Spanje wil hogere pensioenen door hogere belastingen techgiganten: populisme ten top

De fixatie met pensioenen en pensioenplannen zorgt voor rare politieke sprongen. De SP, PVV en 50plus hebben in Nederland al bizarre pensioenplannen voorgesteld, waarin het terugkeren naar 65 jaar het meest onmogelijke lijkt te zijn. In Spanje willen ze pensioenen verhogen, na jaren economische malaise, door de belastingen te verhogen van bedrijven als Facebook en Google.

In twee jaar tijd wil Spanje 2,1 miljard euro binnenhalen. Hierdoor kunnen de Spaanse pensioenen nu en volgend jaar enigszins omhoog. Dit jaar wil Madrid de uitkeringen met 1,6 procent verhogen. Volgend jaar komt daar nog eens 1,5 procent bij. Om die cadeautjes te kunnen betalen heeft Madrid in totaal 3,7 miljard euro nodig.

Het geld komt gedeeltelijk binnen via de Googletax die de techreuzen gaan betalen. De grote Amerikaanse techbedrijven krijgen in 2018 en 2019 extra belastingen opgelegd voor hun online-verdiensten.

Buiten het feit dat je op deze manier belastingontwijking en vermijding alleen maar meer in de hand werkt is dit ook geen realistische oplossing dat voor de lange termijn gaat werken. Het is economisch populisme ten top en dat vinden Eurocommissarissen en economen ook. De Spaanse overheid heeft al aangegeven dat er gewoon te weinig mensen zijn die het systeem kunnen dragen en dat er meer kinderen geboren moeten worden.

Zo verzaakt de eigen bevolking een systeem in stand te houden waarvan het zegt dat ze daar wel recht op hebben. In veel landen is het pensioensysteem onhoudbaar, omdat de bevolking te individualistisch wordt, minder trouwt, meer scheiden en minder kinderen krijgen. Het lijkt geen connectie met elkaar te hebben, maar het is een heuse culturele verandering dat een symptoom is van de zogenaamde ‘modernisering’ van de maatschappij. Een onthechting waarin iedereen recht heeft op van alles, leeft op de kosten van anderen, maar voor de rest geen sociale of maatschappelijk besef kent met alle verantwoordelijkheden.

Voor je het weet worden er migranten opgenomen, om het pensioensysteem te redden of de arbeidsbevolking te vergroten. Dat is natuurlijk al in een andere vorm eerder gebeurd in Nederland. In plaats van dat we kijken naar de fundamentele problemen in de samenleving die het sociale stelsel aantasten, kijken we naar oplossingen in de marge. Belachelijk.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. JanKlaasen

  Normaal wordt Europa tot op het bot afgekraakt bij de DDS maar nu wordt plotseling het gelijk gehaald bij euro economen. Hoe zit dat nu DDS?

  1. meijer61200

   Jan Klaasen; Beetje dubbel inderdaad, maar dat mag de pret niet drukken toch?
   Spanje kan wel hogere pensioenen willen, maar eerst zijn de leden van de E.U. aan de beurt. Zij zijn vergeten de afgelopen jaren pensioen op te bouwen, dat kan ook bijna niet van een salarisje van gemiddeld 14.000,- euri’s per maand, exclusief bijkomende vergoedingen. Rutte zal snel komen met een extra BTW heffing om die alcoholistenbende tevreden te houden.

  2. swetsnek

   JANKERT ,,,JANKERT man wat kun jij zeiken zit er nog een splinter in je leuter van katrein die pijn doet of zo flikker A.U.B op hier

   1. JanKlaasen

    Hee Swetsnek, ik miste je al een poosje, zit je weer zonder werk en mag je weer op DDS?

    1. swetsnek

     je computertje niet uit gehad merk ik zat je zinnetje nog onder de rechtermuisknop zielepoot ik werk niet meer kansloos ventje ik heb de schaapjes al op het droge hahahahaahah valt tegen he zuurpruim ik hou me nu meer bzig met linkse sujettten jou Ip adres heb ik trouwens al hahahaha en de rest is niet al te moeilijk

     1. JanKlaasen

      Weet je eigenlijk wel wat een ip adres is? Is dat niet wat te hoog gegrepen voor je?

     2. meijer61200

      Warm hé????

 2. Duke

  “De fixatie met pensioenen en pensioenplannen zorgt voor rare politieke sprongen. De SP, PVV en 50plus hebben in Nederland al bizarre pensioenplannen voorgesteld, waarin het terugkeren naar 65 jaar het meest onmogelijke lijkt te zijn”
  Een pensioenleeftijd van 65 vind ik helemaal niet bizar. Die leeftijd verhogen dat vind ik pas bizar. Is het de bedoeling dat we straks moeten doorwerken tot onze dood (behalve dan de zeer vermogenden), als je ziek wordt als bejaarde geen zorg meer krijgt omdat het te duur is, en bij je dood je organen moet afstaan? Nee, bedankt.

 3. Ni28

  Je kunt migranten op gaan nemen om het aantal werkenden te doen stijgen maar het probleem is dat de meeste migranten helemaal nooit zullen werken terwijl zij straks wel van de AOW gaan genieten. Volgende verzwaring van het systeem is voorhanden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.