snapshot6

Verkenner Hans Wiegel: Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks gaan onderhandelen over coalitie

Geen categorieapr 10 2018, 11:00
De onderhandelingen zouden "serieus" zijn.
Hans Wiegel heeft groot nieuws uit Den Haag. En dan doel ik op de stadse politiek, niet op de Tweede Kamer. Groep de Mos, de grote winnaar bij de gemeenteraadsverkiezingen in de hofstad, VVD, D66 en GroenLinks hebben namelijk afgesproken dat ze "serieus" met elkaar gaan "onderhandelen." Het doel is om dan samen een coalitie te vormen en Den Haag met zijn vieren te regeren.

Volgens betrokkenen hebben de vier partijen afgelopen anderhalve week in een positieve sfeer met elkaar gesproken en is er daardoor voldoende vertrouwen ontstaan om de onderhandelingen over een coalitie in Den Haag voort te zetten onder leiding van een informateur.

Dat is enigszins verrassend omdat met name GroenLinks van tevoren liet weten dat het weinig in zo'n mogelijke coalitie zag. Want regeren met VVD en Groep De Mos zou niet "progressief" genoeg zijn.
Hoewel de nationale top van partijen zich zogenaamd niet bemoeien met regionale politiek gelooft vrijwel iedereen dat Jesse Klaver druk heeft gezet op de Haagse afdeling om tóch mee te doen. Op die manier kan GroenLinks namelijk meeregeren in alle vier grote steden. De partij kan dan aantonen 'serieus' te zijn; een soort nieuwe PvdA.
Oh ja, daar komt nog eens bij kijken dat Den Haag zijn woonplaats is en hij graag in een stad wil wonen die bestuurd wordt door zijn eigen partij.
Maar als je denkt dat het puur ideologisch is, dat valt nogal mee. Of tegen. Als puntje bij paaltje komt gaat het namelijk vooral om de poppetjes:

De verkenner verklaarde toen wel dat de verdelingen van de wethoudersposten geen eenvoudige klus zou zijn. Maar dat punt blijkt in de praktijk geen al te groot probleem te zijn. Groep de Mos, de grote winnaar van de verkiezingen, heeft alle partijen aangeboden dat ze twee wethouders kunnen krijgen. Betrokkenen zijn blij met die handreiking.

Natuurlijk. "We kunnen echt niet met ze regeren!" "Je krijgt twee wethouders." "Oké dan, deal!" Zo rolt de regionale politiek. En wij maar blij zijn dat een "outsiders" partij gewonnen heeft in Den Haag. Tja.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten