Wint Netflix het in Nederland van het ouderwets tv-kijken?

Amerikanen lijken er al veel meer bij te zweren; Netflix boven tv. En waarom ook niet? Met de streamingsdienst kun je onbeperkt films en series kijken zonder lastig te worden gevallen met slechte, zelden humoristische commercials tijdens ellelange reclameblokken. In Amerika hebben ze liever zelf de regie in handen, want daar hebben tegenwoordig meer huishoudens een abonnement op Netflix dan op televisie. Hallo, American Dream. Hoe zit dat in Nederland? Is Netflix hier ondertussen ook al populairder dan het ouderwetse tv-kijken?

Nederland 2 procent totale Netflixers
Netflix is in ons land terrein aan het winnen. Het aantal abonnees blijft hier stijgen. In 2017 kwamen er 600.000 abonnees bij in ons land, waarmee we nu op 2,6 miljoen Netflixende Nederlanders zitten. Moge het wat dat betreft meteen duidelijk zijn dat televisie het nog altijd wint van Netflix. Een derde van de huishoudens heeft een Netflix-abonnement. Daarmee beslaat Nederland net iets meer dan 2 procent van de totale 117,6 abonnees die het streamingsbedrijf wereldwijd heeft. De populariteit van het bedrijf stijgt wereldwijd; de nettowinst steeg in het laatste kwartaal van vorig jaar met 185,5 miljoen dollar en er kwamen 8,3 miljoen klanten bij. Netflix Originals – de series die je alleen via Netflix kunt kijken – hebben hier grote invloed op gehad.
Helft huishoudens kíjkt Netflix
Netflix is heel makkelijk te delen met meerdere mensen. Sluit een persoon een abonnement af, dan kunnen daarop nog vier andere profielen worden aangemeld. Kost niks extra’s. Zo makkelijk gaat dat. Meerdere gezinsleden kunnen zo gebruikmaken van een account. Het delen gebeurt niet alleen in hetzelfde huis; 40 procent deelt ook met mensen buiten het huishouden. Handig, vinden velen. Je kent ze vast wel; de mensen die profiteren van andermans abonnement. Niet heel erg, want Netflix kost geen drol. Al is dit relatief, zijn de kosten afhankelijk van het soort abonnement en is het natuurlijk voordeliger (voor de abonnementsnemer) als de kosten worden gesplit. Hierdoor komen er boven op de 2,6 miljoen abonnees ook nog eens minimaal 1,04 miljoen Netflix-gebruikers. Met gemiddeld 1,43 kijkers per huishouden gebruikt bijna de helft van alle huishoudens (47 procent) de streamingsdienst. Het aantal kijkers is daarmee ongeveer 5,2 miljoen, dertig procent van onze bevolking.
Drie uur per dag tv-kijken, 1,5 uur Netflixen
Wie Netflix gebruikt, weet dat bingewatchen een gevaar is dat altijd op de loer ligt. Aflevering afgelopen? Binnen een paar seconden begint de volgende, sterke jongen die dan op de stopknop drukt. Het is dan misschien een klein beetje een verrassing dat de gemiddelde kijktijd op Netflix op 84 minuten staat. Met 178 minuten, en dus op twee minuten na drie uur, per dag ligt het gemiddelde van tv-kijkend Nederland een stuk hoger. Met al die onderbrekingen – ook wel reclames – op televisie, is het misschien niet meer dan logisch. En in veel huishoudens staat de tv langer aan dan dat er wordt gekeken. In deze kijktijd is ook later terugkijken meegenomen. In dat later terugkijken wordt wel populairder. Dat gebeurde in 2016 voor 6,9 procent van de tijd en vorig jaar lag dat percentage al op 8,6. Je zou kunnen stellen dat de manier waarop we tv-kijken verandert. Ook is er sinds 2013, het jaar waarin Netflix in Nederland beschikbaar werd, een daling te zien in het aantal minuten dat we televisiekijken. Vijf jaar terug hingen we nog 195 minuten per dag achter de buis. En ook het aantal tv-kijkers daalde sinds die tijd. Van 94,9 procent in 2013, naar 91,4 procent vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Volgens de Raad voor Cultuur gaat het overigens niet goed met het Nederlandse serie- en filmwezen en moet de Nederlandse overheid streamingsdiensten als Netflix ongeveer 2 à 5 procent van de inkomsten in Nederland afstaan. Daarmee zouden Nederlandse producties betaald kunnen worden. Iets waar het op het moment niet goed mee gaat.
Je verzint het niet; non-fictie populairst
Een internetabonnement in combinatie met Netflix is niet per se duurder is dan internet en tv in één afsluiten bij een provider. Internet neemt in zo’n abonnement vaak het grootste deel van de kosten voor rekening. Het goedkoopste Netflixabonnement (Netflix Basis) kost op één cent na acht euro, het duurste (dus net geen) twaalf. Nu hebben de meeste mensen met een Netflix-abonnement zeer waarschijnlijk ook gewoon een tv-abonnement. Op die manier kun je nog altijd kiezen tussen meer vrijheid in kijktijden, maar ook in genres. En bij die keuze ligt waarschijnlijk een deel van de werkelijke reden dat een deel van Nederland de streamingsdienst nog niet in de armen heeft gesloten. Het populairste tv-genre is namelijk non-fictie; met 54,1 procent kijkt dus meer dan de helft naar dit genre. Nieuws-, actualiteiten-, reis-, lifestyle- en kookprogramma’s en documentaires vallen hieronder. De oudere Nederlander (want van alle tv-kijkers is 62 procent 50-plus) doet daarmee dus graag lekker een beetje intellectueel. In tegenstelling tot het jongere volk van Nederland, dat houdt meer van Netflix. En daarmee dus misschien van fictie, want op de streamingsdienst is dit het meest voorkomende en gekeken genre. Moeten we ons dan zorgen gaan maken over de toekomst?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Michel69

