Rijk Amerikaans echtpaar geeft toe: ‘We hadden een trio met Ivana Smit.’ Maar haar familie vindt het allemaal niet kunnen

De Amerikaanse zakenman Alexander Johnson en zijn vrouw Luna hebben voor het eerst een interview gegeven over de dood van de 18-jarige Ivana Smit. Het fotomodel werd dood gevonden in Kuala Lumpur. Volgens de politie na een val.

In het interview zeggen de Johnsons dat ze weken voor haar dood seks hadden met Ivana. De drie waren echter meer dan bedpartners, ze waren ook vrienden. “We hadden echt een band,” zegt Luna bijvoorbeeld. “We hadden lange gesprekken en soms leek het alsof we elkaar al jaren kenden. Ze zei dat ze 26 was en ik had geen reden om daaraan te twijfelen.”

De drie ontmoetten elkaar voor het eerst in een nachtclub. Sindsdien hadden ze regelmatig contact met elkaar. De Britse krant Daily Mail heeft WhatsApp-berichten gezien tussen de Johnsons en Ivana, en de toon daarvan is overduidelijk “flirterig.”

Hotelier Robert Khoo kende Ivana — die opgroeide in Maleisië en deels in België — al jaren en zegt dat ze het duidelijk “rustiger aan moest doen,” maar altijd hard doorging (met feest vieren). “Ze was wild, ze had continu plezier zonder risico’s te zien.”

Ook andere mensen die haar kenden en met haar werkten geven aan dat Ivana flink van een wild leven hield. Zo zegt haar agent bijvoorbeeld dat ze op 6 december, tijdens een zogenaamde ‘modellenavond’ in een penthouse club, “op zoek was naar drugs. Ze wilde XTC.” Korte tijd later kwamen Alexander en zijn vrouw Luna aan bij de club. Op bewakingsbeelden is te zien Ivana zowel met Luna als met Alex danste.

Vervolgens gingen ze naar 9 Club, waar ze doorgingen met drinken.

Toen ze die club verlieten droeg Alexander Ivana in zijn armen. Sommige mensen hebben daarvan gemaakt dat ze dus niet zelf meer kon lopen. Dat blijkt onjuist te zijn. Op de beelden is te zien dat ze vooral veel plezier maakten… en op bewakingsbeelden bij het appartement van de Johnsons, waar ze naartoe gingen, is te zien dat ze daar volkomen normaal naar binnen liep.

De drie gingen daar privé door met hun ‘feestje.’ Tot Ivana dood op straat eindigde. Volgens de politie door een val.

De familie van Ivana is niet tevreden met die uitleg. Ze zou enkele kneuzingen hebben gehad voor de val wat er volgens hem op duidde dat ze mogelijk mishandeld was — en zelfs mogelijk al dood was voor ze naar beneden stortte. Ook zijn ze woedend dat de Johnsons seks hadden met Ivana.

Zo zegt oom Fred Agenjo: “Er zijn enorme hoeveelheden drugs aangetroffen in Ivana’s lichaam. Ze was niet meer wilsbekwaam. De Johnsons wisten dat. Als je dan alsnog seks hebt met een 18-jarig meisje, dan zit je niet goed in elkaar. Dat flik je niet. Onder zulke omstandigheden blijf je van iemand af.”

Maar het koppel zegt dat Ivana tegen hen gezegd heeft dat ze 26 was, niet 18. Dat is geen onwaarschijnlijk verhaal, jongere vrouwen/meiden doen zich wel vaker voor dan ze zijn. Daar komt bij dat ze ook als 18-jarige volwassen was en ook zo behandeld kon worden. Ze was geen kind meer — hoewel ze dat in de ogen van haar oom altijd zou blijven, ook als ze 50 was.

Tenslotte geeft de reportage in de Daily Mail je de indruk dat meerdere mensen die Ivana goed kenden geloofden dat ze nogal van een feestje hield… en dat ze wel vaker drugs gebruikte. Aangenomen dat dit klopt — en er is voor zover mij bekend geen reden om daar aan te twijfel — dan is het dus niet zo dat ze toevallig die avond “vol zat” met drugs en zich daardoor anders gedroeg dan normaal.

Het verhaal is ongelooflijk triest. Dat lijdt geen twijfel. Maar de idee dat de Johnsons verantwoordelijk waren voor de manier waarop Ivana feest vierde is natuurlijk je reinste onzin. De jonge vrouw hield er overduidelijk een bijzonder wild leven op na. Het is dieptriest dat dit leven zo vroeg beëindigd is — en er moet natuurlijk onderzoek worden gedaan naar de precieze toedracht — maar kritiek op de Johnsons wat hun relatie met Ivana betreft is toch wat merkwaardig. Nou ja, behalve natuurlijk als je vanuit een conservatief (christelijk) perspectief redeneert, maar dan heb je ook het één en ander op te merken aan het gedrag van Ivana, niet alleen van de Johnsons.

Hoe dan ook is het belangrijk dat de ware toedracht precies wordt uitgezocht. In Maleisië kwamen ze al heel snel tot de conclusie dat het om een tragisch ongeluk ging, terwijl Ivana’s familie juist weer heel snel concludeerde dat er sprake was van een doofpotaffaire. Het is niet minder dan normaal dat het Nederlandse OM contact opneemt met de Maleisische autoriteiten om deze zaak samen te onderzoeken. Misschien dat er dan overtuigende verklaringen gevonden worden… en dat Ivana’s familie eindelijk kan werken aan het verwerken van hun vreselijke verlies.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. Ben Zine

    Het verhaal van de Johnsons dat Ivana opeens was “verdwenen” klinkt nogal ongeloofwaardig. De zaak stinkt aan alle kanten, maar de ware toedracht zal waarschijnlijk wel nooit aan het licht komen, omdat het onderzoek wordt uitgevoerd vanuit Nederland, het ongeluk (of de moord) heeft plaatsgevonden in Maleisië en de direct betrokkenen (de Johnsons) afkomstig zijn uit de VS. Bovendien heb je te maken met corruptie bij politie en justitie in Kuala Lumpur. Dat lijkt me onbegonnen werk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.