Paul Cliteur tegen Wierd Duk: ‘Het Westen lijdt aan Occidentofobie!’

Zelfhaat is tegenwoordig heel normaal in Europe en zéker in Nederland.

Onlangs kwam het Reformatorisch Dagblad flink onder vuur te liggen omdat de krant meewerkte aan een campagne van Civitas Christiana, een conservatief-katholieke actiegroep. De groep maakte onlangs een folder, die door de krant verspreid werd, tegen de “pornografisering van het publieke domein.” Daarbij keerden de katholieken (en de gereformeerden dus ook) zich met name tegen een reclamecampagne van Suit Supply waarbij overal posts werden opgehangen van tongzoenende mannen.

Het is niet zo gek dat een conservatieve christelijke organisatie en krant daar niet over te spreken zijn. Maar toen ze de folder verspreidden kwamen ze direct hard onder vuur te liggen vanuit LHBTI-hoek. Ze zouden middeleeuws zijn, ouderwets. Fascistisch zelfs. Homohaters die geen plek hebben in de Nederlandse samenleving.

Zoals Wierd Duk terecht schrijft is het verschil met de manier waarop diezelfde linkse LHBTI-activisten reageerden op een “recente, soortgelijke postercampagne met zoenende mensen.” Die richtten zich op “de vrije partnerkeuze van allochtone vrouwen.” Zo zie je op de poster onder meer dat een islamitisch meisje met een joodse jongen kust. Maar:

Dat beeld was tegen het zere been van islamitische, links-feministische en ’anti-racistische’ organisaties. Die zagen in de campagne een poging van ’extreem-rechts’ om moslims te demoniseren. De gemeente Amsterdam probeerde de komst van de posters te saboteren en een D66-wethouder in Haarlem informeerde zelfs in de plaatselijke moskee of daar wel draagvlak bestond voor de omstreden billboards.

Hoogleraar Paul Cliteur (inderdaad, prominent lid van Forum voor Democratie) heeft daar geen goed woord over tegen Duk (die tegenwoordig gelukkig voor De Telegraaf schrijft en niet meer voor het overdreven politiekcorrecte AD). “Het is de politieke correctheid van deze tijd: orthodoxe christenen mag je naar hartenlust bekritiseren, maar moslims zijn zielig,” zegt hij. Wat natuurlijk honderd procent klopt.

Hoe komt dat toch, dat conservatieve christenen het systematisch moeten ontgelden maar dat hun critici geen kwaad woord spreken over fundamentalistische moslims? Cliteur legt de vinger op de zere plek. In het Westen — en zeker in Nederland — lijden we aan Occidentofobie. Oftewel: aan een fobie voor alles dat Westers (en eigen) is. Thierry Baudet noemt dit Oikofobie. Een ander woord, maar het komt op hetzelfde neer.

“Het is zelfhaat. We geven het Westen van alles de schuld, zijn bovenmatig gepreoccupeerd met de minder mooie kanten van onze maatschappij en geneigd om niet westerse samenlevingen op te hemelen. Hoe hebben we zo dwaas kunnen worden? Dat is heel moeilijk om te begrijpen.”

Cliteur doet er verstandig aan om het artikel over cultuurmarxisme te lezen waar Baudet onlangs naar linkte.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

52 reacties

 1. RobertMarsman

  Wat hebben we toch een hoop fobieën in het westen. Alsof we allemaal een zieke stoornis hebben. Misschien moeten we eens af om iets fobie te noemen. hadden de vroegere NSB en marxisten ook een fobie? Nee die noemde we gewoon landverraders. Want dat is ook wat ze waren. Die waren niet gestoord. Het waren vijanden van de staat.

  1. B. Pascal

   Zelf het DDS promoot de zelfhaat dmv. hetrofobieën (normale gang in voortplanting wordt betwijfeld).

   http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/03/reformatorisch-dagblad-helpt-christenjihadisten-een-handje-met-verspreiden-folders-tegen-homozoenposters/.
   Tim Engelbart = Elizabeth Badinter, promoot een filosofie van Plato als waarheid.

   Dit stukje maakt het weer een beetje goed! Cliteur is een goede!

