Kritiek op Europese leiders vanwege Zuckerberg: "het lijken wel tienermeisjes die op de foto willen"

Geen categoriemei 22 2018, 16:00
Na het verhoor in de Verenigde Staten is nu ook Europa aan de beurt om Mark Zuckerberg eens even stevig te ondervragen. Naja, Europa, het Europees Parlement. Maar er is hu al stevige kritiek op de leiders in het Europees parlement, want ze lijken het zo leuk te vinden dat het parlement de Verenigde Staten een keer kan nadoen, dat ze als cheerleaders Zuckerberg verwelkomen.

Voordat de hoorzitting is begonnen, klinkt er al brede kritiek uit het parlement zelf op de enthousiaste fractieleiders en op parlementsvoorzitter Tajani, die de bijeenkomst heeft georganiseerd. "Ze zijn zo trots dat hij komt, het lijken wel tienermeisjes die op de foto willen", zegt D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld. "Ze zouden hem juist de duidelijke boodschap moeten geven dat wij de praktijken van Facebook niet accepteren in Europa."

De vriendelijke woorden worden door veel andere Europarlementariërs uitgelegd als ongepaste slijmerij. De voorzitter wordt verweten dat hij de bijeenkomst gebruikt als een pr-evenement om het Europees Parlement en zichzelf belangrijk te maken, terwijl juist een onbevangen en kritische ondervraging van Zuckerberg op zijn plaats zou zijn.

Dat beeld wordt versterkt door het feit dat de hoorzitting niet langer wordt afgenomen door de specialisten uit de commissie Juridische zaken. Gisteren besloten de fractievoorzitters van het parlement de ondervraging zelf te doen.

Ze doen het toch echt zelf. Het Europees Parlement is al een ongrijpbaar fenomeen en volgens velen een grote poppenkast. Parlementariërs die niet bekwaam zijn, corruptie, politieke spelletjes die op het trieste af zich afspelen binnen de gangen van deze grote Europese institutie.
Het is ook wel een grote afgang voor de Europese Unie. Ik vind het een verwerpelijk instituut in haar functioneren, maar het geeft een plaatsvervangende schaamte als je die Europese leiders als kleine meisjes Zuckerberg zien verwelkomen. In de VS zag je de angstzweet van de rug van Zuckerberg afglijden. In Europa kan hij zich er wel doorheen glibberen. Een glimlachje hier en daar en het is prima. Hopelijk word ik positief verrast.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten