerd dat het wettelijk verplicht is om de informatie te verstrekken.

Jumbo geeft aan dat het gaat om de goede intentie om ook mensen die een medische conditie hebben te kunnen aannemen. Natuurlijk is dat een goede intentie, maar goede intenties kunnen niet als argument dienen om privacyaspecten zo grondig te beschadigen en zeker niet op zo een niet transparante manier.

Consequenties? Wat voor consequenties? Het zorgt ervoor dat door de ambiguïteit mensen niet ‘nee’ durven te zeggen en de pretentie geprojecteerd wordt aangaande vrijwilligheid. Dat kan nooit ter discussie staan en daar moet grondig mee gehandeld worden. Of het nu overheden of publieke organisaties zijn, er moet goed omgegaan worden met de wet en privacy. Deze digitale samenleving zorgt voor grotere risico’s met betrekking tot hacken en publiciteit van privé gegevens. Better be safe than sorry.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

 1. meanstreak2099

  ik hoor al jaren dat Jumbo er nare regels op na houd, zoals in het centraal magazijn de druk zo hoog opvoeren dat je ontslagen word als je de 2 langzaamste bent die maand.
  door deze druk zijn er ook veel mensen gestrest maar durven dat niet toe te geven omdat ze bang zijn voor ontslag.
  Winkel heb ik geen probleem mee maar met het beleid voor magazijn personeel wel

 2. Babaji538

  Ja maar, Lars,
  we zijn toch allemaal ÉÉN?
  We zijn toch allen, 1 Familie?
  We delen toch alles samen, in goed vertrouwen,
  samenspraak en overleg!
  Daar is toch niks fout of verkeerd aan te vinden?
  Het is alleen maar goed, als we alles met elkaar delen.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.