VVD’ers Eric Wiebes en Mark Rutte verliezen veel vertrouwen van de kiezers: geen duidelijke oppositieleider

In het vorige artikel besprak ik de zetelverdeling in de nieuwste peiling van Maurice de Hond, maar er is nog meer uit zijn onderzoek gekomen. Het vertrouwen in de minister-president, Mark Rutte, en de minister voor Economische Zaken, Eric Wiebes, is flink gedaald. Verder komt ook naar voren, hoe raar dan ook, dat bijna alle fractievoorzitters van de coalitie het meest te vertrouwen zijn, behalve Alexander Pechtold (D66).

Vertrouwen Ministers 13 mei

Het vertrouwen in Kasja Ollongren en Mark Rutte is hierdoor tot een dieptepunt geraakt. Ollongren vanwege de Sleepnetwet natuurlijk en het afschaffen van het raadgevend referendum. Bij Mark Rutte is natuurlijk veel meer aan de hand, namelijk jaren van akkefietjes, vertrouwenskwesties, bonnetjesaffaires en shady deals. Carola Schouten daarentegen staat weer steevast op nummer één, maar laten we eerlijk zijn: er valt weinig van haar te wantrouwen.

Er is dus ook onderzoek gedaan naar het vertrouwen in de fractievoorzitters in de Tweede Kamer en het komt als een verrassing naar voren dat bijna alle fractievoorzitters van de coalitiepartijen het meeste vertrouwen genieten, met uitzondering van Alexander Pechtold die toch echt ergens onderaan bungelt. Klaas Dijkhoff (VVD) geniet het meeste vertrouwen en dat is verbazingwekkend. Hij ging stamelend door het debat over de Dividenbelasting heen, maar blijkbaar heeft het weinig schade berokkend.

Maurice de Hond geeft aan dat deze verdeling verklaard kan worden vanwege het feit dat er geen sterke oppositie staat en er geen duidelijke oppositieleider is. Thierry Baudet, als derde in de peiling, geniet zeer weinig vertrouwen, net als Geert Wilders. Het is zeer zonde dat de duidelijke rechtse partijen leiders hebben waar weinig vertrouwen in is in dat ze verantwoordelijkheid kunnen nemen. Zeker voor Baudet is dat zonde, aangezien hij zo veel potentie heeft met zijn partij. Jesse Klaver lijkt daarentegen meer kans te hebben om de oppositieleider te worden en dat is iets dat we zeker niet zouden moeten willen.

Vertrouwen fractievoorzitters 13 mei

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Ritter

  De “mening” van de meeste personen word voor een groot deel bepaald door de (gevestigde) media.

  De media (inclusief de pundits die optreden bij praat programma’s) vormt , voor een groot deel, de publieke opinie.

  Aangezien iedere politicus die scherpe kritiek heeft op de islam, migratie en integratie word gedemoniseerd door de gevestigde media zal deze ook slecht scoren bij het publiek die de “mening” overneemt van deze gevestigde media.

  1. Frits Jansen

   En iedere politicus die moslims NIET verkettert Wordt door Wilders, Baudet en DDS weggezet als een linkse slapjanus die blind is voor het verschrikkelijke islamitische gevaar dat op ons afkomt, ja, dat ons reeds overspoeld heeft.

   Weliswaar ziet niemand het in zijn omgeving uit de hand lopen, maar doordat Wilders al twintig jaar blijft hameren op dezelfde boodschap gaan velen toch in zijn voorden geloven. Al zien ze zelf geen problemen. Maar voor zulke mensen heeft Wilders ook een boodschap: hij scheldt ze uit voor domoren, voor naïeve wegkijkers.