  2. Troelstra

   Beschouw die zelfhaatpredikanten als landverraders en behandel hen ook alzo! Dus laat hen op dezelfde wijze rekenschap moeten afleggen aan verraad jegens ons land en ons volk zoals eens NSB’ers rekenschap hadden moeten afleggen voor hun collaboratie met de buitenlandse bezetter.

 2. EU kok

  Wat een mooi woord: Occidentofobie.
  Wie zal dat hier als eerste gaan napraten?
  Ik denk eRick, Pit, zout, rechtsaf, Abri79, Siemien, Baaz of WimsulsumCode.

  1. RobertMarsman

   Ja inderdaad een mooi woord maar het bestaat alleen niet. Net zoals islamofobie en homofobie niet bestaat, bestaat occidentofobie of Oikofobie zoals je wil ook niet.

  2. Guus Geluk

   EU kok,

   eRik heeft zijn paspoort moeten inleveren.

  3. Holland

   EU papatboer: je wilt het maar niet leren. Na een dubbele punt volgt GEEN hoofdletter, behoudens een eigennaam of citaat.

   Teveel boven de vette walm gehangen zeker.

   1. EU kok

    Nog geen dag geleden dacht Holland over een ander te kunnen zeggen:
    Beukman leeft op aannames. Denkbeelden die nergens op zijn gebaseerd, maar wel rust in zijn hoofd geven: alles onder controle.
    .
    En Holland, hoe is het met de rust in uw hoofd?

    1. Holland

     EU patatboer komt niet verder dan herhalingen, passend bij zijn IQ dat de 80 punten zeker niet te boven zal gaan.

     1. fenderbender

      Is EU een neger dan?

     2. EU kok

      Ik zou zeggen: Lekker rustig op de kast en in het hoofd?

  4. Ni28

   Eigenlijk zou jij het moeten doen want het past ook het best op jou.

  5. sjun

   Het woord bestond al even zoals ook salonsocialist en shariasocialisme al wat langer bekend zijn.

 3. Babaji538

  Het lijkt me verstandig, om de basisbehoefte
  voor ogen te houden.
  Petra Hermans

 4. Ben Zine

  Ik heb een fobie voor spinnen, dat heet arachnofobie. Dat is weer eens wat anders dan islamofobie.

  1. Steve Van der Vekens

   Wereldnieuws!

 5. Guus Geluk

  Tot mijn spijt moet ik erkennen dat ik last heb van enkele fobieën
  – Kartelframingfobie
  – Populistenfobie
  – Referendafobie
  – Poetinloyalistenfobie
  – Een fobie voor islamofoben

  Vooralsnog ben ik hier helaas niet van genezen.

  Het punt dat ik wil maken is: oikofobie is een stickertje dat je overal op kunt plakken. Dat geldt overigens ook voor partijkartel.

  1. Ni28

   Ik dacht al dat je aan fobieën lijdt. Fijn dat je het toegeeft.

   1. Guus Geluk

    Ni28man,

    Dit commentaar is opgesteld met een knipoog. Mogelijk begreep u dat niet uit mijn tekst.

    1. Holland

     Wat doe je sinds een paar dagen vormelijk en formeel Guus. Iedereen met ‘u’ aanspreken, licht archaisch taalgebruik – heb je nieuwe instructies gekregen vanuit de overheid, of ben je op vakantie en vervangen door een kloon (clown) die de juiste toon nog niet te pakken heeft?

     1. springmaarachterop

      Guus Gelul lijdt aan hoogmoedswaanzin.

     2. Guus Geluk

      Holland,

      U hebt gelijk.

      Ik zal weer overschakelen op het tutoyeren.

     3. Guus Geluk

      Springmaarachterop,

      Nee hoor.

     4. Pit

      @Holland: Z’n rugdekker Wimpie is de hond aan het uitlaten denk ik…

    2. Ni28

     Die 🙂 vergat ik inderdaad toe te voegen.

  2. Ben Zine

   “oikofobie is een stickertje dat je overal op kunt plakken.”

   Nee hoor Guus. Ik vrees dat je het betoog van Professor Cliteur dan niet zo goed hebt begrepen.

  3. Bloem

   Beste heer Geluk, tot op heden vond u het referendum niet passen bij een indirecte democratie. Nu begrijp ik dat het ingegeven was door angst. U weet toch dat angst en woede slechte raadgevers zijn.

