Europese regels voor vaderschapsverlof gaan een brug te ver: opmaat voor Europese sociale zekerheid

Er is met negativiteit gereageerd op Europese plannen aangaande het vaderschapsverlof. Minister Koolmees gaat nu gewoon door met zijn eigen plannen voor vaderschapsverlof en laat de Europese plannen voor wat het is. Hij vindt de plannen te vaag en dat zal ook een tijde zo blijven. Gelijk heeft die, want dit soort sociale ‘plannen’ op Europees niveau kunnen alleen maar nadelig zijn. Zeker voor een land met zo een sterk sociaal stelsel als Nederland. 

Gisteren besloten de Europese ministers van Sociale Zaken dat alle Europese partners minimaal tien dagen verlof moeten krijgen na de geboorte van hun kind. Volgens NOS-verslaggever Thomas Spekschoor is het Europees Parlement daar “erg enthousiast” over en is de kans klein dat het niet doorgaat.

Koolmees stemde tegen het plan van Eurocommissaris Timmermans. Hij vindt het “nogal een vaag plan”, onder meer omdat niet duidelijk hoeveel de vaders en mede-moeders doorbetaald krijgen. Verder vindt Nederland het “een principieel punt” dat Europa besluiten neemt over grensoverschrijdende onderwerpen als klimaat en migratie, maar dat de lidstaten zelf gaan over nationale zaken als sociale zekerheid.

Sowieso is het niet de bedoeling dat op Europees niveau dit soort plannen gemaakt worden. Het is een opmaat voor Europese sociale zekerheid. Dat lijkt nu te ver gezocht, maar als er op Europees niveau allemaal plannen worden gemaakt en regels, is dat een fundament voor een algehele harmonisering van de sociale zekerheid. Onder het mom van solidariteit en ‘de rechten van de mens’.

Allemaal mooi en aardig natuurlijk, maar als je de Europese Unie niet sterker wil maken, of meer geïntegreerd, dan moet je gewoonweg stoppen met dit soort ongein. Sociale zekerheid is iets voor de natiestaten en niet voor de Europese Unie. Laat het daarbij.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Frits Jansen

  Helemaal niet. Je moet overal in de EU kunnen werken zonder dat dit vervelende persoonlijke gevolgen heeft.
  Maar als sommigen vinden dat dit buiten de competentie van de EU valt dan is de procedure een gang naar het Europees Gerechtshof in Luxemburg, dat dan kan vaststellen of deze regeling wel binnen de grenzen van het zogenaamde subsidiariteitsbeginsel valt zoals dat in het EU Verdrag staat. En advocaten mogen uiteraard uitleggen dat hun cliënt vindt dat dit niet zo is, omdat dit net zo goed binnen de lidstaten apart zou kunnen worden geregeld.
  Dan kunnen de Eurofobe azijnzijkers zien dat de EU niet zomaar ongestraft te ver kan gaan. Of dat de EU toch niet te ver is gegaan. Maar dat moet dan wel beargumenteerd worden.

  1. Stanly2000

   Ja hoor Fritsje!

   1. lugar

    @Stanly: Fobe Jansen 😉

  2. Stanly2000

   “Je moet overal in de EU kunnen werken zonder dat dit vervelende persoonlijke gevolgen heeft.”
   Fritsje bedoel je ook overal hetzelfde loon, zelfde sociale voorzieningen, zelfde arbeidsregels? Aan wie moeten we ons dan aanpassen? Aan Italië, Roemenië of Duitsland? Zeg het maar!

   1. EU kok

    Wat dacht je van overal dezelfde beloning, gerelateerd aan de levensstandaard van dat land.
    Lijkt mij een goede oplossing.

    1. Stanly2000

     Eu kokkie, is dat dan nu niet zo? Fritsje wil dat n.l. veranderen en dat lijkt mij niet wenselijk.

     1. EU kok

      Dat lees ik nergens in zijn comment.
      Lijkt mij niet wenselijk en zeker niet uitvoerbaar.

     2. Stanly2000

      Wat dacht je van overal dezelfde beloning, gerelateerd aan de levensstandaard van dat land.
      Lijkt mij een goede oplossing.”
      Dus als Nederlander gaan werken in Roemenië en dan €250 per maand verdienen? Ik denk niet dat je veel kandidaten hiervoor krijg.

     3. EU kok

      @Stanly
      Denk dat Nederlanders ook weinig te zoeken hebben in Roemenië.
      Of je moet worden uitgezonden door een Nederlandse werkgever.
      Of een pensionado die van een eenvoudig leven houdt.

 2. Vraagtekentje

  Voor autochtone, werkende pappies niet weggelegd. Allochtonen die kweken als kerkratten zijn automatisch vrij, want “geen werk” oetkiering en kinderbijslag, dus heel de dag tijd om te fokken.

 3. lugar

  Symbool protest en symboolpolitiek. EU-wetten gaan boven de nationale wetten.

 4. Pescador

  De EU zou een goede form van samenwerking zijn op economisch gebied, in de loop der tijd zijn die gedachtes veranderd en wil de EU de baas spelen met een dronkenlapje aan het hoofd, en nu vechten macron en merkel al voor het eerste presidentschap , maar naar mijn idee is de EU gelukkig aan het afbreken , het heeft genoeg geld en allende gekost zo onderhand

 5. Mart

  Het”Eldorado”,bijna compleet voor onze nog werkenden moslimbroeders met vele zwangere vrouwtjes….nú nog wat extra’s voor de ”op hun kont zittenden”.Moet kunnen toch?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.