Trouw verklaart de Nederlandse vlag de oorlog: de radicalisering van de weg-met-ons crowd is compleet

“Mij lijkt het genoeg de vlag op 4 mei halfstok te hangen en op 5 mei te laten wapperen in de Hollandse lentewind.”

Ach wat leuk. Om te vieren dat we een vrij volk zijn heeft Trouw besloten om een column te publiceren waarin feitelijk gesteld wordt dat het tijd is om de Nederlandse vlag 363 dagen per jaar in de kast te verstoppen. Alleen op 4 en 5 mei mag ‘ie even naar buiten. Op de eerste dag halfstok, op de tweede dag mag ‘ie dan écht even wapperen.

Je denkt ongetwijfeld dat dit een grap is, maar helaas, niets is minder waar. Leonie Breebaart gebruikt een hoop dure en quasi-bedachtzame woorden, maar bovenstaande samenvatting is wel degelijk waar haar columpie op neerkomt. Wij citeren voor de goede orde maar even:

Daarom stoort het me als respect voor de vlag losraakt van haar aan de oorlog vastgehechte betekenis. Dan wordt het een losse huls, die met allerlei brandbare stofjes gevuld kan worden. Zo’n losse huls is de vlag die eind vorig jaar in de Tweede Kamer is neergezet, op initiatief van PVV en SGP.

Waarom staat die vlag daar eigenlijk, vraagt ze zich vervolgens af? Omdat het ’t Nederlandse parlement is en we trots op ons land zijn? Die gedachte oppert ze niet eens. Nee, mevrouw komt aanzetten met:

Moeten onze Kamerleden er soms aan herinnerd worden dat ze zich in het Nederlandse parlement bevinden? En niet in het Zweedse, of het Amerikaanse?

En trouwens, gaat ze verder, de kleuren van de vlag passen totaal niet bij het design van het parlement. Wat? Ja, het staat er echt:

Daarbij komt nog dat de rood-wit-blauwe driekleur vreselijk vloekt met de artistieke wandbekleding van ons parlement, wat gerust een schande genoemd kan worden voor designland Nederland.

Haar conclusie:

Mij lijkt het genoeg de vlag op 4 mei halfstok te hangen en op 5 mei te laten wapperen in de Hollandse lentewind. Binnen dat kader, dat niet zozeer trots als wel bedachtzaam stemt, kan niemand tenminste op het idee komen ons nationaal symbool te kapen voor een nationaal gevoel dat de harde lessen van de oorlog niet meer wenst te overdenken.

Met andere woorden, mevrouw wil op alle andere dagen van het jaar af van de Nederlandse vlag omdat die mogelijk gevoelens van patriottisme aanwakkert. En dat is levensgevaarlijk ofzo.

Zo blijkt maar weer dat de weg-met-ons crowd écht steeds verder gaat in hun wens om alles wat ook maar enigszins naar ‘Nederlanderschap’ neigt uit de geschiedenis én werkelijkheid te schrappen. Geen wonder dat links bij verkiezingen nederlaag na nederlaag incasseert.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. DutchDropveter

  Ach Trouw… een paar oude seniele mensen die het nog lezen over een jaar of 10 zijn jullie vergane “glorie”.

  1. Pit

   Als Pim Fortuyn premier was geworden had Nederland er heel anders voorgestaan. Toch goed dat er een God is.
   -Ernst Quispel-

   http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/04/column-jan-roos-debat-dividendbelasting-was-de-begrafenis-van-het-laatste-beetje-vertrouwen-in-de-politiek

   Vandaag de vlag halfstok.

   1. EU kok

    Wel opmerkelijk dat u niet de originele tekst maar een door pitloos aangepaste versie hier reproduceert.

   2. Ni28

    Quispel als sympathisanten van Volkert van der Graaf.

 2. Ernst Quispel

  Het artikel spreekt over een oorlogsverklaring aan de Nederlandse vlag. Uit de tekst is dat echter niet op te maken.

  1. DutchDropveter

   De opinieschrijfster heeft mijn tweet anders geretweet 😉 Ik mag hopen dat ze nooit in Frankrijk op vakantie gaat al dat Nationalisme brrrr..

  2. Rechtsaf

   @Ernst jij bent het natuurlijk eens met de column die zij schrijft, eigenlijk vindt je het belachelijk dat er niet ook nog een Turkse/Marokkaanse vlag wappert in ons parlement..
   Jij bent een nuanceneugertje pur sang…

   1. Pit

    @RA: Afgelopen zaterdag heb ik onze driekleur hoog in top gehangen van de vlaggenmast die ik speciaal voor dergelijke redenen heb ‘geplant’

    W i m zou in de nadagen van van mei 1945 opgepakt zijn geworden en als land- en volksverrader afgevoerd zijn, kiezende tussen de kogel of levenslange gevangenisstraf. Hij behoort tot het soort dat geen gelegenheid voorbij laat gaan om zijn weg-met-ons-evangelie te verkondigen. Dat staat nog los van zijn afgrijselijke statement i.z. de moord op Prof. dr. Wilhelmus Simon Petrus Fortuyn (Pim) Fortuyn.

