Raad van State: na jarenlang ‘bezuinigen’ geeft de overheid weer te veel uit

De Raad van State concludeert dat er grote problemen in de begrotingen van 2018 en 2019 bestaan. De regering heeft besloten om weer veel te gaan ‘investeren’ in de economie en overheidsorganen. Na jarenlang bezuinigen laat de regering het zuinige karakter los en gelijk is er hysterie over de uitgaven van de overheid. 

De Raad van State waarschuwt het kabinet voor de gevolgen van de begrotingen voor 2018 en 2019. De financiën zullen naar verwachting nog wel voldoen aan de Europese begrotingsregels, maar het kabinet geeft eigenlijk te veel geld uit, vindt de Raad.

Het kabinet geeft de komende jaren honderden miljoenen extra uit aan defensie, infrastructuur en zorg. Dat kan omdat het beter gaat met de economie. Maar de Raad van State vindt het zorgwekkend dat ondanks die gunstige ontwikkeling de overheidsfinanciën zullen verslechteren ten opzichte van 2017.

Het is dus vooral een kwestie van inkomsten en niet per se van uitgaven. Daarnaast is de regering natuurlijk al decennia bezig met een financieel beleid dat uit balans is. Wat de overheid moet doen, is de uitgaven verlagen en daarnaast de belastingen verlagen. De Belastingdienst is inefficiënt en ineffectief door hun intern beleid en slechte IT structuur en de zorguitgaven en uitgaven aan sociale zekerheid stijgen elk jaar dramatisch. Een niet te houden systeem, waarin de overheid gefixeerd is op margewerk belastingverhogingen en lastenverschuivingen. Niet lastenverlagingen, maar verschuivingen.

De kans dat de overheid consistent gebalanceerd beleid voert is erg klein, omdat de overheid bestaat om zichzelf in stand te houden en significant te blijven in de samenleving. Zo zal het ook wel blijven, ten koste van uw belastinggeld.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. denk eens na

  Wat dacht je van asiel zoekers, 1 miljard per jaar dat 30 jaar lang, reken even mee, 1 miljard dertig jaar terug naar nu, 1 2 +3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+13+14+15+16+17+18+19+20 +21+22+23+24+215+26+27+28+29+30 miljard is dus plus minnus 200 miljard gedeeld door 30 jaar is 7 miljard per jaar.

  1. loes530

   ik bedoel mijoen

 2. bifbof

  Maakt niks uit , gewoon belasting verhogen , geen probleem en meer verbieden dan leven ze langer en kunnen langer betalen , sommige organen die toch dubbel zijn meteen eruit halen en verkopen aan buitenland.

  1. loes530

   en wat dacht je van 10 miljard die ze aan congo wil geven die kaag

 3. JanKlaasen

  4 reacties tot nu, 4 stupide reacties wel te verstaan.

  1. Holland

   Gelukkig is de reactie van JanKlaasen een toonbeeld van doorwrochte motieven, argumenten en heldere verklaringen.

   1. buitenbeentje

    wiki:
    Jan Klaassen is gebaseerd op Pulcinella uit de Italiaanse commedia dell’arte en had oorspronkelijk hetzelfde uiterlijk, namelijk een hoge bochel en een puntige buik. Hij heeft een grote, snavelachtige neus die rood is van de drank. De kin is naar de neus toe gebogen. Hij draagt een hoge puntmuts die naar voren hangt, met een belletje of kwast aan de punt. Zijn voeten steken in klompen.

    Hij is een dommig personage met een gouden hart. Hij betrekt het publiek vaak bij het spel. Zo zal hij hen vragen op een bepaald voorwerp te letten en hem te roepen als er wat mee gebeurt. Dat dit verkeerd afloopt staat bij voorbaat al vast.

 4. henk vintage

  Investeren in overheidsorganen?
  De grote hoeveelheid overbodige ambtenaren weg saneren lijkt me beter.

 5. buitenbeentje

  De overheid geeft niet wéér te veel geld uit, de overheid geeft nog steeds te veel geld uit. Ze geven geld uit aan corrupte of terroristische regimes en noemen het ontwikkelingssamenwerking, Ze betalen zich blauw aan “managers” en noemen dat marktwerking, ze subsidiëren windmolens en elektrische vervuilers en noemen het duurzaamheid en milieubeleid, ze omarmen elke buitenlander die met zijn I-phone zwaait en geeft hem een Miele, om er maar eens een paar te noemen. Ondertussen is de veiligheid naar de barre biesjes, het onderwijs kapot, de ouderen en zieken zal ze een Zorg zijn en het leger roept pangpang vanuit hun kapotte materieel. De paar soldaten die we nog hebben sturen ze dan voor veel geld naar een ver buitenland om ze daarna te vervolgen door het OM omdat ze soldaat waren.

  1. Frits Jansen

   De Zweden betalen heel veel belasting maar zijn daar blij mee want daar geeft de staat zichtbaar veel voor terug.
   Wij hebben eigenlijk geen idee of onze belastingcenten goed worden besteed. Hierboven staat een lange lijst van incidenten, maar klopt het algemene beeld? Miljoenenbedragen maken indruk, maar stellen ze ook procentueel wat voor?

   Dank zij verworvenheden van de sociale rechtsstaat die zelfs rechtse politici hier vanzelfsprekend vinden hebben we hier geen Amerikaanse toestanden van bittere armoede naast puissante rijkdom met een verdwijnende middenklasse. Om maar wat te noemen: wie hier de hersens heeft kan naar de universiteit. Dat is in de VS ondenkbaar. Niet in de laatste plaats door collegegelden van tienduizenden dollars.

   Als onze parlementariërs zich eens om de hoofdl8jnen zouden bekommeren in plaats van te kibbelen over pietluttigheden.

 6. Zcooby

  Maak je borst maar nat want weer mag de burger ervoor opdraaien dmv hogere belastingen of ze verzinnen wel een nieuwe belastingpost.

 7. Ni28

  Je kunt ook doorgaan met systematisch de ouderen uit te wringen. Onlangs konden wij heer Hoekstra horen zeggen dat de ouderen het nog nooit zo goed hebben gehad. Nu geld het voor elke sterveling in Nederland als je terug in de tijd gaat kijken. Maar dat de ouderen al 12 jaar niets eens gecompenseerd zijn geweest met de steeds duurdere leven en vooral de zorg en dus behoorlijk op achteruitgaan daar horen wij niets van. Zolang Rutte in het zadel blijft zullen de ouderen de wrange vruchten ervan plukken. Weg met die man!

  1. Frits Jansen

   Jammer dat 50+ zo’n controversiële bende is, want een ouderenpartij is harder nodig dan ooit..
   Pensioen is “uitgesteld loon”, en als dat loon uit gouden tijden is kijken beleidsmakers begerig naar de gouden bergen die bejaarden verdienen, met de bedoeling daar wat van af te graaien.

 8. Frits Jansen

  Ik moet ook in Duitsland belastingaangifte doen, en heb dat karweitje gisteren afgerond. Daarbij vergeleken is aangifte doen in Nederland doodeenvoudig. Maar dat komt ook doordat de Duitsers alleen je netto inkomsten belasten en geen grofstoffelijke aannames doen zoals in Nederland bijv. met de belasting op vermogen. De politiek mag over het algemeen naar rechts opschuiven, de belastingen koesteren een nivelleringsidee dat de PvdA links inhaalt. Voor de jongere lezers: de PvdA was een ooit machtige socialistische partij.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.