 6. Ni28

  Onze moderne maatschappij haalt middeleeuwse middelen terug zoals zelfkastijding. Wij moeten pijn lijden want het is goed voor een ander. Mensen die hier achter staan zijn rijp voor het gesticht.

  1. HW

   Guus zou daar zeker op zijn plaats zijn.

   1. Guus Geluk

    U bedoelt in de moderne maatschappij?

    1. HW

     Ja, jouw moderne maatschappij, je weet die van wegkijken en de kop in het zand steken.
     Iedereen mag doen en laten wat die wil.

  2. EU kok

   Wij moeten pijn lijden want het is goed voor een ander.
   Mensen die hier achter staan zijn rijp voor het gesticht.
   .
   Wat een zelfkennis.

   1. Holland

    EU snackbarhouder, je bent een sukkel een sukkel die het begrijpend lezen nog moet ontdekken. Ni28 heeft het immers niet over zichzelf, maar over de ‘moderne maatschappij’.

    1. EU kok

     Ik zou zeggen: Lekker rustig op de kast en in het hoofd?

    2. Ni28

     De sukkel die Quispel de kok heet houdt eenmaal van goedkope en inhoudsloze reacties. Verder komt ie niet. Maar hij begreep dat hij wel onder die groep valt en daarom draai hij het om volgens de beproefde linkse methode.

  3. Frits Jansen

   Welnee, zelfkastijding is nooit weg geweest in de Bible Belt. Strenge moslims zijn in dit opzicht overigens krek eender.

   Laten we de opmars van de 1,4 miljard Chinezen op de wereld prijzen, want die kennen God noch Gebod.

 7. Guus Geluk

  Het blijft overigens opmerkelijk dat Cliteur het volk oikofobie aanwrijft. Met een premier die roept dat agressieve Turken moeten oppleuren en vervolgens nog vier jaar het Torentje ingaat, een Kamer die een motie steunt de Nederlandse vlag te plaatsen, is oikofobie weinig aanwezig.

  Misschien in de meest linkse D66-kringen.

  1. Bloem

   Beste heer Geluk, u haalt voorbeelden aan van voor de verkiezingen. Inmiddels zit er een nieuwe kamer en een nieuw kabinet. Daarbij komt dat de aangehaalde voorbeelden ook nog eens een schoolvoorbeeld zijn van verkiezingsretoriek. Na de verkiezingen heb ik onze premier niet kunnen betrappen op dergelijke spierballentaal. Ik heb ook liever dat het laat. Daadkracht uit zich niet in woorden maar daden, zoals de Rotterdammers zichzelf graag toedichten

   1. Bloem

    Ik heb ook liever dat “hij” het laat.

 8. Fortiori

  Ik heb het idee dat het in principe ‘occidentalisme’ zou moeten zijn. Het is paljas Bodèh eigen om het anders te omschrijven. Gevaarlijk.

 9. jip en janneke taal

  Er zal wel iets in het drinkwater zitten.

 10. Gerlos

  Wat een slap geleuter over dit niets zeggende onderwerp.

 11. Floris

  Occidentofobie danwel oikofobie komt voort uit het cultuurmarxisme.

  “Je mag het hele concept ‘cultuurmarxisme’ gerust weglachen. Maar alleen als je eerst antwoord geeft op deze vijf vragen:

  1) Waarom kleeft er in ons publieke debat een duidelijk negatieve connotatie aan stromingen zoals het conservatisme en het nationalisme, maar veel minder of helemaal niet aan pakweg het socialisme?

  2) Waarom wordt het in Vlaanderen als een teken van goede smaak en fijnzinnigheid beschouwd om in onze geschiedenis alleen het meest gortige te zien en ons hele verleden zoveel mogelijk uit te spuwen?

  3) Hoe komt het dat zoveel fenomenen worden herleid tot een scherpe tegenstelling tussen ‘onderdrukkers’ en ‘onderdrukten’, waarbij gewone Vlamingen steevast de onderdrukkers, racisten en boemannen zijn?

  4) Hoe is het te verklaren dat dezelfde mensen die zo graag natrappen naar het christendom met veel vuur de verdediging opnemen van de islam en al wie deze godsdienst belijdt?

