Deskundigen over de Antikraakwet: ”De wet schiet tekort, er is echt niet over nagedacht”

De Antikraakwet is de afgelopen weken veel in het nieuws gekomen, vooral door de actiegroep ‘We Are Here’, die straffeloos gebouwen kraken. Amsterdam doet er niet veel aan, maar dat ligt niet alleen aan deze ‘progressieve’ stad. Deskundigen zeggen dat er sowieso veel gaten zitten in de Antikraakwet en veel krakers de wet kunnen omzeilen of misbruiken. 

Het kan soms maanden duren voordat er wordt ontruimd. Bij twee panden in de Amsterdamse Rivierenbuurt die gisteren werden ontruimd, duurde dit maar liefst vijf maanden, vertelt De Ruiter. Vijftien minuten voordat de politie in actie zou komen, vertrokken de krakers. „Zo hoppen ze van pand naar pand en omzeilen in feite de kraakwet”, ziet hij.

Met ingrijpen wordt lang gewacht omdat krakers de kans krijgen in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Zelfs nu kraken is verboden, vertelt hoogleraar staats- en bestuursrecht Jon Schilder. Want wonen wordt gezien als fundamenteel recht, legt hij uit. Het gevolg is dat krakers straffeloos kunnen hoppen. „Daar is echt niet over nagedacht”, vermoedt de hoogleraar.

Waar het dus uiteindelijk op neerkomt, is dat bij wet kraken wel verboden is, maar de bureaucratische rompslomp ervoor zorgt dat de wet moeilijk te handhaven valt. Het is een symbolische wet die in de praktijk gewoonweg niet werkt. Als de krakers weten wat ze wel en niet kunnen doen, dan kunnen ze het proces dwarsbomen tot iedereen een ons weegt. Dan zijn we veel verder van huis en dan kan er al veel schade aangericht zijn aan het gebouw dat gekraakt is.

Daarnaast is het onmogelijk om dan die woningen om te bouwen, of weer te verhuren, omdat die krakers erin zitten of door de schade die is aangericht. ”Het lijkt wel alsof de krakers net voordat ze eruit moeten nog even alles omkieperen en kapot maken,” vertelt een van de deskundigen, Pim de Ruiter. Gemeenten als Amsterdam kunnen zelf ook misbruik maken van de mazen in de wet, zoals bij de kwestie ‘We Are Here’. De stad is veel meer ‘vergevingsgezind’ en wil de krakers niet uitzetten uit sympathie en medelijden. Dan kan Amsterdam inderdaad fungeren als onafhankelijke republiek, want de Antikraakwet valt moeilijk te handhaven, zeker nationaal.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. lugar

  De zolders van Ernst en Beukman staan gratis ter beschikking. Mag jaren duren. Familie is ook welkom. Guus betaald.

 2. EllyD18

  We are here lacht Nederland uit. Nog erger we laten ons uitlachen.

  1. lugar

   Inderdaad. Een woning kan, met de wet aan de hand, zo’n zes maanden worden uitgeleefd. Daarna, op de rand van uitzetting, maken ze de pleiterik en laten ze de zooi voor verrot achter.

   Culturele verrijking?

 3. Vraagtekentje

  Goed dat het krakersgilde dit nu ook weet, worden ze nog fanatieker.

 4. Ni28

  De wetten worden niet nageleefd als het om moslimmigranten gaat en dat maakt het nog veel erger dat juist dat rol speelt. Een andere kraker was al lang uitgewerkt. Of die wet nu aangepast wordt of niet, bezetten van het eigendom van een ander is wel strafbaar. Dat is minstens diefstal.

  1. sjun

   Er breken gouden tijden aan voor buurtcomite’s die in universeel begrepen taal hun buurt op orde houden. Een vooruitziend pandeigenaar doneert vast aan de sportschool.

  2. van Urk

   Het ligt inderdaad niet aan de wet. De wet is zeer duidelijk en zelfs voor een kleuter begrijpbaar. Het is gewoon puur laksheid van de ambtenarij, het bestuur en ordehandhavers. Het levert de staatskas gewoon niks op in vergelijking met te hard rijden. De wet verkeersovertredingen komt niets tekort.

 5. swetsnek

  En hier houden onze zeikers bij uitstek hun grote waffel dicht hahaha
  heeeeee lullo’s
  PVV …… Baude misschien helpt het dat is een ander soort trigger voor onze mama boys hahahahaah

 6. nienke

  De wet is zeer duidelijk maar omdat het om moslims gaat telt het even niet.
  Het slappe gedrag van burgemeesters, politici maken het mogelijk dat deze parasieten de wet kunnen overtreden.
  Het ligt dus niet aan de wet maar het naleven van deze wet wat waarschijnlijk NIET voor moslims geldt, de Nederlanders hebben zich WEL aan deze wet te houden.
  Over discriminatie gesproken!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.