  Hier ook Netflix en FOX eredivisie en heel af en toe veronica zo rond etenstijd heerlijk Shelly bij het eten en voor de rest films en veel muziek ben al heel lang gestopt met kijken naar de reguliere tv met idd de achterlijke reclames en deug tv! heb mijn tv abo eigenlijk alleen voor voetbal zonde van mijn geld maar kan helaas op dit moment volgens mij niet anders.

  1. Frits Jansen

   U weet toch dat de reclamebranch reclame voor zichzelf maakt met de zin “Freedom to Choose”? Zo wordt reclame afgezet tegen een communistisch schrikbeeld waarin niets te kiezen is dus reclame overbodig.

   Het zou fijn zijn als reclame werkelijk informatief zou zijn. Reflexmatig sla ik reclame zo veel mogelijk over – en constateer ik soms dat ik (daardoor?) niet op de hoogte ben van nieuwe producten.

   Als ze hun spullen willen verkopen zouden ze op z’n minst informatief moeten zijn.

 2. Frits Jansen

  Je moet je wel rekenschap geven dat in de VS televisie verschrikkelijk is, volkomen overwoekerd door reclame. Een publieke omroep hebben ze daar nauwelijks.

  Wel moeten we vaststellen dat de taak van de publieke omroep verschuift door de opkomst van NetFlix. Is dit een reden om die maar af te schaffen? Nee, want er zijn zat programma’s die NetFlix nooit zal uitzenden. Netflix opereert op de vrije markt – dus zal weinig animo hebben speciaal iets te maken voor het handvol Nederlanders op deze aardbol. Netflix zal tot “McDonaldisering” leiden.

  Op de Duitse (publieke!) TV zag ik een discussie over de vraag of het luister- en kijkgeld nog van deze tijd is. Bij ons wordt de omroep al een kleine 20 jaar uit de algemene middelen betaald, ongeveer 850 miljoen per jaar, inclusief webdiensten, themakanalen enzovoorts, dus ca. € 50 per Nederlander. Daarmee is publieke omroep in Nederland goedkoop: in Duitsland betaalt elk huishouden € 17,50 per maand via de GEZ (“Gebühreneinzugszentrale”). De Zwitsers hebben pas een referendum gehouden of de publieke omroep moest blijven bestaan. Uitkomst: ja.

  De publieke omroep ontstond een kleine honderd jaar geleden om 3 redenen:
  – uitzendingen waren nog niet met chipcards etc. af te schermen, dus iedereen kon alles zien
  – in het etherspectrum was maar beperkte ruimte
  – apparatuur was peperduur en de bediening vergde speciale kennis.

  Geen van die redenen is nog van toepassing Toch is het oppassen om de publieke omroep helemaal aan de vrije markt te verkwanselen:
  – ik noemde al het argument van McDonaldisering. Er is een soort cultuurfonds-nieuwe-stijl nodig om zulk marktfalen te voorkomen.
  – Verder is er een “uithangbordfunctie”, inhoudend dat bijv. iedereen het journaal gratis moet kunnen zien, voor het burgerschap.

