Minister Blok: Iran wil praten over eisen van Verenigde Staten in de Iran-deal

Komt er toch nog beweging in de politieke impasse die nu bereikt is aangaande de Iran-deal? Het lijkt alsof Iran toch een aantal stappen naar voren wil zetten, al zullen zij het natuurlijk framen als iets anders. Minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok (VVD), heeft aangegeven dat er in elk geval nu wat meer bewegingsruimte is om dingen te bespreken.

Iran is „voorzichtig bereid” te praten over twee belangrijke redenen voor de Verenigde Staten om het atoomakkoord met dat land op te zeggen. Zowel over zijn raketten als zijn bemoeienissen in het Midden-Oosten wil Iran het overleg wel aan, maakt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken op uit gesprekken van Iran met de Europese bondgenoten in de afgelopen weken.

De Europese landen willen erg graag dat deze deal blijft bestaan, vooral ook om de spanningen in het Midden-Oosten te verkleinen. Iran is land dat zich met veel landen in dat gebied bemoeit en paradoxaal gedrag vertoont aangaande wapenproductie en het zich houden aan de afspraken in de Iran-deal. Blok geeft dan ook gelukkig wel aan dat hij niet blij is met de acties van Iran in het Midden-Oosten:

Tegelijkertijd deelt Blok de zorgen over de raketten waaraan Iran werkt en het gestook van Iran in brandhaarden als Syrië en Jemen, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Nederland en zijn Europese bondgenoten hopen ook daarover afspraken te kunnen maken met Iran.

Donald Trump lijkt de Europese landen en Iran met zijn acties voor het blok te hebben gezet. Deze landen kunnen niets anders doen dan bewegen richting de positie van de Amerikaanse president. Als Trump een scherpere deal weet te bewerkstelligen is dat de zoveelste overwinning van deze president. De acties van Trump, al zij het agressief en bot, lijken toch te werken. Voor nu blijft het bij praten, maar wie weet wat de toekomst brengt als Trump voet bij stuk houdt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. Westerling

  Ja, met deze President moet je geen babbeltjes hebben en nu die perzen het vel over de oren halen.

  1. palko

   @Westerling, ik begin steeds beter te begrijpen waarom de hardwerkende US-burger het helemaal gehad had met ‘popi jopi’ Barack Obama. En blij is dat er nu een president aan het roer staat die voorstander is van het begrip ‘Geen woorden, maar daden’. In plaats van Obama’s zachte heelmeesters woorden ‘Geen daden maar woorden’.

   1. Westerling

    @Palko
    Als je je als democratische president van de grootste militaire macht ter wereld laat ringeloren door een schurkenstaat en de macht wordt overgenomen door een republikeinse president die niet met zich laat sollen, dan is de bevolking van de USA daar zeer mee ingenomen.
    Daar kan de EU nog een puntje aan zuigen.

 2. Ni28

  Iran verbrand eerst de Amerikaanse vlag(puberale geste) en dan ziet dat zij toch moeten gaan praten. De enige werkbare wijze voor schurken landen, de harde hand van de VS. De rest(EU) hobbelt nu achteraan na eerst zich belachelijk te hebben gemaakt door hun steun aan Iran. Want wat Trump wilt dat willen zij eigenlijk ook. Afwachten hoe het verder loopt.

 3. Paaldanseres

  Heerlijk hoe deze democratisch gekozen president, niet alleen die haat Alibaba’s, maar ook het hele ruggengraatloze hypocriete eu kliekje te kakken zet. GE-WEL-DIG. Wat een verademing deze man. En geloof maar dat het naar de toekomst alleen nog maar veel leuker gaat worden. Er zit nog genoeg in de pijpleiding voor de eu ratten.

 4. Ernst Quispel

  De resultaten van het vredesbeleid van Trump worden zichtbaar: https://edition.cnn.com/2018/05/11/middleeast/iran-israel-syria-intl/index.html

  1. Ritter

   Ernst Quispel

   CNN is het centrum van het anti-Trump activisme. Op die zender demoniseren ze Trump 24 uur per dag. Trump kan daar geen goed doen.

   Daar vertelden de pundits ons dat Trump de verkiezingen nooit zou winnen; dat als Trump President zou worden de economie in elkaar zou storten en er een wereldoorlog zou ontstaan; enzovoorts.

   Uiteraard hadden ze het mis met hun (anti-Trump) voorspellingen.

   Kortom, CNN is niet serieus te nemen als het over Trump gaat.

   1. Holland

    Evenmin als Ernst Quispel serieus is te nemen als het over Trump gaat. Deze ‘pundit’ voorspelde ook dat Hitlary zou winnen, vervolgens dat Trump binnen een jaar afgezet zou worden en kan nu nog steeds niet verkroppen dat Trump het ene na het andere internationale politieke succes boekt.

