Omtzigt eist: kabinet moet Europese corruptie hard aanpakken en de rechtsstaat beschermen

De Raad van Europa wordt geplaagd door een enorm corruptieschandaal. Op de één of andere manier doen individuele landen daar vooralsnog bar weinig mee. 

Vanavond komt het langverwachte onderzoek naar steekpenningen (en ander corrupt gedrag) eindelijk naar buiten. CDA’er Pieter Omtzigt vindt dat de resultaten van dat onderzoek niet onder het tapijt geveegd moeten worden. Sterker nog, wat hem betreft moet het onderzoek aanleiding zijn voor het kabinet Rutte III om in te grijpen. En hard ook.

Het zal niemand verbazen dat Omtzigt onderhand een gehaat figuur is in de Raad van Europa. Hij is namelijk al maanden bezig met het corruptieschandaal. En ja, daar zijn niet alleen sociaaldemocraten e.d. bij betrokken, maar ook Europese christendemocraten. Die zitten dus in dezelfde Europese fractie als het CDA in het Europees Parlement.

Zoals De Telegraaf uitlegt is de Raad van Europa zogenaamd bedoeld om ‘mensenrechten te bevorderen.’ In totaal zijn er maar liefst 47 landen lid van deze club waardoor significant meer lidstaten heeft dan de EU. Eén van de landen die lid is? Azerbeidzjan. En juist dat land zou steun hebben gekocht om zodoende de mensenrechten aan zijn laars te kunnen lappen. Als gevolg hiervan zijn onder meer de Italiaan Volonté, oud-fractievoorzitter van de Europese christendemocraten’ en andere politici al opgestapt. In Volonté’s geval was er geen houden meer aan omdat meneer 2,3 miljoen euro had ontvangen voor ‘politieke adviezen’ aan Azerbeidzjan.

Omtzigt wil dat de verantwoordelijke politici deze keer niet weg komen met hun gedrag na het verschijnen van onthullingen en vraagt het kabinet nu vast om hier internationaal op aan te dringen. Dat is onder meer belangrijk voor het aanzien van onze rechtsstaat, meent hij: “De Raad van Europa is geen vrijblijvende praatclub. Die kiest bijvoorbeeld ook de hoogste rechters in Europa, om maar aan te geven hoe belangrijk het is dat de Raad niet corrupt mag zijn”, zegt Omtzigt. “De Nederlandse regering moet zich hiermee gaan bemoeien.”

“Als het nou om een paar tientjes ging,” gaat Omtzigt verder, “had ik hier niet zo veel tijd in gestoken. Maar de proporties van de corruptie zijn gigantisch.

Hoewel er nu vooral gesproken wordt over Azerbeidzjan is Omtzigt ook al persona non grata in Armenië omdat hij de corrupte praktijken van dat land eerder aan de kaak stelde. Hoewel Armenië en Azerbeidzjan gezworen vijanden zijn zullen ze het over één ding eens zijn tegenwoordig: Omtzigt is een vervelende luis in de pels.

Natuurlijk is dat precies waarom hij zo’n aanwinst is voor de Europese én Nederlandse politiek. Voor Omtzigt bestaan heilige huisjes niet — niet in de politiek, tenminste.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Babaji538

  Waarom zit je nog aan tafel bij Lodewijk Asscher?
  NRC. Nee, foutje bedankt.
  Petra Hermans

 2. Ni28

  Als je het tegen corruptie opneemt krijg je veel op je kop. Als je dat in Brussel doet nog veel meer. Hij heeft de rol van Don Quichot op zich genomen dus op dankbaarheid kan hij lang wachten. Dat vele politici hem zouden liefst zien vertrekken is niet zo verrassend. Dat tekent het niveau van de EU.

  1. Steve Van der Vekens

   Hoge bomen vangen veel wind.

 3. Pedrito

  Toch maar eens serieus nadenken of we de criminele Europese Maffia in Brussel blijven financieren of toch maar Groot-Brittannië volgen en uit deze bodemloze dictatoriale bestuursput stappen

  1. Frits Jansen

   De Raad van Europa is geen onderdeel van de EU. Zoals u hierboven ook kunt lezen. Van de Raad van Europa (die al uit 1950 stamt) zijn alle Europese landen lid, minus Wit-Rusland, plus een aantal landen in de Kaukasus, waaronder Azerbeidzjan.
   Natuurlijk gaat er bij zo’n club af en toe wat mis. Bij voorbeeld als bepaalde lidstaten het niet zo nauw nemen met de grondrechten. Er is ook wel eens een Russische afgezant geweest die de kamer van de voorzitter van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens binnenstormde en de man bedreigde. Dat is gelukkig goed afgelopen.