  5) Waarom wordt ‘de blanke man’ alleen met medelijden of wantrouwen bekeken en worden de concepten blankheid en mannelijkheid zonder ophouden geproblematiseerd?

  Er zijn nog vele andere vragen te bedenken. Maar laat ons beginnen met dit vijftal.”

  https://doorbraak.be/het-cultuurmarxistisch-complex/

  1. Frits Jansen

   Die vragen zijn niet zo moeilijk te beantwoorden. Ik begin voorlopig met de eerste.

   Nationalisme is verwerpelijk omdat dit de superioriteit van het eigen volk predikt. er lijkt niets mis mee om trots te zijn op je zelf, tot je je realiseert dat dit heel makkelijk kan uitlopen op minachting voor anderen.

   Conservatisme is wat ingewikkelder. Er lijkt weinig mis te zijn aan het koesteren aan verkregen inzichten. Maar er is ook niets mis mee om met je tijd mee te gaan, mits essentiële waarden in acht worden genomen. Dat is wel wat lastiger, want wat zijn onze essentiële waarden? Een traditionele Hollandse waarde is in elk geval dat wij open staan voor de wereld, en dat wordt door extreem rechts juist afgewezen.

   Socialisme was oorspronkelijk een stroming tegen onderdrukking en uitbuiting, ontstaan in de tijd van de industriële revolutie, bijna 200 jaar geleden. Maar het is achterhaald (zoals Asscher weet). Aan de ene kant zijn socialistische ideeën inmiddels algemeen geaccepteerd (denk aan werkloosheidsuitkeringen), aan de andere kant zijn die achterhaald, omdat de tegenstelling tussen Arbeid en Kapitaal aan het verdwijnen is. Vandaag de dag kan iemand een bedrijf beginnen met als “kapitaal” alleen een laptop, die niet meer kost dan een fiets.

   Maar het socialisme leeft voort in akelig progressieve belastingen, die er aan herinneren dat de Partij van de Afgunst (PvdA) ooit (te) veel macht had in dit land. En als een bankdirecteur veel verdient komen die oude socialistische reflexen weer naar boven.

 12. Baron von Munchhausen

  Kort door de bocht, dit is wat Cliteur zegt:
  wat mankeren die linkse wegkijkende BLANKE dames/heren die alleen linkse literatuur/kranten lezen en zich schamen dat ze blanke ouders hebben?
  Een voorbeeld van de vele: wanneer zal de NPO ( inmiddels gelijk aan vroegere DDR Rundfunk) vermelden dat het door links geliefde ANC ( Zuid-Afrika) zeer gewelddadig, corrupt en crimineel is geworden? Dat blanke Nederlandse vakantiegangers met geweld, daar, worden overvallen?
  Dat het “socialistische” Venezuela een langzaam op gang komende moordmachine is? Dat het “fantastische vakantieland CUBA” een gewelddadige repressie heerst?
  Meer voorbeelden?
  Nooit en te nimmer zullen de door mij genoemden dit willen zien!!!
  “Want……… repressie, corruptie, moorden, etc,…. doen de blanken in het Westen!”
  Ja,…….. hoe is het mogelijk dat belastinggeld ontvangende omroepen hun “broodheer” de dood in wensen?
  Tsja, Cliteur, je hebt gelijk!

  1. Frits Jansen

   Tuurlijk, de NPO wordt streng gecontroleerd door het kabinet, en moet daar voortdurend reclame voor maken.

   Vermoedelijk zal Cliteur wel een “Berlijnse muur” om Nederland willen bouwen om het land te beschermen tegen verschrikkelijke cultuurmarxisten en occidentofoben.

   Ik wil liever een muur om Cliteur bouwen om verlost te worden van het gebazel van deze haatprediker.

 13. Frits Jansen

  Ik betaal belastinggeld opdat Cliteur zich met wetenschap bezig kan houden. Van wetenschappers verwacht ik enige afstand van het dagelijks tumult, en in elk geval een steekhoudende analyse. Maar Cliteur is verslaafd aan de aandacht die hij als dwarsligger krijgt. De bekende psychiater Bram Bakker zei het laatst nog: heel veel mensen zijn verslaafd aan aandacht, een onderschat probleem.

