Verkenner Hans Wiegel: Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks gaan onderhandelen over coalitie

De onderhandelingen zouden “serieus” zijn.

Hans Wiegel heeft groot nieuws uit Den Haag. En dan doel ik op de stadse politiek, niet op de Tweede Kamer. Groep de Mos, de grote winnaar bij de gemeenteraadsverkiezingen in de hofstad, VVD, D66 en GroenLinks hebben namelijk afgesproken dat ze “serieus” met elkaar gaan “onderhandelen.” Het doel is om dan samen een coalitie te vormen en Den Haag met zijn vieren te regeren.

Volgens betrokkenen hebben de vier partijen afgelopen anderhalve week in een positieve sfeer met elkaar gesproken en is er daardoor voldoende vertrouwen ontstaan om de onderhandelingen over een coalitie in Den Haag voort te zetten onder leiding van een informateur.

Dat is enigszins verrassend omdat met name GroenLinks van tevoren liet weten dat het weinig in zo’n mogelijke coalitie zag. Want regeren met VVD en Groep De Mos zou niet “progressief” genoeg zijn.

Hoewel de nationale top van partijen zich zogenaamd niet bemoeien met regionale politiek gelooft vrijwel iedereen dat Jesse Klaver druk heeft gezet op de Haagse afdeling om tóch mee te doen. Op die manier kan GroenLinks namelijk meeregeren in alle vier grote steden. De partij kan dan aantonen ‘serieus’ te zijn; een soort nieuwe PvdA.

Oh ja, daar komt nog eens bij kijken dat Den Haag zijn woonplaats is en hij graag in een stad wil wonen die bestuurd wordt door zijn eigen partij.

Maar als je denkt dat het puur ideologisch is, dat valt nogal mee. Of tegen. Als puntje bij paaltje komt gaat het namelijk vooral om de poppetjes:

De verkenner verklaarde toen wel dat de verdelingen van de wethoudersposten geen eenvoudige klus zou zijn. Maar dat punt blijkt in de praktijk geen al te groot probleem te zijn. Groep de Mos, de grote winnaar van de verkiezingen, heeft alle partijen aangeboden dat ze twee wethouders kunnen krijgen. Betrokkenen zijn blij met die handreiking.

Natuurlijk. “We kunnen echt niet met ze regeren!” “Je krijgt twee wethouders.” “Oké dan, deal!” Zo rolt de regionale politiek. En wij maar blij zijn dat een “outsiders” partij gewonnen heeft in Den Haag. Tja.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. fenderbender

  De Mos gaat het haagse moeras droogleggen, hopelijk gaat hij dan weer de kamer in, en ruimt het nederlandse moeras op

  1. Bloem

   Groenlinks, D66 en de VVD gaan gewoon Groep de Mos kapot maken.
   Dat is het enige doel dat ze hebben, het doel heiligt de middelen

 2. Ernst Quispel

  Groep de Mos bestaat uit, laten we hopen, goedwillende amateurs zonder enige bestuurlijke ervaring. Een College vormen met dat zooitje ongeregeld is vragen om moeilijkheden. Democratisch gesproken zul je er echter lastig aan kunnen ontkomen: de Hagenezen krijgen wat ze verdienen.

  1. DH2017

   Je hebt gelijk Ernst , de Hagenezen krijgen wat ze verdienen dus hopelijk gaat Groep de Mos niet met D66 en Groen Links in zee maar het is grappig hoe jij een lokale Partij alweer belachelijk maakt met een uitgesproken mening van “een zooitje ongeregeld” zonder bestuurlijke ervaring , geef lokale partijen een kans ik heb al veel Wethouders en ambtenaren meegemaakt die zogenaamd enige “bestuurlijke ervaring” hebben maar het tegendeel, amateuristisch en egoïstisch ten top zonder enige ervaring en kennis wat er speelt in Den Haag. En wat de bewoners dwarszit.

   1. Ernst Quispel

    En nog de hartelijke groeten aan tante Betje.

 3. Babaji538

  Mijn God, Hans Wiegel, loopt die man
  nog vrij rond, dan?
  Ik had een paar dagen geleden, het woord “ontmantelen”
  hier ingetikt, bij “The Daily Standard”.
  Zojuist een account van de NS hiervoor geblokkeerd.

  Je kunt een heel eind opflikkeren; héél snel
  uit mijn beeld!

  Petra Hermans

 4. Ego-non-solus

  Links en rechts dus weer gewoon bij elkaar. Dat is zoiets als koffie en thee bij elkaar doen en roepen dat het een heerlijk drankje is. Verder vraag ik mij steeds harder af wat het nut van verkiezingen is. Je kiest een partij en impliciet dus NIET een andere. Maar in het bestuur krijg je ze gewoon bij elkaar met als resultaat beleid waar je tegen had gestemd. Het bijzondere is dat daar vaak eerst een anti-democratische uitsluiting voor nodig is.

  Kiezen doen we eigenlijk al lang niet meer, we stemmen. En dan gaan wat mensen tellen om te zien in welke verhouding koffie, thee en wijn bij elkaar moet komen.

  Kiezer, proost!

 5. Gerlos

  Hier komt hommeles van.

 6. Frits Jansen

  Als Hagenaar “van het zand” denk ik dat Den Haag moet worden opgesplitst in Hagenezen en Hagenaars.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.