  Het vorige Kabinet besliste dat de publieke omroep geen “puur amusement” meer mocht uitzenden, en gaf daarmee toe aan het populistische misverstand dat niet met belastinggeld betaald moet worden wat commerciële omroepen bereid zijn gratis aan te bieden. Heel stom, want programma’s waar commerciële omroepen kennelijk geld aan kunnen verdienen kunnen ook publieke omroepen geld aan verdienen, waardoor de kosten voor de belastingbetaler LAGER worden. Toenmalig Staatssecretaris Dekker heeft óf geen verstand van economie óf is een perverse populistenvolger.

  1. JanKlaasen

   Een van de weinige verstandige bijdrage aan dit forum. Ik ben het hier dan ook 100 procent mee eens. Bovendien verfrissend dat er nu niet op links en de islam wordt gescholden.

   1. sjun

    Je weet vast nog niet dat een linkse partijkaart bevorderlijk is voor de mediacarriere in Nederland?

    1. Frits Jansen

     Overigen respectabele TV programma’s trekken rechtsradicale redacteuren aan maar ontkomen ook daarmee niet aan verwijten want DDS wil gewoon iets te mopperen over houden.

     Net als Wilders die er wel voor uitkijkt problemen op te lossen want hij leeft van ontevredenheid.

 3. Rosasolis

  Gewone TV is voor intelligente mensen van alle leeftijds groepen meestal tijdverspillen.
  Ik heb een oude TV die ik gebruik meestal ieder avond om naar het 8:00 uur NOS nieuws en weer bericht te kijken, en daarna probeer ik een interessante film te vinden, of iets interessant te vinden op Ned.2 of Nationaal Geographic. Maar kijken naar de films op de
  vrije zenders is heel, erg vervelend geworden. Je denkt dat je een fantastische film krijgt? Vergeet het maar, want hele scenes worden geschraapt om meer tijd te maken om 1001 reclames te zenden! En sommige van die reclames zijn walgelijk, en porno getint. En na 15-20 minuten van al die stomme reclames, ineens moet je weer wakker worden om de film opnieuw te proberen te volgen…want er zijn 1 of 2 belangrijke scenes alweer uitgehaald…Meestal ga ik de TV vroeg uitzetten, wegens puur verveling.
  Ik ben altijd een echte radio fan, en ik ben blij dat wij Radio 4 hebben, die uitzekende
  concerten en CD opnames aanbied. Verder hou ik nog steeds van een spannende boek uit de bibliotheek te lezen. Ik weet niet of ik kan Netflix betalen boven mijn gewoone
  maand uitgaven. Ik heb ook een abonnement op een krant, en ik vind het fijn om de
  krant nieuws te lezen ieder ochtend rond 7 uur. Verder kan je heel veel gratis quilt patronen op internet krijgen, met uitstekende instructies om een geliefde handwerk hobby op te bouwen.

 4. Fortiori

  Gelukkig bestaat er bij de Publieke Omroep ruimte om divers te zijn. Ik ben zeer blij met de informatieve programma’s die de kijker nog vrij laat in de meningsvorm. Het kul argument van belasting betalen (vaak hier op het forum) voor de P.O is onterecht. Het éénrichtings verkeer van de commerciële omroep mag dan voor de kijker het evangelie zijn daar het weinig inspanning kost maar een programma als Nieuwsuur moet ik er nog tegen komen.

 5. sjun

  Het gouwe ouwe wereldwijde web doet het waarschijnlijk nog beter dan de gelijkgeschakelde meuk die NPO en RTL bieden.

 6. Babaji538

  Zwarte en rode naaldhakken
  in combinatie met bijbehorend ondergoed.
  Fascisme.
  Minpunt en strafpunt.
  Petra Hermans

 7. waakhond

  Ik denk dat de non fictie van ons land op YouTube kanalen zulle verschenen.
  Walijk ik weet het maar waar moeten we het dan laten als de tv is gestorven??

 8. J.Rademaker

  Heb geen netflix maar de omroepen doen hun best om mij weg te jagen door platte of nietszeggende uitzendingen. De belastinggeld omroepen zenden geen Amerikaanse of Engelse series en films meer uit maar verheffen het volk door veel reis en kookprogramma´s tussen de indoctrinatie te strooien.
  Dus belastinggeld voor nitwits en extra betalen voor ontspanning.

  1. Siemien

   @J.Rademakers nou netflix is ook niet alles hoor, ik moet inderdaad zeggen dat de tegenwoordige tv echt een verschrikking is, het valt mij op dat er steeds meer en vooral vaker reclame word uitgezonden

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.