   1. wheelboy

    Frits Janssen .
    Ik kan uit jaren lange ervaring spreken over de overlast van asielzoekers en div allochtonen groepen .Temeer ik in een volkswijk heb gewoond En met mijn jaren ervaring als treinmachinist en medewerker arbeid in nieuw vossenveld (gevangenis) .
    Toen ik in 1991 weg ging bij de KLU en daarna kort als medewerker arbeid heb gewerkt bestond mijn groep uit 12 man waarvan er 10 allochtoon waren . Hoeveel problemen wij bij NS niet met Allochtonen /vluchtelingen hebben staat niet in verhouding met de autochtone bevolking . Afgelopen week nog in Tilburg het verhaaltje niet gelezen toevallig?

    Voor veel mensen die in nette wijken wonen is het vaak een ver van mijn bed show .Maar als je regelmatig zelf met je neus op de feiten wordt gedrukt praat je wel anders . En nee niet iedere moslim of vluchteling is slecht . Maar een hele hoop wel !!

    1. Frits Jansen

     Om te beginnen ben ik zelf een “persoon met een migratieachtergrond”, zoals een allochtoon tegenwoordig heet. Dat komt doordat mijn (Nederlandse) moeder in Duitsland geboren is.

     Enfin, zulke allochtonen rekent u natuurlijk niet mee. Alleen zij die overlast veroorzaken. En jawel: die veroorzaken allemaal overlast.

     Misschien woon ik in een nettere buurt, maar ik heb wel een “zwarte” VMBO school aan de overkant.

     Asielzoekers moeten niet vergeleken worden met mensen die asiel gekregen hebben. Het beleid is er allang op gericht kansloze asielzoekers zo snel mogelijk het land uit te werken, wat een klein deel effectief saboteert. Wie asiel krijgt is een vluchteling, iemand die voor zijn lieven moet vrezen. Daar mag je in het begin niet te hoge eisen aan stellen.

     In elk geval zijn vluchtelingen niet te vergelijken met de gastarbeiders die wij vanaf de jaren ’60 naar Nederland haalden, veelal kansarme lieden uit achtergebleven gebieden. De Duitsers waren slim en trokken vnl. Turken aan, in Nederland trokken we vooral Marokkanen aan (uit zuinigheid?) en om onopgehelderde redenen zijn die crimineler.

     Maar nu iets anders: u bent van de NS, al meer dan 20 jaar een commerciële onderneming die nog steeds doet of ze de nationale spoorwegmaatschappij zijn, maar als ze het zo uitkomt zo commercieel zijn als de pest, en niet tegen criminele methoden opzagen om een concessie voor Zuid-Limburg te krijgen. Intussen zie ik met folterwerktuigen gewapende NS medewerkers over de stations lopen. Het doet denken aan de VOC, een handelsonderneming met een eigen militaire afdeling om onderhandelingen zo nodig letterlijk kracht bij te zetten.
     Nu zal de NS geen passagiers vermoorden, maar ik ben al wel gefolterd door medewerkers van een andere vervoerder. Allochtonen die mij voor PVV aanhangers aanzagen. Wilders splijt dit land.

     Jarenlang heb ik voor een Amerikaans bedrijf gewerkt dat “misbruik van marktmacht” (=monopolie) werd verweten, en dat was op eieren lopen. De NS misbruikt voortdurend zijn marktmacht. NS personeel wordt er in opgeleid reizigers te intimideren met quasi-juridische kolder – die ik gelukkig doorzie als jurist.

     Als je in Duitsland komt is het treinpersoneel veel beleefder. Omdat de DB in tegenstelling tot de NS geen last heeft van binnenlandse concurrentie van het vliegtuig.

     Lepe NS managers maken domme politici wijs dat de NS onmisbaar is. Dat alleen al is misdadig. Maar bijv. DB zou het werk van de NS er zo bij kunnen doen.

     Het NS tijdperk in Duitsland duurde van 1933-1945. Ik hoop dat het NS tijdperk in Duitsland spoedig ten einde is.