    Quispel is een getraumatiseerd slachtoffer van cognitieve dissonantie. En dat komt nooit meer goed.

    1. palko

     @Holland, ‘Quispel is een getraumatiseerd slachtoffer van cognitieve dissonantie. En dat komt nooit meer goed’. Ik zou er aan willen toevoegen: Als het maar niet besmettelijk is.

     1. Adriaan

      @palko, ik denk dat Quispel de oppertrol is, die de taak heeft de ganse dag niets anders te doen dan wat anderen beweren of denken, de grond in te boren. Hij/zij/het of wat dan ook, probeert de mening van een handjevol forumleden te beïnvloeden. Daar gaat hij/zij/het of wat dan ook mank aan. Vroeger hadden we Boer Koekoek, nu hebben we Quispel. Ik lach me helemaal gek om zijn/haar/hun bijdragen. Nou, bijdragen is een te groot woord. Humoristische kanttekeningen zijn het. Hè Quispel ;-)?

     2. Control

      Quispel trekt volle zalen hoor, whoehahaha, lachen met die gozer!

    2. Floris

     “Evenmin als Ernst Quispel serieus is te nemen als het over Trump gaat.”
     ———————————————————————-
     Laat die laatste 5 woorden maar weg.

     Quisling diskwalificeert graag rechtse bronnen maar komt zelf uitsluitend met linkse baggerbronnen.

  2. denk eens na

   Als iran niet mee gaat valt Israel aan en ze zullen zingen ,onder een grote paddestoel zonder rood en witte stippen

 5. Westerling

  De democraat Carter is de oorzaak van alle ellende in Iran.

  1. Floris

   Nee, de islam is de oorzaak.

   Maar watje Carter (wat een ontiegelijke lul was dat) liet toe dat de Amerikaanse ambassade een jaar lang werd gegijzeld. Daarmee geef je natuurlijk een heel slecht signaal af.

   Je ziet dat een harde opstelling beter werkt bij mohammedanen die elk gebaar van goede wil als een teken van zwakte zien.

   1. Westerling

    @Floris

    Carter had moeten ingrijpen toen er een opstand uitbrak tegen de Sjah. Maar dat heeft die pindaboer nagelaten, omdat Carter een man van de mensenrechten is.
    Maar de mensenrechten in Iran worden al ruim 40 jaar geschonden en dat heeft een groot deel van de bevolking van Iran aan Carter te danken.

    1. Floris

     Of Carter had moeten ingrijpen valt te betwijfelen. Dat zou inmenging zijn geweest. Vergeet ook niet dat de Koude Oorlog toen nog gaande was.

     In Vietnam heeft de VS een dure les geleerd.

     Maar die gijzeling had hij nooit moeten pikken.

    2. Ernst Quispel

     “Carter had moeten ingrijpen toen er een opstand uitbrak tegen de Sjah.”

     🙂

     1. Control

      Ernst Quispel

      Hahahaha 😉

     2. denk eens na

      stalker alarm

 6. Vit

  Minister Blok, de man met 2 gezichten net zoals WH.

 7. denk eens na

  De eu junk wordt totaal weg gespeeld door Trump en Poetin , De jenever neus is een amateur bij deze twee meesters , het begint een schaamteloze vertioning te worden voor de eu

 8. WWW

  10.000 bedrijven in Duitsland krijgen geen schadevergoeding van de staat wanneer deze sancties ingaan. Maar gewoon die debiele Amerikanen blijven steunen. Ondertussen nemen de chinezen en russen de klussen wel over. Er worden in China gewoon banken opgezet die totaal geen investeringen in Amerika hebben. Hiermee worden de sancties gewoon omzeild.

  1. denk eens na

   En wil mutti merkel haar asiel beleid daar mee betalen .Liever niet

   1. denk eens na

    Dit laat de incompetentie zien van het eu schorem

 9. fusilier

  Minister Blok ? De mening van hem is niet relevant. Iran is een moslim land ,en moslims mogen liegen als het in hun ogen om christen honden gaat. Maar deze domme man heeft het nog steeds niet door ,net zo als tuthoela merkel

  1. VarAway

   MINISTER Blok?
   Ik wil wedden dat deze VVD figuur op een blinde kaart van het M.Oosten, niet eens het LAND iran kan aanwijzen!
   Zijn mening is dus totaal onbelangrijk.
   Trouwen ook de mening van EU communistje Frederica Megherini…
   De mullah’s doen het in hun rokken, of hebben je een broekje aan onder hun lange rokken?
   Een US boycot tegen Iran zal de economie van dat land doen instorten.
   Geen enkel EU land durft nog zaken te doen met Iran.
   Dus de EU heeft die US boycot maar gewoon te slikken ( of stikken ).

