Nederland en Rusland zijn geen stapje dichter tot elkaar gekomen: Blok staat voor het blok

Het bezoek van onze minister van Buitelandse Zaken, Stef Blok, aan Moskou heeft niet geleid tot een betere relatie tussen Rusland en Nederland. De landen staan recht tegenover elkaar als het gaat om het onderzoek naar de verschrikkingen van MH-17. Blok vindt het schadelijk wat Rusland doet, Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, twijfelt nog steeds aan de onafhankelijkheid van het onderzoek.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken haalde gisteren in een verklaring nog uit naar allerlei Nederlandse instituties. De banden met Rusland zouden “overschaduwd” worden door onder meer “een ongekende anti-Russische campagne in de Nederlandse media” en het “bevooroordeelde” MH17-onderzoek. Die beschuldigingen herhaalde hij tijdens de persconferentie.

Het is een propaganda ‘oorlog’ tussen de Russen en de Nederlanders. Nederland staat zij aan zij met de Europese Unie en de Verenigde Staten dus door de machtsverhoudingen die al geconstrueerd zijn, kan Nederland ook geen stap dichterbij zetten. De Russen worden door de Britten beschuldigd van een poging tot liquidatie van een dubbelspion op Britse grond. Het staat nog niet vast wie het gedaan heeft, maar de Nederlandse regering lijkt lichtjes positief tegenover de Britse mening te staan.

Op deze manier komt er weer een westers front tegenover Rusland te slaan. De bedreigingen vanaf Trump richting Rusland aangaande de chemische ramp in Syrië is een nieuw hoofdstuk in dit verhaal. Een nieuwe Koude Oorlog noemt men het in de wandelgangen. Toch is Blok daar duidelijk over. Er is geen sprake van een Koude Oorlog:

“Wie de kranten leest, denkt misschien dat de Koude Oorlog terug is. Ik krijg daar veel vragen over van journalisten”, aldus Blok. “Het antwoord daarop is duidelijk ‘njet’.” Blok zei dat het belangrijk is dat het ook njet blijft: “als we met de ruggen tegen elkaar staan, kunnen we elkaar niet in de ogen kijken”.

Het probleem met zo een Koude Oorlog, zeker in deze moderne digitale tijd, is dat het geen directe confrontatie is, maar via andere middelen gaat. Het is dus heel moeilijk voor het publiek om transparantie te krijgen over het handelen van de eigen regering en buitenlandse machten. Dat was ook zo in de vorige Koude Oorlog, het ergste blijft altijd onder de oppervlak, weg van de ogen van de publieke opinie. Ik ben dan ook niet gerustgesteld door minister Blok. Met argusogen kijk ik naar de ontwikkelingen die van kwaad naar erger lijken te gaan.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Stanly2000

  Nou we zijn niet ver verwijderd van een nieuwe Koude Oorlog en hopelijk blijft het daarbij.

 2. Uiterst Links

  Uiteraard kan ik niet beoordelen hoe de Russen dit verkopen aan hun eigen bevolking maar hoe het westen hiermee omgaat is schandalig! Aan de ene kant speelt de VS, de EU en de NAVO met vuur als het om Rusland gaat, we leggen tekens nieuwe sancties op, we houden militaire oefeningen in de achtertuin en wie Putin ook maar een klein beetje gelijk geeft is gelijk een ‘NSBer’ of ‘landverrader’. Aan de andere worden we bij de vraag of we een gevaarlijke crisis tegenmoed gaan door onze overheden in slaap gesust. Tijdens de vorige koude oorlog hadden we bunkers, schuilkelders en meer van dat soort spul maar tegenwoordig wordt je belachelijk gemaakt als een doemdenker als wanneer je je zorgen uitspreekt over een oorlog.

  Een ding weet ik zeker. Mocht zo’n oorlog ooit komen binnenkort of in de nabije of verdere toekomst, dan gaan onze overheden doen alsof hun neus bloed, gaan onze ‘leiders’ naar de ‘veilige orden’ terwijl ze hun bevolking zullen laten creperen

  1. Bloem

   Ik ben het weer helemaal met u eens ++++

 3. buitenbeentje

  Wij zitten midden in een nieuwe koude oorlog, aangewakkerd door de expansiedrift ego´s van de EU en de VS en beantwoord door een staat, geopolitiek weer op weg naar boven, die niet de minste wil wezen. Als Blok ben je daar een niemand, die moet eerst aan Merkel vragen of hij Lavrov wel een handje mag geven. Als Lavrov gezegd zou heben dat er geen koude oorlog is had ik het willen geloven, maar een minister van een ministaatje ….. .