    ==========================================
    Dat klopt, als Sint Pim premier was geworden had Nederland er heel anders voorgestaan.Toch goed dat er een God is.
    -Ernst Quispel-

    http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/04/column-jan-roos-debat-dividendbelasting-was-de-begrafenis-van-het-laatste-beetje-vertrouwen-in-de-politiek

  3. Ni28

   Voor Quispel moet je Jip en Jannekke taal gebruiken.

 3. Gosselaar333

  Trouw en het NRC. Veeg er mijn reet nog niet mee.

  1. EU kok

   Gaat wel onaangenaam ruiken op den duur.

  2. Ernst Quispel

   Het is inderdaad verstandiger gewoon toiletpapier te gebruiken.

 4. A3aan

  Op vier mei hangt de vlag half stok, op vijf mei hangt de vlag voluit en op zes mei hangt de vlag wederom half stok. Doet er zich een gelegenheid voor om te vlaggen, dan wórdt de driekleur ook in top gehangen, tenzij halfstok gewenst is.

  1. palko

   @A3aan, ook bij ons heeft de nationale driekleur vandaag halfstok gehangen. Vanwege het herdenken van de moord op één van de grootste politici die ons land heeft gekend: Pim Fortuyn. Die 6 mei 2002 door een kogel die van (Groen) Links om het leven kwam kwam. En op 6 mei 2019 hangt, bij leven en welzijn, het rood-wit-blauw weer halfstok.
   Ik zou me diep schamen als ik lezer van een foute krant als Trouw zou zijn.

 5. Chauvinist

  Trouw? Oh wacht, dat blaadje dat sowieso al een veel kleinere oplage had dan o.a. De Telegraaf en AD en de afgelopen jaren al duizenden lezers is kwijtgeraakt (krijg er bijna medelijden mee).

  Met dit soort artikelen jaag je gegarandeerd nog meer lezers weg.

  ‘Binnen dat kader, dat niet zozeer trots als wel bedachtzaam stemt, kan niemand tenminste op het idee komen ons nationaal symbool te kapen voor een nationaal gevoel dat de harde lessen van de oorlog niet meer wenst te overdenken.’

  Dus door een vlaggetje krijgen mensen een nationaal gevoel en bla bla bla… alleen een zwakzinnige ziet dat zo en die mag dan voor Trouw een artikeltje schrijven…

  Mede, of vooral, door dit soort zielige linkse deugmensjes ben ik tegenwoordig een Nationalist in hart en nieren. Liefde voor je eigen land, volk, cultuur en tradities (en ook trots op je eigen vlag zijn) heeft werkelijk niets met iets ‘fouts’ te maken, integendeel… Nationalisme is juist een erezaak!

  1. Rosasolis

   @Chauvinist. Voordat u domme kritiek geeft over Trouw, wil ik u vragen of u ooit een
   Trouw krant ooit heeft gelezen? Volgens mijn zeer hoog-opgeleide kranten jongen die dagelijks Trouw aan mijn adres bezorgd, is Trouw de meest gelezen krant van Nederland.
   Dit zeer intelligente jongen heeft 2 kranten routes door onze omgeving in Noord-Holland.
   Hij vertelde gisteren dat iedereen wil Trouw, omdat dit krant geeft het meeste nieuws door, en ook behalve het dagelijkse nieuws, veel artikelen over onze huidige samenleving. Die artikelen vertellen over problemen en ook over ontwikkelen in ons dagelijkse leven.
   Het belangrijkste van Trouw vindt ik artikelen over de wegen naar de toekomst…
   niet alleen politieke. maar ook veel over culturele plannen, wetenschap, onderwijs en zoveel andere belangrijke delen van onze samenleving. Ik ben nu al meer dan 5 jaar abonnee van Trouw, en omdat ik een paar “extra kranten” van de Telegraaf heb ontvangen, weet ik dat TROUW nog steeds onze allerbeste krant is, en dat zij een aantal jaren geleden niet zomaar de hoogste erkenning kreeg als de beste krant
   van de EU!

   1. chrism

    Hoe verdedig ik iets wat krom is door het recht te praten ?
    Nou wat u typt .
    Hou het eens bij de inhoud i.p.v. geneuzel over intelligentie .
    En de beste krant van de E.U. , dat zegt toch meer dan genoeg ?!

  2. Syntha

   ‘Binnen dat kader, dat niet zozeer trots als wel bedachtzaam stemt, kan niemand tenminste op het idee komen ons nationaal symbool te kapen voor een nationaal gevoel dat de harde lessen van de oorlog niet meer wenst te overdenken.’

   Inderdaad. Niemand van de oorlogvoerders wenst de harde lessen die zij zouden moeten leren, te overdenken.

   Wees gerust, ze zullen worden herhaald deze harde lessen, ook voor hen, tot men ze overdenkt…en tot de juiste conclusie komt.