  Intussen is de analyse hier heel eenvoudig: zowel het christendom als de islam kennen extremistische godsdienstfanaten, naast miljoenen, ja miljarden van heel redelijke gematigden.

  te denken geeft vooral dat het christendom ende islam in dat opzicht net zo veel verschillen, terwijl ik nog nooit gehoord heb van een ultrafananatieke hindoe of Boeddhist.

  Het lijkt er op dat het begint met fanatisme, en dat dat vervolgens zijn weg vindt al naar gelang het geloof dat iemand belijdt.

  Inderdaad, je kunt Cliteur op één hoop gooien met religieuze fanaten, alleen richt zijn fanatisme zich juist tegen godsdienst.

  Cliteur’s leeropdracht is “inleiding in de rechtswetenschap”, met een chique woord “encyclopedie” genoemd. Als student haatte ik hem al omdat hij zijn hobby botvierde van allerlei filosofische theorieën, in plaats van over juridische zaken te praten. Het wordt tijd dat het Leidse College van Bestuur Cliteur voor de keuze stelt: óf terug aan je werk, óf full time haatprediker worden. Ja, want hij is een haat prediker, en wel van een fanatisme waar menige moslim nog een puntje aan kan zuigen.

 14. Ernst Quispel

  Ik heb wel te doen met Cliteur.
  Vroeger ging hij door voor een serieuze wetenschapper.

  1. Frits Jansen

   U zegt er niet bij of dat ooit terecht was.
   Als eerstejaars liep ik college bij hem. Zijn colleges waren achteraf een aanfluiting. Hij gaf het vak “encyclopedie”, een vak dat aan minder gewichtige universiteiten “inleiding” wordt genoemd. Maar hij vierde zijn hobby bot van rechtsfilosofie. Eigenlijk nog erger was dat hij de nietsvermoedende eerstejaars zijn eigen politieke visie op de rechtsstaat opdrong. En als VVD partijfilosoof doet hij dat ook. Hij is tegen de klassieke rechtsstaat, met gescheiden machten.

   Ik waag te betwijfelen of Cliteur ooit een serieus wetenschapper is geweest.

   Ik herinner me dat Cliteur héél lang geleden in het TV programma “Barend & Witteman” fulmineerde tegen de (toemln nog) zeer zelfverzekerd burgemeester Cohen omdat die zich had ingelaten met moskeeën om islamitische probleemjongeren te bereiken. Cliteur meende dat Cohen een einde had gemaakt aan de Scheiding Van Kerk En Staat. Waarop Cohen de streeds nerveuzer piepende Cliteur voorhield dat hij die jongeren zo effectief wist te bereiken, iets wat anders nauwelijks mogelijk is.

   Als rechtsfilosoof zou Cliteur moeten weten dat de “scheiding van kerk en staat” over heel iets anders gaat, namelijk dat de staat zich niet door religieuze autoriteiten mag laten leiden. Tussen haakjes: dat zou wel een argument zijn tegen CDA. CU en SGP
   Wat weinigen weten is dat de SGP honderd jaar geleden werd opgericht uit protest tegen de invoering van vrouwenkiesrecht!

 15. Frits Jansen

  Nep-professor Cliteur weet niet dat relativeringsvermogen een belangrijke vaardigheid is voor een echte geleerde.

  Integendeel, hij past hier een belegen, ja, overjarige discussietruc toe: het overdrijven van het standpunt van de (in dit geval denkbeeldige) opponent, om het daarna te schande te maken.

  Echte intellectuelen begrijpen dat het nergens op slaat te blijven roepen dat de kleine 10% blanken op de wereld superieur zijn. Zij zien dat terecht als een moderne vorm van kolonisme. Maar haatbaard Cliteur maakt daarvan dat wij westerlingen onszelf helemaal verloochenen.

  Ik moest wel even glimlachen dat de Thaise militaire regering zichzelf nog maar eens verlengd heeft, met o.a. het argument een democratie ook niet alles is, als je kijkt naar de walgelijk toestanden in de VS sinds Trump.

 16. Gerlos

  Wat een niveau van de trollen die mekaar het leven zuur maken, dames en heren hou u bij de feiten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.