   Helaas zijn er ook Nederlandse politici die menen dat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens uit de tijd is. Die hebben het duidelijk nog nooit ingezien. Ja, sommige grondrechten zijn omstreden, zoals het recht op een gezinsleven. Dan is het goed dat te onttrekken aan de politieke waan van de dag en door rechters te laten beoordelen.

 4. Jantje

  Dit kabinet faciliteert ook corruptie, anders zou Pechtold allang niet meer op zijn plek zitten maar was ie met pek en veren uit de 2e kamer gejaagd.

  1. Frits Jansen

   Nee, dat is het nou juist. Misschien had Pechtold dit persoonlijke cadeau ook beter kunnen melden, maar corrupt zou het pas zijn als hij zijn politieke beslissingen van dit cadeau zou laten afhangen. En reken maar dat hij wat dat betreft in de gaten wordt gehouden.

   1. toetssteen

    @Jansen
    En u weet vanuit de losse pols dat dhr. Pechtold zo integer was dat hij dat niet heeft gedaan? Welterusten en neem nog een zak slaapzand.

  2. Frits Jansen

   Het D66 partijbestuur en uiteindelijk de kiezer bepaalt dat. En niemand anders want anders zouden alle onwelgevallige politici wel pootje kunnen worden gehaakt.

   Er is trouwens geen enkele aanwijzing dat Pechtold de hoogbejaarde man die hem dat appartement schonk een wederdienst heeft bewezen. Dat was pas corruptie geweest. Zelfs DDS heeft zoiets niet kunnen blootleggen!

   Het zou wel goed zijn als duidelijker wordt gedefinieerd wat privé-geschenken zijn.

   Maar de olifant in de kamer is dat het praktisch zeker is dat Wilders door welhaast salafistische Amerikaanse Joden wordt gesponsord zonder dat hij daar iets over hoeft te melden.

 5. Henk-Jansen

  De raad van Europa heeft niets met de EU te maken. Jullie zitten weer te raaskallen!

 6. denk eens na

  Hij is een roepende in de woestijn.

 7. Duckday

  Wanneer NL Exit Laten we de weg volgen van de Britten daar gaat het steeds beter

 8. poldi

  R.v.E., Europese Commissie of E.U.parlement, het is een natte wensdroom voor corrupte salon-socialisten, reden waarom zij zowel in de R.v.E. als in Brussel met hand en tand strijden voor de bestendiging van hun luilekkerland door de democratie en daarmee samenhangende controlemechanismes buiten de deur te houden.

  Dat hun partijgenoten in Den Haag – met, als uitzondering op de regel, hulde voor Pieter Omtzigt die deze riool opende – hier geen vinger naar uitsteken is indicatief voor de morele corruptie over de volle breedte van het politieke veld, onder het motto”morgen ben ik aan de beurt”. Dus let goed op waar Rutte over een paar jaar terechtkomt nadat hij Nederland inclusief het beheer van de pensioenfondsen volledig in de uitverkoop heeft verkwanseld…..

  1. Frits Jansen

   Binnen de Raad van Europa opereert het “Europees Hof voor de Rechten van de Mens”, een rechterlijke instantie. Die mag alleen over rechtmatigheid oordelen, maar wordt niet democratisch gecontroleerd: dat zou in strijd zijn met de machtenscheiding.
   Je moet je realiseren dat ook democratieën onrechtmatige beslissingen kunnen nemen, en dan moeten ze natuurlijk niet degenen controleren die hen controleren.
   Berucht voorbeeld is Hitler, die nominaal democratisch aan de macht kwam.
   Maar in Duitsland heeft bijv. een rechter een belastingwet afgeschoten die discriminatoir zou werken.
   Een ander berucht voorbeeld gaf oud-minister Donner toen hij zei dat in Nederland de Sharia kan worden ingevoerd zodra een meerderheid dat wil. Als grondrechtenbewakers tegen foute wetten kunnen optreden geldt dat niet meer. Kortom Donner legde een zwakte van ons systeem bloot.
   Toen Thorbecke onze Grondwet schreef had hij een blind vertrouwen in Parlementariërs. Dat is misplaatst, alleen al vanwege het beginsel dat alle macht controle behoeft. v

   Maar de grote controleur is natuurlijk DDS, die alle wetgeving kritisch bekijkt, en eigenlijk altijd van het stempel “corrupt” voorziet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.