Modern kunstwerk op eeuwenoude vestingmuren kost tonnen en omwonenden walgen ervan

Sowieso heb ik niet zo veel met moderne kunst, maar toen ik het artikel las waar deze post over gaat, toen werd ik gewoon lichtelijk boos. Het is een prachtig kasteel in Frankrijk, Carcassonne, eeuwenoud en op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanwege het 20-jarig jubileum van de stad op de lijst, is er nu een felgeel kunstwerk op gemaakt. Een optische illusie van Zwitsers kunstenaar, Felice Varini.

”Het vergalt ons leven”, geven veel burgers van het stadje aan. Volgens hen is er niets gevraagd en is dit door het bestuur gekozen, een project dat 250.000 euro heeft gekost, terwijl het onderhoud van de muren ook veel geld kost. Daarnaast is de ‘optische illusie’ maar op één punt te zien en vanaf andere punten zijn het gewoon hele lelijke gele strepen.

Sommige inwoners zijn diep ongelukkig met de gele stroken, die alleen vanaf één punt gezien concentrische cirkels vormen. “De inwoners van Carcassonne is niets gevraagd”, klaagt iemand op de Franse radiozender France Info. “Dit vergalt ons leven. We moeten er de hele dag tegenaan kijken.”

Er is een online handtekeningenactie gestart om het kunstwerk te laten verwijderen. Inmiddels hebben meer dan 1900 mensen die ondertekend.

Een modern kunstwerk dat op klassieke kunst of architectuur wordt geprojecteerd maakt het oorspronkelijke object belachelijk. Het geeft eigenlijk een kunstzinnige middelvinger en verwoest fundamenteel gezien het object waar het als een parasiet aan vast zit. Net als bij de vestingmuren is het kunstwerk geen toevoeging of ‘verbetering’, maar is het een belediging. De intentie heeft ook niets te maken met het jubileum, de intentie staat los van het object zelf. Gelukkig wordt het na de zomer weer weggehaald.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Ni28

  Ik vind het heel leuk gevonden kunstwerk maar de toepassing op een prachtige oude kasteel is stuitend.

 2. Floris

  Het gemeentebestuur dondert een kwart miljoen in de goot en de burgers wordt niets gevraagd.

  Het is overal hetzelfde liedje.

 3. Adriaan

  Ik kan me de kunstenaar wel voorstellen. Geil om dit levensgroot op welk object dan ook maar terug te zien. Kunstenaars van dit soort zijn volkomen gestoord. Kijken niet naar cultureel erfgoed. Het zal ze worst wezen. Het gaat om Dé Kunstenaar.
  Maar wat ik ook stuitend vind, is wie dit dit heeft goedgekeurd. Vast een een of andere randdebiel die er geld aan heeft verdiend. Een mens met een gezond verstand, verafschuwd zoiets.

  1. Floris

   “wie dit heeft goedgekeurd.”
   ——————————–
   Het gemeentebestuur uiteraard. OVERAL in West-Europa hebben dit soort linkse fruitcakes het voor het zeggen.

   1. Adriaan

    @Floris, onmiskenbaar en het triestige is dat het merendeel dit soort instituten koestert. Het gaat op een keer echt helemaal mis.

 4. WWW

  Achterhaalde ouderwetse kunst en bovendien spuuglelijk en walgelijk duur.

 5. Koos sssss

  Mooi laten zitten. Als iets de het morele failliet van de huidige Europese elite illustreert is dit het wel.

 6. Babaji538

  Al met Al, vind ik het een grandioze verbetering
  richting UNESCO!
  Ik had er minstens een bommetje op laten werpen,
  door Erdogan, zou kunnen.

  Petra Hermans

 7. toetssteen

  Helemaal eens met scribent.

 8. sjun

  Die hobby is weer met twee letters en een hoop belastinggeld teveel gewaardeerd. Is er al een milieurapport van de gebruikte substantie en haar invloed op de omgeving opgemaakt?

 9. Ben Zine

  Je hebt kunstenaars en kunstenmakers. Varini behoort duidelijk tot de laatste categorie.

 10. Frits Jansen

  Entartete Kunst. Daar waren de Duitsers tachtig jaar geleden ook zo tegen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.