     De NS doet er alles aan om infrastructuurbeheerder ProRail zwart te maken. Want dank zij de ontvlechting van het infrabeheer heeft de NS geen “natuurlijk monopolie” meer. Ik zou er voor zijn dat op langere trajecten meerdere maatschappijen gaan rijden.

     Kortom, als medewerker van een criminele organisatie zou ik maar niet zo hoog van de toren blazen over een paar onaangepaste landgenoten.

     1. Guus Geluk

      Hemeltjelief, wat is Frits Jansen toch een kletskous. Van alle kletskousen spant hij de kroon.

     2. Holland

      Guus: je zegt het te netjes – Frits Jansen is een seniele ouweho*r en een ongelooflijke narcist die alleen maar zichzelf wil horen lullen. Hij heeft nooit wat interessants te melden, is zo links als de neten en blijft maar kleppen en kleppen. Een echte Tante Betje.

     3. Guus Geluk

      In elk geval is de achtergrond, woonplaats en zwarte VMBO-school niet relevant in de discussie.

 2. Ritter

  Off Topic.

  Het houd maar niet op. “Verwarde” personen plegen aanslagen op kerken op Java.
  ———
  “Zeker 10 doden bij Islamistische zelfmoordaanslagen bij kerken op Java

  Zeker tien mensen zijn zondagmorgen omgekomen door zelfmoordaanslagen op drie kerken in de stad Soerabaja op het Indonesische eiland Java. Circa veertig anderen raakten gewond.

  Moslimextremisten hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk aanvallen uitgevoerd op christenen. In februari schoot de politie in Sleman, bij Jogjakarta, een man dood die kerkbezoekers met een zwaard aanviel.”

 3. Ni28

  Statistieken die zich houden met emotionele(niet meetbare gegevens) vragen zijn in beginsel al waardeloos maar hebben manipulatieve kracht. Daarom hebben wij ook in de politiek zoveel statistieken. Daarom is het vertrouwen in de politiek dalende.

  1. Frits Jansen

   De aloude regel is: vertrouw nooit een statistiek die je niet zelf vervalst hebt!

   1. denk eens na

    Als de waard ……………………..

 4. Jetske

  Maurice de Hond is al een poosje de weg kwijt, beginnende dementie, dat heb je op die leeftijd. Daarom is het vertrouwen in de Hond, ver beneden peil! Ook met zijn speciale school is hij de mist ingegaan. Hoog tijd om een petitie te starten tegen peilingen die voor geen meter kloppen!

  1. wheelboy

   Die peilingen van Maurice de Hond kloppen wel . Je kan er zelfs aan mee doen als je wil op peil.nl je inschrijven en je krijgt regelmatig een mailtje voor een onderzoek .Of de uitslag representatief is voor heel de bevolking zet ik een vraagteken bij . Want dan zou heel de bevolking mee moeten doen . Denk dat je de uitslag meer als een trant moet zien .

 5. Heinz

  Even voor de goede orde. ‘Dat moeten wij zeker niet willen’ is toch aan de kiezer om te bepalen. Over beïnvloeding gesproken…

 6. RobertMarsman

  Ja ik geloof er niets van. De VVD stijgt in de peilingen maar doch verliest Rutte veel vertrouwen van de kiezers. Blijkbaar niet toch anders kan je toch nooit stijgen in peilingen, dat is toch compleet tegenstrijdig.

 7. EllyD18

  Heeft de VVD een vervanger voor Rutte ? Dat zou mooi zijn.
  Aals er iemand in zijn buurt komt is het zo afgelopen met deze persoon. Zie Verdonk en Zijlstra.

  1. Frits Jansen

   Rutte is de laatste in de VVD die nog een beetje liberaal is. Voor de rest is de VVD een PVV-light geworden, maar met een veel rechtser sociaal-economisch programma.
   Edith Schippers is wel als opvolger genoemd maar die is zo rechts dat ze een hekel heeft aan Grondrechten. Bovendien wilde ze thuis zijn voor haar puberende dochter. Haar man verdient genoeg als gezondsheidszorgconsultant want hij heeft alle inside informatie van zijn vrouw. Van corruptie gesproken.

