VIDEO Drie op de vier studenten emotioneel uitgeput: kijk ook vooral naar jezelf

Vandaag heb ik al een artikel geschreven over de resultaten van een onderzoek op de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Die resultaten suggereren dat veel studenten suïcidaal zijn. NOS op 3, de millennialtak van de NOS, publiceerde een artikel en filmpje over studenten en burn-out. Nu wil ik daar eigenlijk best iets over zeggen, want er wordt nu alleen maar naar de buitenwereld gewezen.

In het filmpje vertelt een student, Jip (23), over haar leven als student en de druk die ze ervaart. In haar verhaal geeft ze ook aan dat het soms beter lijkt om er niet te zijn. Ze wordt zichtbaar emotioneel en we worden achtergelaten met een stevig gevoel van empathie naar haar toe en alle andere studenten die dit ervaren.

Laat ik voorop stellen, ik wil in geen enkel opzicht de emoties en gevoelens bagatelliseren van deze studenten, zeker niet die van Jip. Toch moeten we kijken naar de stellingen en claims die aangeven dat het ligt aan het onderwijssysteem en de enorme prestatiedruk die de studenten blijkbaar ervaren. Er wordt gewezen naar het externe en alleen het externe. Tot nu toe heb ik niet gehoord wat de studenten of de millennial zélf beter kan doen.

Naar mijn idee ligt het niet alleen aan het onderwijssysteem. Sterker nog, volgens mij wordt het onderwijssysteem hier te scherp neergezet als de boeman van veel ellende. Er worden geen andere factoren meegenomen die de emoties en klachten van deze jonge mensen verklaren, terwijl het noodzakelijk is om dat wel te doen, want de studenten kunnen er zelf ook veel aan doen.

We leven in een maatschappij waarbij het met een druk op de knop mogelijk is om via social media de levens van anderen te zien en te beoordelen. Net zo goed als men dat bij jou kan doen. Dit veroorzaakt een gevoel van enorme sociale druk en zucht naar bevestiging via social media. Social media maken daar handig gebruik van, maar het is ook aan de jonge mensen zelf om hier mee om te leren gaan en te zien wat dit voor sociale mechaniek is. Die stress en druk kan je zelf opheffen door minder aan de Ander te denken en dichter bij jezelf te blijven. Is dat makkelijk? Natuurlijk niet, maar het is wel noodzakelijk in deze moderne digitale wereld.

Daarnaast is het systeem zo gebouwd dat elke wens en behoefte meteen vervuld kan worden. Alle middelen om je af te leiden van het pijnlijke en chaotische bestaan: alcohol, YouTube, social media, drugs, smartphones, Whatsapp. De millennial weet niet goed om te gaan met zijn of haar emoties in een leven wat niet om hen draait. Ze internaliseren van alles van de buitenwereld en de sociale druk die erbij komt kijken en wijst daarna naar het systeem. Millennials hebben zelf de kracht om minder afhankelijk te zijn van social media en korte termijn behoeften.

Verminder drastisch het smartphonegebruik, loop vaak buiten, sport, lees, of doe gewoon echt even niets. Neem alle prikkels voor jezelf even weg en geniet van het Zijn en het leven. Want dat denk ik: het digitale tijdperk en social media hebben van mensen zombies gemaakt die elke korte termijn behoefte wil vervullen.

Het is een balans, niet alleen het systeem, maar ook jezelf. Je hebt zelf de verantwoordelijkheid en keuze om iets met je situatie te doen en alleen naar het systeem wijzen en het externe of de Ander heeft geen zin. Het is pijnlijk en confronterend om aan jezelf te werken, maar alleen op die manier is het mogelijk om gezond en gelukkig te zijn in een digitale wereld, beheerst door materialisme en social media.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. George van de linden

  Een burn-out….Hahaha ,laat me niet lachen, dat zal wel van die vele feesten en het overmatig alcohol-gebruik komen!

  1. van Urk

   Vroeger noemden ze een burn-out gewoon luiheid. Studenten zijn carriere tijgers die niet van zware handwerk houden en dromen van zo,n baantje waar je alleen maar hoeft te gaan zitten achter een bureau van een miljoenen bedrijf of een befaamde laboratorium. Reaguurder Onzin456 had het nog over hoe miljoenen jongeren vroeger naar de loopgraven werden gestuurd (jongeren die terecht met geestelijke problemen komen te zitten) terwijl men nu niet meer eens een veilige schoolleventje aankunnen. Die studenten hebben inderdaad gewoon een TE superluxe leven en weten niet eens wat echt afzien is. Gewoon de dienstplicht weer invoeren of studenten stimuleren om meer wat te gaan bewegen. http://www.arbo-online.nl/wetgeving/nieuws/2012/03/psychische-problemen-door-luiheid-1016728

 2. Holland

  Met de teneur van je artikel ben ik het helemaal eens, Lars. Jonge mensen hebben geen idee meer wat leven is. Ze worden beheerst door social media, lijden aan faalangst en stellen idiote eisen aan zichzelf. De wereld om hen heen is beangstigend en virtueel geworden. Als je het hebt over ‘de weg naar binnen’, weten ze niet waarover je het hebt.

  1. George van de linden

   Nu u over social-media begint…..
   Vanmiddag liep ik samen met mijn vrouw en onze twee honden te genieten van het mooie weer, toen ik 3 jongeren van ongeveer 16 a 18 jaar naast elkaar zag lopen (nou ja lopen) die alle drie op zo’n smartphoontje als een zombie liepen te turen.
   Ik kon het niet laten en liep naar ze toe en vroeg aan hen aan wat voor andere activiteiten zij deden behalve alle drie zwijgend naast elkaar te lopen met een smartphone in hun handen.
   Het was even héél stil, keken elkaar aan als 3 runderen en antwoorde: wat bedoeld u?
   Ik gaf het op en liep door.
   Mijn vrouw zij daarna : wil je dat nooit meer doen !!!

 3. Babaji538

  Tegenwoordig springen ze, door een zuchtje wind
  van de flat.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.