 6. Floris

  “Daarom stoort het me als respect voor de vlag losraakt van haar aan de oorlog vastgehechte betekenis. Dan wordt het een losse huls, die met allerlei brandbare stofjes gevuld kan worden.”
  ———————————————————————————-
  Mevroi meent dat de nationale vlag specifiek verbonden is aan de oorlog. Kan het nog stupider?

  Met “brandbare stofjes” doelt ze ongetwijfeld op patriottistische sentimenten. Dat vindt mevroi maar niks.

  Opzouten met deze NSBer.

 7. sjun

  De linkse kerk ziet het liefst een rood-groene of bruine vlag omdat die haar lading nu eenmaal het beste dekt. Aangezien de meeste Nederlandse kranten waaronder Trouw van Belgisch policolorkapitaal bestaan kunnen we dus van de broodschrijvers het woord vernemen van degenen wiens brood gegeten wordt. Wie daadwerkelijk geïnformeerd wil worden oriënteert zich breder en besteedt zijn centen anders.

 8. Babaji538

  Trouw.
  Petra Hermans

 9. Verlazques

  Wat leuk nou, wij zeelui noemen het de VUILE WAS, moet verplicht wapperen vanwege herkenbaarheid nationaliteit van het schip

 10. Rechtsaf

  Deze krant zou het heel goed hebben gedaan in de 2de wereld oorlog

  1. Ernst Quispel

   Trouw was een verzetskrant, simpele ziel.

   http://www.illegaletrouw.nl/achtergrond.php

   1. Rechtsaf

    @Ernst je zegt het goed “WAS”

   2. Control

    simpele ziel

    🙂

 11. Guus Geluk

  Trouw: “Daarbij komt nog dat de rood-wit-blauwe driekleur vreselijk vloekt met de artistieke wandbekleding van ons parlement, wat gerust een schande genoemd kan worden voor designland Nederland.”

  Dat klopt, hoe men de vlag ook neerzet: het klopt niet met het interieur van de plenaire zaal. Persoonlijk heb ik ook weinig met het rare kunstwerk, de gekke blauwe stoelen en het belachelijke groene tapijt.

  De Eerste Kamer ziet er veel mooier uit. De schilderingen en kunstwerken in deze zaal, maar ook die in de Treveszaal, vertellen iets over de geschiedenis van ons land. Daarom is daar ook geen behoefte aan een vlag, denk ik.

  De Tweede Kamer is leeg, hol, en vertelt niets over ons koninkrijk.

 12. Frits Jansen

  Het is mij niet opgevallen dat er overmatig wordt gevlagd.
  Met het vlaggetje in het Parlement is iets raars aan de hand. Vorig jaar ging ik op excursie naar het Duitse parlement in Berlijn. Daar staan aan weerszijden van het spreekgestoelte twee enorme vlaggen: aan de ene kant het schwarz-rot-gold van de Duitse vlag, en aan de andere kant het heldere blauw met de sterren van de Europese vlag.

  Als zoiets in Nederland zou worden voorgesteld zouden de Eurofoben van woede tegen het plafond spatten.

  Maar ik vind het prachtig.

  In het midden hangt trouwens een gestileerde houten adelaar, en als je die van de achterkant bekijkt glimlacht het beest.

  De Nederlandse leeuw en de Duitse adelaar, allebei roofdieren. Is daar nooit over nagedacht? I geloof dat de Fransen een lelie als symbool hebben. En de Amerikanen toch ook een adelaar.

  Prachtige beesten, daar niet van. Met hun haarscherpe ogen kunnen ze van grote hoogte precies zien waar ze op af gaan, en als ze dan een prooi zien gaan ze daar met supersonische snelheid op af. de politiek is een stuk langzamer.

  1. Rechtsaf

   @Frits zeker een blauwe vlag is niet Nederlands dus hoort ook niet thuis in ons regeringsgebouw Frits.
   Ik krijg bij jou meer de indruk dat jij het liefst een Turkse, Marokkaanse, EU en als het even kan een ISIS vlag wilt planten,hè

  2. Control

   Maar ik vind het prachtig.

   😛

 13. Pindas

  Dat “duivelskind”is allang de weg kwijt inclusief die omslag van de Bijbel die alleen nog aftrek vind bij de CU die inmiddels ook haar waarden en normen heeft verkwanselt voor een zetel in de “coalitie”.

 14. Ernst Quispel

  “de weg-met-ons crowd”

  🙂

  1. Control

   Ernst Quispel

   😛

   1. Guus Geluk

    Hou op met trollen, Stark, zo is het wel weer genoeg geweest.

    1. Control

     Guus, winden laten in het openbaar is onfatsoenlijk, gekkie.

     😛

 15. Ernst Quispel

  “Daarom stoort het me als respect voor de vlag losraakt van haar aan de oorlog vastgehechte betekenis.”

  De strekking van haar betoog is juist dat we het respect voor en de betekenis van de vlag dreigen te verliezen.

  1. Control

   Trouw.
   Control

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.