 10. Ni28

  Bedrijven die haastig zaken wilden doen met deze Iraanse schurken zullen misschien groot verlies maken. Eigen schuld dikke bult. “Alles voor geld” kan zich lelijk wreken en dat kunt je weten als je geen principes hebt.

  1. Guus Geluk

   Ni28,

   Klopt helemaal, het is natuurlijk ook één van de redenen dat Blok meelift op deze deal. Voor de Nederlandse fabrieken en bedrijven.

   1. denk eens na

    De nsb gene zitten diep geworteld in oorlogs tijd wisten we heel snel de joden weg te werken zonder enige tegen stand, een uit zondering daar gelaten

    1. denk eens na

     Je zat al in het verzet als je zong :appeltje boven je weet wel wie.

    2. Guus Geluk

     Denk eens na,

     U gaat echt te kort door de bocht.

    3. Ernst Quispel

     “De nsb gene”

     🙂

     1. Control

      Ernst Quispel

      Hihihihi 😉

     2. denk eens na

      stalker alarm

     3. Guus Geluk

      De tienduizendste nick van Pittig is Control.

     4. Control

      Guus Geluk

      Grappige man, hahaha 🙂

 11. Babaji538

  Ik vind het knap, dat je samen
  hiervoor getraind, bent.

  Trump streept wel door terwijl ze hier
  aan het verpieteren, zijn, met alles.

  Ik ben wel blij, want het is
  vandaag, Molendag! Nationaal.
  Wat mij betreft mag deze dag
  elke dag gevierd worden.

  Petra Hermans

 12. EU kok

  Bij het lezen van de postings welke betrekking hebben op de beslissing van Trump betreffende Iran en gevolgen voor Europa snap ik er werkelijk niets van. of wordt er iets pijnlijk duidelijk
  Diverse Europese landen zijn bezorgd om de financiële gevolgen voor hun industrie en handel. Voor mij volkomen begrijpelijk.
  Maar wat lees ik hier: Het met Trump eens zijn is belangrijker dan een land zijn eigen economie. Als gedrogeerde lemmingen lopen sommige achter Trump en de gevolgen van zijn beslissing aan, ook al is het nadelig voor ons zelf. ( het lijkt de Brexit wel)
  Zou de EU een dergelijke maatregel afkondigen, dient de regering het ten stelligste af te wijzen en is de eigen economie belangrijker, doet Trump iets nadeligs voor onze Europese economie, dan zijn het slappelingen van regeringsleiders die hun eigen handel maar moeten opofferen.
  Mijn conclussie: Het voor Trump is belangrijker dan de gevolgen voor onze eigen economie.

  1. denk eens na

   Het leven is geen financiele kwestie

  2. sjun

   Opmerkelijk niet in verzet komen tegen Europees-Afrikaans omvolkingsbeleid dat voor jaren cumulerende kosten in Nederland genereert en een aanslag op de veilige leefomgeving betekent, maar wel zeiken over een leider die voor de belangen van zijn eigen natie opkomt. De Nederlandse economie heeft veel meer te lijden van de ongebreidelde instroom van kansloze geld en gelukzoekers dan van Trump politiek. Gelukkig laten steeds minder mensen zich door gekochte journalisten in de luren leggen.
   https://www.deblauwetijger.com/product/gekochte-journalisten-udo-ulfkotte/

   1. EU kok

    quote:maar wel zeiken over een leider die voor de belangen van zijn eigen natie opkomt.
    .
    Sjun geeft weer even de situatie kraakhelder weer.
    Trump mag voor zijn eigen natie opkomen( geen idee welke dat in dit geval zijn), maar Europese regeringsleiders mogen niet voor de belangen van hun eigen natie opkomen, die moeten eerst maar eens Sjun zijn obsessie regelen.

    1. denk eens na

     VOOR je eigen burgers op komen ,maar net je handtekening gezet hebben onder het afrik a- Europa verdrag om de eu vol te laten lopen met afrikanen , het europeese continet te benegeren en te islamiseren . Dat zijn toch niet de leiders wie ik voor ogen heb ,

     1. Prachtig

      Met de VVD ben je in Brussel aan het juiste adres, Blok is een echte Brusselaar hoor, i.o.v. Marcuc Rutte.

 13. Florissa

  Gewoon luisteren naar de baas, allemaal een grote bek ,de meelopertjes ,ook dit kabinet ,Trump heeft maling aan moslims,zouden ze hier ook moeten doen ,,schijtziek van die kwijlen die alle wensen inwilliggen van die nietsnutten ,men zou zuiniger moeten zijn op de mensen die voor alle kosten moeten opdraaien . Als het kalf verzopen is dempt men de put,dat is de politiek die vandaag de dag gevoerd wordt .

 14. H.Vaes

  TRUMP….. de beste president die nodig is in deze tijden.

 15. Pindas

  Blok dit heb je toch niet zelf verzonnen he dat Iran met ons wil praten????

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.