VVD wint een zetel en SP verliest er een: peiling stagneert voor tweede week op rij

Geen categoriemei 13 2018, 9:55
In de nieuwste peiling van Maurice de Hond zijn er nauwelijks veranderingen. Voor de tweede week op rij lijken de veranderingen in de peilingen gestagneerd. Alleen de VVD krijgt een zetel erbij en de SP verliest een zetel. Deze verandering is wel opmerkelijk, want de VVD zat juist heel erg in de problemen door de acties van Mark Rutte en Eric Wiebes in de deal rondom de Dividendbelasting.
Zetelverdeling 13 mei
We zien dat de regeringspartijen wel flink verloren hebben, met uitzondering van de ChristenUnie, maar die partij heeft altijd al een stevige basis gehad. De meer volatiele D66, in historisch opzicht het meest kwetsbaar ook voor veranderingen, blijft op twaalf zetels staan. Voor een langere tijd is de top drie in de peilingen: VVD, GroenLinks, Forum voor Democratie. GroenLinks lijkt hiermee de oppositieleider op links te zijn en doet dat ook zeer aardig.
Forum voor Democratie moet de komende periode, voor het zomerreces, haar potentie gaan verzilveren als oppositieleider op rechts. Op dit ogenblik neemt Geert Wilders nog vaak zichtbaar de leiding en lijkt Thierry Baudet een bijrol te spelen. Dat is volgens de peilingen onterecht en als Baudet de rol van Geert Wilders kan overnemen, dan kan die in de peilingen groeien en minimaal op dit zetelaantal blijven staan.
Al met al ziet het er niet goed uit voor de coalitie, want ze zijn sinds de verkiezingen al 21 zetels verloren en hangen nu op 55 zetels bij elkaar. Toch lijkt het niet alsof ze er iets aan wil doen. Maurice de Hond heeft ook de potentie gemeten van de partijen en daaruit komt naar voren dat de potentie van alle coalitiepartijen gedaald is en dat die van GroenLinks en van Forum voor Democratie flink gestegen zijn. Dus aan het zetelaantal in de peiling kunt u misschien niet veel verandering zien, maar wel in de potentie, want dat heeft nog flink veel invloed voor in de toekomst.
Zetelpotentie 13 mei
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten