Kritiek op Europese leiders vanwege Zuckerberg: “het lijken wel tienermeisjes die op de foto willen”

Na het verhoor in de Verenigde Staten is nu ook Europa aan de beurt om Mark Zuckerberg eens even stevig te ondervragen. Naja, Europa, het Europees Parlement. Maar er is hu al stevige kritiek op de leiders in het Europees parlement, want ze lijken het zo leuk te vinden dat het parlement de Verenigde Staten een keer kan nadoen, dat ze als cheerleaders Zuckerberg verwelkomen.

Voordat de hoorzitting is begonnen, klinkt er al brede kritiek uit het parlement zelf op de enthousiaste fractieleiders en op parlementsvoorzitter Tajani, die de bijeenkomst heeft georganiseerd. “Ze zijn zo trots dat hij komt, het lijken wel tienermeisjes die op de foto willen”, zegt D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld. “Ze zouden hem juist de duidelijke boodschap moeten geven dat wij de praktijken van Facebook niet accepteren in Europa.”

De vriendelijke woorden worden door veel andere Europarlementariërs uitgelegd als ongepaste slijmerij. De voorzitter wordt verweten dat hij de bijeenkomst gebruikt als een pr-evenement om het Europees Parlement en zichzelf belangrijk te maken, terwijl juist een onbevangen en kritische ondervraging van Zuckerberg op zijn plaats zou zijn.

Dat beeld wordt versterkt door het feit dat de hoorzitting niet langer wordt afgenomen door de specialisten uit de commissie Juridische zaken. Gisteren besloten de fractievoorzitters van het parlement de ondervraging zelf te doen.

Ze doen het toch echt zelf. Het Europees Parlement is al een ongrijpbaar fenomeen en volgens velen een grote poppenkast. Parlementariërs die niet bekwaam zijn, corruptie, politieke spelletjes die op het trieste af zich afspelen binnen de gangen van deze grote Europese institutie.

Het is ook wel een grote afgang voor de Europese Unie. Ik vind het een verwerpelijk instituut in haar functioneren, maar het geeft een plaatsvervangende schaamte als je die Europese leiders als kleine meisjes Zuckerberg zien verwelkomen. In de VS zag je de angstzweet van de rug van Zuckerberg afglijden. In Europa kan hij zich er wel doorheen glibberen. Een glimlachje hier en daar en het is prima. Hopelijk word ik positief verrast.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Frits Jansen

  Er moet eerst maar eens goed geanalyseerd worden waarom Facebook toch eigenlijk onuitstaanbaar is, terwijl letterlijk miljarden mensen aan Facebook verslaafd zijn. Daarbij is de business deal verbluffend eenvoudig: Facebook levert diensten die velen waarderen in ruil voor privacy.
  Zo’n hearing is niet alleen daarom tot mislukken gedoemd. Zuckerberg zal natuurlijk nooit beloven het kalf met de gouden eieren te slachten.
  Eigenlijk is Facebook een soort tabak: heftig verslavend.
  Daarom ben ik nooit aan Facebook begonnen. En ik wilde dat ik nooit aan DDS was begonnen.

  1. Floris

   “En ik wilde dat ik nooit aan DDS was begonnen.”
   ————————————————————–
   Gewoon cold turkey stoppen, Fritsje. Dan ben je in een paar dagen afgekickt.

  2. bifbof

   Geweldige vondst : kalf met gouden eieren.

 2. Guus Geluk

  Brussel is de bakermat van incompetente politici, zullen we maar zeggen. Het lijkt wel alsof incompetente sukkels in het Europees Parlement – dat overigens geen vinger in de pap heeft – worden geboren.

  Genant weer.

 3. Ben Zine

  Zuckerberg was in Brussel om de imagoschade aan FB te beperken en te herstellen. Daarin is hij geslaagd. Hij zal ook wel bij zichzelf hebben gedacht: “Wat is dat hier voor een gênante vertoning…”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.