  Het is Putin tegen Merkel, Macron en Trump. Voor spek en bonen mag May zich ook belangrijk voelen. Allemaal rollen ze met hun spierballen ( nou ja Merkel niet, want die heeft haar spierballen wegbezuinigd), wijzen met hun vingers, kloppen op hun borst, laten het testosteron rijkelijk vloeien en spelen met onze levens, die nog steeds niets waard zijn.

 4. Peter Selie

  Ja dat lag toch in de lijn der verwachtingen, zo’n lichtgewicht en engnek Blok kan het licht niet uitdoen in Moskou.

 5. rexm

  De hetze tegen Rusland gaat gewoon door, koude oorlog bestaat niet meer, verschillende landen zijn grootmachten geworden en het westen wil kost wat kost onder de vlag van de VS die macht te behouden, helaas, die vlieger gaat niet meer op.
  Een zekere Rutte is daar ook schuld om de propaganda op volle toeren te laten draaien tegen Rusland, misschien met opzet om de Oekraïne uit de wind te houden.
  Tevens is er een groot machts vacuüm ontstaan in Europa, geen echte leiders meer of nooit gehad.
  Nu heeft Flip Macron gezegd dat hij bewijzen heeft inzake Syrië, nou laat hem maar op de proppen komen daarmee en een uur geleden heeft hij gezegd dat hij meedoet aan een eventuele aanval samen met de VS en hij gaat alleen chemische fabrieken bombarderen, zou hij weten of ze wel bestaan.??
  Idioten en oorlog zuchtige leiders zijn gevaarlijk voor het bestaan van de mensheid.
  En onze arme Blok wordt met een kluitje in het riet gestuurd.

  1. Peter Selie

   Het zelfde geldt ook voor de MH-17 Raw-Radarbeelden die niet kunnen ontsnappen aan het oog der AWAC’s.
   https://nos.nl/artikel/621746-niets-ontsnapt-aan-ogen-awacs.html

 6. DolleDries

  Ondertussen gaat de aanslag in Engeland uit als een nachtkaars.

 7. DolleDries

  MOSKOU – Rusland heeft bewijs dat buitenlanders verantwoordelijk zijn voor de recente aanval met chemische wapens in de Syrische stad Douma. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft dat vrijdag gezegd, meldde het staatspersbureau Sputnik.

  1. JanKlaasen

   Waarom verbaast me dat niets, het zijn gewoon de Amerikanen geweest!!

 8. Ni28

  Niet tot elkaar gekomen. Hopelijk voor Blok is het geen grote teleurstelling want wat had hij gedacht? Het ontkennen van de koude oorlog is meer een wens dan feit. De temperatuur is erg laag en de Russen kunnen beter tegen de kou dan wij.

 9. Babaji538

  Als Rusland (‘Russia’) mijn site bekijkt,
  wil het niet zeggen, dat er één persoon
  mijn werk zal bezien.
  Petra Hermans

 10. J.C.

  De minister van Buitenlandse Zaken van Rusland, de heer Lavrov, zal wel met bibberende knietjes het verhaal van minister Blok van Buitenlandse Zaken van Nederland aangehoord hebben, ha ha, ha…….

  He grappige in dit verband is, dat Rutte III vindt dat alles in proportionaliteit moet gebeuren. Dat hoorde ik die clowneske minister-president van Nederland op televisie zeggen. Hij zal er wel voor geleerd hebben om zo’n zelfstandige uitspraak, dat wil zeggen los van de EU baas, te durven doen.

 11. DolleDries

  MOSKOU – Londen is volgens het Kremlin betrokken geweest bij het in scène zetten van een aanval met gifgas afgelopen weekend in de Syrische plaats Douma. Er is volgens meldingen van het Russische ministerie van Defensie bewijs voor dat de Britten „,direct betrokken waren bij het organiseren van een provocatie” waarbij gedaan werd alsof er gifgas was gebruikt.

 12. Ben Zine

  Als het aan die randdebiel in het Witte Huis ligt hebben we binnenkort een gloeiend hete oorlog.

 13. Two Ravens Black Kettle

  Stef Blok…

  (rest my case)

 14. Gerlos

  Is niet verassend want die Russen liegen boycotten en verdraaien alles aan mekaar en de top is zo corrupt als de pest.

 15. Frits Jansen

  Als Blok zo blijft aandringen hebben ze nog wel wat zenuwgas over.

  Wel lullig dat Blok al aan de bak moet met deze netelige kwestie nog vóórdat hij de beginnerscursus “Diplomatie” van Instituut Clingendael heeft kunnen volgen. Zijn collega Kaag heeft dat niet nodig, die gaf les op die cursus!
  Blok kan de misstap van Zijlstra niet helpen, maar Lavrov bejegent zijn opvolger logischerwijze met scepsis.

 16. H.Vaes

  Hahahaha……Nederland en diplomatie……ik lach me te barsten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.