 8. Frits Jansen

  Bij fractievoorzitters is vooral van belang of ze iets gedaan krijgen. Wat ze gedaan krijgen wordt ingegeven door hun partijprogramma. En door het gegeven dat ons land wordt geregeerd door een coalitie, al kunnen ook de fractieleiders van regeringspartijen een eigen positie innemen.

  Waar denkt men dan aan voor de beoordeling van betrouwbaarheid?
  Aan het zogenaamde penthouse van Pechtold?

  Volgens mij is dat pas echt een probleem als hij de bejaarde schenker van dat stulpje een wederprestatie had geleverd door zijn plicht als politicus te verzaken, maar daar is geen sprake van.

  Ollongren is een mikpunt op deze site maar zij voert coalitietbeleid uit.

 9. Bes Tolen

  Een onzinnige volgorde op die lijsten. Schouten heeft al een paar flinke uitglijders gemaakt. Eén daarvan betrof een beschuldiging aan het adres van boeren, een beschuldiging die ze weer moest intrekken. Elders zou je je baan kwijt zijn of op zijn minst een forse uitbrander, die je altijd zou blijven heugen, hebben gekregen. Ondertussen blijft van die beschuldiging veel hangen en dus schadelijk want heel veel mensen begrijpen het politieke nieuws slecht en volgen slechts oppervlakkig. Dat Hoekstra de zoveelste minister van Financiën is, die weinig weet van de materie, ach het is politieke gewoontevorming. Juist allerlei gewoontes hoe slecht ook, accepteren de meeste Nederlanders als goed. Dat als gevolg van ”vertrouwd”. En daar mag wel bij dat ze helemaal weinig in extenso begrijpen. Kaag hoort helemaal geen minister te zijn. Dat omdat een ambtsdrager geen dubbele loyaliteit zou mogen hebben, die politiek omstreden is of snel kan worden.
  Op basis van mijn bevindingen heb ik wel kritiek op Grapperhaus, Bruins en Dekker maar zij zijn wel de enigen, die ook duidelijke verbeteringen hebben geïntroduceerd. Dat kun je van de anderen niet of nauwelijks zeggen. Grapperhaus, Bruins en Dekker horen hoger te staan.
  De lijst fractiemedewerkers wordt m.i. door de politiek partijdige instelling van media bepaald en kiezers conformeren zich daaraan. In wezen toont de lijst het failliet van de politiek als opbouwende factor.

 10. Bes Tolen

  Jetske. Maurice de Hond heeft vaker wat gelanceerd, dat fout is gegaan. Hij is er zelf niet armer van geworden. Beginnende dementie zal het ook nu niet zijn. Maar wat wel?

 11. gister

  beetje jammer dat al die mensen het alweer zijn vergeten tijdens de verkiezingen

 12. Pescador

  Zulke leugenaars zijn toch ook niet te vertrouwen , mijn hoop is op Italie gevestigd

  1. Frits Jansen

   Of op de EU? Die kan het opvangen als onze grootste partij corrupt is.

 13. meijer61200

  Dat maakt niet uit! Bij de volgende verkiezingen stemmen we gewoon wederom op de vvd.

 14. Frits Jansen

  Het gaat helemaal niet om “zetels”, maar om een opiniepeiling.
  De Hond heb ik wel eens horen zeggen dat hij de democratie aanvult, omdat die maar eens in de zoveel jaar peilt.
  Daarmee wijst deze Israëliër onze Grondwet af! Die bepaalt dat de kiezer de Parlementariërs een mandaat geeft voor vier jaar, omdat ze anders nooit onplezierige maar noodzakelijke maatregelen kunnen nemen. Zoals belastingen heffen.
  De Hond is trouwens sowieso “over de datum”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.